Kotimaa

Suomalaisten sähköpostit voivat päätyä jatkossa nykyistä helpommin ulkomaisille poliiseille – EU:n komission esitys saattaa olla perustus­lain vastainen, arvioi ministeriö

EU-maiden lainvalvontaviranomaiset ovat saamassa oikeuden päästä nykyistä helpommin käsiksi sähköposteihin. Samalla toiminnan laillisuuden valvonta on siirtymässä osin viranomaisilta teleyritysten vastuulle.

Suomalaisten sähköpostit voivat tulevaisuudessa päätyä nykyistä helpommin ulkomaisten poliisien rikostutkintojen todisteiksi, jos EU:n komission asetusehdotus hyväksytään nykymuodossaan.

Samalla toiminnan laillisuuden valvonta on siirtymässä osin viranomaisilta teleyritysten vastuulle.

Uusi asetus sitoisi Suomea ja muita EU:n jäsenmaita.

Komission asetusesityksen pyrkimyksenä on rajoittaa terroristien ja muiden rikollisten toimintamahdollisuuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esityksen mukaan lainvalvontaviranomaiset saisivat muissa EU-maissa sijaitsevilta teleyrityksiltä nykyistä helpommin ja nopeammin sähköistä todistus­aineistoa rikostutkintaan ja oikeudenkäynteihin.

Kyse olisi sähköposteista, pikaviesteistä ja muista sähköisistä aineistoista. Uusi asetus koskisi viestien sisältöä ja lähetystietoja sekä esimerkiksi kirjautumistietoja palveluihin.

Suomi on vasta muodostamassa virallista kantaansa komission esitykseen. Hallitus, poliisi ja syyttäjälaitos suhtautuvat esityksen tavoitteisiin myönteisesti, mutta ne pitävät sitä silti osin ongelmallisena.

”Rikostutkinnassa käytettävä todistusaineisto on yhä enenevässä määrin sähköisessä muodossa johtuen toimintaympäristöjen digitalisoitumisesta. Lisäksi sähköinen todistusaineisto on usein johonkin toiseen valtioon sijoittautuneen palveluntarjoajan hallussa”, keskusrikospoliisi (krp) toteaa lausunnossaan.

Valtakunnansyyttäjänvirasto luonnehtii esitystä ”pahasti keskeneräiseksi”. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan esitys voi olla osin perustuslain vastainen.

Etenkin laillisuusvalvonnan siirtyminen yritysten vastuulle on saanut lausuntokierroksella varsin tyrmäävän vastaanoton.

Komission ehdotus koskee vain tietojen hankintaa valtiorajojen yli toisista EU-maista. Uusi asetus ei siten toisi viranomaisille uusia valtuuksia hankkia tietoja kotimaassaan.

Ulkomaiset viranomaiset pyytävät nykyisin suomalaisten teleyritysten ja muiden palveluntarjoajien hallussa olevia tietoja oikeusapupyynnöllä keskusrikospoliisilta. Se arvioi aina, miten pyyntö voidaan toteuttaa vai onko se perusteeton.

Esityksen mukaan tulevaisuudessa toisen EU-maan viranomaiset voisivat vaatia haluamansa tiedot suoraan suomalaiselta teleyritykseltä. Viranomaiset voisivat myös pyytää yritystä säilyttämään tiedot mahdollista luovutusta varten.

Tietopyynnön lähettäminen edellyttäisi pyytäjävaltion tuomioistuimen tai syyttäjän hyväksyntää. Suomen viranomaisilla tai tuomioistuimilla ei olisi pääsääntöisesti asiassa sananvaltaa, ellei tietopyyntö uhkaa esimerkiksi kansallista turvallisuutta tai puolustusta.

Kun suomalainen teleyritys saisi vaikka Saksan, Italian tai Unkarin viranomaiselta tietopyynnön, yrityksen olisi itse arvioitava, onko se lainmukainen.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Teknologiateollisuus ry ja rikosoikeuden professori Sakari Melander vierastavat tai suoraan vastustavat sitä, että lainmukaisuuden arviointi siirtyisi poliisilta yrityksille.

”Yrityksillä ei ole kykyä tai resurssia tutkia eri maiden viranomaisten pyyntöjen taustoja tai lainmukaisuutta. Siten vastuuta pyyntöjen lainmukaisuuden selvittämisessä ei missään tapauksessa tule asettaa yritysten tehtäväksi”, toteaa Elinkeinoelämän keskusliitto lausunnossaan.

Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) pitää mahdollisena, että valvontavastuun siirtyminen yrityksille voisi rikkoa Suomen perustuslakia.

Yritykselle voitaisiin määrätä taloudellisia seuraamuksia, jos se jättäisi toimittamatta pyydetyt tiedot. Komission esityksessä ei kuitenkaan määrättäisi mitään seuraamuksia silloin, jos yritys toimittaisi tietoja säännösten vastaisesti.

”Tämä saattaisi johtaa siihen, että tietopyynnön mukaisia tietoja toimitettaisiin sanktioiden pelossa silloinkin, kun pyynnölle ei olisi lainsäädännön mukaisia edellytyksiä”, LVM toteaa.

Osaa suomalaisista viranomaisista ja asiantuntijoita huolettaa, että yritykset saattaisivat joutua luovuttamaan ulkomaille sellaisia tietoja, joihin kotimaan viranomaisella ei ole pääsyä.

Yritys voisi kieltäytyä luovuttamasta tietoja lähinnä silloin, jos tietopyyntö on EU:n perusoikeuskirjan tai komission valmisteleman asetuksen vastainen.

Pelkkä kansallisen perustuslain vastaisuus ei olisi hyväksyttävä peruste kieltäytyä pyynnöstä.

Esityksen mukaan yrityksen olisi toimitettava pyydetyt tiedot kymmenen päivän kuluessa tai kiireellisessä tilanteessa kuudessa tunnissa.

Aikarajat olisivat suuri mullistus nykyiseen käytäntöön ja voisivat vauhdittaa rikostutkintoja. Tietojen saaminen toisesta EU-maasta voi nykyisin kestää kuukausia tai jopa vuosia.

Elinkeinoelämän keskusliitto ja Teknologiateollisuus pitävät tosin aikarajoja hyvin tiukkoina tai jopa epärealistisina. Elinkeinoelämän toimijat ovat huolissaan myös yrityksille syntyvistä kustannuksista.

Jos yritys havaitsisi ulkomaisen viranomaisen tietopyynnössä ongelmia, sen olisi käsiteltävä asia ensisijaisesti tietoja pyytäneen viranomaisen kanssa.

Suomalaisyritys raportoisi kotimaan viranomaisille tietopyynnöstä ja sen mahdollisista ongelmista lähinnä siinä tapauksessa, että pyyntö rikkoisi selvästi EU:n perusoikeuskirjaa.

Suomen hallituksen ja keskusrikospoliisin mielestä esitystä pitäisi muuttaa niin, että kotimaan viranomaiset saisivat tiedon tietopyynnöistä ja voisivat tarvittaessa riitauttaa tietojen luovuttamisen ulkomaille.

Fakta

Mitä seuraavaksi?


 Euroopan unionin komissio antoi sähköisiä todisteita koskevan asetusesityksen huhtikuussa.

 Jäsenmaat muodostavat parhaillaan virallisia kantojaan esitykseen. Eduskunta jatkaa asian käsittelyä Suomen osalta tänä syksynä.

 Lopullisesti asetuksesta päätetään EU:n komission, parlamentin ja jäsenmaiden neuvotteluissa. Komission esitys voi muuttua prosessin aikana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viestintä
 • Euroopan unioni
 • Poliisi
 • Rikokset
 • Lasse Kerkelä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  4. 4

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  5. 5

   Arkeologit tutkivat ”mustien kaivajien” ryöstelyn tuhoja Mannerheim-linjalla – Kuuluisan taistelu­aseman jäännökset haluttaisiin suojella

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa

  9. 9

   Suurista uutisista perjantaina kertoneen Restamaxin hallituksen puheenjohtaja osti yhtiön osakkeita vielä maanantaina

  10. 10

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  9. 9

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  10. 10

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Inka Nousiaisen romaani on HS:n viikon kirja
  3. Lailliset kasinot houkuttelevat naapurimaiden turistit Georgiaan – vuoristossa verikostojen kierre on katkennut ja tunnelma kuin satojen vuosien takaa
  4. Arkeologit tutkivat ”mustien kaivajien” ryöstelyn tuhoja Mannerheim-linjalla – Kuuluisan taistelu­aseman jäännökset haluttaisiin suojella
  5. Apulais­oikeusministeri ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä, kertovat lähteet The New York Timesille – Trump: Ministeriössä on pahoja ihmisiä
  6. Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa
  7. ”On päivänselvää, ettemme voi tehdä diiliä hallituksen kanssa”, sanoo AKT:n Marko Piirainen – Jopa ulkomaankauppa voi häiriintyä, jos esitystä pienyritysten irti­sanomisista ei peruta
  8. Pietarissa pilkahti villi 1990-luku, kun liikemies ammuttiin autosta keskellä päivää – Tappajien auton suomalaiset rekisterikilvet tekevät tapauksesta entistä oudomman Tilaajille
  9. Moni hyväksi­käyttäjä jää terapian ulkopuolelle – Miten suojella lasta seksuaaliselta hyväksi­käytöltä?
  10. Kaupallinen hanke vai Venäjän ansa? HS lähti Itämerelle seuraamaan Euroopan kiistellyimmän kaasuputken Nord Stream 2:n rakennustöitä Tilaajille
  11. Tunti sitten
  12. Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”
  13. Näytä lisää