Kotimaa

Työvuorolista näyttää hyvältä, mutta töihin ei ole tarkoituskaan tulla – ”Haamuhoitajilla” peitellään hoivakotien henkilöstöpulaa

Yksityisissä vanhusten hoivakodeissa on paljastunut uusi ilmiö: hoitajapulaa kaunistellaan merkkaamalla työvuorolistoille esimerkiksi hallinnon puolella työskenteleviä tai hoitajia, joiden työsuhde on jo päättynyt.

Useissa yksityisissä vanhusten hoitoyksiköissä on ilmennyt ”haamuhoitajia”. Toteutuneilla työvuorolistoilla on ihmisiä, jotka eivät oikeasti työskentele yksikössä tai ovatkin hallinnon väkeä.

Tehy-lehti kertoi alkuviikolla, että Kuopiossa sijaitseva Mehiläisen hoivakoti paikkasi henkilöstöpuutetta laskemalla keikkalaisten työtunnit kahteen kertaan.

Kaupunki antoi hoivakodille huomautuksen, koska henkilöstömitoitus ei vastannut sopimusta. Hoivakodista puuttui kaksi työntekijää. Tehy-lehden mukaan Mehiläinen on palkannut hoivakotiin kaksi uutta vakituista hoitajaa.

”Haamutyöntekijöitä” on muuallakin kuin Kuopiossa. Henkilökunnan vähäisyys näkyykin vanhusten huoltoa valvovien viranomaisten työssä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sekä Etelä-Suomen että Pohjois-Suomen aluehallintovirastot (avit) ovat raportoineet saaneensa alkuvuonna viime vuotta enemmän kanteluita sosiaalihuollosta. Ikäihmisten hoitoa koskevien kanteluiden keskeinen syy on henkilöstön määrä.

Valvirassa on ollut pitkään vireillä tapaus, jossa työvuorolistalle kirjattiin hallintoon kuuluvia ihmisiä. Ilmoituksen Valviraan teki henkilöstö.

Tapaus ei ole ainoa laatuaan. ”Ilmoituksia on tullut useammista paikoista”, ylitarkastaja Elina Uusitalo kertoo.

Jo kolmannes Etelä-Suomessa alkuvuonna tehdyistä valvonnoista kohdistui vanhusten palveluihin. Niistä virasto päätteli, että henkilöstöä on liian vähän suhteessa hoidettavien kuntoon, ja siitä koituu vakaviakin vaaroja hoidettavien turvallisuudelle.

Etelä-Suomen avin sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Marja-Leena Stenroos on havainnut ”haamuhoitajien” olevan todellinen ilmiö.

”Henkilöstön vähäisyys ja keplottelu työvuorolistoilla on vakava ongelma”, hän arvioi.

”Toteutuneilla työvuorolistoilla on ihmisiä, joita ei oikeasti löydy, tai siellä on hallinnon väkeä.”

Stenroosin tuntuma on, että ilmiö on yleistynyt:

”Haamuhoitajia ei näkynyt aiemmin, mutta valtakunnallisten palveluntuottajien tulo on tuottanut tällaista käytäntöä. Yritämme juosta ongelman perässä mutta emme ihan pysy.”

Hoitoyksiköiden tavoin liian vähän väkeä on myös ikäihmisten kotihoidossa. Etelä-Suomen avi antoi heinäkuussa huomautuksen Helsingin kotihoidolle, joka on palkannut tänä vuonna 50 työntekijää lisää.

Avin valvonnan jälkeen Espoo lisäsi kotihoitoon 22 työntekijää, ja Vantaa organisoi työtä uudelleen.

Henkilöstön mitoituksessa on puutteita myös Pohjois-Suomen avin alueella Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

”Vanhusten huollon valvonnassa korostuu huoli, että henkilöstö ei riitä tai ei vastaa asiakkaiden palveluiden tarvetta”, sosiaalihuollon ylitarkastaja Marja-Leena Lantto kertoo.

”Olin viime viikolla tarkastuskäynnillä. Meille tulleen ilmoituksen mukaan suunnitelluilla työvuorolistoilla on ollut työntekijöitä, jotka ovat ilmoittaneet, että he eivät voi tehdä näitä vuoroja. Epäselväksi jäi, oliko virhe tahallinen vai tahaton.”

Palveluja ostavan kunnan velvollisuus on valvoa, että palvelun tarjoaja noudattaa sopimusta. Stenroos kertoo, että osa kunnista valvoo sopimusta tarkasti, osa taas ei.

Raasepori ostaa Attendolta asumispalvelupaikkoja kahdesta yksiköstä. Takana on jo kolme sopimusrikkomusta, joista Attendo on maksanut useiden satojen tuhansien eurojen korvaukset.

Keskeisin syy rikkomuksiin oli henkilöstön liian pieni määrä. Henkilöstömitoitus oli yksi kilpailutuksen kriteereistä.

Raaseporin kuntaan taas on tullut viestejä, että tilanne on ollut huono. Sen takia kunta käy läpi molempien yksiköiden toteutuneet työvuorolistat kesän ajalta.

”Tämä on tosi iso ongelma virkani näkökulmasta”, Raaseporin vanhuspalvelupäällikkö Kirsi Ala-Jaakkola sanoo.

”Työaikaa menee vääriin asioihin, kun täytyy taistella tämän kanssa.”

Työntekijöiden vähyys yksityisessä hoivassa nousee toistuvasti esiin myös Tehyn jäsenilleen tekemissä kyselyissä, Tehyn kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen kertoo.

”Työvuorolistoille jätetään tyhjiä vuoroja tai kirjataan niihin vain, että hoitaja”, hän siteeraa jäsenten kertomaa.

”Listoille laitetaan myös niitä, joiden työsuhde on jo päättynyt.”

Tilanne huolestuttaa Tehyä. Työntekijöiden stressi kasvaa, jos he eivät tiedä, onko vuorossa ketään, tai odotus on, että vakiväki tekee ylitöitä.

”Kukaan ei jaksa tehdä ylitöitä jatkuvasti”, Markkanen sanoo.

”Osa uupuu niin, että vaihtaa alaa.”

Fakta

Paljon yksityistä palveluasumista


 Lähes 60 000 ikäihmistä asuu kodin ulkopuolella.

 Valtaosa, yli 40 000, asuu ympärivuorokautista hoivaa antavassa tehostetussa palveluasumisessa.

 Noin puolet tehostetusta palveluasumisesta on yksityistä eli yritysten tai yhdistysten tuottamaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  8. 8

   Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla

  9. 9

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  10. 10

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkonen vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta
  3. Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkonen vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset Tilaajille
  4. Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla
  5. Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi
  6. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  7. Ihmisten yhteistyö­kyvyn salaisuus löytyy kasvatuksesta – Kun lasta hoitavat muutkin kuin äiti, kehittyy myös kyky myötätuntoon Tilaajille
  8. Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko
  9. Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?
  10. Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”
  11. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  12. Näytä lisää