Kotimaa

Miksi kaivostyöntekijä puhallutetaan ennen jokaista työvuoroa, mutta lentäjää ei? HS selvitti, miten päihteettömyyttä valvotaan ilmassa ja merillä

Kaivostyöntekijä puhaltaa pilliin päivittäin, lentäjä ei. HS kysyi kotimaan lentoyhtiöiltä ja laivayhtiöiltä, miten henkilökunnan päihteettömyyttä valvotaan ja miksi lento- ja merikapteeneja ei puhalluteta säännöllisesti.

Työpaikkojen joukkopuhallutukset ovat herättäneet viime päivinä keskustelua Suomessa.

HS kertoi maanantaina, että puhallutukset yleistyvät tehdastyössä, liikennealoilla ja jopa toimistotyössä. Esimerkiksi Kevitsan kaivoksessa Sodankylässä jokainen työntekijä on puhaltanut alkometriin töihin tullessaan vuodesta 2012.

Käytäntö ei ole kuitenkaan koskenut lentäjiä. Elokuun puolivälissä Finnairin lentokapteeni puhalsi työpaikallaan alkometriin puolentoista promillen lukemat. Työsuojelun pöytäkirjojen mukaan Finnairissa on jopa paheneva alkoholiongelma.

Alkoholin nauttiminen on kielletty sekä Finnairin että Norwegianin lentokoneissa työskenteleviltä 12 tunnin ajan ennen työvuoron alkua. Myös Norra rajoittaa työntekijöidensä alkoholinkäyttöä ennen vuoron alkua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silti lentäjiä ei puhalluteta säännöllisesti. HS etsi vastauksia ilmiötä koskeviin kysymyksiin.

Miksi lentäjiä ei puhalluteta, ennen kuin he astuvat lentokoneeseen?

Säännölliset puhallutukset eivät ole kansainvälisesti lentoyhtiöiden käytäntö, vastaa Finnairin mediasuhteista vastaava johtaja Päivyt Tallqvist. Toiminta perustuu luottamukseen, ohjeiden noudattamiseen, satunnaisiin tarkastuksiin ja vahvaan turvallisuuskulttuuriin.

Euroopan ilmailuturvallisuus­viranomaisen EASA:n lentohenkilökunnalle asettama promilleraja on Euroopassa 0,2. Rajaa voi tiukentaa kansallisen viranomaisen päätöksellä, niin kuin Suomessa, jossa raja on nolla. Finnairin tapaan myös Norralla ja Norwegianilla on nollatoleranssi.

Päivässä Finnair lentää noin 300 lentoa. Yhtiössä on noin 2 600 matkustamohenkilökunnan jäsentä ja noin 1 000 lentäjää. Logistiikka on kysymyksessä puhallutuksista kuitenkin Tallqvistin mukaan sivuseikka.

Teknisesti liikennelentäjien puhalluttaminen ennen jokaisen työvuoron alkua olisi mahdollista, lisää Norran lentotoiminnan johtaja Mikko Arapää. Näin ei tehdä, koska yhtiö luottaa lentäjiinsä ja siihen, että he toimivat työssään vastuullisesti.

Eivätkö päivittäiset puhallutukset olisi helppo tapa estää päihtyneen henkilön pääsy koneeseen?

”Meillä ei tällä hetkellä ole suunnitelmia puhalluttaa miehistöä ennen jokaista lentoa. Toimimme alalla, joka edellyttää erittäin vahvaa turvallisuuskulttuuria, jotta jokainen lento operoidaan turvallisesti. Se on tässä tärkeämpää”, Tallqvist sanoo.

Yhtiössä edellytetään, että lentävä henkilöstö noudattaa ilmailulainsäädäntöön pohjautuvia toimintaohjeita. Ilmailulaki kieltää toimimisen miehistön jäsenenä päihtyneenä. Nollatoleranssi alkaa siitä, kun työntekijä ilmoittautuu virkapuku päällä työvuoroon.

”Raja on hyvin selkeä, kaikilla tiedossa ja turvallisuus­näkökulmasta ymmärrettävä.”

Miten lentoturvallisuus varmistetaan?

Satunnaistarkastuksiin on aina mahdollisuus, Tallqvist sanoo. Niitä tekevät eri maiden lentokentillä myös viranomaiset. Tallqvistin mukaan on yhtiön sisäistä tietoa, kuinka usein yllätyspuhallutuksia tehdään.

Lentoturvallisuus varmistetaan Finnairilla henkilöstön koulutuksen säännöllisellä päivittämisellä. Turvallisuus on vahva osa koulutuksia.

Työntekijä voi ennen töihin tuloa ilmoittaa ilman seuraamuksia, ettei ole syystä tai toisesta lentokelpoinen. Tällöin päivystyksestä etsitään paikalle korvaava miehistön jäsen.

Myös Norralla ja Norwegianilla on mahdollisuus teettää työntekijöillään satunnaisia puhallutuksia. Molempien yhtiöiden miehistöjä ohjeistetaan raportoimaan alkoholinkäyttöepäilyistä.

Valvonta on lentoyhtiöiden oma asia, toteaa Finavian riskienhallintajohtaja Juha-Pekka Pystynen. Finavia tarjoaa lentoasemapalvelut, mutta sillä ei ole oikeutta puuttua lentoyhtiöiden työntekijöiden työhön. Finavia ei esimerkiksi saisi puhalluttaa matkustamo­henkilökuntaa porteilla.

”Oikeuksiamme kuvaa jokamiehen velvollisuus. Jos havaitsemme jotain, joka voi vaarantaa lentoturvallisuuden, olemme velvollisia kertomaan siitä viranomaiselle”, Pystynen sanoo.

Puhallutetaanko merikapteeneja risteilyliikenteessä?

Vesiliikennejuopumuksen yleinen raja on yksi promille ja ammattimaisessa liikenteessä 0,5 promillea, mutta sekä Viking Linen että Tallink Siljan miehistöjä sitoo nollatoleranssi.

Tallink Siljan viestintäjohtajan Marika Nöjdin mukaan alkoholia ei saa nauttia työvuoron aikana lainkaan. Risteilyaluksilla henkilökunnan työvuorot kestävät useita päiviä, ja nollatoleranssi koskee koko työjaksoa.

Työntekijöitä ei puhalluteta säännöllisesti, koska sille ei ole ilmennyt tarvetta. Valvonnassa luotetaan henkilökunnan huomioihin.

”Toki sisäisiä pistotarkastuksia on. Laivan kapteenien tai komentosillalla työskentelevien osalta ei ole havaittu ongelmaa. Miehistö kunnioittaa nollatoleranssia oikeastaan sataprosenttisesti.”

Myös Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kertoo, että henkilökunnan sisäinen paine pitää nollatoleranssia yllä. Viking Linella yllätyspuhallutuksia tehdään osastoittain säännöllisesti, yleensä kuukausittain.

”Alkoholitapauksia on harvoin, ja ne ovat vuosien mittaan myös vähentyneet. Jos niitä ilmenee, ensimmäinen toimenpide on poistaa henkilö työtehtävistä ja ohjata hänet hoitoon.”

Voiko työntekijälle antaa potkut humalassa töihin tulemisesta?

Työpaikan yllätyspuhallutuksia ei ole kielletty laissa, mutta niistä on sovittava yhteisesti ja kirjattava valvontatapa päihdeohjelmaan. Kärähdyksen seuraukset riippuvat alasta. Päihtyneenä töihin tulo tietää Finnairilla välittömästi potkuja.

Viking Linella alkoholimääräysten rikkominen voi vakavimmissa tapauksissa johtaa työsopimuksen päättämiseen. Monilla aloilla ensimmäinen toimenpide on hoitoonohjaus.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen kommentoi HS:lle Finnairin suhtautumista alkoholiongelmiin torstaina. Koskinen katsoi, että yhtiön toimintatapa on ankara ja voi johtaa alkoholiongelmien piilotteluun. Lainsäädäntö ei hänen mukaansa saisi johtaa kohtuuttomuuksiin.

HS selvittää kyselyllä lukijoiden kokemuksia alkoholinkäytön valvonnasta, siihen puuttumisesta ja sen seurauksista työpaikoilla. Voit vastata alla olevalla kyselylomakkeella. Vastauksia voidaan käyttää osana aihetta käsittelevää juttua.


Oikaisu 1.9. kello 16.19: Lisätty juttuun tieto, että ammattimaisessa vesiliikenteessä vesiliikennejuopumuksen raja on 0,5 promillea.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • Lentoturvallisuus
 • Työelämä
 • Finnair

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen löysi kaksipäisen käärmeen kukkapenkistä Yhdysvalloissa

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Turistiranta katosi mereen yön aikana Australiassa – maanvajoama nielaisi ajoneuvoja lähes samassa kohdassa kolme vuotta sitten, mutta nyt on kyse eri ilmiöstä

  5. 5

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  6. 6

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  7. 7

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  8. 8

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Euroopan pelätyimpiin kuuluva metsätuholainen leviää Suomeen, eikä sitä pysäytä edes pakkanen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  9. 9

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  10. 10

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää