Kotimaa

Maakunta­kaupunkien bussi­liikenteen suosio on roimassa nousussa, Kuopiossa matkustaja­määrä noussut jopa 30 vuoden takaisiin lukemiin – Mitä ihmettä tapahtui?

Reipasta kiriä on nähty monessa muussakin maakunta­keskuksessa. Taantuneen paikallis­liikenteen uuteen nousuun on monta syytä.

Kuopio. Bussi 5X lähtee Kuopion torilta kohti Saaristokaupunkia arkisena iltapäivänä kello 15.05. Jo torilla bussin ovelle kertyy pitkä jono, ja lisää väkeä pakkaa sisään muilta keskustan pysäkeiltä. Kohta bussin käytäväkin täyttyy matkustajista.

”Matkustajien määrä on lisääntynyt kaikkina viikonpäivinä ja kellonaikoina”, Paula Kämäräinen kuvailee. Hän on matkustanut paikallisbussilla vuosia ja nähnyt aitiopaikalta viime vuosina tapahtuneen kehityksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilastot todistavat samaa kuin Kämäräisen silmät. Vuonna 2015 Kuopion paikallisliikenteessä tehtiin viisi miljoonaa matkaa. Viime vuonna matkoja tehtiin jo 6,2 miljoonaa.

”Tämän vuoden alkupuoliskolla kasvu on ollut 4,7 prosenttia, ja kuluvana vuonna ylittynee 6,5 miljoonan matkan raja”, Kuopion kaupungin joukkoliikenneinsinööri Seija Paasonen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paikallisliikenteen matkustajamäärät ovat Kuopiossa nousseet tasolle, jolla ne olivat viimeksi 1980-luvun puolivälissä. Samansuuntaisia uutisia kuuluu melkein kaikista maakuntakeskuksista.

Esimerkiksi Lappeenrannassa kasvua oli vuosina 2016–17 peräti 9,8 prosenttia, Oulun seudulla 9,3 prosenttia, Joensuussa ja Jyväskylässä 6,7 prosenttia.

Käännekohta sijoittuu neljän vuoden taakse, vuoden 2014 heinäkuun alkuun. Silloin astui voimaan EU:n palvelusopimusasetus, jonka mukaan yhteiskunnan tukema julkinen liikenne pitää kilpailuttaa. Aiemmin kaupungin maksama lipputuki kanavoitui Kuopiossakin monopoliasemassa olleelle liikennöitsijälle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vuoteen 2014 asti yksityinen Kuopion liikenne suunnitteli bussilinjat ja lippujärjestelmät. Kaupunki maksoi kausilipuista kiinteää nousukorvausta, eli matkustajamäärien noustessa kustannuksetkin nousivat”, Paasonen selittää.

Vuodesta 2014 alkaen kaupungit ovat itse suunnitelleet bussireitit ja määritelleet palvelutason. Sitten linjat on kilpailutettu.


Vuonna 2015 useissa kaupungeissa otettiin käyttöön Waltti-lippujärjestelmä, joka selkiytti hinnoittelua ja laajensi alennuksiin oikeutettujen ryhmien määrää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Alle seitsenvuotiaat, lastenvaunut ja päivällä rollaattorin kanssa liikkuvat maksutta. Senioreille kello 9–14 arvolipulla tehdyt matkat puolitoista euroa”, Paasonen luettelee lippukampanjoita.

Kausi- ja kertalippujen hinnat on jäädytetty vuoden 2012 tasolle. Mobiililippu otettiin käyttöön viime vuonna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime aikoina kaupunki on myös opetellut brändäämään joukkoliikennettä. Viime vuonna koko paikallisliikennejärjestelmä sai nimen, kun siitä tuli Vilkku.

”Seuraavaksi busseille tulee yhtenäinen ilme. Markkinointiin pitäisi panostaa vielä lisää. Monopoliaikana joukkoliikennettä ei ollut tapana markkinoida”, Paasonen muistelee.

Seija Paasosen mukaan olennainen osa menestystarinaa on ollut se, että joukkoliikenteen tarjonta on sovitettu paremmin vastaamaan kysyntää. Se on merkinnyt esimerkiksi ruuhka-ajan lisävuorojen käyttöönottoa vilkkaimmilla linjoilla.

Bussi 5X on juuri sellainen. Sitä kuljettavalle Jouko Lassiselle joukkoliikennebuumi on merkinnyt uutta työpaikkaa. Hän tarttui tilaisuuteen, kun Kuopiossa rekrytoitiin lisää bussikuskeja.

”Aiemmin olin teollisuustöissä, joissa työllistyminen oli epävarmaa ja työn takia joutui matkustamaan.”


Äänekäs kiitos kajahtaa takaovelta kuljettajan suuntaan melkein joka pysäkillä, kun matkustajat karisevat lähiökatujen varsille.

Paikallisliikenteen kustannukset ovat Kuopiossa jonkin verran nousseet. 14 miljoonan euron joukkoliikenneostojen ja yhdeksän miljoonan lipputulojen erotus on noin viisi miljoonaa euroa vuodessa. Ennen vuotta 2014 lipputukeen käytettiin enimmillään kolme miljoonaa vuodessa.

Joukkoliikenteen kehittämisestä on kuitenkin vahva yhteisymmärrys.

”Paikallisliikenne on kaupungin strategiassa top vitosessa. Tärkeä periaate on, että kaupungissa pitäisi pärjätä ilman omaa autoa”, Paasonen linjaa.


Samaan aikaan Kuopion keskustan ilmaisia pysäköintipaikkoja on vähennetty ja uusien asuinalueiden autopaikkojen minimimäärää on alennettu. Paikallisliikenteen rinnalla myös pyöräily lisääntyy, ja ensi vuonna kuopiolaisetkin pääsevät Helsingin tapaan huristelemaan kaupunkipyörillä.

”Ympäristöarvojen merkitys kasvaa, ja joukkoliikenteestä on esimerkiksi nuorison keskuudessa tullut trendikästä.”


Parikymppinen Senni Paananen istuu 5X:n kyydissä. Ajokortin hän hankki heti täysi-ikäistyttyään, mutta omaa autoa ei ole tullut edes harkittua.

”Aina menen bussilla, tämä on helppoa ja edullista.”

Työikäiset miehet ovat bussin penkeillä edelleen aliedustettuina, mutta heitäkin alkaa nykyään näkyä. 27-vuotias Sami Toivanen on matkalla töistä kotiin.

”Ei ole autoa, eikä ajokorttia. Kaveripiirissä on kortteja, muttei juurikaan autoja. Kaupungissa pääsee bussilla niin helposti.”

Myös Toivanen on huomannut, että kaupunkiliikenteessä puhaltavat uudet tuulet.

”Nykyään vilkkaimpia lähtöjä ajetaan kahdella bussilla peräkkäin. Ei ennen ollut sellaista.”

Fakta

Joukkoliikennematkustuksen kasvu vuosina 2016–2017


 Lappeenrannassa +9,8 prosenttia

 Oulun kaupunkiseudulla +9,3 prosenttia

 Kuopion Vilkku-liikenteessä +9,1 prosenttia

 Tampereen seudun Nysse-liikenteessä +7,8 prosenttia

 Joensuun seudun Jojo-liikenteessä +6,7 prosenttia

 Jyväskylän Linkki-liikenteessä +6,7 prosenttia

 Turun seudun Föli-liikenteessä +5,0 prosenttia

 Lahdessa +3,0 prosenttia

 Porissa +2,6 prosenttia

 Pääkaupunkiseudun HSL-liikenteessä +2,0 prosenttia

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Joukkoliikenne
 • Bussiliikenne
 • Kuopio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  2. 2

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  3. 3

   Sairaat ja lannistuneet ihmiset juoksevat luukulta luukulle saamatta apua – Ministeriön raportti maalaa karun kuvan työttömien palvelusta Suomessa

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  6. 6

   Luulin metsää metsäksi, mutta olin väärässä

  7. 7

   Kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Yli 50 000 allekirjoittajaa vaatii, että sukupuoliyhteys ilman suostumusta olisi tulkittava raiskaukseksi

  8. 8

   Yksityinen palokunta pelasti Kanye Westin ja Kim Kardashianin kartanon Kalifornian maastopaloilta – Yhdysvalloissa myös vakuutusyhtiöt suojaavat arvokoteja omin palomiehin

  9. 9

   Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan

   Tilaajille
  10. 10

   Järvenpää panee 600 000 euroa lisää 25-kerroksiseen tornitaloon, jota ei rakenneta – Kaupunginjohtaja: ”Kyllä te pääsette riipimään ja rääpimään ja piehtaroimaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  4. 4

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  5. 5

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  6. 6

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  7. 7

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  10. 10

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sairaat ja lannistuneet ihmiset juoksevat luukulta luukulle saamatta apua – Ministeriön raportti maalaa karun kuvan työttömien palvelusta Suomessa
  3. Varhainen Disney -animaatio löytyi Japanista – siinä esiintyy Mikki Hiirtä edeltänyt kanihahmo Oswald
  4. Barokkisyke meni jalan alle – Radion sinfoniaorkesteri köpötteli kirkkokansana ja tömisteli jättiläisinä
  5. Luulin metsää metsäksi, mutta olin väärässä
  6. Patrik Laine on aloittanut NHL-kauden huonommin kuin koskaan aiemmin – pitääkö jo olla huolissaan?
  7. Kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Yli 50 000 allekirjoittajaa vaatii, että sukupuoliyhteys ilman suostumusta olisi tulkittava raiskaukseksi
  8. Hiihtäjä Anne Kyllönen on toipunut selkäleikkauksesta odotettua nopeammin – osallistui jo maajoukkueen tehoharjoitukseen: ”En osaa kuvailla, miten paljon nautin siitä”
  9. Yksityinen palokunta pelasti Kanye Westin ja Kim Kardashianin kartanon Kalifornian maastopaloilta – Yhdysvalloissa myös vakuutusyhtiöt suojaavat arvokoteja omin palomiehin
  10. EU-johtaja Donald Tusk: Kaikki häviävät brexitissä – Ylimääräinen huippukokous ensi viikolla
  11. Todennäköisesti kukaan muukaan ei ole perillä koko brexitistä, joten tässä jutussa väännämme perusasiat rautalangasta ja selitämme ne hassuilla kuvilla
  12. Näytä lisää