Kotimaa

Miksi lapsilta kysytään vasta nyt? – Lastensuojelun valvonta on pitkään ollut ”keskustelua aikuisten kesken”

Muhoksella sijaitsevasta koulukodista paljastui paljon epäkohtia, kun sinne tehtiin yllätystarkastus, jossa ääneen pääsivät ensisijaisesti nuoret itse. Aluehallintoviraston (avi) tekemä valvonta on tehty hankalaksi, sanoo vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Riikka Jackson.

Lastensuojelulaitosten valvonta on pitkään painottunut ”keskusteluun aikuisten kesken”, sanoo vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Riikka Jackson.

Hän korostaa puhuvansa kärjistetysti.

”Varmasti siellä on saatu selville epäkohtia. Lähtökohta on kuitenkin se, että lapset tietävät oman arkensa ja heiltä siitä pitäisi kysyä.”

Jackson on kysynyt viime syksystä lähtien. Kaikki oikeusasiamiehen valvontakäynnit koulukoteihin ja lastenkoteihin ovat olleet yllätystarkastuksia, joissa on kuultu ensisijaisesti lapsia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS uutisoi Pohjolakodissa Muhoksella tehdystä yllätystarkastuksesta perjantaina. Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen tarkastuksessa ääneen pääsivät ensisijaisesti koulukodin nuoret itse. Siinä paljastui useita laittomia ja lasta nöyryyttäviä käytäntöjä.

Uutisoinnin jälkeen verkkokeskusteluissa moni kysyi, miksi lapsilta kysytään vasta nyt. Aluehallintoviraston (avi) ja Valviran harjoittama valvonta tuomittiin mitäänsanomattomiksi näennäistarkastuksiksi.

Jackson huomauttaa, että käytännössä valvonta on tehty aveille hankalaksi.

”He joutuisivat tekemään tarkastuksia osittain omalla ajallaan, koska matkapäivänäkin tunnit lasketaan vain virka-ajalta. Jos avin työntekijät eivät pääse paikalle silloin kun lapset ovat laitoksessa, heidän on haasteellista hoitaa tehtävää.”

Oikeusasiamiehen kansliaan on tullut viestejä, ettei aluehallintoviraston johto aina suostu siihen, että tarkastuksia tehtäisiin ylitöinä.

Tarkastajilla tulee olla rohkeutta keskustella lasten kanssa kahden kesken.

”Yleensä tarkastuksilla työntekijät ovat myös paikalla. Pitää sanoa suoraan, että keskustelemme lasten kanssa kahden kesken.”

Etelä-Suomen avin sosiaalihuoltoyksikön päällikkö Eija Hynninen-Joensivu vakuuttaa, ettei tarkastusten lähtökohtana ole, että keskustelu käydään vain aikuisten kesken.

”Jos käynnille lähtee kaksi työntekijää, se mahdollistaa, että toinen voi keskustella henkilökunnan ja toinen lapsen kanssa.”

Käytäntönä Etelä-Suomen avissa on, että käynnistä ilmoitetaan kohteeseen etukäteen, kun tarkastettava asia sen mahdollistaa.

”Jos on epäily, että ilmoitettava asia voidaan peittää, niin silloin käynti tehdään ennalta ilmoittamatta.”

Hynninen-Joensivun mukaan työntekijälle syntyvät kustannukset kyllä korvataan. Kieltoja virka-ajan ulkopuolisiin käynteihin ei ole. Viime keväänä avi teki tarkastuksen ikäihmisten asumisyksikköön iltavuoron aikaan.

Hynninen-Joensuu korostaa kuntien vastuuta.

”Lasten ja nuorten hyvän huolenpidon kannalta on erityisen tärkeää, että kunnat pitävät huolta omistaan ja käyvät katsomassa heitä, vaikka etäisyydet olisivat pitkiäkin.”

Pohjolakodin epäkohtia nostaneen raportin jälkeen moni on kysynyt, missä vaikeimpien tapausten paikka on. Onko se lastensuojelun laitoksessa?

Erityisyksiköiden perustamista on esitetty sekä sosiaali- ja terveysministeriön että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suunnasta.

Ministeriön neuvotteleva virkamies Annika Parsons sanoo ihmeissään seuranneensa, kuinka lastensuojelun yksiköt ovat vaatineet lisää oikeuksia kajota lasten perusoikeuksiin vaativien nuorten hoidosta selviytyäkseen.

”On vaadittu esimerkiksi lepositeiden käyttöä. Mielestäni tällaisia oikeuksia ei voi missään nimessä antaa yksityisille lastensuojelulaitoksille.”

Sekä Parsons että Valtion lastensuojeluyksiköiden johtaja Matti Salminen selvittäisivät, olisiko tarpeen perustaa uusia lastensuojelun ja terveydenhuollon palveluita yhdistäviä yksikköjä, joissa vaikeimmin oireilevia voitaisiin auttaa.

Näissä yksiköissä tulisi Salmisen mielestä olla mahdollisuus käyttää tarvittaessa pakkokeinoja.

”Kyse on päihteillä ja osin rikoksilla oireilevista, vakavasti käytöshäiriöisistä ja karkailevista nuorista”, sanoo Salminen.

Jackson ei välttämättä usko, että vaikeimpien tapausten sijoittaminen samaan laitokseen on oikea ratkaisu. Hän muistuttaa, että lastensuojelulaitoksissa asuvillakin on oikeus valita terveydenhuollon palvelunsa.

”Lapset eivät välttämättä halua käyttää kaikissa tilanteissa laitoksen omaa psykiatria, ja heillä pitäisi olla oikeus päästä yksikön ulkopuolisiin terveydenhuollon palveluihin samoin kuin muutkin julkisia palveluja käyttävät. Valinnanvapaus ei katoa, vaikka he ovat sijoitettuina”, Jackson korostaa.

Tästä on kyse

Pohjolakodista paljastui laittomuuksia


  Eduskunnan apulaisoikeusasiamies teki tarkastuksen Muhoksella sijaitsevaan Pohjolakotiin huhtikuussa.

  Tarkastuksesta kesällä julkaistu raportti nosti esiin lukuisia laittomia toimintatapoja koulukodin arjessa.

  Epäkohtia ei ole aiemmin tullut kerralla esiin yhtä paljon.

  Yllätyksenä tehty tarkastus oli poikkeuksellinen. Se kesti kaksi päivää ja siinä pääsivät ääneen ensisijaisesti nuoret itse.

  Nuorten Ystävät -palvelut Oy:n omistaman Pohjolakodin täytyy antaa selvitys toimenpiteistään syyskuun 28. päivään mennessä.

  Selvitystä vaaditaan myös Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta sen valvontatoimista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  4. 4

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  7. 7

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  8. 8

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  9. 9

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias puukirkko tuhoutui tulipalossa täysin – ”Korvaamaton ja järkyttävä juttu, ihmiset ovat todella surkeina nyt”

  10. 10

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  2. 2

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  6. 6

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  7. 7

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ruotsinkielinen Pohjanmaa säteilee Peter Sandströmin novellikokoelmassa
  3. Miten vapautua lapsuuden traumoista? pohtii Pasi Pekkola uutuusromaanissaan, joka koskettaa ja ärsyttää
  4. Armoton katsaus yläluokan julmuuteen, ilmaista rahaa kaikille ja Suomenniemen ensimmäinen tähtitieteilijä
  5. Krp: Kotietsinnät sujuneet Turun saaristossa hyvin, operaatio saadaan näillä näkymin päätökseen sunnuntaina – yrityksen kiinteistöjen eristys Paraisilla lopetettu
  6. Henkilöstövuokraus on nyky-Suomessa arkipäivää, ja se on 70 vuotta täyttävän Mauno Savolaisen ansiota
  7. Anthony Joshua puolusti raivokkaasti mestaruuttaan Aleksandr Povetkinia vastaan – voitti teknisellä tyrmäyksellä: ”Tiesin, että hänen päänsä kestää iskuja”
  8. Iran syyttää Yhdysvaltoja, Saudi-Arabiaa, Persianlahden maita, EU:ta, Tanskaa, Hollantia ja Britanniaa Isisin tekemästä terrori-iskusta
  9. Tunti sitten
  10. Espoolainen Janne Lehto virittää Ryder Cupissa peliareenaa Tiger Woodsille ja muille huippugolffareille
  11. Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia
  12. Aloitimme autoilun Pekingissä, vaikka siinä ei ole järkeä: Kadut täyttyvät, ilma saastuu, ja siksi autollamme ei saa nyt ajaa ollenkaan perjantaipäivisin
  13. Näytä lisää