Kotimaa

Miksi lapsilta kysytään vasta nyt? – Lastensuojelun valvonta on pitkään ollut ”keskustelua aikuisten kesken”

Muhoksella sijaitsevasta koulukodista paljastui paljon epäkohtia, kun sinne tehtiin yllätystarkastus, jossa ääneen pääsivät ensisijaisesti nuoret itse. Aluehallintoviraston (avi) tekemä valvonta on tehty hankalaksi, sanoo vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Riikka Jackson.

Lastensuojelulaitosten valvonta on pitkään painottunut ”keskusteluun aikuisten kesken”, sanoo vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Riikka Jackson.

Hän korostaa puhuvansa kärjistetysti.

”Varmasti siellä on saatu selville epäkohtia. Lähtökohta on kuitenkin se, että lapset tietävät oman arkensa ja heiltä siitä pitäisi kysyä.”

Jackson on kysynyt viime syksystä lähtien. Kaikki oikeusasiamiehen valvontakäynnit koulukoteihin ja lastenkoteihin ovat olleet yllätystarkastuksia, joissa on kuultu ensisijaisesti lapsia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS uutisoi Pohjolakodissa Muhoksella tehdystä yllätystarkastuksesta perjantaina. Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen tarkastuksessa ääneen pääsivät ensisijaisesti koulukodin nuoret itse. Siinä paljastui useita laittomia ja lasta nöyryyttäviä käytäntöjä.

Uutisoinnin jälkeen verkkokeskusteluissa moni kysyi, miksi lapsilta kysytään vasta nyt. Aluehallintoviraston (avi) ja Valviran harjoittama valvonta tuomittiin mitäänsanomattomiksi näennäistarkastuksiksi.

Jackson huomauttaa, että käytännössä valvonta on tehty aveille hankalaksi.

”He joutuisivat tekemään tarkastuksia osittain omalla ajallaan, koska matkapäivänäkin tunnit lasketaan vain virka-ajalta. Jos avin työntekijät eivät pääse paikalle silloin kun lapset ovat laitoksessa, heidän on haasteellista hoitaa tehtävää.”

Oikeusasiamiehen kansliaan on tullut viestejä, ettei aluehallintoviraston johto aina suostu siihen, että tarkastuksia tehtäisiin ylitöinä.

Tarkastajilla tulee olla rohkeutta keskustella lasten kanssa kahden kesken.

”Yleensä tarkastuksilla työntekijät ovat myös paikalla. Pitää sanoa suoraan, että keskustelemme lasten kanssa kahden kesken.”

Etelä-Suomen avin sosiaalihuoltoyksikön päällikkö Eija Hynninen-Joensivu vakuuttaa, ettei tarkastusten lähtökohtana ole, että keskustelu käydään vain aikuisten kesken.

”Jos käynnille lähtee kaksi työntekijää, se mahdollistaa, että toinen voi keskustella henkilökunnan ja toinen lapsen kanssa.”

Käytäntönä Etelä-Suomen avissa on, että käynnistä ilmoitetaan kohteeseen etukäteen, kun tarkastettava asia sen mahdollistaa.

”Jos on epäily, että ilmoitettava asia voidaan peittää, niin silloin käynti tehdään ennalta ilmoittamatta.”

Hynninen-Joensivun mukaan työntekijälle syntyvät kustannukset kyllä korvataan. Kieltoja virka-ajan ulkopuolisiin käynteihin ei ole. Viime keväänä avi teki tarkastuksen ikäihmisten asumisyksikköön iltavuoron aikaan.

Hynninen-Joensuu korostaa kuntien vastuuta.

”Lasten ja nuorten hyvän huolenpidon kannalta on erityisen tärkeää, että kunnat pitävät huolta omistaan ja käyvät katsomassa heitä, vaikka etäisyydet olisivat pitkiäkin.”

Pohjolakodin epäkohtia nostaneen raportin jälkeen moni on kysynyt, missä vaikeimpien tapausten paikka on. Onko se lastensuojelun laitoksessa?

Erityisyksiköiden perustamista on esitetty sekä sosiaali- ja terveysministeriön että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suunnasta.

Ministeriön neuvotteleva virkamies Annika Parsons sanoo ihmeissään seuranneensa, kuinka lastensuojelun yksiköt ovat vaatineet lisää oikeuksia kajota lasten perusoikeuksiin vaativien nuorten hoidosta selviytyäkseen.

”On vaadittu esimerkiksi lepositeiden käyttöä. Mielestäni tällaisia oikeuksia ei voi missään nimessä antaa yksityisille lastensuojelulaitoksille.”

Sekä Parsons että Valtion lastensuojeluyksiköiden johtaja Matti Salminen selvittäisivät, olisiko tarpeen perustaa uusia lastensuojelun ja terveydenhuollon palveluita yhdistäviä yksikköjä, joissa vaikeimmin oireilevia voitaisiin auttaa.

Näissä yksiköissä tulisi Salmisen mielestä olla mahdollisuus käyttää tarvittaessa pakkokeinoja.

”Kyse on päihteillä ja osin rikoksilla oireilevista, vakavasti käytöshäiriöisistä ja karkailevista nuorista”, sanoo Salminen.

Jackson ei välttämättä usko, että vaikeimpien tapausten sijoittaminen samaan laitokseen on oikea ratkaisu. Hän muistuttaa, että lastensuojelulaitoksissa asuvillakin on oikeus valita terveydenhuollon palvelunsa.

”Lapset eivät välttämättä halua käyttää kaikissa tilanteissa laitoksen omaa psykiatria, ja heillä pitäisi olla oikeus päästä yksikön ulkopuolisiin terveydenhuollon palveluihin samoin kuin muutkin julkisia palveluja käyttävät. Valinnanvapaus ei katoa, vaikka he ovat sijoitettuina”, Jackson korostaa.

Tästä on kyse

Pohjolakodista paljastui laittomuuksia


  Eduskunnan apulaisoikeusasiamies teki tarkastuksen Muhoksella sijaitsevaan Pohjolakotiin huhtikuussa.

  Tarkastuksesta kesällä julkaistu raportti nosti esiin lukuisia laittomia toimintatapoja koulukodin arjessa.

  Epäkohtia ei ole aiemmin tullut kerralla esiin yhtä paljon.

  Yllätyksenä tehty tarkastus oli poikkeuksellinen. Se kesti kaksi päivää ja siinä pääsivät ääneen ensisijaisesti nuoret itse.

  Nuorten Ystävät -palvelut Oy:n omistaman Pohjolakodin täytyy antaa selvitys toimenpiteistään syyskuun 28. päivään mennessä.

  Selvitystä vaaditaan myös Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta sen valvontatoimista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  3. 3

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  4. 4

   Hallitusrintama repeilee: ”En voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta”, sanoo kokoomusedustaja – HS seuraa päivän tapahtumia hetki hetkeltä

  5. 5

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  6. 6

   Pääkaupunkiseudun lähijunat taas myöhässä – Syynä henkilövahinko

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Mies kuoli jäätyään ruohonleikkurin alle Ikaalisten hautausmaalla

  9. 9

   ”Meinasin sokaistua” – Vasta auenneen kauppakeskuksen huutavan kirkas mainostaulu suututtaa kalasatamalaisia, Redi pahoittelee

  10. 10

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  6. 6

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  7. 7

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  8. 8

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  9. 9

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää