Kotimaa

Kun lätkäpeli alkaa, Henri Hellmanin tunnesensorisormus on tapissa – älysormus auttaa tulkitsemaan puhekyvyttömän tunteita

Rinnekoti selvitti vaikeasti kehitysvammaisten stressitasoja älysormuksella ja ohjaajien päiväkirjamerkinnöillä. Tulokset avasivat sitä, mikä aiheuttaa heissä voimakkaita tunnereaktioita.

Syksyllä alkavat taas lätkäpelit, ja sitä Henri Hellman odottaa. Ne saavat jopa Hellmanin sympaattisen hermoston heräämään.

”Henkka on urheilumiehiä”, kuvailee ohjaaja Leena Lahtinen, kun Hellman näyttää jääkiekkojoukkue HIFK:n petivaatteita ja oveen kiinnitettyä joukkuekuvaa kotonaan Vantaalla.

Sen paljasti myös älysormus, jota Hellman piti toukokuussa sormessaan ympäri vuorokauden. Sormus rekisteröi, kuinka vahvoja tunteita urheilu eri muodoissa Hellmanissa aiheutti.

Rinnekodin ja Sailerin tutkimuksessa kolme vaikeasti kehitysvammaista ja kuusi heidän kanssaan työskentelevää ohjaajaa käyttivät viikon ajan älysormusta, joka mittaa sympaattisen hermoston toimintaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimuksen toivottiin avaavan nykyistä paremmin sellaisten ihmisten tunteita, jotka eivät pysty niitä sanallistamaan. Hoitotyössä tunnesensorisormusta ei ole ennen testattu.

Hellman, 28, oli yksi tutkimukseen osallistuneista Rinnekodin asukkaista. Hän asuu yksiössä ympärivuorokautisen tuen asumisyksikössä.

Vaikean kehitysvamman takia Hellman ei pysty kommunikoimaan puhumalla. Hän viestii viittomin, äännähdyksin, ilmein ja elein. Haastattelussa mukana on ohjaajan lisäksi tulkki, jotta Hellman voi kertoa kokemuksesta itse.

Musta, soikion muotoinen sormus keräsi puhelin- tai tablettisovellukseen tietoa Hellmanin ja hänen ohjaajiensa stressitasosta ja palautumisesta, joita tahdosta riippumaton sympaattinen hermosto säätelee:


Sormus mittaa ihon sähkönjohtavuuden muutosta pienistä hikirauhasista, joita on sormessa tiheään. Ihon sähkönjohtavuus kasvaa, kun sen pinnalle pyrkii hikirauhasista hikeä.

Hikoilu alkaa puolestaan muutoksista sympaattisessa hermostossa: esimerkiksi innostuksesta, jännityksestä tai ahdistuksesta.

Sovellukseen reaaliaikaisesti piirtyvä käyrä ja muutaman sekunnin viiveellä muodostuva värikuvio kuvaavat muutosten vahvuutta ja tunnehuippuja.

Tutkimuksen aikana televisiosta tuli MM-jääkiekkoa. Pelit näkyivät piikkeinä Hellmanin käyrässä. Satasen pylväs piirtyi sovellukseen myös silloin, kun toisen ohjaajan puoliso pistäytyi käymään ja Hellman pääsi väittelemään urheilusta.

”Huomasimme, kuinka mieluisa ja tärkeä kohtaaminen oli, vaikka Henkka ei sitä suoraan sanoisi”, Lahtinen sanoo.

Mittausten lisäksi Hellmanin ohjaajat kirjasivat kaikki päivän tapahtumat päiväkirjaan. Aamiaiskeskustelut, tekemiset työpaikalla Kartanonhaan toimintakeskuksessa, keskiviikkoiset ratsastusharjoitukset. Viereen merkittiin iloinen tai surullinen hymynaama.

Myöhemmin päiväkirjamerkinnät voitiin yhdistää sormuksen mittaamiin kuormituspiikkeihin ja arvioida, millainen tunnetila oli. Älysormus kertoo vain tunnereaktiosta, ei sen syistä. Se ei erittele, onko kyseessä mielihyvä vai mielipaha.


Hellman nostaa sormuksen käytölle peukun ylös. Ensimmäisenä yönä se ei meinannut pysyä sormessa, mutta möllykkään tottui nopeasti. Sovellukseen piirtyvää käyrää seurattiin yhdessä Lahtisen kanssa ruokailujen aikana.

”Sinun tasosi ovat ihan alhaalla”, Lahtinen vilkaisee sovellusta. Toimittajan ja kuvaajan läsnäolo ei kasvata Hellmanin kuormitusta.

”Ei hermostuta yhtään. Ihan cool”, Hellmanin tulkki Arja Tarkiainen tulkkaa.

Mittauksista ja päiväkirjamerkinnöistä huomattiin, että sosiaaliset tilanteet, kuten asukkaiden yhteiset ruokailut, aiheuttivat Hellmanissa voimakkaita positiivisia tunnereaktioita.

Sovellus laskee jokaiselle vuorokaudelle myös kuormituksen keskiarvon, jonka tavoitelukema on 50. Hellmanin keskiarvo oli hyvä. 46, ei stressiä.

Mittaustulokset osoittivat mieluisten harrastusten auttavan Hellmania palautumaan sen sijaan, että ne nostaisivat kuormitusta. Vaatekaapin oveen kiinnitetyssä viikko-ohjelmassa on paitsi HIFK:n myös HJK:n tunnus.

Hellman katsoo jääkiekkoa ja jalkapalloa tiuhaan, mutta sunnuntaisin hän käy futistreeneissä myös itse.

Työpöydällä puinen laatikko pursuaa mitaleita. Puhelimestaan hän kaivaa kuvan pokaalista, jonka Hellmanin joukkue pokkasi erityisryhmien SM-sarjan voitosta.


Juuri pelien takia Hellmanin nukkumaanmeno välillä venähtää. Siitä Lahtinen aina nalkuttaa, Hellman vitsailee tekemällä kädellään aukeavaa ja sulkeutuvaa suuta kuvastavaa liikettä.

Älysormuksen avulla seurattiin Hellmanin unta. Vaikka uni jäisi vähemmälle, se oli rauhallista.

Hellman ei puhu, mutta pystyy ilmaisemaan itseään. Mittaustuloksia voitiin siksi käydä hänen kanssaan läpi, mikä helpotti niiden tulkintaa. Näin pystyttiin myös arvioimaan, että älysormuksen mittauksista saatava tieto on käyttökelpoista.

Hellmanin tuntemuksista tutkimus toi esiin vivahteita. Kuten sen, että työpaikan hälyinen ympäristö lisäsi kuormitusta. Viikonloppuisin Hellman palautui kuitenkin työviikostaan hyvin.

Samoin sormus näytti tasaisen rauhallista, kun Hellman polki yksin pyörällä fysioterapeutille Malminkartanoon. Se ei stressannut.

”Mielenkiintoisimpia ovat päivittäiset asiat. Onko suihkun vesi liian viileää tai kuumaa, stressaavatko yhteiset tilat? Kysymykset korostuvat, jos ihminen ei pystyisi kommunikoimaan ollenkaan”, Lahtinen sanoo.


Vaikka tutkimustulokset kertovat yksittäisistä asukkaista, Rinnekoti pyrkii niiden avulla edistämään muidenkin asukkaiden ja työntekijöiden hyvinvointia. Vielä ei tiedetä, millaista jatkoa pilotti saa.

Ohjaajat auttavat Hellmania päivittäin esimerkiksi ruuanlaitossa, kauppalistan tekemisessä, hampaidenpesussa ja parranajossa.

Välillä jonkun pitää tulla herättämään. Hellman nauraa, ettei aina muista herätä töihin. On tiistai, joten ennen lauantaita sinne pitäisi jaksaa vielä muutamana päivänä.

Sitten on joka viikon kohokohta, saunailta. Tosin silloin on myös kauppareissua, pyykinpesua ja siivousta. Hellman ei enää käytä älysormusta, mutta siivoamisen aiheuttamat tunteet käyvät selväksi ilmankin.

Leenahan voisi siivota lauantaina, Hellman vitsailee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kehitysvammaisuus
 • Kehitysvammaiset
 • Stressi
 • Tutkimus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  3. 3

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  4. 4

   Nimeämättömät lähteet The New York Timesille: Apulais­oikeusministeri Rosenstein ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä

  5. 5

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  6. 6

   Kiina on jäänyt oman talousmallinsa vangiksi

  7. 7

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  8. 8

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   Lailliset kasinot houkuttelevat naapurimaiden turistit Georgiaan – vuoristossa verikostojen kierre on katkennut ja tunnelma kuin satojen vuosien takaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  9. 9

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää