Kotimaa

Poliisi ampui taksiryöstöstä epäiltyä miestä Joensuussa – mies oli autossa huitonut teräaseella ja vaatinut kuljettajan puhelimia itselleen

Tapahtumia tutkitaan törkeänä ryöstönä ja virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena.

Poliisi ampui taksiryöstöstä epäiltyä miestä Joensuussa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Poliisi oli saanut noin kello 1.30 tehtävän, jonka mukaan taksista oli tullut ryöstöhälytys. Taksi oli matkalla Kontiolahdelta Joensuuhun.

Poliisipartio kohtasi taksin pian Joensuun keskustan liepeillä ja alkoi seurata ajoneuvoa. Poliisipartio näytti taksille pysähtymismerkkiä, jota sen kuljettaja ei noudattanut. Taksi ei kuitenkaan pyrkinyt aktiivisesti poliisipartiota karkuun, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Lopulta taksi oli pysähtynyt linja-autopysäkille. Taksinkuljettaja, 31-vuotias nainen, oli poistunut autosta ja ilmoittanut poliisille, että kyydissä olevalla asiakkaalla on teräase.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi kertoo, ettei mies totellut poliisin antamia käskyjä. Poliisin mukaan mies oli kävellyt teräase kädessään kohti toista poliisia. Sen jälkeen poliisi ampui miestä ylävartaloon hänen pysäyttämisekseen.

”Meillä on nyt aktiivisesti kuulusteluja menossa. He ovat henkilöitä, joilla on havaintoja tapahtumista taksitilanteessa ja ennen taksiin nousemista”, sanoi sunnuntaina aamupäivällä rikoskomisario Simo Hämäläinen.

Rikoksesta epäilty on 21-vuotias kontiolahtelainen mies. Hänet toimitettiin hoitoon Pohjois-Karjalan keskussairaalaan, josta hänet siirrettiin sunnuntaina Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Poliisin mukaan miehen terveydentilasta ei ole vielä tietoa.

Tapahtumia tutkitaan törkeänä ryöstönä ja virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena. Hämäläinen kertoo olleensa myös yhteydessä syyttäjään, jos poliisin aseenkäytöstä mahdollisesti alkaa esitutkinta.

”Taksinkuljettajalle tilanne oli järkyttävä, sen enempää en siihen ota kantaa”, Hämäläinen sanoo.

Poliisin mukaan mies oli taksin kyytiin noustuaan käyttäytynyt sekavasti ja huitonut teräaseella taksin sisätilassa. Hän oli vaatinut kuljettajan puhelimia itselleen.

Kuljettaja ei saanut tilanteessa fyysisiä vammoja.

Joensuun taksitarkastaja Jyri Erola kertoo olleensa yöllä paikan päällä tilanteessa. Hän sanoo, että on sopinut poliisin kanssa poliisin hoitavan asian tiedotuksen. Hän on itse myös keskustellut tilanteen jälkeen kuljettajan kanssa, joka siihen joutui.

Tapaus on hänen mukaansa hyvin harvinainen Joensuussa.

”Kyllä tämä herättää ajatuksen, että mihin kaikkeen pitää työaikana varautua. Tällaisesta tulee aina huolta ja hämmennystä. Ihan vastaavassa mittakaavassa tällaista ei ole tapahtunut.”

Poliisi turvautunut ampumiseen muutaman kerran viime vuosina

Poliisi on käyttänyt asetta ampumistarkoituksessa kiinniottotilanteissa muutaman kerran parin viime vuoden aikana.

Vakavin tilanne koettiin keväällä Lempäälässä, jossa poliisi ampui miehen kuoliaaksi autoon. Mies ei totellut takaa-ajon jälkeen kiinniottotilanteessa poliisin käskytystä, vaan ampui omatekoisella pumppuhaulikolla tuulilasin läpi kohti poliisia, joka oli suihkuttanut kaasua auton sisään. Yksi poliisi sai osuman ylävartaloon ja kasvoihin. Tällöin kaksi auton etupuolella ollutta poliisia ampui kohdistettuja laukauksia kohti autoa.

Toinen poliisi ampui kolme kertaa ja toinen kerran. Syyttäjä katsoi myöhemmin, että poliisit toimivat hätävarjelutilanteessa ja asianmukaisesti.

Kesäkuussa Helsingin Ruskeasuolla puolestaan poliisi ampui miestä, joka kulki käsiaseen kanssa aamuvarhain huoltoaseman lähellä. Poliisi oli jo saanut keskusteluyhteyden mieheen, mutta tilanne kärjistyi ja poliisi taltutti miehen ampumalla tätä vartaloon. Mies joutui sairaalahoitoon.

Maaliskuussa Mikkelissä poliisi ampui miestä, joka riehui teräaseen kanssa kaupan pihassa ja hakkasi sillä autoja. Poliisi ampui miestä jalkaan, koska hän käyttäytyi väkivaltaisesti ja uhkaili poliisia.

Viime vuoden kesällä Vaasassa poliisi ampui miestä omakotitalon pihalla, kun tämä oli uhannut toista pihalle tulleista kahdesta poliisista aseella. Mies piti ladattua asetta ampuma-asennossa eikä reagoinut poliisin käskyihin ja varoituksiin, jolloin poliisi ampui.

Toinen paljon huomiota saanut ampumistapaus sattui Nelostiellä Orimattilassa lokakuussa 2016, kun moottoripyöräpoliisi ampui miehen kuoliaaksi moottoritien välisellä nurmialueella takaa-ajon jälkeen ja tilanteessa, jossa mies oli juuri puukottanut useasti maassa makaavaa naista. Poliisi ampui kolmesti, mutta vasta viimeinen, kylkeen osunut laukaus pysäytti teon. Mies kuoli paikalle. Syyttäjän mukaan poliisi toimi hätävarjelutilanteessa.

Kaikkein tunnetuin poliisin viime vuosien aseenkäyttötilanne on Turun terroripuukotusten kiinniotto, jossa poliisi pysäytti reiteen ampumalla ihmisiä puukottaneen terroristin kadulla juuri, kun mies oli viiltämässä yhden uhrinsa kaulaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Poliisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  4. 4

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – muusikko kiistää syytteet

  5. 5

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  6. 6

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  9. 9

   Aamulehti: Tamperelainen makkaratehtailija, ”mustanmakkaran äiti” Kyllikki Tapola on kuollut

  10. 10

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  7. 7

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  8. 8

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  5. 5

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää