Kotimaa

Ruotsin kruunu on nyt alhaisimmillaan vuosi­kausiin – auton ostaja voi säästää Ruotsissa tuhansia euroja

Heikko kruunu näkyy myönteisesti esimerkiksi suomalaismatkailijoiden hotelli- ja ravintolalaskussa. Ruotsista tuotujen käytettyjen autojen määrä on lähes kaksinkertaistunut viime vuodesta.

Ruotsin kruunun alhainen kurssi on saanut osan suomalaisista autonostajista suuntaamaan katseensa Saksan sijaan läntiseen naapurimaahan.

Ruotsin kruunu on nyt alimmillaan lähes kymmeneen vuoteen, joten suomalaiset saavat Ruotsissa euroillaan nyt enemmän kuin joitakin vuosia sitten. Suurissa ostoksissa voi säästää pitkän pennin.

Autoliiton mukaan Ruotsista tuotujen käytettyjen autojen määrä on lähes kaksinkertaistunut viime vuodesta.

Tänä vuonna heinäkuuhun mennessä suomalaiset toivat Ruotsista peräti yli 9 500 autoa. Viime vuonna vastaava luku oli reilu 5 100 autoa. Saksasta vastaavana ajankohtana tuotujen autojen määrä on pysynyt suunnilleen ennallaan noin 6 700 autossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen arvioi, että suomalaiset kokevat Ruotsin Saksaa tutummaksi ja turvallisemmaksi auton hakumaaksi.

Hakumatka naapurimaahan on nopeampi ja edullisempi kuin Saksaan. Tiettyä varmuutta ihmisille tuo myös se, että Ruotsissa toimivat osittain samat autokaupat kuin Suomessakin. Ruotsalaisissa autoissa on myös samanlainen pohjoiseen sopiva varustetaso kuin suomalaisautoissa.

Tolvasen mukaan tavallisissakin autoissa säästöä kertyy muutamasta tuhannesta noin kahdeksaan tuhanteen euroon – autoveron lisäämisen jälkeenkin.

Esimerkiksi vuosimallin 2014 vähän ajettu Volvo V60 voi maksaa Ruotsissa noin 16 000 euroa. Suomen autoveron jälkeen hinta nousee parinkymmeneen tuhanteen euroon.

Tolvasen mukaan vastaavanlaiset autot Suomessa maksavat 26 000–30 000 euroa.

”Sellainen 20 prosenttia halvempi hinta on varmastikin aika hyvä yleistys. Käytetyt autothan eivät koskaan ole identtisiä eivätkä siten suoraan vertailukelpoisia, mutta kyllähän tuo Ruotsin tuonnin kasvu kertoo siitä, että tuonti sieltä on nyt houkuttelevampaa kuin varmaan koskaan”, Tolvanen sanoo.

”Kurssi on lisäbonus autoa Ruotsista tuovalle. Jos ihmiset harkitsevat auton hakemista, ei se intoa ainakaan vähennä.”


Kruunun alhainen kurssi tekee länsinaapurista houkuttelevan kohteen muillekin kuin autonostajille.

Yhdellä eurolla saa nyt noin 10,6 kruunua. Esimerkiksi kuutisen vuotta sitten eurolla sai noin 8,5 kruunua. Edellisen kerran kruunu oli yhtä heikkona vuonna 2009, jolloin eurolla sai lähes 11 kruunua.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen erikoistutkija Heikki Taimion mukaan alkuvuodesta 2017 lähtien kruunun lasku on ollut noin kymmenen prosentin luokkaa.

”Ei se lasku kauhean dramaattista ole ollut, mutta kuitenkin selvää”, hän sanoo

”Eurolla saa yli kymmenen prosenttia enemmän kruunuja kuin viime vuoden talvella. Se tarkoittaa melkein samaa kuin saisi kymmenen prosentin alennuksen kaikesta mitä sai viime vuoden talvella.”

Kruunun arvon heikkenemiseen on monia syitä. Neuvonantaja Juuso Vanhala Suomen Pankista sanoo heikentymisen alkaneen vuoden 2012–2013 tienoilla.

”Yksi syy tähän on Ruotsin keskuspankin rahapolitiikka. Siellä on alhaiset korot, mikä johtaa tyypillisesti valuutan heikkenemiseen”, Vanhala sanoo.

Hänen mukaansa valuuttaan voi heijastua myös Ruotsin asuntomarkkinatilanne. Ruotsissa asuntojen hinnat ovat nousseet pitkään, mutta viime aikoina nousu on taittunut ja hinnat ovat kääntyneet jopa laskuun.

”Myös tämä voi heikentää kruunua. Kansainväliset sijoittajat ovat voineet reagoida tähän”, Vanhala sanoo.

Valuuttakurssiin voi heijastella myös Ruotsin tuleviin vaaleihin liittyvä epävarmuus. Ruotsissa pidetään valtiopäivävaalit 9. syyskuuta. Mielipidemittaukset ennustavat valtapuolue sosiaalidemokraateille historiallisen huonoa tulosta, kun taas oikeistopopulistisesta ruotsidemokraateista on veikattu vaalien suurinta voittajaa.

”Se saattaa olla jossain määrin ajanut sijoituksia pois. Aina kun raha hakeutuu pois maasta, sen valuutta pyrkii heikkenemään. Näin Ruotsissa käy”, Taimio sanoo.

Taloudelliset ja poliittiset kiemurat siis ovat johtaneet siihen, että suomalainen matkailija saa nyt Pohjanlahden takana eurollaan enemmän.

”Muutokset eivät toki ole dramaattisia, mutta suomalaisten ostovoima Ruotsissa on toki kasvanut. Toisaalta ruotsalaisten yritysten kilpailukyky on kasvanut suhteessa suomalaisyrityksiin”, sanoo yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen Nordeasta.

Kärkkäisen mukaan valuuttakurssin merkitys vaihtelee sen mukaan, mitä tuotteita Ruotsista ostaa. Tuontitavarat ja tuontiraaka-aineista tehdyt tuotteet eivät ole välttämättä halvempia kuin Suomessa. Perinteisten ruotsalaisten brändien tuotteetkin valmistetaan yleensä Ruotsin ulkopuolella.

Kärkkäinen sanoo, että periaatteessa suurimman hyödyn valuuttakurssista saa nyt ostamalla ruotsalaisista raaka-aineista Ruotsissa tehtyjä tuotteita. Tai käyttämällä Ruotsissa erilaisia palveluita kuten ravintola- ja majoituspalveluita.

”Siinä mielessä kesälomabudjetilla on nyt saanut Ruotsissa entistä enemmän. Sitä kautta Ruotsin houkuttelevuus matkakohteena on parempi kuin esimerkiksi se, että pysyttelisi euroalueella tai matkustaisi maahan, jonka valuuttakurssi on kehittynyt eri lailla”, Kärkkäinen sanoo.

Hän toteaa, että tutkimusten mukaan valuuttakurssit vaikuttavat matkusteluun, vaikka ne eivät ole useinkaan tärkein syy matkakohteen valinnassa. Kurssivaihtelut voivat tapahtua nopeasti, joten niitä voi olla hankala huomioida hyvissä ajoin varattavissa lomamatkoissa.

Tosin juuri Ruotsiin Suomesta pääsee helposti lähtemään lyhyelläkin varoitusajalla.

”Ehkä joihinkin extempore-matkoihin (valuuttakurssilla) saattaa olla nyt vaikutusta”, Kärkkäinen sanoo.

Heikko kruunu ei kuitenkaan ole vaikuttanut Ruotsin-matkojen kysyntään, laivayhtiöistä ja Finnairilta kerrotaan.

Monet Ruotsin-matkalaiset ovat kuitenkin tehneet havaintoja valuuttatilanteesta.

”Useat suomalaiset matkustajamme ovat noteeranneet kruunun edullisuuden”, sanoo tiedotuspäällikkö Christa Grönlund Viking Linelta.

Viestintäjohtaja Marika Nöjd Tallink-Siljalta kertoo matkustajamäärien pysyneen melko tasaisina.

”Toki heinäkuussa teimme taas matkustajaennätyksiä, mutta siihen vaikuttaa ehkä enemmän kesälomasesonki.”

Pohjois-Suomessa esimerkiksi Tornion ja Haaparannan alueiden asukkaille rajan yli suuntautuvat ostosmatkat ovat arkea.

Haaparannan Maxi Ica -marketin myymäläpäällikkö Richart Jonssonin mukaan kulunut kesä oli hyvä. Haaparannassa kävi ostoksilla paljon suomalaisia, norjalaisia ja venäläisiä asiakkaita.

Jonsson uskoo, että heikko kruunu on yksi syy lähteä ostoksille Ruotsiin.

”Mutta ulkomaalaiset tykkäävät myös matkustaa uusiin kauppoihin ja nähdä mitä sieltä löytyy”, hän sanoo.

Suomalaisten suosikkituotteet Ruotsissa eivät ole juurikaan muuttuneet viime vuosina. Jonssonin mukaan suomalaiset ostavat paljon limonadeja, mehuja, energiajuomia, pikkupurtavaa ja makeisia. Myös pekonia ja voita ostetaan Ruotsista Suomeen.

Pohjoisessa myös ruotsalaiset käyvät yhä tuttuun tapaan ostoksilla Suomen puolella. Tornion Prisman päivittäistavaraosaston myyntipäällikkö Jyrki Koskisen mukaan Suomesta haetaan esimerkiksi oluita, lonkeroita, makkaraa ja eineksiä. Leivät ovat suosittuja tuliaisia molempiin suuntiin, sillä Suomen ja Ruotsin leipävalikoimat ovat erilaiset.

”Matka on niin lyhyt, että puolin ja toisin kuljetaan paljonkin. Täällä on totuttu siihen, että kurssit vaihtelevat, joten ei se hirveästi vaikuta. Käydään vuoroin vieraissa, niin se menee”, Koskinen sanoo.

Jos kruunun alamäki houkuttelee ostoksille Ruotsiin, kärsijöinä voivat olla rajaseudun suomalaiskaupat. Kauppias Marko Nurkkala Tornion K-Citymarketista sanoo, ettei valuuttakurssi ole toistaiseksi vaikuttanut päivittäistavarakauppaan.

Hänen mukaansa ihmiset tähyilevät Ruotsiin isoja hankintoja kuten auton tai moottorikelkan ostoa suunnitellessaan.

”Kaveri on ostamassa kelkkaa ja katselee sitä nyt Ruotsista, koska kurssi on tuollainen. Monen asiakkaan suusta olen kuullut, että ovat hakeneet autoja Ruotsista”, Nurkkala sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Matkailu
 • Kulutus
 • Kuluttajat
 • Minna Pölkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  3. 3

   Helsinkiin rakennetaan historian kallein sairaala – Tällainen yhdeksännumeroisen summan nielevästä rakennuksesta tulee

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  6. 6

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  7. 7

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  8. 8

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  9. 9

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  10. 10

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hämmentävä 80 000 ihmisen joukkohuokaus yllätti nyrkkeilyn mestaruusottelussa – samoin tyrmäystä seurannut ilo
  3. Eduskunta kuuli Suojelupoliisia ja sotilastiedustelua turvatilassa Airiston Helmen tutkinnasta – ”Kansalaiset voivat olla hyvin luottavaisia”
  4. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – suora lähetys jatkuu
  5. Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla
  6. Kiira Korpi vastaa kohuun HS-haastattelussa: ”Välillä tuntuu, että apua, mitä olen mennyt tekemään”
  7. Järvenpääläiset vaihtaneet innokkaasti yksityisille terveysasemille – Valinnanvapauskokeilun jatkorahoituksesta ei ole tietoa
  8. Läksyt puhuttavat Englannissa – jalkapallolegenda Gary Lineker vaati läksyjen poistamista ”ajanhukkana”, kollega Ian Wright vastasi röhönaurulla
  9. Airiston Helmen venäläisellä omistajalla on Maltan kansalaisuus, jonka voi ostaa 650 000 eurolla – EU-komissaari on huolissaan juuri Maltan kautta EU-passin saaneista venäläisistä
  10. Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä
  11. Mies putosi hotellista ja kuoli Manchesterissa, toinen löytyi kuolleena saman hotellin huoneesta
  12. Näytä lisää