Kotimaa

Ruotsin kruunu on nyt alhaisimmillaan vuosi­kausiin – auton ostaja voi säästää Ruotsissa tuhansia euroja

Heikko kruunu näkyy myönteisesti esimerkiksi suomalaismatkailijoiden hotelli- ja ravintolalaskussa. Ruotsista tuotujen käytettyjen autojen määrä on lähes kaksinkertaistunut viime vuodesta.

Ruotsin kruunun alhainen kurssi on saanut osan suomalaisista autonostajista suuntaamaan katseensa Saksan sijaan läntiseen naapurimaahan.

Ruotsin kruunu on nyt alimmillaan lähes kymmeneen vuoteen, joten suomalaiset saavat Ruotsissa euroillaan nyt enemmän kuin joitakin vuosia sitten. Suurissa ostoksissa voi säästää pitkän pennin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Autoliiton mukaan Ruotsista tuotujen käytettyjen autojen määrä on lähes kaksinkertaistunut viime vuodesta.

Tänä vuonna heinäkuuhun mennessä suomalaiset toivat Ruotsista peräti yli 9 500 autoa. Viime vuonna vastaava luku oli reilu 5 100 autoa. Saksasta vastaavana ajankohtana tuotujen autojen määrä on pysynyt suunnilleen ennallaan noin 6 700 autossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen arvioi, että suomalaiset kokevat Ruotsin Saksaa tutummaksi ja turvallisemmaksi auton hakumaaksi.

Hakumatka naapurimaahan on nopeampi ja edullisempi kuin Saksaan. Tiettyä varmuutta ihmisille tuo myös se, että Ruotsissa toimivat osittain samat autokaupat kuin Suomessakin. Ruotsalaisissa autoissa on myös samanlainen pohjoiseen sopiva varustetaso kuin suomalaisautoissa.

Tolvasen mukaan tavallisissakin autoissa säästöä kertyy muutamasta tuhannesta noin kahdeksaan tuhanteen euroon – autoveron lisäämisen jälkeenkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi vuosimallin 2014 vähän ajettu Volvo V60 voi maksaa Ruotsissa noin 16 000 euroa. Suomen autoveron jälkeen hinta nousee parinkymmeneen tuhanteen euroon.

Tolvasen mukaan vastaavanlaiset autot Suomessa maksavat 26 000–30 000 euroa.

”Sellainen 20 prosenttia halvempi hinta on varmastikin aika hyvä yleistys. Käytetyt autothan eivät koskaan ole identtisiä eivätkä siten suoraan vertailukelpoisia, mutta kyllähän tuo Ruotsin tuonnin kasvu kertoo siitä, että tuonti sieltä on nyt houkuttelevampaa kuin varmaan koskaan”, Tolvanen sanoo.

”Kurssi on lisäbonus autoa Ruotsista tuovalle. Jos ihmiset harkitsevat auton hakemista, ei se intoa ainakaan vähennä.”


Kruunun alhainen kurssi tekee länsinaapurista houkuttelevan kohteen muillekin kuin autonostajille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdellä eurolla saa nyt noin 10,6 kruunua. Esimerkiksi kuutisen vuotta sitten eurolla sai noin 8,5 kruunua. Edellisen kerran kruunu oli yhtä heikkona vuonna 2009, jolloin eurolla sai lähes 11 kruunua.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen erikoistutkija Heikki Taimion mukaan alkuvuodesta 2017 lähtien kruunun lasku on ollut noin kymmenen prosentin luokkaa.

”Ei se lasku kauhean dramaattista ole ollut, mutta kuitenkin selvää”, hän sanoo

”Eurolla saa yli kymmenen prosenttia enemmän kruunuja kuin viime vuoden talvella. Se tarkoittaa melkein samaa kuin saisi kymmenen prosentin alennuksen kaikesta mitä sai viime vuoden talvella.”

Kruunun arvon heikkenemiseen on monia syitä. Neuvonantaja Juuso Vanhala Suomen Pankista sanoo heikentymisen alkaneen vuoden 2012–2013 tienoilla.

”Yksi syy tähän on Ruotsin keskuspankin rahapolitiikka. Siellä on alhaiset korot, mikä johtaa tyypillisesti valuutan heikkenemiseen”, Vanhala sanoo.

Hänen mukaansa valuuttaan voi heijastua myös Ruotsin asuntomarkkinatilanne. Ruotsissa asuntojen hinnat ovat nousseet pitkään, mutta viime aikoina nousu on taittunut ja hinnat ovat kääntyneet jopa laskuun.

”Myös tämä voi heikentää kruunua. Kansainväliset sijoittajat ovat voineet reagoida tähän”, Vanhala sanoo.

Valuuttakurssiin voi heijastella myös Ruotsin tuleviin vaaleihin liittyvä epävarmuus. Ruotsissa pidetään valtiopäivävaalit 9. syyskuuta. Mielipidemittaukset ennustavat valtapuolue sosiaalidemokraateille historiallisen huonoa tulosta, kun taas oikeistopopulistisesta ruotsidemokraateista on veikattu vaalien suurinta voittajaa.

”Se saattaa olla jossain määrin ajanut sijoituksia pois. Aina kun raha hakeutuu pois maasta, sen valuutta pyrkii heikkenemään. Näin Ruotsissa käy”, Taimio sanoo.

Taloudelliset ja poliittiset kiemurat siis ovat johtaneet siihen, että suomalainen matkailija saa nyt Pohjanlahden takana eurollaan enemmän.

”Muutokset eivät toki ole dramaattisia, mutta suomalaisten ostovoima Ruotsissa on toki kasvanut. Toisaalta ruotsalaisten yritysten kilpailukyky on kasvanut suhteessa suomalaisyrityksiin”, sanoo yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen Nordeasta.

Kärkkäisen mukaan valuuttakurssin merkitys vaihtelee sen mukaan, mitä tuotteita Ruotsista ostaa. Tuontitavarat ja tuontiraaka-aineista tehdyt tuotteet eivät ole välttämättä halvempia kuin Suomessa. Perinteisten ruotsalaisten brändien tuotteetkin valmistetaan yleensä Ruotsin ulkopuolella.

Kärkkäinen sanoo, että periaatteessa suurimman hyödyn valuuttakurssista saa nyt ostamalla ruotsalaisista raaka-aineista Ruotsissa tehtyjä tuotteita. Tai käyttämällä Ruotsissa erilaisia palveluita kuten ravintola- ja majoituspalveluita.

”Siinä mielessä kesälomabudjetilla on nyt saanut Ruotsissa entistä enemmän. Sitä kautta Ruotsin houkuttelevuus matkakohteena on parempi kuin esimerkiksi se, että pysyttelisi euroalueella tai matkustaisi maahan, jonka valuuttakurssi on kehittynyt eri lailla”, Kärkkäinen sanoo.

Hän toteaa, että tutkimusten mukaan valuuttakurssit vaikuttavat matkusteluun, vaikka ne eivät ole useinkaan tärkein syy matkakohteen valinnassa. Kurssivaihtelut voivat tapahtua nopeasti, joten niitä voi olla hankala huomioida hyvissä ajoin varattavissa lomamatkoissa.

Tosin juuri Ruotsiin Suomesta pääsee helposti lähtemään lyhyelläkin varoitusajalla.

”Ehkä joihinkin extempore-matkoihin (valuuttakurssilla) saattaa olla nyt vaikutusta”, Kärkkäinen sanoo.

Heikko kruunu ei kuitenkaan ole vaikuttanut Ruotsin-matkojen kysyntään, laivayhtiöistä ja Finnairilta kerrotaan.

Monet Ruotsin-matkalaiset ovat kuitenkin tehneet havaintoja valuuttatilanteesta.

”Useat suomalaiset matkustajamme ovat noteeranneet kruunun edullisuuden”, sanoo tiedotuspäällikkö Christa Grönlund Viking Linelta.

Viestintäjohtaja Marika Nöjd Tallink-Siljalta kertoo matkustajamäärien pysyneen melko tasaisina.

”Toki heinäkuussa teimme taas matkustajaennätyksiä, mutta siihen vaikuttaa ehkä enemmän kesälomasesonki.”

Pohjois-Suomessa esimerkiksi Tornion ja Haaparannan alueiden asukkaille rajan yli suuntautuvat ostosmatkat ovat arkea.

Haaparannan Maxi Ica -marketin myymäläpäällikkö Richart Jonssonin mukaan kulunut kesä oli hyvä. Haaparannassa kävi ostoksilla paljon suomalaisia, norjalaisia ja venäläisiä asiakkaita.

Jonsson uskoo, että heikko kruunu on yksi syy lähteä ostoksille Ruotsiin.

”Mutta ulkomaalaiset tykkäävät myös matkustaa uusiin kauppoihin ja nähdä mitä sieltä löytyy”, hän sanoo.

Suomalaisten suosikkituotteet Ruotsissa eivät ole juurikaan muuttuneet viime vuosina. Jonssonin mukaan suomalaiset ostavat paljon limonadeja, mehuja, energiajuomia, pikkupurtavaa ja makeisia. Myös pekonia ja voita ostetaan Ruotsista Suomeen.

Pohjoisessa myös ruotsalaiset käyvät yhä tuttuun tapaan ostoksilla Suomen puolella. Tornion Prisman päivittäistavaraosaston myyntipäällikkö Jyrki Koskisen mukaan Suomesta haetaan esimerkiksi oluita, lonkeroita, makkaraa ja eineksiä. Leivät ovat suosittuja tuliaisia molempiin suuntiin, sillä Suomen ja Ruotsin leipävalikoimat ovat erilaiset.

”Matka on niin lyhyt, että puolin ja toisin kuljetaan paljonkin. Täällä on totuttu siihen, että kurssit vaihtelevat, joten ei se hirveästi vaikuta. Käydään vuoroin vieraissa, niin se menee”, Koskinen sanoo.

Jos kruunun alamäki houkuttelee ostoksille Ruotsiin, kärsijöinä voivat olla rajaseudun suomalaiskaupat. Kauppias Marko Nurkkala Tornion K-Citymarketista sanoo, ettei valuuttakurssi ole toistaiseksi vaikuttanut päivittäistavarakauppaan.

Hänen mukaansa ihmiset tähyilevät Ruotsiin isoja hankintoja kuten auton tai moottorikelkan ostoa suunnitellessaan.

”Kaveri on ostamassa kelkkaa ja katselee sitä nyt Ruotsista, koska kurssi on tuollainen. Monen asiakkaan suusta olen kuullut, että ovat hakeneet autoja Ruotsista”, Nurkkala sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Matkailu
 • Kulutus
 • Kuluttajat
 • Minna Pölkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskelle Vaalimaan korpea on noussut eriskummallinen ostosparatiisi – HS tutustui venäläisiä houkuttelevaan outlet-kylään, joka muistuttaa kulissia

  2. 2

   Saastuttaa sisä­ilmaa, synnyttää kosteus­vaurion, vahingoittaa kerrostalon rakenteita – Kysyimme, ovatko ilmalämpöpumppuihin liitetyt epäilykset todellisia

  3. 3

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  4. 4

   Andersson pääsi loistamaan, Sipilä jäi varjoon ja Halla-aho on petrannut esiintyjänä – HS arvioi ensimmäisen suuren vaalitentin

  5. 5

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  6. 6

   Ihmisen koko vartalon voi nyt skannata kerralla – mullistava tekniikka näyttää, kuinka lääkeaine kulkee ihmiskehossa

  7. 7

   Amerikkalaisturisti meloi kanootilla eristetylle intialaissaarelle – heimolaiset surmasivat nuolilla ja jättivät ruumiin rannalle

  8. 8

   Volvo ei esittele autonäyttelyssä yhtäkään autoa – Syy on se, että automaailma sellaisena kuin sen tunnemme on kohdannut loppunsa

  9. 9

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  10. 10

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  2. 2

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  3. 3

   Amerikkalaisturisti meloi kanootilla eristetylle intialaissaarelle – heimolaiset surmasivat nuolilla ja jättivät ruumiin rannalle

  4. 4

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  6. 6

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  7. 7

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  8. 8

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  9. 9

   Mikä Sipoonrannassa meni pieleen? Piti tulla eliittikaupunginosa, tuli keskeneräinen joutomaa – ”Mehän siis hengitämme hiekkaa”

  10. 10

   Saastuttaa sisä­ilmaa, synnyttää kosteus­vaurion, vahingoittaa kerrostalon rakenteita – Kysyimme, ovatko ilmalämpöpumppuihin liitetyt epäilykset todellisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Syrjäyttämisyritys hiipui – Theresa May viimeisteli brexit-sopimusta Brysselissä: Auki on yhä useita kohtia, neuvottelut jatkuvat
  3. Jokerit höykytti Omskia ja otti neljännen peräkkäisen voiton – ”Minulla ei ole ilmoitettavaa”, päävalmentaja Lauri Marjamäki sanoi Kristian Vesalaisesta
  4. Tunti sitten
  5. Eva Wahlström raivostui MM-ottelun yllättävästä peruuntumista: torstaina piti olla välipunnitus – ”Myös vähän itkin, pettymys on tosi suuri”
  6. Korisliiga: Seagulls otti kauden ensimmäisen vierasvoittonsa – Karhu palasi voittajaksi, Kouvoille ensimmäinen kotitappio
  7. Pisan torni ei enää kallistu, ja se on jopa suoristunut
  8. Keskelle Vaalimaan korpea on noussut eriskummallinen ostosparatiisi – HS tutustui venäläisiä houkuttelevaan outlet-kylään, joka muistuttaa kulissia
  9. 2 tuntia sitten
  10. Angela Merkel kutsui tunteikkaassa puheessaan siirtolais­sopimuksen vastustamista ”nationalismiksi puhtaimmassa muodossaan”
  11. EU:n eritahtisuus voi lisääntyä, kun Saksa ja Ranska tuovat ideansa seuraavaan huippukokoukseen Tilaajille
  12. Andersson pääsi loistamaan, Sipilä jäi varjoon ja Halla-aho on petrannut esiintyjänä – HS arvioi ensimmäisen suuren vaalitentin
  13. Anthony Joshua aikoo kiistattomaksi raskaansarjan mestariksi jo ensi vuonna – vain yhdellä nyrkkeilijällä on ollut neljä mestaruusvyötä
  14. Näytä lisää