Kotimaa

Puolinukuksissa ollut nainen luuli vierasta miestä puolisokseen – Oikeus ei tuominnut raiskauksesta, vaikka mies tunkeutui naiseen

Raiskaussäännöksen muuttamista on vaadittu niin, että olennaista olisi suostumuksen puute eikä väkivalta, sen uhka tai uhrin avuton tila.

Illan emäntä vetäytyy ennen puoltayötä makuuhuoneeseen nukkumaan. Punaviini on saanut hänet oksentamaan. Sängyn vieressä on lasten muoviamme siltä varalta, että huono olo jatkuu.

Aviomies palaa alakertaan istumaan iltaa vieraiden kanssa.

Jonkin ajan päästä puolinukuksissa oleva nainen huomaa, kun makuuhuoneen ovi aukeaa ja parisänky liikahtaa. Käsi koskettaa naisen selkää ja jatkaa matkaansa pikkuhousujen sisään. Nopealla työnnöllä naisen sisään tunkeutuu sormi.

Yhtäkkiä makuuhuoneen ovi aukeaa ja valot syttyvät. Nainen kuulee ovelta miehensä äänen. Silloin hän tajuaa: selän takana ei olekaan hänen miehensä vaan yksi vieraista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asia menee käräjille. Nainen vaatii vieraalle miehelle rangaistusta raiskauksesta. Miehellä ei ollut lupaa koskea häneen, eikä hän ollut millään tavalla antanut ymmärtää olevansa suostuvainen seksiin.

Syyttäjän mukaan teko ei kuitenkaan täytä raiskauksen tunnusmerkistöä. Helsingin käräjäoikeus on asiasta samaa mieltä.

Sormen työntäminen naisen sukuelimeen kyllä tarkoittaa, että puhe on raiskaussäännöksessä tarkoitetusta sukupuoliyhteydestä. Laissa kuitenkin edellytetään, että teko on tapahtunut väkivaltaa käyttämällä tai uhkaamalla sillä.

Teko katsotaan raiskaukseksi myös silloin, kun uhri ei ole pystynyt ilmaisemaan tahtoaan esimerkiksi unen tai tajuttomuuden takia.

Oikeus päätyy siihen, ettei nainen ollut laissa tarkoitetussa avuttomassa tilassa. Hän on pystynyt kertomaan oikeudelle sänkyyn tulleen miehen liikkeistä ja koskettelusta, joten hän ei ole nukkunut.

Miestä ei siis tuomita raiskauksesta. Hän saa viisi kuukautta ehdollista vankeutta seksuaalisesta ahdistelusta.

Rangaistus on asteikon yläpäästä, sillä enimmäisrangaistus seksuaalisesta ahdistelusta on kuusi kuukautta vankeutta. Raiskauksessa rangaistusasteikko on kuitenkin aivan toista luokkaa: vähimmäisrangaistus on vuosi vankeutta, maksimi kuusi vuotta.

Tapaus osuu viime aikoina käydyn raiskauskeskustelun ytimeen. Monet ovat vaatineet raiskaussäännöksen muuttamista niin, että olennaista olisi nimenomaan suostumuksen puute eikä väkivalta, sen uhka tai uhrin avuton tila.

Eduskunnan naisverkosto on tehnyt aloitteen säännöksen muuttamiseksi, ja nyt myös kansalaisaloitteeseen kerätään nimiä. Parissa kuukaudessa aloitteen on allekirjoittanut noin 28 500 kannattajaa. Se tarvitsee puolessa vuodessa 50 000 allekirjoitusta edetäkseen eduskunnan käsittelyyn.

Myös oikeusministeriö on ryhtynyt selvittämään raiskaussäännöksen muutostarpeita. Kesäkuussa se järjesti asiantuntijakuulemisen, ja nyt asiantuntijoilta on saatu kirjalliset kannanotot.

Niiden perusteella ministeriö tekee syksyn aikana arviomuistion siitä, pitäisikö pykäliä päivittää.

Valtaosa asiantuntijoista kannattaa raiskaussäännöksen muuttamista niin, että olennaista olisi suostumuksen puute. Epäilevimmin uudistukseen ovat suhtautuneet rikos- ja prosessioikeuden professorit.

Useissa lausunnoissa kerrotaan tilanteista, joissa sukuelimeen tunkeutumista ei voida tuomita raiskauksena.

Helsingin poliisin mukaan sillä on ollut tutkinnassa useita hierontakäyntien aikana tapahtuneita tekoja.

”Tyyppiesimerkki sukupuoliyhteydestä tällaisessa tilanteessa on se, että hieroja yllättäen työntää kätensä asianomistajan genitaalialueelle ja ehtii jopa penetroida, ennen kuin asianomistajalla on mahdollisuutta toimia. Tilanne on asianomistajan kannalta niin yllättävä, ettei hänellä käytännössä ole mahdollisuutta toimia teon estämiseksi.”

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty puolestaan muistuttaa, että Ruotsissa uutisoitiin kesällä 2017 festivaaleilla tapahtuneista raiskauksista, joissa tekijä oli väenpaljoudessa työntänyt sormensa uhrin hameen alle ja emättimeen.

Heinäkuun alussa Ruotsin laki muuttui niin, että raiskauksen keskeinen piirre on suostumuksen puute.

Voimakasta tukea uudistukselle tulee ulkoministeriöstä. Se painottaa, että Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten mukaan raiskauksen on perustuttava suostumuksen puutteeseen.

Ministeriö huomauttaa Suomen saaneen nykyisestä lainsäädännöstä moitteita useilta kansainvälisiltä tahoilta. Niitä on tullut muun muassa naisten syrjinnän poistamista käsittelevältä YK:n CEDAW-komitealta ja ihmisoikeussopimuksia valvovilta YK:n komiteoilta.

Ministeriö uskoo, että jatkoa seuraa. Euroopan neuvoston Istanbulin sopimuksen täytäntöönpanoa valvova asiantuntijaryhmä tekee ensimmäisen maavierailunsa Suomeen kuukauden päästä.

”On todennäköistä, että asiantuntijaryhmä nostaa esille seksuaalirikokset ja erityisesti raiskausrikokset osana sopimuksen täytäntöönpanon valvontaa”, ulkoministeriö ennakoi.

Ministeriön mukaan Suomen olisi syytä muuttaa lakia. Nykymuodossaan säännökset eivät ole sopusoinnussa Suomea sitovien kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa.

Professorit Kimmo Nuotio, Matti Tolvanen ja Mikko Vuorenpää pitävät suostumukseen perustuvaa kirjoitustapaa hankalana ja arvelevat sen lisäävän näyttöongelmia. Nuotio arvioi, että raiskausoikeudenkäynnissä huomio voisi jatkossa kohdistua nöyryyttävällä tavalla uhrin toimintaan.

Sen sijaan professori Minna Kimpimäki kannattaa muutosta.

”Muutoksella voisi olla merkitystä esimerkiksi silloin, jos teon kohteena oleva henkilö ei esimerkiksi tilanteen yllättävyyden, nuoren ikänsä tai muuten alisteisen asemansa vuoksi kykene ilmaisemaan vastustustaan.”

Ammattituomarit eivät usko, että näytön saaminen hankaloituisi uudistuksen takia. Helsingin käräjäoikeus toteaa, että näyttökysymykset ovat raiskausrikoksissa jo nykyisin lähes aina vaikeita.

Raiskausrikoksissa on säännönmukaisesti kysymys asianomistajan kertomuksen luotettavuuden arvioinnista, käräjäoikeus painottaa.

”Usein ristiriita ei liity siihen, onko sukupuoliyhteys tapahtunut, vaan siihen, onko kyse ollut pakottamisesta vai avuttoman tilan hyväksikäytöstä, joihin siis myös suostumuksen puuttuminen oleellisesti liittyy.”

Hovioikeudenneuvos Timo Ojala toteaa, että keskustelu salissa kiertyy jo nykyisin siihen, oliko tekoon suostumus vai ei.

”Sääntelyä olisi aihetta muuttaa vastaamaan tätä tosiasiallista muutosta. Suostumuksen puuttuminen tulisi siten määrittää raiskauksen tunnusmerkistön lähtökohdaksi”, Ojala arvioi.

Hän ei myöskään usko, että uhrin käytöstä aletaan arvioida nykyistä tarkemmin.

”Pidän tällaista riskiä kohtuullisen vähäisenä, ja joka tapauksessa tilanne ei poikkeaisi juurikaan siitä, mikä tilanne on jo nykyisin.”

Voimakkaimmin uudistusta vastustaa Miesten tasa-arvo ry. Se antoi asiasta lausunnon oma-aloitteisesti.

”Kaikki vapaaehtoinen seksi ei ole elokuvista tuttua selkeää molemminpuolista kiihkoa. Huonon seksin ei pitäisi olla lähelläkään vakavaa seksuaalirikosta.”

Fakta

Vähimmäisrangaistus raiskauksesta on vuosi vankeutta


 Raiskauksesta tuomitaan 1–6 vuotta vankeutta.

 Törkeästä raiskauksesta tuomitaan 2–10 vuotta vankeutta.

 Niin sanottua lievää raiskausta eli sukupuoliyhteyteen pakottamista koskeva pykälä kumottiin vuonna 2014.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lainsäädäntö
 • Susanna Reinboth

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

  5. 5

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita

  8. 8

   Bill Cosby sai vähintään kolme vuotta vankeutta – tuomari nimesi hänet vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi

  9. 9

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  10. 10

   Halvaantunut yhdysvaltalainen mies kävelee selkärankaan asennetun elektrodin ansiosta – se vahvistaa aivojen viestit lihaksille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää