Kotimaa

Puolinukuksissa ollut nainen luuli vierasta miestä puolisokseen – Oikeus ei tuominnut raiskauksesta, vaikka mies tunkeutui naiseen

Raiskaussäännöksen muuttamista on vaadittu niin, että olennaista olisi suostumuksen puute eikä väkivalta, sen uhka tai uhrin avuton tila.

Illan emäntä vetäytyy ennen puoltayötä makuuhuoneeseen nukkumaan. Punaviini on saanut hänet oksentamaan. Sängyn vieressä on lasten muoviamme siltä varalta, että huono olo jatkuu.

Aviomies palaa alakertaan istumaan iltaa vieraiden kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jonkin ajan päästä puolinukuksissa oleva nainen huomaa, kun makuuhuoneen ovi aukeaa ja parisänky liikahtaa. Käsi koskettaa naisen selkää ja jatkaa matkaansa pikkuhousujen sisään. Nopealla työnnöllä naisen sisään tunkeutuu sormi.

Yhtäkkiä makuuhuoneen ovi aukeaa ja valot syttyvät. Nainen kuulee ovelta miehensä äänen. Silloin hän tajuaa: selän takana ei olekaan hänen miehensä vaan yksi vieraista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asia menee käräjille. Nainen vaatii vieraalle miehelle rangaistusta raiskauksesta. Miehellä ei ollut lupaa koskea häneen, eikä hän ollut millään tavalla antanut ymmärtää olevansa suostuvainen seksiin.

Syyttäjän mukaan teko ei kuitenkaan täytä raiskauksen tunnusmerkistöä. Helsingin käräjäoikeus on asiasta samaa mieltä.

Sormen työntäminen naisen sukuelimeen kyllä tarkoittaa, että puhe on raiskaussäännöksessä tarkoitetusta sukupuoliyhteydestä. Laissa kuitenkin edellytetään, että teko on tapahtunut väkivaltaa käyttämällä tai uhkaamalla sillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teko katsotaan raiskaukseksi myös silloin, kun uhri ei ole pystynyt ilmaisemaan tahtoaan esimerkiksi unen tai tajuttomuuden takia.

Oikeus päätyy siihen, ettei nainen ollut laissa tarkoitetussa avuttomassa tilassa. Hän on pystynyt kertomaan oikeudelle sänkyyn tulleen miehen liikkeistä ja koskettelusta, joten hän ei ole nukkunut.

Miestä ei siis tuomita raiskauksesta. Hän saa viisi kuukautta ehdollista vankeutta seksuaalisesta ahdistelusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rangaistus on asteikon yläpäästä, sillä enimmäisrangaistus seksuaalisesta ahdistelusta on kuusi kuukautta vankeutta. Raiskauksessa rangaistusasteikko on kuitenkin aivan toista luokkaa: vähimmäisrangaistus on vuosi vankeutta, maksimi kuusi vuotta.

Tapaus osuu viime aikoina käydyn raiskauskeskustelun ytimeen. Monet ovat vaatineet raiskaussäännöksen muuttamista niin, että olennaista olisi nimenomaan suostumuksen puute eikä väkivalta, sen uhka tai uhrin avuton tila.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eduskunnan naisverkosto on tehnyt aloitteen säännöksen muuttamiseksi, ja nyt myös kansalaisaloitteeseen kerätään nimiä. Parissa kuukaudessa aloitteen on allekirjoittanut noin 28 500 kannattajaa. Se tarvitsee puolessa vuodessa 50 000 allekirjoitusta edetäkseen eduskunnan käsittelyyn.

Myös oikeusministeriö on ryhtynyt selvittämään raiskaussäännöksen muutostarpeita. Kesäkuussa se järjesti asiantuntijakuulemisen, ja nyt asiantuntijoilta on saatu kirjalliset kannanotot.

Niiden perusteella ministeriö tekee syksyn aikana arviomuistion siitä, pitäisikö pykäliä päivittää.

Valtaosa asiantuntijoista kannattaa raiskaussäännöksen muuttamista niin, että olennaista olisi suostumuksen puute. Epäilevimmin uudistukseen ovat suhtautuneet rikos- ja prosessioikeuden professorit.

Useissa lausunnoissa kerrotaan tilanteista, joissa sukuelimeen tunkeutumista ei voida tuomita raiskauksena.

Helsingin poliisin mukaan sillä on ollut tutkinnassa useita hierontakäyntien aikana tapahtuneita tekoja.

”Tyyppiesimerkki sukupuoliyhteydestä tällaisessa tilanteessa on se, että hieroja yllättäen työntää kätensä asianomistajan genitaalialueelle ja ehtii jopa penetroida, ennen kuin asianomistajalla on mahdollisuutta toimia. Tilanne on asianomistajan kannalta niin yllättävä, ettei hänellä käytännössä ole mahdollisuutta toimia teon estämiseksi.”

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty puolestaan muistuttaa, että Ruotsissa uutisoitiin kesällä 2017 festivaaleilla tapahtuneista raiskauksista, joissa tekijä oli väenpaljoudessa työntänyt sormensa uhrin hameen alle ja emättimeen.

Heinäkuun alussa Ruotsin laki muuttui niin, että raiskauksen keskeinen piirre on suostumuksen puute.

Voimakasta tukea uudistukselle tulee ulkoministeriöstä. Se painottaa, että Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten mukaan raiskauksen on perustuttava suostumuksen puutteeseen.

Ministeriö huomauttaa Suomen saaneen nykyisestä lainsäädännöstä moitteita useilta kansainvälisiltä tahoilta. Niitä on tullut muun muassa naisten syrjinnän poistamista käsittelevältä YK:n CEDAW-komitealta ja ihmisoikeussopimuksia valvovilta YK:n komiteoilta.

Ministeriö uskoo, että jatkoa seuraa. Euroopan neuvoston Istanbulin sopimuksen täytäntöönpanoa valvova asiantuntijaryhmä tekee ensimmäisen maavierailunsa Suomeen kuukauden päästä.

”On todennäköistä, että asiantuntijaryhmä nostaa esille seksuaalirikokset ja erityisesti raiskausrikokset osana sopimuksen täytäntöönpanon valvontaa”, ulkoministeriö ennakoi.

Ministeriön mukaan Suomen olisi syytä muuttaa lakia. Nykymuodossaan säännökset eivät ole sopusoinnussa Suomea sitovien kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa.

Professorit Kimmo Nuotio, Matti Tolvanen ja Mikko Vuorenpää pitävät suostumukseen perustuvaa kirjoitustapaa hankalana ja arvelevat sen lisäävän näyttöongelmia. Nuotio arvioi, että raiskausoikeudenkäynnissä huomio voisi jatkossa kohdistua nöyryyttävällä tavalla uhrin toimintaan.

Sen sijaan professori Minna Kimpimäki kannattaa muutosta.

”Muutoksella voisi olla merkitystä esimerkiksi silloin, jos teon kohteena oleva henkilö ei esimerkiksi tilanteen yllättävyyden, nuoren ikänsä tai muuten alisteisen asemansa vuoksi kykene ilmaisemaan vastustustaan.”

Ammattituomarit eivät usko, että näytön saaminen hankaloituisi uudistuksen takia. Helsingin käräjäoikeus toteaa, että näyttökysymykset ovat raiskausrikoksissa jo nykyisin lähes aina vaikeita.

Raiskausrikoksissa on säännönmukaisesti kysymys asianomistajan kertomuksen luotettavuuden arvioinnista, käräjäoikeus painottaa.

”Usein ristiriita ei liity siihen, onko sukupuoliyhteys tapahtunut, vaan siihen, onko kyse ollut pakottamisesta vai avuttoman tilan hyväksikäytöstä, joihin siis myös suostumuksen puuttuminen oleellisesti liittyy.”

Hovioikeudenneuvos Timo Ojala toteaa, että keskustelu salissa kiertyy jo nykyisin siihen, oliko tekoon suostumus vai ei.

”Sääntelyä olisi aihetta muuttaa vastaamaan tätä tosiasiallista muutosta. Suostumuksen puuttuminen tulisi siten määrittää raiskauksen tunnusmerkistön lähtökohdaksi”, Ojala arvioi.

Hän ei myöskään usko, että uhrin käytöstä aletaan arvioida nykyistä tarkemmin.

”Pidän tällaista riskiä kohtuullisen vähäisenä, ja joka tapauksessa tilanne ei poikkeaisi juurikaan siitä, mikä tilanne on jo nykyisin.”

Voimakkaimmin uudistusta vastustaa Miesten tasa-arvo ry. Se antoi asiasta lausunnon oma-aloitteisesti.

”Kaikki vapaaehtoinen seksi ei ole elokuvista tuttua selkeää molemminpuolista kiihkoa. Huonon seksin ei pitäisi olla lähelläkään vakavaa seksuaalirikosta.”

Fakta

Vähimmäisrangaistus raiskauksesta on vuosi vankeutta


 Raiskauksesta tuomitaan 1–6 vuotta vankeutta.

 Törkeästä raiskauksesta tuomitaan 2–10 vuotta vankeutta.

 Niin sanottua lievää raiskausta eli sukupuoliyhteyteen pakottamista koskeva pykälä kumottiin vuonna 2014.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lainsäädäntö
 • Susanna Reinboth

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  2. 2

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  3. 3

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  6. 6

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  7. 7

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  8. 8

   Klubiskenen keskeiset nimet vaativat häirinnän, puristelun ja syrjinnän lopettamista – kuvaavat avoimessa kirjeessä karua kohtelua ja asiattomuuksia

  9. 9

   Valtiovarainministeri Orpo: Italian budjettikapina uhkaa euroalueen uskottavuutta – ”Tärkeää, että komissio pysyy tiukkana”

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  6. 6

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  9. 9

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  10. 10

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää