Kotimaa

Ilmojen kylmetessä paljastuvat kissojen villien kesäjuoksujen hedelmät – vapaana kulkeva kissa saattaa synnyttää niin, ettei omistaja edes huomaa

Luonnosta ja piharakennuksista löytyy kokonaisia kissapentueita. Vapaana kulkevat kissat pitäisi leikata ja kissan statusta pitäisi nostaa, sanovat asiantuntijat.

Kissanpentuja löytyy nyt hylättynä luonnosta ja ulkorakennuksista. Ilmojen kylmetessä määrä vain kasvaa, ennakoivat eläinsuojeluyhdistykset.

Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistykseen viime viikkoina tuoduista kissoista suurin osa on ollut pentuja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun ensimmäiset pakkasyöt tulevat, yhteydenottoja vasta alkaakin tulla”, yhdistyksen puheenjohtaja Marika Kleimola sanoo.

Oulun seudulla löytöeläintoimintaa hoitava Lemmikkihoitola Vierashuone vastaanotti viikonloppuna jälleen yhden hylätyn pentueen. Se oli ilmaantunut omakotitalon kuistin alle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pentujen mukana löytyi emokissa, joka vaikutti hyvin nuorelta”, yrittäjä Simo Tolonen kertoo.

Hoitolaan on lyhyen ajan sisällä tullut parikymmentä hylättynä löytynyttä kissanpentua. Määrä on Tolosen mielestä suuri.

Syyksi hän arvelee kissojen pitämistä vapaana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Emokissa saattaa tehdä pennut johonkin ja jäädä sen jälkeen auton alle. Pennut jäävät oman onnensa nojaan.”

Yhden pentueen Tolonen nouti hautausmaan pihavarastosta.

”Usein emo ilmestyy jollain konstilla jossain vaiheessa pentujensa kanssa ihmisten pariin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tolosen mukaan joskus kissan annetaan penikoida pihapiiriin, eikä välitetä, mitä pennuille tapahtuu.

”Annetaan niiden juosta vapaana ja sitten ne häviävät.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kesäkissailmiöstä tuskin on kyse, Kleimola arvelee. Kissoja hylätään ympäri vuoden.

”Joskus vanhat ihmiset myös hyväntahtoisuuttaan alkavat ruokkia pihassaan kissaa. Pentuja saattaa sitten olla yhtäkkiä kymmeniä. Onneksi maaseudulla hiirikissojen leikkauttaminen on yleistynyt.”

Alkuperäinen omistaja pennulle löytyy vain hyvin harvoin.

”Tänä vuonna niin on käynyt kerran. Pentu oli päässyt omistajalla ulkotarhasta karkuun. Hän oli hyvin ilahtunut, että pentu oli elossa ja löytyi meiltä”, Kleimola kuvaa.

Tilastojen mukaan löytöeläintaloihin viedään joka vuosi arviolta 10 000 kissaa. Löytöeläintalot ovat usein käytännössä kissataloja – jopa 90 prosenttia niihin viedyistä eläimistä on kissoja. Alkuperäiseen kotiin niistä noudetaan 10–50 prosenttia.

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen Hesy ry:n tiedottajan Erja Veivon mielestä kissojen hylkäämiseen on vain yksi ratkaisu: kissan statusta pitää nostaa.

”Kissan hankintakynnys on Suomessa matala. Kissan saa usein ilmaiseksi ja helposti ilman paperitöitä, mikä voi houkutella herätehankintoihin.”

Kissan statusta nostetaan Hesyn mukaan vain tekemällä kissan hankinnasta vaikeampaa ja kalliimpaa.

Koiranpennut myydään Suomessa usein rokotettuina, tunnistusmerkittyinä ja rekisteröityinä, mikä nostaa eläimen hintaa.

Hesy on vaatinut, että uuteen eläinten hyvinvointilakiin olisi sisällytettävä kissojen pakollinen rekisteröiminen ja tunnistusmerkitseminen eli yksilöllinen numerosarja ihon alle sijoitettavassa mikrosirussa.

”Lisäksi ulkona ilman valvontaa liikkuvat kissat olisi määrättävä leikattaviksi. Nämä toimenpiteet nostaisivat kissan myyntihintaa ja arvoa. Ne myös torjuisivat ei-toivottujen kissojen ylitarjontaa”, sanoo Veivo.

Koska kotikissojen annetaan liikkua leikkaamattomina ulkona, pentuja syntyy ulos ja luontoon kehittyy myös puolivilleinä eläviä kissapopulaatioita. Näistä kissoista moni kuolee kylmään tai nääntyy nälkään talven tullen.

Tolonen arvelee, että kissaansa vapaana pitävä ei aina edes tiedä sen tehneen pennut ulos.

Tolosen vastaanottamat aikuiset kissat ovat pääsääntöisesti kuntalaisten omalta tontiltaan kiinni ottamia yksilöitä.

”Omalta maalta on oikeus ottaa kiinni. Vaikka kissa on maailman puhtain eläin, kyllä se käy hiekkalaatikon naapurin pihalla sotkemassa. Lisäksi se tappaa pihalle pikkulintuja. Kissavihaa on niin kauan kuin tätä tapahtuu.”

Kissa kannattaa pitää kiinni rahanmenonkin takia. Eläimen lunastaminen löytötalosta maksaa vaihtelevan summan euroja.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla Viikin löytöeläintalossa parin vuorokauden oleskelu maksaa löytökissalta runsaat kolmekymppiä. Oulussa kissan lunastaminen maksaa vähimmilläänkin 55 euroa ja ensimmäisen yön jälkeen jo liki sata euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eläinsuojelu
 • Laki
 • Kissat
 • Marjo Valtavaara

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  3. 3

   Michelle Obama on oppinut nauramaan pilkkaajilleen, mutta Donald Trumpin ”hullua, ilkeämielistä ja vaarallista” valhetta miehestään hän ei anna ikinä anteeksi

  4. 4

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Suomi on tottunut hakkaamaan vaurautta metsistään, mutta nyt pitäisi painaa jarrua – Miksi asiasta ollaan niin eri mieltä?

   Tilaajille
  7. 7

   On erehdys verrata nykymaailmaa 1920- ja 1930-lukuihin: Me emme elä ”Weimarin hetkeä”

  8. 8

   Tätä on odotettu 450 vuotta eikä tällainen toistu elinaikanamme, kirjoittaa HS:n kriitikko Wieniin auenneesta näyttelystä

   Tilaajille
  9. 9

   Presidenttiparin poika sai niin paljon villasukkia kansalaisilta, että ne lahjoitettiin sairaalalle – ”Aaro oli saanut sukkia aika paljon yli oman tarpeen”

  10. 10

   HS:n vertailu paljasti rahastojen kuluissa ällistyttävän isot hintaerot – Näin tarkka säästäjä voi lisätä tuottojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  2. 2

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  3. 3

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   Yski oikein niin flunssa ei tartu, neuvoo asiantuntija: Väärin yskiminen on sama kuin jos levittäisi nenän sisällön käsilleen

  10. 10

   Autoni hajosi Kehä III:lla ja päätyi romuttamoon – siirron yhteydessä tullut pysäköintivirhemaksu perittiin ulosotossa, vaikka en ollut autoa pysäköinyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää