Kotimaa

Nopeasti tarttuva nuhakuume jyllää nyt työpaikoilla ja kouluissa – Vastaa kyselyyn: Kuinka perheessänne selvitään lasten tautikierteestä?

Ihmiset osaavat jo sairastaa kotonaan, arvioi ylilääkäri. Työnantajallekin kelpaa usein omailmoitus.

Tehokkaasti leviävä nuhakuumevirus kaataa nyt ihmisiä petiin työpaikoilla ja kouluissa.

Mitään poikkeuksellista alkusyksyn tautiaallossa ei ole, vakuuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautilääkäri Leif Lakoma.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Flunssaa on ympäri vuoden, mutta elokuun lopulla se yleistyy, kun ihmiset palaavat töihin ja kouluihin ja ovat enemmän sisätiloissa.”

Parhaillaan jylläävää tautia aiheuttaa jokin parista sadasta flunssaa aiheuttavasta viruksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääosin flunssa paranee kotihoidossa.

”Niiltä, jotka käyvät lääkärissä, flunssaa ei laboratoriotestein diagnosoida, eikä ole tarvekaan. Siksi seurantaa ei flunssasta suoriteta samalla tapaa kuin influenssasta”, kuvaa Lakoma.

Hellekesä on saattanut hillitä virusten leviämistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Viruksiin helle ei suoraan vaikuta, enemmän se vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen. Lämpimillä ilmoilla ollaan enemmän ulkona ja se voi vaikuttaa siihen, että tauteja leviää vähemmän.”

Flunssaa ilmenee kesä- ja heinäkuussa selkeästi vähemmän kuin muulloin.

”Se ei johdu virusten puutteesta, vaan siitä, että lomailevat ihmiset ovat vähemmän toistensa kanssa tekemisissä”, Lakoma muistuttaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsinkiläisen Viiskulman terveysaseman ylilääkäri Timo Lukkarinen sanoo flunssapotilaita olevan vastaanotoilla nyt selkeästi enemmän kuin kesällä.

”Mitään erityistä ruuhkaa ei ole. Ihmiset osaavat sairastaa kotonaan, kuten flunssassa pitääkin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Flunssa menee ohi levolla ja liikunnan rajoittamisella. Turhaan ei kannata lääkäriin lähteä, Lukkarinen korostaa.

”Jos on hengitysvaikeuksia tai hengenahdistusta tai kuumeilu pitkittyy, on syytä hakeutua vastaanotolle, jossa katsomme tulehdusarvoja ja esimerkiksi kuvaamme keuhkot.”

Osa flunssaan sairastuneista hakeutuu vastaanotolle hakeakseen sairaustodistuksen työnantajalle.

”Usein työnantaja hyväksyy omailmoituksen. Joillakin on periaate vaatia todistus, mikä on harmillista, koska flunssa sinänsä ei täällä muutu miksikään.”

Influenssaa ei ole kirjattu tartuntatautirekisteriin tänä syksynä vielä yhtään tapausta.

THL:n erityisasiantuntijan Niina Ikosen mukaan influenssaviruksia kiertää parhaillaan eteläisellä pallonpuoliskolla.

”Esimerkiksi Australian ja Uuden-Seelannin kausi on ollut tähän mennessä lievä.”

Pohjoisella pallonpuoliskolla influenssaa ei ole tänä syksynä todettu.

”Suomessa influenssan esiintyminen tähän vuodenaikaan on hyvin harvinaista. Ne ovat yksittäistapauksia ja usein matkoilta tuotuja”, Ikonen toteaa.

Influenssaa todetaan yleensä aikaisintaan lokakuussa.

Viime talvena kansallisen rokotusohjelman influenssapiikin teho jäi odotettua heikommaksi. Se ei antanutkaan suojaa toisena valtaviruksena kiertänyttä b-influenssavirusta vastaan.

Syynä oli Maailman terveysjärjestön (WHO) pieleen mennyt arvio.

Sosiaali- ja terveysministeriö päätti keväällä, että ensi kauden influenssarokotuksissa käytetään aiempaa kattavampaa eli nelivalenttista influenssarokotetta.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek korostaa, että viime kauden rokote tehosi kohtalaisen hyvin ikääntyneillä.

”Lasten ja nuorten sekä työikäisten aikuisten kohdalla teho jäi huonommaksi, koska he eivät välttämättä olleet aiemmin kohdanneet tätä b-virusta luonnossa tai rokotteessa.”

Ensi talven rokote antaa suojaa kahta a-virusta ja kahta b-virusta vastaan, mutta senkään tehosta ei voi olla vielä täysin varma.

”Emme vielä tiedä, kuinka muuntuneita viruksia sieltä tällä kerralla tulee”, Nohynek korostaa.

Rokotteet saadaan Suomeen syyskuun viimeisellä viikolla ja niiden jakelu kuntiin alkaa heti sen jälkeen.

THL suosittelee rokotusten aloittamista marraskuussa, jotta voidaan olla varmoja, että rokotteita on riittävästi saatavilla.

Maksuttoman rokotteen saajien ryhmä laajenee tänä syksynä. Sen saavat tällä kaudella kaikki lapset kuuden kuukauden ikäisistä kuusivuotiaisiin, kun tähän asti maksutonta rokotetta on tarjottu alle kolmevuotiaille.

Vanhemmat voivat valita lapselleen joko pistoksen tai nenäsumutteena otettavan rokotteen.

Muut riskiryhmät säilyvät ennallaan. Pistoksen saavat maksutta muun muassa sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat, raskaana olevat sekä kaikki 65 vuotta täyttäneet ja näitä riskiryhmiä hoitavat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset.

HS tekee juttua päiväkoti-ikäisten lasten sairastelusta. Vastaa kyselyyn siitä, miten sairaan lapsen hoitoa on järjestely perheessäsi ja mihin kaikkeen esimerkiksi korvatulehduskierteet ovat vaikuttaneet.

Jos kommenttejasi saa käyttää osana juttua tai sinua saa haastatella juttua varten, jätä loppuun yhteystietosi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Flunssa
 • Influenssa
 • Terveysasemat
 • Marjo Valtavaara

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  4. 4

   Michelle Obaman uunituoreen elämäkerran tarina elää, hengittää ja tuottaa ihailijoille varman pettymyksen

  5. 5

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  6. 6

   Suomi on tottunut hakkaamaan vaurautta metsistään, mutta nyt pitäisi painaa jarrua – Miksi asiasta ollaan niin eri mieltä?

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n vertailu paljasti rahastojen kuluissa ällistyttävän isot hintaerot – Näin tarkka säästäjä voi lisätä tuottojaan

   Tilaajille
  8. 8

   Häirintään tulee järeämpi suoja: Suomi ottaa käyttöön satelliittipaikannuksen, joka on turvallisempi kuin 1970-luvulla kehitetty gps

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   Autoni hajosi Kehä III:lla ja päätyi romuttamoon – siirron yhteydessä tullut pysäköintivirhemaksu perittiin ulosotossa, vaikka en ollut autoa pysäköinyt

  10. 10

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää