Kotimaa

Suomalaisten vauvaonnea varjostavat univelka, taloudelliset huolet ja masennus – tuore tutkimus kertoo, miten vauvaperheillä menee

Pääosin vauvaperheet ovat tyytyväisiä elämäänsä ja arkensa sujumiseen, mutta tukea olisi kaivattu enemmän sekä raskausaikana että synnytyksen jälkeen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuore tutkimus.

Vauvaperheiden vanhemmat ovat pääosin tyytyväisiä elämäänsä ja arkensa sujumiseen. Osa pikkuvauvaperheiden vanhemmista kuitenkin kokee, että he olisivat tarvinneet enemmän tukea raskausaikana ja synnytyksen jälkeen.

Raskausaikana kaivataan nykyistä enemmän tukea synnytyspelon käsittelyyn, synnytykseen valmistautumiseen ja parisuhteen tukemiseen. Vauvan syntymän jälkeen vanhemmat puolestaan olisivat tarvinneet saatua useammin tukea vauvan nukkumiseen ja itkuisuuteen sekä omaan ja puolison jaksamiseen.

Erityisesti vauvaperheitä vaivaa unenpuute. Synnyttäneistä vanhemmista 66 prosenttia ja toisista vanhemmista puolet ei omasta mielestään nukkunut riittävästi. Joka kymmenes vanhemmista ei pystynyt nukkumaan, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus.

Tiedot selviävät tuoreesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta, jossa on selvitetty 3–4 kuukauden ikäisten vauvojen ja heidän perheidensä terveyttä, hyvinvointia ja palvelujen käyttöä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimuksessa puhutaan synnyttäneistä ja toisista vanhemmista, eikä äidistä ja isistä, koska tutkimukseen osallistui myös perhe, jossa molemmat vanhemmat ovat naisia.

Tutkimus toteutettiin loka–marraskuussa 2017 kuudessa maakunnassa, ja siihen osallistui 657 perhettä. Tutkittavat osallistuivat kyselytutkimukseen vauvojen laajan terveystarkastuksen yhteydessä. Terveydenhoitaja vastasi lyhyeen kyselylomakkeeseen tutkimukseen suostuneiden perheiden osalta.

Myös terveydenhoitajat arvioivat suurimman osan vauvaperheistä pärjäävän hyvin ja paljon tukea tarvitsevia vauvaperheitä olevan vähän. Yleisimmin paljon tukea tarvittiin vanhemman jaksamiseen, vauvan ravitsemukseen sekä vanhemman psyykkiseen hyvinvointiin.

Terveydenhoitajien ja perheiden näkemyksissä oli kuitenkin jonkin verran ristiriitaa. Noin viidennes vastanneista perheistä arvioi vauvan nukkumiseen liittyvät asiat vakavaksi ongelmaksi, eivätkä he koe saavansa niihin riittävästi tukea.

Terveydenhoitajien vastauksissa vauvan nukkumiseen tarvittava tuki ei noussut esiin.

”Tältä osin perheiden ja terveydenhoitajien näkemykset eivät kohdanneet tai vanhemmat eivät ole osanneet tarvettaan ilmaista”, tutkimuspäällikkö Reija Klemetti THL:stä kertoo.

Vauvan ravitsemukseen sekä vanhemmat että terveydenhoitajat kokivat perheen tarvitsevan tukea – ja sitä perheet saivatkin pääosin riittävästi.

”Voi olla, että neuvolassa on keskitytty vauvan kasvun ja ravitsemuksen seurantaan, koska siihen on pitkät perinteet, mutta ei niinkään uniasioihin. Nukkumisen ajatellaan ehkä korjautuvan ajan kanssa.”

Lastenneuvolan toimintaan vanhemmat olivat pääosin melko tyytyväisiä. Noin 60 prosenttia molemmista vanhemmista oli sitä mieltä, että vauvan neuvolakäynti oli sujunut asiakaslähtöisesti.

Vanhemmat olivat äitiysneuvolan toimintaan hieman tyytyväisempiä kuin lastenneuvolan toimintaan. Lähes kaikki vanhemmat olivat tyytyväisiä raskauden sekä vauvan terveyden ja kehityksen seurantaan.

Suurin osa kyselyyn vastanneista perheistä ei kuitenkaan ole käyttänyt muita kuin lastenneuvolapalveluita.

”Loppujen lopuksi vauvaperheillä on aika vähän tietoa siitä, mitä tukea ja apua heillä on käytössä”, Klemetti kertoo

Tukea ja apua vauvaperheet saivat läheisiltään. Monessa perheessä apuna olivat vauvan isovanhemmat.

Synnyttäneistä vanhemmista kahdeksan ja toisista vanhemmista kaksi prosenttia koki olevansa yksinäinen melko usein tai jatkuvasti. Masennusoireita oli viimeksi kuluneen kuukauden aikana ollut 13 prosentilla synnyttäneistä vanhemmista.

Kyselyssä selvitettiin myös perheen arvioita omasta taloudellisesta olosuhteistaan. Noin puolet perheistä arvioi taloudellisen tilanteensa kohtalaiseksi tai huonoksi.

Seitsemän prosenttia perheistä oli saanut toimeentulotukea viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana, ja vähän yli joka kymmenes perheistä oli pelännyt ruuan loppuvan. Vauva-aikana koettu vanhempien köyhyys voi aiempien tutkimusten mukaan aiheuttaa lapselle vaikeuksia pitkälle tulevaisuuteen.

Fakta

Näin tutkimus toteutettiin


 Kyselytutkimus toteutettiin vuoden 2017 loka–marraskuussa kuuden maakunnan alueella. Mukana olivat Etelä-Karjala, Päijät-Häme Heinolaa, Kanta-Häme Janakkalaa ja Etelä-Savo Heinävettä lukuun ottamatta sekä Satakunnasta Huittinen ja Uudenmaan maakunnasta Järvenpää, Kirkkonummi, Lapinjärvi, Lohja, Loviisa, Mäntsälä, Pornainen, Porvoo ja Sipoo. Lisäksi mukana olivat myös Kymenlaaksosta Iitti ja Uudeltamaalta Myrskylä.

 Tutkittavat perheet rekrytoitiin tutkimukseen 3–4-kuukautisten vauvojen laajan terveystarkastuksen yhteydessä. Terveydenhoitaja vastasi lyhyeen kyselylomakkeeseen tutkimukseen suostuneiden perheiden osalta.

 Tutkimuksessa selvitettiin perheiden tuen ja palvelujen tarvetta sekä palvelujen tarjoamista ja käyttöä.

 Tutkimus on pilotti- eli esitutkimus valtakunnalliselle tutkimukselle, joka toteutetaan 2020.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vauvat
 • Perhe

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  4. 4

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  7. 7

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – muusikko kiistää syytteet, väittää ex-vaimonsa sepittäneen tapahtumat

  8. 8

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  9. 9

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  10. 10

   Aamulehti: Tamperelainen makkaratehtailija, ”mustanmakkaran äiti” Kyllikki Tapola on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  8. 8

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  5. 5

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää