Kotimaa

Koulukiusaamisen ehkäisyn varjolla myytävien lehtien apajille ilmestyi tänä kesänä uusi yrittäjä – Myös Nuoren Polku -lehteä pyörittävillä on rikostausta

Uutta lehteä kustantaa lehtimyyntipetoksesta tuomittu mies, ja lehden puhelinmyynnistä vastaa väkivalta- ja huumerikoksista tuomittu mies.

Koulukiusaamisen ehkäisyn varjolla myytävien lehtien apajille ilmestyi tänä kesänä uusi yrittäjä eli Nuoren Polku -lehti. HS kertoi samalla teemalla myytävän Kouluturvaa-lehden taustayritysten toiminnasta keskiviikkona.

HS:n selvityksen mukaan Kouluturvaa-lehden myynnillä on tahkottu muutamassa vuodessa miljoonia euroja. Toimintaan liittyvät sekä kyseenalaiset lehtimyyntikeinot että palkkojen ja vuokrien maksamatta jättäminen.

Kouluturvaa ja Nuoren Polku näyttävät lähes identtisiltä.

Molempia lehtiä on myyty Espanjan Aurinkorannikolla toimivista puhelinmyyntiyrityksistä. Lehtien välillä on myös yhteyksiä. Esimerkiksi useat Kouluturvaa aiemmin myyneet ihmiset siirtyivät kesällä myymään Nuoren Polkua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuoren Polun myyntiin osallistunut kertoi HS:lle, että lehden myyntitoiminta on lähes täysin vastaavaa kuin Kouluturvaa-lehdessä.

”Lehti on aivan samannäköinen kuin Kouluturvaa, joten haistoin nopeasti, että asiat eivät ole kunnossa”, asiasta nimettömänä kertonut henkilö sanoi.

Useat Kouluturvaa-lehteä myyneet ovat jääneet ilman palkkoja. Nuoren Polun työntekijöiden asema näyttää olevan parempi. Siinä, missä Kouluturvaan myyjät eivät ole saaneet edes Espanjan lain vaatimia työsopimuksia, Nuoren Polun myyjille sopimukset on tehty.

Nuoren Polun palkanmaksussa on kuitenkin ollut epämääräisiä piirteitä. Uusille työntekijöille luvattiin takuupohjapalkka sekä provisiot myytyjen tilausten mukaan.

Kaksi haastateltavaa kertoi HS:lle, että toimiston esimies ilmoitti kuitenkin yllättäen, että työvuorossa piti myydä lehteä vähintään 180 eurolla. Jos myynti jäi sen alle, myyjä ei saanut luvattua pohjapalkkaa, vaan ainoastaan kymmenen prosentin provision.

Ketkä pyörittävät Nuoren Polkua?

Nuoren Polun kustantaja SME Finance Holding linkittyy 2000-luvulla paljastuneeseen Kiusattujen tuki -huijaukseen. Vuosien 2003–2007 aikana Kiusattujen tuki (Kitu) -yhdistyksen nimissä tehtiin puhelinkeräyshuijaus, jonka noin 300 000 euron tuotoista vain 10 prosenttia meni hyväntekeväisyyteen.

SME Finance Holdingin hallituksen puheenjohtajana toimii 45-vuotias mies, joka tuomittiin Kitu-jutun yhteydessä yli vuoden vankeusrangaistukseen muun muassa veropetoksesta.

Nuoren Polkua myyvän Espanjassa sijaitsevan toimiston esimiehenä työskentelee useista huume- ja väkivaltarikoksista tuomittu suomalaismies. Vuonna 1984 syntynyt mies tuomittiin yli viiden vuoden vankeuteen Tampereella tapahtuneesta tapon yrityksestä vuonna 2011. Miehen tuorein tuomio tuli huumerikoksesta toissa vuonna. Mies ei suostunut HS:n haastatteluun.

HS pyysi haastattelua myös Nuoren Polun kustantajan taustahenkilöiltä. Kustannusyhtiön hallituksen puheenjohtaja ilmoitti, että kysymyksiin vastaa toiminnanjohtaja Esko Leipälä. Toiminnanjohtaja titteli viittaa yhdistystoimintaan, jota Nuoren Polku ei kuitenkaan ole.

Leipälä on toiminut päätoimittajana lehdissä Koulurauhaa!, Kiusattujen tuki ja Koulurauhaa. Ne ovat lehtiä, joita on myyty ennen Kouluturvaa-lehteä. Nyt hän päätoimittaa Nuoren Polkua.

Leipälä kertoo HS:lle, että Nuoren Polku on Koulurauhaa-lehden työn jatkaja. Vanha lehti piti Leipälän mukaan kuopata, sillä liian moni asiakas yhdisti sen Kouluturvaa-lehteen.

Hänen mukaansa Kouluturvaa-lehden toimijat kopioivat Koulurauhan konseptin samankaltaista nimeä myöten.

”Kouluturvaa-lehden toimijat olivat aiemmin meidän lehtemme puhelinmyyjinä. He toimivat kelvottomasti ja kertoivat valheellisia väitteitä myyntipuheissaan, joten annoimme heille potkut”, Leipälä sanoo.

Kouluturvaa-lehden saama negatiivinen julkisuus osui pahasti Koulurauhaa-lehteen. Leipälä kertoo, että kustantaja joutui vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin, sillä osa kuluttajista yhdisti lähes samannimiset lehdet virheellisesti toisiinsa.

Rekisteritietojen mukaan toinen Koulurauhaa-lehden taustayrityksistä on haettu konkurssiin, ja toisella on lähes 30 tuoretta maksuhäiriömerkintää.

Leipälä vakuuttaa, että Nuoren Polkuun lahjoitetut rahat käytetään koulukiusaamisen ehkäisyyn, jota hän tekee edelleen. Hän esimerkiksi kertoo lähtevänsä lähes viikoittain auttamaan perheitä koulukiusaamiseen liittyvissä tapaamisissa ja jopa avustajaksi huostaanottotapauksissa.

”Olen ajanut 28 vuoden aikana laskujeni mukaan kahdeksan kertaa maailman ympäri koulukiusaamistapausten takia. Teemme tärkeää työtä, ja vaikka olen 69-vuotias, en ole voinut heittäytyä laakereilleni, sillä kukaan muu ei tätä työtä tee”, Leipälä sanoo.

Leipälä korostaa, että Nuoren Polun toiminnassa ei ole mitään hämärää, vaikka toiminnan taustalla on lehtimyyntihuijauksesta tuomittuja henkilöitä.

”Kymmenen vuoden takaisia törkeyksiä ei enää tapahdu, sillä porukka on kyllä läksynsä oppinut”, Leipälä sanoo.

Lehden myynti kuitenkin tapahtuu edelleen hyväntekeväisyyttä korostamalla. HS sai käsiinsä Nuoren Polun myyntipuheen, jonka myyjä lukee mahdolliselle tilaajalle.

Myyjä ilmoittaa ensin soittavansa lasten ja nuorten asialla. Myyntipuheessa kerrotaan, että Nuoren polku -organisaatio taistelee lasten ja nuorten hyvinvoinnin puolesta. Koulukiusattujen lasten lisäksi organisaatio lupaa auttaa myös syrjäytyneitä ja päihdeongelmaisia lapsia.

”Teillekin varmaan lasten ja nuorten hyvinvointi on tärkeää”, myyntipuhe jatkuu.

Tästä on kyse

Toimintaa perustellaan tukipuhelimella


  HS kertoi keskiviikkona 5.9. Kouluturvaa-lehden taustayritysten maksamattomista palkoista ja harhauttavista myyntimenetelmistä.

 Helsingin poliisilaitoksen talousrikosyksikkö on käynnistänyt rikostutkinnan lehden toiminnasta.

 Koulukiusaamisen ehkäisemisen varjolla myytävät lehdet ovat perustelleet toimintaansa muun muassa tarjoamalla tukipuhelimen nuorille.

 Koulukiusatuille on tarjolla luotettavia palveluilta, kuten Mannerheimin lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin. Maksuton palvelu päivystää numerossa 116 111 arkisin kello 14–20 ja viikonloppuisin kello 17–20.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Nykyään kallis auto on osa lifestyleä siinä missä kallis laukkukin”

  2. 2

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  3. 3

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  4. 4

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  5. 5

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  6. 6

   Perjantaina on paljon pelissä – Miksi äänestys Soinin luottamuksesta on monessa puolueessa hankala?

  7. 7

   ”Jokainen oppilas saa kirjan kerran yölainaan” – Helsinki säästää, ja alakoululaisten vanhempia on hätistetty ostamaan itse lapsilleen kirjoja

   Tilaajille
  8. 8

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, hän siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  10. 10

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää