Kotimaa

Koulukiusaamisen ehkäisyn varjolla myytävien lehtien apajille ilmestyi tänä kesänä uusi yrittäjä – Myös Nuoren Polku -lehteä pyörittävillä on rikostausta

Uutta lehteä kustantaa lehtimyyntipetoksesta tuomittu mies, ja lehden puhelinmyynnistä vastaa väkivalta- ja huumerikoksista tuomittu mies.

Koulukiusaamisen ehkäisyn varjolla myytävien lehtien apajille ilmestyi tänä kesänä uusi yrittäjä eli Nuoren Polku -lehti. HS kertoi samalla teemalla myytävän Kouluturvaa-lehden taustayritysten toiminnasta keskiviikkona.

HS:n selvityksen mukaan Kouluturvaa-lehden myynnillä on tahkottu muutamassa vuodessa miljoonia euroja. Toimintaan liittyvät sekä kyseenalaiset lehtimyyntikeinot että palkkojen ja vuokrien maksamatta jättäminen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kouluturvaa ja Nuoren Polku näyttävät lähes identtisiltä.

Molempia lehtiä on myyty Espanjan Aurinkorannikolla toimivista puhelinmyyntiyrityksistä. Lehtien välillä on myös yhteyksiä. Esimerkiksi useat Kouluturvaa aiemmin myyneet ihmiset siirtyivät kesällä myymään Nuoren Polkua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuoren Polun myyntiin osallistunut kertoi HS:lle, että lehden myyntitoiminta on lähes täysin vastaavaa kuin Kouluturvaa-lehdessä.

”Lehti on aivan samannäköinen kuin Kouluturvaa, joten haistoin nopeasti, että asiat eivät ole kunnossa”, asiasta nimettömänä kertonut henkilö sanoi.

Useat Kouluturvaa-lehteä myyneet ovat jääneet ilman palkkoja. Nuoren Polun työntekijöiden asema näyttää olevan parempi. Siinä, missä Kouluturvaan myyjät eivät ole saaneet edes Espanjan lain vaatimia työsopimuksia, Nuoren Polun myyjille sopimukset on tehty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuoren Polun palkanmaksussa on kuitenkin ollut epämääräisiä piirteitä. Uusille työntekijöille luvattiin takuupohjapalkka sekä provisiot myytyjen tilausten mukaan.

Kaksi haastateltavaa kertoi HS:lle, että toimiston esimies ilmoitti kuitenkin yllättäen, että työvuorossa piti myydä lehteä vähintään 180 eurolla. Jos myynti jäi sen alle, myyjä ei saanut luvattua pohjapalkkaa, vaan ainoastaan kymmenen prosentin provision.

Ketkä pyörittävät Nuoren Polkua?

Nuoren Polun kustantaja SME Finance Holding linkittyy 2000-luvulla paljastuneeseen Kiusattujen tuki -huijaukseen. Vuosien 2003–2007 aikana Kiusattujen tuki (Kitu) -yhdistyksen nimissä tehtiin puhelinkeräyshuijaus, jonka noin 300 000 euron tuotoista vain 10 prosenttia meni hyväntekeväisyyteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

SME Finance Holdingin hallituksen puheenjohtajana toimii 45-vuotias mies, joka tuomittiin Kitu-jutun yhteydessä yli vuoden vankeusrangaistukseen muun muassa veropetoksesta.

Nuoren Polkua myyvän Espanjassa sijaitsevan toimiston esimiehenä työskentelee useista huume- ja väkivaltarikoksista tuomittu suomalaismies. Vuonna 1984 syntynyt mies tuomittiin yli viiden vuoden vankeuteen Tampereella tapahtuneesta tapon yrityksestä vuonna 2011. Miehen tuorein tuomio tuli huumerikoksesta toissa vuonna. Mies ei suostunut HS:n haastatteluun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS pyysi haastattelua myös Nuoren Polun kustantajan taustahenkilöiltä. Kustannusyhtiön hallituksen puheenjohtaja ilmoitti, että kysymyksiin vastaa toiminnanjohtaja Esko Leipälä. Toiminnanjohtaja titteli viittaa yhdistystoimintaan, jota Nuoren Polku ei kuitenkaan ole.

Leipälä on toiminut päätoimittajana lehdissä Koulurauhaa!, Kiusattujen tuki ja Koulurauhaa. Ne ovat lehtiä, joita on myyty ennen Kouluturvaa-lehteä. Nyt hän päätoimittaa Nuoren Polkua.

Leipälä kertoo HS:lle, että Nuoren Polku on Koulurauhaa-lehden työn jatkaja. Vanha lehti piti Leipälän mukaan kuopata, sillä liian moni asiakas yhdisti sen Kouluturvaa-lehteen.

Hänen mukaansa Kouluturvaa-lehden toimijat kopioivat Koulurauhan konseptin samankaltaista nimeä myöten.

”Kouluturvaa-lehden toimijat olivat aiemmin meidän lehtemme puhelinmyyjinä. He toimivat kelvottomasti ja kertoivat valheellisia väitteitä myyntipuheissaan, joten annoimme heille potkut”, Leipälä sanoo.

Kouluturvaa-lehden saama negatiivinen julkisuus osui pahasti Koulurauhaa-lehteen. Leipälä kertoo, että kustantaja joutui vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin, sillä osa kuluttajista yhdisti lähes samannimiset lehdet virheellisesti toisiinsa.

Rekisteritietojen mukaan toinen Koulurauhaa-lehden taustayrityksistä on haettu konkurssiin, ja toisella on lähes 30 tuoretta maksuhäiriömerkintää.

Leipälä vakuuttaa, että Nuoren Polkuun lahjoitetut rahat käytetään koulukiusaamisen ehkäisyyn, jota hän tekee edelleen. Hän esimerkiksi kertoo lähtevänsä lähes viikoittain auttamaan perheitä koulukiusaamiseen liittyvissä tapaamisissa ja jopa avustajaksi huostaanottotapauksissa.

”Olen ajanut 28 vuoden aikana laskujeni mukaan kahdeksan kertaa maailman ympäri koulukiusaamistapausten takia. Teemme tärkeää työtä, ja vaikka olen 69-vuotias, en ole voinut heittäytyä laakereilleni, sillä kukaan muu ei tätä työtä tee”, Leipälä sanoo.

Leipälä korostaa, että Nuoren Polun toiminnassa ei ole mitään hämärää, vaikka toiminnan taustalla on lehtimyyntihuijauksesta tuomittuja henkilöitä.

”Kymmenen vuoden takaisia törkeyksiä ei enää tapahdu, sillä porukka on kyllä läksynsä oppinut”, Leipälä sanoo.

Lehden myynti kuitenkin tapahtuu edelleen hyväntekeväisyyttä korostamalla. HS sai käsiinsä Nuoren Polun myyntipuheen, jonka myyjä lukee mahdolliselle tilaajalle.

Myyjä ilmoittaa ensin soittavansa lasten ja nuorten asialla. Myyntipuheessa kerrotaan, että Nuoren polku -organisaatio taistelee lasten ja nuorten hyvinvoinnin puolesta. Koulukiusattujen lasten lisäksi organisaatio lupaa auttaa myös syrjäytyneitä ja päihdeongelmaisia lapsia.

”Teillekin varmaan lasten ja nuorten hyvinvointi on tärkeää”, myyntipuhe jatkuu.

Tästä on kyse

Toimintaa perustellaan tukipuhelimella


  HS kertoi keskiviikkona 5.9. Kouluturvaa-lehden taustayritysten maksamattomista palkoista ja harhauttavista myyntimenetelmistä.

 Helsingin poliisilaitoksen talousrikosyksikkö on käynnistänyt rikostutkinnan lehden toiminnasta.

 Koulukiusaamisen ehkäisemisen varjolla myytävät lehdet ovat perustelleet toimintaansa muun muassa tarjoamalla tukipuhelimen nuorille.

 Koulukiusatuille on tarjolla luotettavia palveluilta, kuten Mannerheimin lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin. Maksuton palvelu päivystää numerossa 116 111 arkisin kello 14–20 ja viikonloppuisin kello 17–20.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  2. 2

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Kymmeniä junavaunuja suistui kiskoilta Yhdysvaltain Georgiassa – kokonainen kaupunki evakuoitiin

  5. 5

   Helsingin saunabuumi jatkuu: Jätkäsaaressa aukeaa löylypaikka, joka on korttelisaunan ja baarin yhdistelmä – ”Täällä voi juhlia”

  6. 6

   Katso ensi yönä taivaalle: siellä voi näkyä jopa kymmenen tähdenlentoa tunnissa

  7. 7

   Pallopoika aiheutti yllättävää draamaa ATP-finaalien välierässä – ”Haluan pyytää anteeksi”, sanoi Alexander Zverev, joka kukisti Roger Federerin

  8. 8

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  9. 9

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  10. 10

   Saastuttavien dieselautojen rajoitukset laajenevat: Saksassa oikeus kielsi ensi kertaa dieselillä kulkevien vanhojen autojen pääsyn moottoritielle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 900 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  8. 8

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  9. 9

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää