Kotimaa

Kun vuonna 1924 auton takapenkiltä löytyi kaksi ammuttua miestä, sivulliset sotkivat rikospaikan – silloin Suomessa ymmärrettiin, että poliisit tarvitsevat kunnon koulutuksen

Suomen poliisikoulutus täyttää tänä viikonloppuna sata vuotta. Poliisit muistelevat, kuinka vielä 1990-luvulla tositoimia opeteltiin piirtoheittimen avulla ja puhelimen virkaa toimitti tv:n kaukosäädin.

Suomen ensimmäisillä poliisikursseilla vuonna 1918 oli pieni ongelma: kaikki kokelaat eivät osanneet kunnolla kirjoittaa tai lukea. Kurssit kestivät vain kuusi viikkoa ja ne valmistivat miehet lähinnä katupartiointiin rauhattomille kaduille. Osaaminen oli hyvin vähäistä.

Se koettiin karmivalla tavalla vuonna 1924 Tampereen Messukylässä, jossa tehtiin paljon huomiota saanut kaksoismurha. Auton takapenkiltä löytyi kaksi ammuttua miestä, minkä jälkeen kaikki muu menikin tutkinnassa pieleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Auto esimerkiksi siivottiin, ruumiit siirrettiin ja rikospaikka tallautui uteliaiden ihmisten kenkien alla ennen kuin poliisi pääsi tutkimaan mitään. Lehdistö moitti ja havaittiin, että poliisi tarvitsee enemmän koulutusta ja osaamista. Messukylän tapausta käsitteli toimittaja Tuomas Rimpiläinen kirjassaan Messukylän veriteko ja muita rikostarinoita Suomesta.

Niinpä jo pian etsiväkursseilla opetettiin jo rikoslainsäädäntöä, poliisiteknillisiä apuneuvoja, tuntomerkkioppia, oikeuslääketiedettä ja daktyloskopiaa eli sormenjälkioppia. Koulutus ammattimaistui suurilla askelilla.

Siitä on tultu pitkä matka nykyiseen poliisiammattikorkeakouluun, jossa peruskoulutuskausi kestää kolme vuotta ja jonne on kymmenen hakijaa yhtä aloituspaikkaa kohti. Poliisiuralla voi nyt lukea halutessaan tohtorintutkintoon asti ja pelkkä perustutkintokin on korkeakoulututkinto.


Poliisikoulutus täyttää Suomessa tasavuosia sunnuntaina 9. syyskuuta, kun tulee kuluneeksi sata vuotta Valtion poliisikoulun perustamisesta. Verinen sisällissota oli juuri päättynyt ja sen repimä kansakunta piti saada kunnioittamaan valtiollista auktoriteettia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perjantaina ilmestynyt laaja historiikki Muodollisesti pätevä? – Poliisikoulutus itsenäisessä Suomessa kertoo, miten tuolloin valtio halusi saada aikaiseksi maahan lujan järjestysvallan, mutta kesti silti vuosikymmeniä, ennen kuin poliisi saavutti kansan luottamuksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oli sisällissodan arvet ja pian iski päälle kieltolaki. Esimerkiksi 30-luvulla poliisi osoitti auktoriteettiaan hinaamalla Maxim-konekivääriä paraatissaan. Nyt poliisi on Suomen luotetuimpia instituutioita.

”Peruskoulutuksen satavuotishistoria on ollut kertomus kouluttamattoman duunarin muuttumisesta akateemiseksi tietotyöläiseksi”, luonnehtii oikeushistorian tutkija Julia Jansson kirjassa.

Moni menneinä vuosikymmeninä opiskellut poliisi muistelee, miten vähällä käytännön opetuksella poliisin työhön aikanaan mentiin, kun vertaa opin määrää ja laatua nykyiseen.


Ylikonstaapeli Markku Mäki-Ventelä valmistui kolmekymmentä vuotta sitten ja on ollut nyt kaksikymmentä vuotta kenttäjohtajana Tampereella. Hän kokee saaneensa tuolloisesta poliisikoulusta hyvät opit, vaikka itse opiskeluaika koulussa olikin yhteensä vain vajaan vuoden ja sen päälle työharjoittelu. Se oli nopea paketti, mutta töihin ei pelottanut lähteä, sillä töissä oppi kyllä, hän sanoo.

”Voimankäyttöharjoittelua oli hyvin vähän silloin, samoin poliisin taktista ja tilanneharjoittelua, mitä ei ollut ollenkaan. Se mitä opeteltiin, opeteltiin piirtoheittimen tai liitutaulun kautta. Silloin ei myöskään ollut kielten opiskelua ollenkaan eikä ajoharjoittelua”, hän muistelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sittemmin hän on ollut esimiehenä kymmenille nuoremmille poliisiopiskelijoille.

”Pääsääntöisesti sieltä tulee erinomaista ainesta, ei tule mieleen yhtään epäonnistunutta tapausta. Se kertoo varmaan koulutuksen laadusta ja valintakriteereistä.”

”Kannustan ilman muuta alalle. Vaikka olen tehnyt näin pitkän uran alalla, edelleen minulla on se tilanne, että hyvin harvoin harmittaa lähteä töihin.”

Osataan alalla myös nauraa opetukselle, jossa oli välillä perinpohjaisuudessaan koomisiakin piirteitä. Yksi 90-luvulla opiskellut poliisi muistaa yhä, miten koululla harjoiteltiin poliisilaitoksen päivystyspuhelimeen vastaamista selät vastakkain tuolilla istuen yleisen poliisiopin tunnilla. Puhelimena oli tv:n kaukosäätimet.

Toinen esimerkki kertoo oppitunneista, joilla harjoiteltiin päihtyneiden säilöönlaittoa ja Remington-kirjoituskoneella niihin liittyvien ilmoitusten kirjaamista.


Nyt Suomen ainoassa poliisikoulussa eli Tampereen Hervannassa sijaitsevassa Poliisiammattikorkeakoulussa on oma harjoituskaupunkinsa, jossa voidaan simuloida suunnilleen jokainen mahdollinen poliisin eteen tuleva tilanne. Samoin opetuskäytössä on hälytyskeskus, johtokeskus, ajoharjoitteluradat, ampumarata ja kirjasto.

Opiskelija voi myös lähteä opiskelijavaihtoon ulkomaille niin kuin muissakin korkeakouluissa, samoin opinnäytetyön tekemiseen sisältyy samankaltainen vaatimus tutkimusmenetelmien oikeasta käytöstä kuin korkeakouluissa yleensä. Aikojen muuttumisesta kertoo sekin, että koulu selvittää nyt mahdollista arabian kielen opetusta oppilaiden esitettyä aiheesta ajatuksen.

Poliisiammattikorkeakoulun ylikomisario Jari Kapiainen on nähnyt pitkän siivun poliisikoulutusta. Hän jää keväällä eläkkeelle täydennyskoulutuksen koulutuspäällikön virasta. Hän aloitti poliisina 70-luvun lopulla.

”Silloisia tehtäviä varten koulutus oli mitoitettu oikein, toki hyvin pienellä panostuksella. Kuulusteluja opetettiin niin, että pari lomaketta täytettiin, jonka avulla opittiin kirjoittamaan rikoksen tunnusmerkistö paperille. Kuulustelutaktiikka puhumattakaan kuulustelupsykologiasta ei kuulunut ohjelmaan. Ampuma-asekoulutus oli sitä, että osasit käyttää asetta ja osuit sillä johonkin”, hän sanoo.

”Nyt koulutus kestää kolme vuotta ja siinäkin on työ ja tuska saada kaikki tarvittava mahtumaan siten, että saadaan perustyöntekijä ja yleispoliisi, joka kelpaa tutkintaan ja kentälle ja selviytyy tämän päivän haasteista. Etenkin kun lainsäädäntö ja yhteiskunnan kehittyminen tuo koko ajan uusia vaatimuksia.”

Kapiaisen mukaan hakijoiden motivaatio on kova, mutta uudempi ongelma on se, että sähköinen haku on liian helppo. Siksi kokeisiin jää tulematta iso joukko ihmisiä. Viime vuosina on havaittu myös, että hakijoiden määrä on vähentynyt ja sopivia hakijoita on entistä vähemmän.

Poliisiammattikorkeakouluun hakevista moni on kokeillut jo muuta uraa ja ammattia eikä lainkaan harvinaista ole esimerkiksi jo maisteri- tai ammattitutkinnon suorittanut hakija. Se on poliisille ollut aina iso etu.

Alalla myös pääosin pysytään, kun sinne on päästy. Aina näin ei ole ollut.

”Aikanaan oli myös sitoutumispakko, että koulutuksen jälkeen piti olla poliisina vähintään vuosi 30 000 markan uhkasakon uhalla. Silloin 70-luvulla oli korkea kynnys hakeutua poliisiksi, koska lähes tulkoon aina piti lähteä liikkeelle paikallisen poliisimestarin haastattelusta. Nyt taas ollaan sähköisessä haussa ja suhtkoht tuntemattomina. Vasta pääsykokeessa ja haastattelussa yritetään näyttää taito, halu ja kyky toimia poliisina”, Kapiainen kertoo.

Vielä 70-luvulla poliiseista oli paikoin pula. Tyypillisen hakijan tausta oli tuolloin maaseudun ammatista ja hyvin moni oli Pohjanmaalta kotoisin. Hän muistaa myös, miten isot laitokset ottivat poliiseiksi myös pystymetsästä sopivaksi katsomiaan ihmisiä, joita opetettiin työssä ammattiin.

”He tulivat periaatteessa ilman koulutusta nuoremmaksi konstaapeliksi ja kun työssä oppi, niin pikku hiljaa ura urkeni. Heitä sanottin pystymettäläisiksi. Tällainen menettely ei enää nykypäivänä tulisi kuuloonkaan, koska nykyiset testit karsivat selvästi alalle sopimattomat pois.”

Poliisiammattikorkeakoululla Hervannassa on avoimet ovet lauantaina 8. syyskuuta. Kävijät voivat ensi kertaa tutustua muuten suljettuun harjoituskaupunkiin. Koko perheelle suunnatussa tapahtumassa esitellään poliisin koulutusta ja toimintaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Poliisi
 • Suomen historia
 • Tampere

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  2. 2

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  3. 3

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

  5. 5

   Rattijuoppo ajoi pellolle Vantaalla ja loukkaantui – jatkoi silti juomista vielä ambulanssin saavuttua

  6. 6

   Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

  7. 7

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  8. 8

   Pidätetty Carlos Ghosn on autoteollisuuden supertähti, josta tehtiin Japanissa sarjakuva ja Ranskassa esimerkki yritysjohtajien ahneudesta

  9. 9

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  10. 10

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  2. 2

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  7. 7

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  10. 10

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää