Kotimaa

Kun vuonna 1924 auton takapenkiltä löytyi kaksi ammuttua miestä, sivulliset sotkivat rikospaikan – silloin Suomessa ymmärrettiin, että poliisit tarvitsevat kunnon koulutuksen

Suomen poliisikoulutus täyttää tänä viikonloppuna sata vuotta. Poliisit muistelevat, kuinka vielä 1990-luvulla tositoimia opeteltiin piirtoheittimen avulla ja puhelimen virkaa toimitti tv:n kaukosäädin.

Suomen ensimmäisillä poliisikursseilla vuonna 1918 oli pieni ongelma: kaikki kokelaat eivät osanneet kunnolla kirjoittaa tai lukea. Kurssit kestivät vain kuusi viikkoa ja ne valmistivat miehet lähinnä katupartiointiin rauhattomille kaduille. Osaaminen oli hyvin vähäistä.

Se koettiin karmivalla tavalla vuonna 1924 Tampereen Messukylässä, jossa tehtiin paljon huomiota saanut kaksoismurha. Auton takapenkiltä löytyi kaksi ammuttua miestä, minkä jälkeen kaikki muu menikin tutkinnassa pieleen.

Auto esimerkiksi siivottiin, ruumiit siirrettiin ja rikospaikka tallautui uteliaiden ihmisten kenkien alla ennen kuin poliisi pääsi tutkimaan mitään. Lehdistö moitti ja havaittiin, että poliisi tarvitsee enemmän koulutusta ja osaamista. Messukylän tapausta käsitteli toimittaja Tuomas Rimpiläinen kirjassaan Messukylän veriteko ja muita rikostarinoita Suomesta.

Niinpä jo pian etsiväkursseilla opetettiin jo rikoslainsäädäntöä, poliisiteknillisiä apuneuvoja, tuntomerkkioppia, oikeuslääketiedettä ja daktyloskopiaa eli sormenjälkioppia. Koulutus ammattimaistui suurilla askelilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siitä on tultu pitkä matka nykyiseen poliisiammattikorkeakouluun, jossa peruskoulutuskausi kestää kolme vuotta ja jonne on kymmenen hakijaa yhtä aloituspaikkaa kohti. Poliisiuralla voi nyt lukea halutessaan tohtorintutkintoon asti ja pelkkä perustutkintokin on korkeakoulututkinto.


Poliisikoulutus täyttää Suomessa tasavuosia sunnuntaina 9. syyskuuta, kun tulee kuluneeksi sata vuotta Valtion poliisikoulun perustamisesta. Verinen sisällissota oli juuri päättynyt ja sen repimä kansakunta piti saada kunnioittamaan valtiollista auktoriteettia.

Perjantaina ilmestynyt laaja historiikki Muodollisesti pätevä? – Poliisikoulutus itsenäisessä Suomessa kertoo, miten tuolloin valtio halusi saada aikaiseksi maahan lujan järjestysvallan, mutta kesti silti vuosikymmeniä, ennen kuin poliisi saavutti kansan luottamuksen.

Oli sisällissodan arvet ja pian iski päälle kieltolaki. Esimerkiksi 30-luvulla poliisi osoitti auktoriteettiaan hinaamalla Maxim-konekivääriä paraatissaan. Nyt poliisi on Suomen luotetuimpia instituutioita.

”Peruskoulutuksen satavuotishistoria on ollut kertomus kouluttamattoman duunarin muuttumisesta akateemiseksi tietotyöläiseksi”, luonnehtii oikeushistorian tutkija Julia Jansson kirjassa.

Moni menneinä vuosikymmeninä opiskellut poliisi muistelee, miten vähällä käytännön opetuksella poliisin työhön aikanaan mentiin, kun vertaa opin määrää ja laatua nykyiseen.


Ylikonstaapeli Markku Mäki-Ventelä valmistui kolmekymmentä vuotta sitten ja on ollut nyt kaksikymmentä vuotta kenttäjohtajana Tampereella. Hän kokee saaneensa tuolloisesta poliisikoulusta hyvät opit, vaikka itse opiskeluaika koulussa olikin yhteensä vain vajaan vuoden ja sen päälle työharjoittelu. Se oli nopea paketti, mutta töihin ei pelottanut lähteä, sillä töissä oppi kyllä, hän sanoo.

”Voimankäyttöharjoittelua oli hyvin vähän silloin, samoin poliisin taktista ja tilanneharjoittelua, mitä ei ollut ollenkaan. Se mitä opeteltiin, opeteltiin piirtoheittimen tai liitutaulun kautta. Silloin ei myöskään ollut kielten opiskelua ollenkaan eikä ajoharjoittelua”, hän muistelee.

Sittemmin hän on ollut esimiehenä kymmenille nuoremmille poliisiopiskelijoille.

”Pääsääntöisesti sieltä tulee erinomaista ainesta, ei tule mieleen yhtään epäonnistunutta tapausta. Se kertoo varmaan koulutuksen laadusta ja valintakriteereistä.”

”Kannustan ilman muuta alalle. Vaikka olen tehnyt näin pitkän uran alalla, edelleen minulla on se tilanne, että hyvin harvoin harmittaa lähteä töihin.”

Osataan alalla myös nauraa opetukselle, jossa oli välillä perinpohjaisuudessaan koomisiakin piirteitä. Yksi 90-luvulla opiskellut poliisi muistaa yhä, miten koululla harjoiteltiin poliisilaitoksen päivystyspuhelimeen vastaamista selät vastakkain tuolilla istuen yleisen poliisiopin tunnilla. Puhelimena oli tv:n kaukosäätimet.

Toinen esimerkki kertoo oppitunneista, joilla harjoiteltiin päihtyneiden säilöönlaittoa ja Remington-kirjoituskoneella niihin liittyvien ilmoitusten kirjaamista.


Nyt Suomen ainoassa poliisikoulussa eli Tampereen Hervannassa sijaitsevassa Poliisiammattikorkeakoulussa on oma harjoituskaupunkinsa, jossa voidaan simuloida suunnilleen jokainen mahdollinen poliisin eteen tuleva tilanne. Samoin opetuskäytössä on hälytyskeskus, johtokeskus, ajoharjoitteluradat, ampumarata ja kirjasto.

Opiskelija voi myös lähteä opiskelijavaihtoon ulkomaille niin kuin muissakin korkeakouluissa, samoin opinnäytetyön tekemiseen sisältyy samankaltainen vaatimus tutkimusmenetelmien oikeasta käytöstä kuin korkeakouluissa yleensä. Aikojen muuttumisesta kertoo sekin, että koulu selvittää nyt mahdollista arabian kielen opetusta oppilaiden esitettyä aiheesta ajatuksen.

Poliisiammattikorkeakoulun ylikomisario Jari Kapiainen on nähnyt pitkän siivun poliisikoulutusta. Hän jää keväällä eläkkeelle täydennyskoulutuksen koulutuspäällikön virasta. Hän aloitti poliisina 70-luvun lopulla.

”Silloisia tehtäviä varten koulutus oli mitoitettu oikein, toki hyvin pienellä panostuksella. Kuulusteluja opetettiin niin, että pari lomaketta täytettiin, jonka avulla opittiin kirjoittamaan rikoksen tunnusmerkistö paperille. Kuulustelutaktiikka puhumattakaan kuulustelupsykologiasta ei kuulunut ohjelmaan. Ampuma-asekoulutus oli sitä, että osasit käyttää asetta ja osuit sillä johonkin”, hän sanoo.

”Nyt koulutus kestää kolme vuotta ja siinäkin on työ ja tuska saada kaikki tarvittava mahtumaan siten, että saadaan perustyöntekijä ja yleispoliisi, joka kelpaa tutkintaan ja kentälle ja selviytyy tämän päivän haasteista. Etenkin kun lainsäädäntö ja yhteiskunnan kehittyminen tuo koko ajan uusia vaatimuksia.”

Kapiaisen mukaan hakijoiden motivaatio on kova, mutta uudempi ongelma on se, että sähköinen haku on liian helppo. Siksi kokeisiin jää tulematta iso joukko ihmisiä. Viime vuosina on havaittu myös, että hakijoiden määrä on vähentynyt ja sopivia hakijoita on entistä vähemmän.

Poliisiammattikorkeakouluun hakevista moni on kokeillut jo muuta uraa ja ammattia eikä lainkaan harvinaista ole esimerkiksi jo maisteri- tai ammattitutkinnon suorittanut hakija. Se on poliisille ollut aina iso etu.

Alalla myös pääosin pysytään, kun sinne on päästy. Aina näin ei ole ollut.

”Aikanaan oli myös sitoutumispakko, että koulutuksen jälkeen piti olla poliisina vähintään vuosi 30 000 markan uhkasakon uhalla. Silloin 70-luvulla oli korkea kynnys hakeutua poliisiksi, koska lähes tulkoon aina piti lähteä liikkeelle paikallisen poliisimestarin haastattelusta. Nyt taas ollaan sähköisessä haussa ja suhtkoht tuntemattomina. Vasta pääsykokeessa ja haastattelussa yritetään näyttää taito, halu ja kyky toimia poliisina”, Kapiainen kertoo.

Vielä 70-luvulla poliiseista oli paikoin pula. Tyypillisen hakijan tausta oli tuolloin maaseudun ammatista ja hyvin moni oli Pohjanmaalta kotoisin. Hän muistaa myös, miten isot laitokset ottivat poliiseiksi myös pystymetsästä sopivaksi katsomiaan ihmisiä, joita opetettiin työssä ammattiin.

”He tulivat periaatteessa ilman koulutusta nuoremmaksi konstaapeliksi ja kun työssä oppi, niin pikku hiljaa ura urkeni. Heitä sanottin pystymettäläisiksi. Tällainen menettely ei enää nykypäivänä tulisi kuuloonkaan, koska nykyiset testit karsivat selvästi alalle sopimattomat pois.”

Poliisiammattikorkeakoululla Hervannassa on avoimet ovet lauantaina 8. syyskuuta. Kävijät voivat ensi kertaa tutustua muuten suljettuun harjoituskaupunkiin. Koko perheelle suunnatussa tapahtumassa esitellään poliisin koulutusta ja toimintaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Poliisi
 • Suomen historia
 • Tampere

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  4. 4

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  5. 5

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  6. 6

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  7. 7

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  8. 8

   Kiina on jäänyt oman talousmallinsa vangiksi

  9. 9

   Lailliset kasinot houkuttelevat naapurimaiden turistit Georgiaan – vuoristossa verikostojen kierre on katkennut ja tunnelma kuin satojen vuosien takaa

  10. 10

   ”On päivänselvää, ettemme voi tehdä diiliä hallituksen kanssa”, sanoo AKT:n Marko Piirainen – Jopa ulkomaankauppa voi häiriintyä, jos esitystä pienyritysten irti­sanomisista ei peruta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  9. 9

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää