Kotimaa

Tutkija selvitti, miksi Suomesta lähti noin tuhat naista saksalaisten joukkojen matkaan – tutkimus kumoaa sitkeän myytin

Toisin kuin yleisesti on luultu, vain alle puolet Lapin sodan aikana saksalaisten mukana lähteneistä naisista lähti sulhasen perässä. Tämä käy ilmi Anu Heiskasen tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Suomesta lähti Lapin sodan aikana noin tuhat naista saksalaisten joukkojen mukana Norjaan ja Saksaan. Näin arvioi tutkija Anu Heiskanen tuoreessa tutkimuksessaan.

Suomessa elää yhä käsitys, että naiset lähtivät Saksaan lähinnä miesystäviensä perässä. Heiskasen tutkimus kumoaa kuitenkin vanhoja myyttejä: hänen mukaansa sulhasen perässä lähti vain 40–50 prosenttia naisista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muut tempaisi saksalaisten mukaan työ, pakko, pelko, sota-ajan elämän näköalattomuus tai seikkailunhalu.

Heiskasen poliittisen historian alaan kuuluva väitöskirja Naisen kokemus, sota ja selviytyminen – Kolmanteen valtakuntaan 1944 lähteneet suomalaiset naiset tarkastettiin perjantaina Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saksaan lähteneiden naisten kohtalo on osin vielä nykyäänkin herkkä aihe. Heiskasen mukaan noin 35 prosenttia lähteneistä ei palannut Suomeen vuoden 1948 loppuun mennessä, mikä on tiivistänyt naisten ympärille kietoutunutta salaperäisyyden verhoa.

Tämä näkyy muun muassa legendassa hukutetuista naisista. Sen mukaan laivoilla paenneet saksalaiset olisivat avomerelle päästyään heittäneet suomalaiset naiset kylmästi mereen. Väite on elänyt sitkeästi, vaikka tapahtumasta ei ole mitään todisteita.

”Naisilla on iso symbolinen arvo kansakunnassa”, Heiskanen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Palaamattomat naiset jatkoivat todennäköisesti elämäänsä Saksassa tai muualla Euroopassa tai Yhdysvalloissa. Osa saattoi palata Suomeen 1950-luvulla.

Heiskanen ei halua, että saksalaisten mukaan lähteneitä naisia määritellään vain saksalaisen sotilaan kautta.

”He olivat ihan tavallisia suomalaisia naisia. He olivat muutakin kuin jotain, joka liittyy saksalaisiin miehiin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heiskanen on käyttänyt tutkimuksessaan päälähteinään Suomeen palanneiden naisten kertomuksia. Valtiollisen poliisin tutkijat haastattelivat 648:aa Suomeen palannutta naista vuosina 1945–1948. Valtaosa heistä palasi Suomeen jo vuonna 1945.

”Naisten lähdölle ei voi sanoa yhtä syytä. He lähtivät monista eri syistä, jotka vaikuttivat myös samaan aikaan”, sanoo Heiskanen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pitää muistaa, että melkein kaikkien oli lähdettävä Lapista, koska koko Lappi evakuoitiin. Tilanne oli sekava.”

Heiskasen mukaan naisten kertomuksissa toistuivat halu solmia avioliitto saksalaisen miehen kanssa, Neuvostoliiton miehityksen ja väkivallan pelko sekä halu säilyttää hyväpalkkainen työpaikka Saksan armeijan palveluksessa.

Saksan asevoimat työllisti tuhansia suomalaisia erilaisissa huoltotehtävissä jatkosodan aikana. Saksalaiset maksoivat erittäin hyvää palkkaa, jolla houkuteltiin suomalaisia heidän leipiinsä.

Naiset työskentelivät tyypillisesti tarjoilijoina kanttiineissa, sairaanhoitajina ja erilaisissa huoltotehtävissä. Monet heistä olivat itsenäisiä ja omillaan toimeen tulevia.

Heiskasen tutkimuksessa kuvaillaan naisten kovia kohtaloita sortuvassa Natsi-Saksassa. Siinä on myös lähes riemastuttavia tarinoita naisista, jotka ottivat elämän omiin käsiinsä ja karkasivat ahdistavilta leireiltä ja työpaikoilta ja matkustivat henkensä kaupalla pummilla pitkin Saksaa.

Joukossa oli tarinoita naisista, jotka joutuivat vaikeuksiin, koska eivät suostuneet tekemään natsitervehdystä tai liittymään SS-järjestöön.

Saksalaiset myös houkuttelivat aktiivisesti suomalaisia naisia mukaansa. Hitlerin Saksa oli tuossa vaiheessa jo täysin riippuvainen vieras- ja pakkotyöläisistä. Jokainen käsipari oli luhistuvalle Saksalle tarpeen.

Useat naiset kertoivat, että he halusivat nähdä suurta maailmaa ja lähtivät seikkailun halusta. Osa naisista joutui saksalaisten mukaan pakotettuna tai huijattuna.

”Monet naiset viihtyivät hyvin saksalaisten tarjoamissa työpaikoissa. Saksalaiset sanoivat, että mennään Norjaan, saat säilyttää työpaikan. Naisille sanottiin, että he pääsevät Ruotsiin sitä kautta, mikä osoittautui valheeksi”, Heiskanen kertoo.

Tyypillinen saksalaisten mukaan lähtenyt oli nuori naimaton nainen. Enemmistö lähtijöistä oli iältään 19–24-vuotiaita. Suurin osa oli käynyt kansakoulun ja moni myös keskikoulun luokkia.

Heiskasen tutkimusaineiston naisista vain viisi oli naimisissa saksalaisen kanssa. Tämä kertoo saksalaisten rotupolitiikasta, jossa avioliitot saksalaisten sotilaiden ja suomalaisten naisten kanssa oli tehty erittäin vaikeiksi.

”Tästä aiheutui avioliittoa harkitsevien, kihlautuneiden ja lasta odottavien suma, joka alkoi sotaliittolaisuuden katkeamisen seurauksena purkautua niin, että osa naisista päätti lähteä maasta”, tiivistää Heiskanen väitöstutkimuksessaan.

Saksalaiset miehet toimivat myös hyvin aktiivisesti saadakseen vielä epäröivät naiset lähtemään.

”Olen arvioinut, että noin 200 naista oli raskaana saksalaiselle miehelle eli joka viides. Se on aika paljon”, Heiskanen sanoo.

”Monille kansallissosialistisen propagandan kyllästämälle saksalaiselle oli aivan kauhea ajatus, että ehkä lasta odottava nainen jää puna-armeijan jalkoihin. Eihän heillä ollut realistista kuvaa siitä, mikä sotatilanne oli.”

Raskaus olikin yksi pääsyistä lähteä Suomesta. Naiset pelkäsivät siitä koituvaa häpeää.

Heiskanen kuvaa Suomesta lähteneitä naisia selviytymisen mestareiksi.

”Ihmisten täytyy sotatilanteessa tehdä nopeita päätöksiä ja sitten elää sen mukaan. Elanto oli jostakin saatava. Siellä, missä on paljon armeijan sotilaita, siellä on myös töitä naisille. Jonkun täytyy kuoria perunat ja pestä kalsarit.”

Fakta

Entisten aseveljien sota


 Lapin sota alkoi syyskuun puolivälissä vuonna 1944 ja jatkui kevääseen 1945.

 Pohjois-Suomessa oli yli 200 000 saksalaista.

 Suurin osa Pohjois-Suomen asukkaista evakuoitiin Lapin sodan alta Pohjanmaalle tai Ruotsiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sotahistoria
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Olli Kopra, 26, rakastaa kylpemistä, mutta kynsien leikkaaminen on kurjaa – Kopra on kehitys­vammainen, ja vanhempien mukaan hänellä on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  3. 3

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  4. 4

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  5. 5

   Keskitien kulkija keskilännestä, liberaali Kaliforniasta vai mies, jonka kaikki tuntevat? Spekulaatio Trumpin haastajasta käy kuumana jo nyt

  6. 6

   Syntyvyyden laskuun löytyi heti monta ratkaisua, vaikka ilmiön syitä ei tiedetä kunnolla

  7. 7

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  8. 8

   Demokraattien pakka on vaalien jälkeen sekaisin – Trumpin haastaja­kisa tulee olemaan hurja

  9. 9

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  10. 10

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  5. 5

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  6. 6

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  7. 7

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  8. 8

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  9. 9

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  10. 10

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Enemmän rasvaa, vähemmän hiilihydraatteja: Harvardin yliopiston tutkimus selvitti, mikä ruokavalio tukee parhaiten laihdutuksen jälkeistä painonhallintaa Tilaajille
  3. Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella
  4. Uusi Mars-vieras tekee jotain, mihin aiemmat eivät ole pystyneet – HS:n inter­aktiivinen grafiikka esittelee maanantaina laskeutuvan InSight-aluksen Tilaajille
  5. Syntyvyyden laskuun löytyi heti monta ratkaisua, vaikka ilmiön syitä ei tiedetä kunnolla
  6. Olli Kopra, 26, rakastaa kylpemistä, mutta kynsien leikkaaminen on kurjaa – Kopra on kehitys­vammainen, ja vanhempien mukaan hänellä on liikaa oikeuksia Tilaajille
  7. Keskitien kulkija keskilännestä, liberaali Kaliforniasta vai mies, jonka kaikki tuntevat? Spekulaatio Trumpin haastajasta käy kuumana jo nyt
  8. The Guardianin suurselvitys: Euroopan populistipuolueiden äänimäärät paisuneet yli kolminkertaisiksi 20 vuodessa
  9. Tunti sitten
  10. Voimakas räjähdys vaurioitti pahoin ravintolaa Malmössä – Pommiryhmä tutkii, henkilövahinkoja ei ilmeisesti ole sattunut
  11. 4 tuntia sitten
  12. Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen
  13. Demokraattien pakka on vaalien jälkeen sekaisin – Trumpin haastaja­kisa tulee olemaan hurja
  14. Näytä lisää