Kotimaa

Keskellä Kainuun korpea on kerrostalolähiö, joka ei pysyisi hengissä ilman Helsingin ja Tampereen raitiovaunuliikennettä

Helsingin Raide-Jokeri sekä Tampereen ja Saksan Mannheimin raitiovaunut pitävät Otanmäen elossa.

Otanmäki

Reino silmäilee ohikulkijoita hieman uteliaan mutta enimmäkseen välinpitämättömän oloisena.

Istuessaan Otanmäen S-marketin koiraparkissa sillä on mielessä vain yksi ihminen.

Kun Siiri Karppinen vihdoin astuu ulos kaupasta, Reino ottaa hänet vastaan ilakoiden ja häntä heiluen. Karppinen on Reinolle täysin ainutlaatuinen ihminen.

Karppinen on ainutlaatuinen myös muuten. Hän ei ole lähtenyt maailmalle Otanmäestä. Paltamosta kotoisin oleva 20-vuotias Karppinen on muuttanut maailmalta Otanmäkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kajaanikin oli liian iso minulle”, hän sanoo.


Nyt Karppinen asuu tyytyväisenä Otanmäessä noin 670 muun asukkaan kanssa ja käy töissä hieman isommassa lähitaajamassa Vuolijoella. Vuolijoelle matkaa on 10 kilometriä, Kajaanin keskustaan 40. Otanmäen ympärillä ei ole muuta kuin metsää.On iltapäivä, ja kylän kadut vilkastuvat hieman. Matti Meriläinen kävelee rollaattoreineen kauppaan veikkauskuponkia jättämään, ja kolmen hengen kyläparlamentti turisee kadunkulmassa.

Kilometrin päässä sykkii kylän sydän. Se on nykyinen Transtechin tehdas, jonka tuotantolinjalla on kolme seuraavaa Helsinkiin lähetettävää raitiovaunua.

Nämä raitiovaunut ja VR:n kaksikerrosvaunut ovat pitäneet Otanmäen elossa viime vuodet. Tulevat vuodet taajama elää Helsingin Raide-Jokerin sekä Tampereelle ja Saksan Mannheimiin tilattujen raitiovaunujen varassa.

Joskus tulevaisuudessa saapuu taas uusia tilauksia. Raitiovaunuja tai junia, mutta jotain tulee. Näin uskoo koko kylä.

Pätkätulevaisuus ei ole uutta. Nyt tilanne on oikein hyvä, huomauttaa Jari Roivainen.

”On ollut ylä- ja alamäkiä. Siihen on tavallaan turtunut”, Roivainen sanoo kotisohvallaan.

”Tällaiset tilaukset ovat tehtaalle elinehto. Ja jos tehdas kuolisi, ei tämä kyläkään eläisi.”

Tämän tietää myös vieressä istuva mies, hänen poikansa Juho Roivainen.


Roivaiset ovat juuri päässeet aamuvuorosta. He tekevät vuoroja rinta rinnan, kuten monet isät ja pojat tehtaalla.

”Kolme vuotta olen nyt ollut koko ajan töissä, mutta 15-vuotiaasta asti olen ollut tehtaalla joka kesä”, 23-vuotias Juho Roivainen sanoo.

”Verenperintö”, jatkaa isä Jari Roivainen.

Hänellä itsellään on meneillään tehtaalla 28. vuosi.

Vanhempi, 48-vuotias Roivainen ei ole ainoastaan isä vaan myös pappa. Pihapiirissä telmii kymmenkunta lasta, joista yksi on nuoremman Roivaisen. Isän nuorimmainen poika on samanikäinen kuin pojanpoika, kaksivuotias.


Jari ja Juho Roivainen perheineen aikovat asua Otanmäessä vielä pitkään, ehkä vuosikymmeniä.

”On vain luotettava, että tulee uusia tilauksia”, Jari Roivainen sanoo.

Epävarmuuteen kylässä on totuttu. Tosin kylä on Otanmäestä hieman hassu termi: lähiö voisi olla parempi. Ja kaduistakaan ei tunnu oikealta puhua monikossa. Käytännössä keskustassa on yksi pää- ja yksi poikkikatu.

Lähiön tunnun Otanmäkeen tekevät kerrostalokolossit, joissa suurin osa taajaman asunnoista on. Suurimmat kolme taloa ovat seitsen- ja pienemmät nelikerroksisia.

Titaani-nimisen talon neljännessä kerroksessa asuvat Tuija ja Pauli Savilampi. Pauli on ollut töissä tehtaalla kolmisenkymmentä vuotta, ja uudet tilaukset vienevät hänet eläkkeelle asti.

Hänkin on Jari Roivaisen tapaan nähnyt myös huonoja aikoja. Nyt tehtaalla on yli puolentuhatta työntekijää, kun vähimmillään heitä oli 50 ja rapiat.

”Aina on ollut luottamus, että kyllä tämä tästä nousee”, Pauli Savilampi kertoo.

Tuija Savilampi on taajaman ainoa perhepäivähoitaja. Hoidettavat ovat vähentyneet, samoin hoitajat.

Muut asukkaat puolestaan ovat ikääntyneet.

”Tässä talossa taidamme olla ainoita, jotka aamulla lähtevät töihin”, Pauli Savilampi sanoo.

Pariskunnan asuinympäristö voisi hyvin olla pohjoishelsinkiläisestä lähiöstä. Pauli lähtee aamulla kilometrin työmatkalleen polkupyörällä, ja Tuija kävelee muutama sata metriä.

Ikkunasta näkee kerrostaloja, matalan ostoskeskuksen, metsää ja maauimalan.

Hetkinen, maauimalan?

Kerrostalojen kupeessa on toden totta maauimala, joka on kenties maailman toiseksi pohjoisin. Hieman pohjoisempana, Ruotsin Bodenissa, on yksi.


Altaan vieressä on muita kuntoilupaikkoja. Ne ovat eläviä muistoja ajalta, jolloin isot yhtiöt rakensivat työntekijöilleen virikepaikkoja.

Otanmäen kuntoilupaikat ovat Rautaruukin tekemiä. Se osti aikoinaan kaivoksen ja rakensi siihen junanvaunutehtaan. Aluksi tuotanto myytiin Neuvostoliittoon. Sittemmin asiat ovat muuttuneet.

Nyt paikalliset odottavat uuden kaivoksen avaamista. Alueella otetaan paraikaa maaperänäytteitä, mutta projekti on ollut vireillä niin kauan, että toivo on hieman hiipunut. Tehtaaseen sen sijaan uskotaan.

”On tämä Otanmäki omanlaisensa paikka”, tokaisee Janne Myllynen.


Hän istuu kylän keskuspaikassa, pubi-pitseria Kuksassa. Se on kuulun Mainarin seuraaja. Mainarin nimikyltti on sentään kauppakeskuksen seinässä edelleen. Nimi viittaa Otanmäen syntyhistoriaan. Taajama rakennettiin aikoinaan rautamalmikaivoksen viereen, kaivostyöntekijöiden perheille.

Baaritiskillä kahvia juova Minna Kallio on samaa mieltä Myllysen kanssa taajaman omalaatuisuudesta. Hän mainitsee Otanmäen hengen.

”Kaikki ovat muualta tulleita”, Kallio sanoo.

Bussintuomia.

Niin on hän itsekin: hän muutti Otanmäkeen Päijät-Hämeestä Padasjoelta miehensä Janne Kallion mukana.

Tämä puolestaan on paluumuuttaja. Veri veti Hämeestä takaisin lapsuusmaisemiin, kerrostalojen kupeeseen Kainuun korpeen. Nyt pariskunta pitää Kuksa-ravintolaa.


Bussintuoma on myös Juho Roivaisen vaimo Roosa Heiskanen. Pohjois-Helsingin Kannelmäestä kotoisin oleva Heiskanen päätyi Otanmäkeen Roivaisen matkassa, kun mies palasi kotikonnuilleen Hyvinkäältä.

Heiskanen on sopeutunut hyvin Otanmäkeen. Tunnelma on tuttu, sillä myös Kannelmäessä on vahva yhteishenki.


Matti Meriläinen puolestaan eli nuoruutensakin nuoruutensa Otanmäessä ja työskenteli kaivoksessa.

Nuorukainen havaitsi, että vanhemmat kaivosmiehet olivat hurjia kavereita.

”Räjäytysten jälkeen kuilussa saattoi olla pölyä niin, ettei nähnyt metriäkään, ja yhtäkkiä edessä saattoi olla sadan metrin syvyinen ramppi. Ja nämä vaan menivät täyttä vauhtia.”

Vapaallakin oli hurja meno. Meriläinen kertoo, miten eräskin iso kaivosmies vähän ”hipaisi” toista Mainarissa aikoinaan, kun oli erimielisyyttä asiasta. Leukahan siinä meni hajalle, ja oikeusjuttu tuli.


Tarinoita riittää muillakin. Kerran 1990-luvulla nuorten miesten seurue oli maakuntamatkalla Kajaanista. Pitkätukkainen nuorukainen oli ensimmäiseksi astunut sisään Mainariin. Naama oli vieras, joten tuoppi oli pamahtanut säpäleiksi ovenpieleen naaman viereen. Seurue kääntyi takaisin Kajaaniin.

Kylillä oli muutenkin kauan sitten niin vilkas meininki, että Meriläinen joutui itsekin pakosalle. Silloin hätä oli toisenlainen.

”Meinasin joutua naimisiin ja lähdin liukkaasti Helsinkiin.”

Hän palasi eläkepäivillään pari viikkoa sitten takaisin. Nyt on toisenlaista.


Reino heiluttaa häntäänsä, kun Karppinen lähtee sen kanssa kävelemään kotiinsa ostoksineen. Hän muutti Otanmäkeen siskonsa perheen perässä ja tykästyi paikkaan.

Ystävät ihmettelivät: kaikki muut muuttivat ennemminkin isompiin kuin pienempiin pitäjiin. Kärkkäiselle Otanmäki on kuitenkin mitä luonnollisin asuinympäristö.

Hän ei asu kerrostaloissa vaan hieman kauempana rivitalossa.

”Siellä on rauhallisempaa.”

Otanmäen seitsenkerroksiset asuintalot ovat muuten nykyään Kajaanin korkeimmat.

Oikaisu kello 9.47: Lisätty faktaan tieto tehtaan nykyisestä omistajasta, tšekkiläisestä Škoda-konsernista.

Fakta

Vanha kaivostaajama


 Otanmäestä löydettiin vuonna 1938 rikas rautamalmisuoni. So­tien vuoksi kaivos perustettiin vasta vuonna 1953.

 Sotakorvausten maksaminen auttoi liiketoiminnan kasvamista. Suurimmillaan Otanmäki Oy oli Suomen suurin kaivos. Se suljettiin vuonna 1985. Seuraavana vuonna Rautaruukki perusti pai­kalle junanvaunutehtaan. Tuottoisa idänkauppa loppui Neuvostoliiton hajoamiseen.

 Nykyään tehtaan omistaa tšekkiläinen konepajakonserni Škoda. Vaunuja on tarkoitus tehdä Suomen markkinoiden lisäksi taas myös vientiin. En­simmäinen raitiovaunutilaus Saksaan tuli kesäkuussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kainuu
 • Kajaani
 • Teollisuus
 • Vesa Mäkinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  3. 3

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  4. 4

   Mestarien liigan katsomoissa huutaa nyt joukkio, jonka taival on kuin verivana katsomo­tappeluista kansan­murhaan

  5. 5

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  6. 6

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  7. 7

   ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

  8. 8

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  9. 9

   Sukupuoli voi nyt olla vaikka salmiakki

  10. 10

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää