Kotimaa    |   HS-analyysi

Puhelinmyyjien pommitus jatkui, kunnes muistisairaan vanhuksen numero vaihdettiin – Miten Kouluturvaa-lehti on voinut jatkaa tilaushuijauksia yli kolme vuotta?

Koulukiusaamisen ehkäisyn siivellä on tahkottu rahaa yli 25 vuotta. Miksi aihe houkuttelee hämärämiehiä? HS keräsi vastauksia neljään keskeiseen kysymykseen.


Alzheimerin tautia sairastava 90-vuotias nainen joutui lehtimyyjien jatkuvan häirinnän kohteeksi yli vuoden ajaksi. Myyjät pommittavat naista tasaisin väliajoin puheluilla ja tilauksilla.

”Kouluturvaa-lehti ja sen kalenteri tupsahtivat pyytämättä ja yllätyksenä äidin postilaatikkoon joka toinen kuukausi. Äitiämme eivät auttaneet omat eivätkä kuluttajaviranomaisten yhteydenotot. Lopulta vaihdoimme äidin puhelinnumeron salaiseksi”, naisen tytär kertoo HS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastaavia Kouluturvaa-lehteen liittyviä tilaushuijauksia on kirjattu muutaman viime vuoden aikana yli tuhat.

HS kokosi vastaukset neljään lehtihuijaukseen liittyvään kysymykseen.

Miksi Kouluturvaa-lehden toimintaan ei ole puututtu aiemmin?

HS kertoi keskiviikkona Kouluturvaa-lehden taustayritysten toiminnasta, jolla on tahkottu miljoonia euroja. Toimintaan liittyvät sekä kyseenalaiset lehtimyyntikeinot että palkkojen ja vuokrien maksamatta jättäminen. HS kertoi viime kuussa, että lehden myyntitoiminnasta on tehty yli 1 200 yhteydenottoa kuluttajaviranomaisille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lukijoilta on tullut HS:lle lukuisia yhteydenottoja Kouluturvaa-lehden toiminnan aiheuttamista vaikeuksista. Yksi ihmetyksen aihe on se, miten on mahdollista, että Kouluturvaa-lehden toiminta on voinut jatkua useita vuosia.

Viive johtuu siitä, että kuluttajaviranomaisen velvollisuutena on ensin pyrkiä neuvottelemaan yrityksen kanssa ja vasta sitten ryhtyä jatkotoimiin. Ensimmäiset lehtijutut tapauksesta julkaistiin kuitenkin jo yli kolme vuotta sitten. Esimerkiksi Yle varoitti Kouluturvasta jo vuonna 2015, ja Suomen Kuvalehti kertoi tapauksesta kesäkuussa 2017.

Kuluttaja-asiamies varoitti kuluttajia yrityksestä kuitenkin vasta viime vuoden marraskuussa ja teki lehden taustalla toimivasta KT Kustannuksesta tutkintapyynnön poliisille tammikuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin poliisi taas käynnisti rikostutkinnan vasta viime viikolla. Poliisin mukaan tämä johtuu resurssipulasta.

”Tämäntyyppistä asiaa tutkiessa pitää selvittää, onko toiminta kokonaan rikollista vai liittyykö toimintaan rikollisia piirteitä. Tällöin pitää kuulla lukuisia asianomistajia kokonaiskuvan saamiseksi”, rikostarkastaja Ismo Siltamäki toteaa. Hän korostaa puhuvansa vain yleisellä tasolla.

Miksi lehtien teemana on juuri koulukiusaaminen?

Koulukiusaamisen ehkäisyn varjolla on myyty lehtiä Suomessa jo yli 25 vuotta. Lehtien nimet ovat pysyneet hyvin samankaltaisina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensin suomalaisille myytiin Koulurauhaa!-lehteä, sitten Kiusattujen Tuki -lehteä, ja viime vuosina on myyty Koulurauhaa-lehteä sekä siitä kopioitua Kouluturvaa-lehteä. Lehdistä ensimmäistä eli Koulurauhaa!-lehteä tilasi parhaimmillaan yli 100 000 suomalaista.

Sama määrä tilaajia on myös rikostutkinnan kohteena olevalla Kouluturvaa-lehdellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kertoi perjantaina, että Koulurauhaa-lehti on vaihtanut nimensä Nuoren Poluksi, sillä liian moni kuluttaja yhdisti sen Kouluturvaan.

Lehtien myynti on ollut helppoa, sillä kuluttajat pitävät koulukiusaamisen ehkäisyä tärkeänä teemana. Monen mielestä koulut ja yhteiskunta eivät tee riittävästi asian eteen.

”Kiusaamisen kaltainen aihe herättää meissä kaikissa myötätuntoa. Olemme lähtökohtaisesti sitä mieltä, että asian ehkäisyn eteen pitää tehdä töitä. Tämä taas houkuttelee niitä, jotka haluavat käyttää tilaisuutta hyväkseen”, rikostarkastaja Siltamäki sanoo.

Koulukiusaaminen koskettaa suurta osaa suomalaisista henkilökohtaisesti. Kouluterveyskyselyn mukaan kiusaaminen on kuitenkin vähentynyt viime vuosina. Kiusaamisen kohteeksi joutuvien määrä on vähentynyt tasaisesti vuodesta 2008 alkaen, ja kiusatuksi joutuneiden oppilaiden määrä oli viime vuonna alhaisempi kuin kertaakaan 2000-luvulla.

Mistä kiusaamisen vähentyminen sitten johtuu? Tutkijoiden mukaan syyt ovat moninaiset. Ilmiöön alettiin kiinnittää huomiota kouluissa 2000-luvulla. Keinoina olivat muun muassa pyrkimys kehittää oppilaiden yhteisöllisyyttä, ryhmäytymistä ja vuorovaikutustaitoja.

Koulukiusaamisen ehkäisytoimia tutkinut työryhmä korosti Turun yliopiston Kiva Koulu -ohjelman merkitystä ilmiön vähentymisessä. Työryhmä jätti loppuraporttinsa huhtikuussa. Koulukiusaamista ehkäisevä Kiva Koulu aloitti toimintansa vuonna 2009 lähes 2 000 koulussa. Niissä kouluissa, joissa ohjelma on käytössä, kiusaaminen on vähentynyt tasaisesti. Kiva Koulu ei liity mitenkään lehtimyyntiin.

Miksi lehtimyyntiä hoidetaan Espanjasta?

Kouluturvaa-lehden ja Nuoren Polun myynti hoidetaan lähes täysin Espanjasta, jossa palkka- ja vuokrataso ovat Suomea matalampia. Tämän takia Espanjan Aurinkorannikolla toimii kymmeniä suomalaisia puhelinmyyntiyrityksiä.

Toiminnan siirtäminen ulkomaille mahdollistaa myös kyseenalaisia toimia. Useat Kouluturvaa-lehteä myyneet työntekijät ovat kertoneet jääneensä ilman palkkaa. Osalle työntekijöistä palkka on maksettu alkoholina.

Kouluturvaa-lehden toimijat luottavat siihen, että vieraassa maassa työskentelevä suomalainen ei lähde taistelemaan palkoistaan ja oikeuksistaan.

Kesätöissä kuukauden Espanjassa olevan suomalaisnuoren on vaikea valittaa palkkasaatavistaan Espanjan viranomaisille.

Nuoren Polkua myyneet haastateltavat kertoivat, että työnantaja muutti yksipuolisesti palkkaehtoja. Uusien ehtojen mukaan myyjät jäivät pahimmillaan jopa puhelinmyyjien espanjalaista minimipalkkaa pienemmille ansioille.

Espanjassa pitkään työskennelleet suomalaiset korostavat, että Espanjaan tulevan on oltava tarkkana työnantajan kanssa. Työpaikkailmoituksissa ei yleensä kerrota, mitä tuotetta tai lehteä toimistossa myydään.

Hälytyskellojen pitää soida viimeistään siinä vaiheessa, jos työnantaja ei suostu tekemään lakisääteistä työsopimusta. Ilman sitä työntekijä ei ole sosiaaliturvan piirissä, eikä hän todennäköisesti saa avattua edes pankkitiliä Espanjasta.

Miksi haastateltavat eivät ole kertoneet asiasta nimellään?

Useat lehtimyyjät kertoivat nimettöminä Kouluturvaa- ja Nuoren Polku -lehtien toiminnasta HS:lle. Yksi syy nimettömyyteen oli mahdollisen seuraavan työpaikan turvaaminen.

”Uutta työtä etsiessä on vaikea nykyään varmistua siitä, ettei uuden firman taustalla ole samoja henkilöitä kuin esimerkiksi Kouluturvaa-lehdellä”, eräs haastateltava sanoi.

Tärkeämpi syy työntekijöiden nimettömyyteen oli haastateltavien huoli turvallisuudestaan. HS:n tietojen mukaan lehtibisneksessä pyörii järjestäytyneen rikollisuuden henkilöitä.

Kouluturvaa-lehden toiminnan pyörittäjällä Antti Alastalolla on ollut liiketoimia Cannonball-jengin etsintäkuulutetun ex-johtajan Janne Tranbergin kanssa.

HS:lle Alastalo kertoi katkaisseensa suhteen Tranbergiin jo pari vuotta sitten.

”Hän oli hetken aikaa, ehkä 3–4 kuukautta, töissä yhdessä edustamassani virolaisessa yrityksessä”, Alastalo kertoi.

Nuoren Polkua myyneen toimiston esimiehenä taas on useista huume- ja väkivaltarikoksista tuomittu suomalaismies.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  2. 2

   Maailman kaunein tehdas oli työntekijöilleen kuin perhe, mutta sitten iski lama – nyt Sunilan sellutehdas on löytänyt uuden kukoistuksen puusta löytyvästä ihmeaineesta, josta voi rakentaa vaikka lentokoneen siipiä    

  3. 3

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  5. 5

   Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

  6. 6

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeudenkäynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, tuomari sanoi

  8. 8

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  9. 9

   Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

  10. 10

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeudenkäynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, tuomari sanoi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi Tilaajille
  3. Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?
  4. Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeudenkäynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, tuomari sanoi
  5. Wayne Rooneyn pitkä maajoukkueura päättyi juhlaotteluun, mutta valinta herätti myös kritiikkiä – ”Maajoukkuepelejä ei pitäisi jakaa kuin lahjoja”
  6. 4 tuntia sitten
  7. Maailman kaunein tehdas oli työntekijöilleen kuin perhe, mutta sitten iski lama – nyt Sunilan sellutehdas on löytänyt uuden kukoistuksen puusta löytyvästä ihmeaineesta, josta voi rakentaa vaikka lentokoneen siipiä    
  8. Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön
  9. Tavallisia taloyhtiön pistorasioita tai lämmitystolppia ei saa käyttää sähköauton lataamisen – mutta tolpan voi muuttaa sähköautolle tai hybridille sopivaksi
  10. Miksi Jätkäsaaresta ei tehty korkeampaa, kysyy kaupunki­taloustieteen uusi apulaisprofessori Tuukka Saarimaa – Ja kuka voittaa, kun Talin Golf-kentälle ei tehdä kerrostaloja?
  11. Painitähti Petra Olli tarvitsi auton, ja silloin Harri Halmeen puhelin soi – Näin manageri pyörittää urheilutähtien talousasioita
  12. Yritysten pitäisi investoida rohkeammin
  13. Näytä lisää