Kotimaa

Onko Kiinasta tulossa uusi suurvalta Suomen kylkeen? Kiinalaisten turistien virta Lappiin on osa suurvallan laajentumishaluja

Suomelle se tarkoittaa suuria mahdollisuuksia ja paljon pähkäiltävää.

Entä jos Suomen kyljessä vaikuttaisikin kaksi suurvaltaa, Venäjän lisäksi Kiina?

Kysymys ei ole hulluttelua. Kiina on kaikessa hiljaisuudessa päättänyt kasvaa napa-alueiden – siis myös arktisen alueen – suurvallaksi. Näin väittää arvostettu uusiseelantilainen Kiina-tutkija Anne-Marie Brady kirjassaan China as a Great Polar Power.

Kiinan kiinnostus jäästä sulavan Jäämeren luonnonrikkauksiin ja laivaväyliin on toki tiedetty, mutta Bradyn näkemyksen mukaan arktinen alue on oletettua keskeisemmässä roolissa Kiinan suunnitelmissa.

Arktiseksi alueeksi lasketaan Suomesta napapiirin pohjoispuolinen Lappi. Kiinaa kiinnostavaa napa-aluetta ympäröiviä arktisia maita ovat Suomen ja muiden Pohjoismaiden lisäksi Venäjä, Yhdysvallat ja Kanada.


Brady nojaa kiinalaisten poliitikkojen, virkamiesten ja tutkijoiden puheisiin ja haastatteluihin sekä julkisiin ja salaisiin asiapapereihin. Niistä hän löysi Kiinan tavoitteet ja toimintamallit vallan kasvattamiseksi napa-alueilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bradyn mukaan Kiina määritteli vuonna 2015 avaruuden ja syvänmeren pohjan lisäksi sulavat napa-alueet strategisiksi rajaseuduikseen. Ne ovat Kiinan mielestä ”ei-kenenkään omaisuutta” ja kypsiä hyödynnettäviksi.

Arktinen alue on tulevaisuudessa Kiinalle merkittävä kalojen, öljyn, kaivannaisten, puun ja muiden raaka-aineiden lähde. Niitä se tarvitsee jättikansansa ruokkimiseksi ja talouskasvun ylläpitoon. Se puolestaan turvaa kommunistisen puolueen asemaa maan johdossa.

Suomessa on usein korostettu, että jään alta avautuvat pohjoisen laivaväylät ovat nykyistä nopeampia kauppareittejä Kiinaan. Kiinan näkökulmasta ne ovat myös tärkeitä väyliä kasvaville merivoimille, jos laivasto lähtee johonkin maailmankolkkaan vahtimaan kiinalaisten etuja.

Bradyn mukaan Kiina tarvitsee jämäkän aseman navoilla, jotta se on vahva maailman merillä ja voi nousta maailmankin suurvaltojen joukkoon. Hänen kiinalaislähteissään on pohdittu, että ydinasenäkökulmasta Kiinan asema paranisi, jos se saisi pidettyä ydinsukellusveneitä Jäämerellä eli lähellä Yhdysvaltoja ja EU:ta.

Mitä Kiinan suunnitelmat sitten tarkoittavat Suomelle? Onko meillä todella kohta naapurina toinenkin suurvalta?

”Ero Venäjään on iso, sillä Kiina ei ole teidän viereinen naapurimaanne”, Brady muistuttaa puhelinhaastattelussa.

Bradyn mukaan Kiinan intressit arktisella alueella ovat osa sen maailmanlaajuista strategiaa. Se on haaste Suomelle, jonka pitää tasapainoilla kahdenkeskisten Kiina-suhteidensa ja kansallisen ja arktisen alueen turvallisuuskysymysten välillä.

Vaakakupeissa voi olla esimerkiksi kauppaa, investointeja, sotilaallisia haasteita ja ympäristönsuojelua.

”Niinpä siinä on aika paljon asioita pohdittavana.”

Napa-alueen suurvallalla on Bradyn määritelmän mukaan oltava merkittävä taloudellinen, sotilaallinen, poliittinen ja diplomaattinen kapasiteetti alueella. Suurvalta myös osallistuu vahvasti alueen hallintoon ja tutkimukseen.

Kiina ei sijaitse arktisella alueella. Tätä puutetta se korvaa kasvattamalla siellä jalanjälkeään. Se panostaa paljon arktiksen tutkimukseen. Kiina myös haluaa kiinalaisia maahanmuuttajia, yrityksiä ja turisteja alueelle. Näin Kiina pystyy painavammin vaatimaan ääntänsä kuuluviin, kun arktisista asioista päätetään.

Se on yksi – vaikka ei toki ainut – syy, jonka takia kiinalaisliikemiehiä saapuu perustamaan yrityksiä Suomen Lappiin ja turistivirta on kasvanut.

”Suomella on paljon raaka-aineita, ja se on toinen syy, miksi Suomeen tulee paljon kiinalaisia yrityksiä Kiinan hallituksen kannustamina.”

Kiina myös rohkaisee yrityksiä rakentamaan pohjoiseen liikenneyhteyksiä, joita se kutsuu Arktiseksi silkkitieksi. Niitä pitkin voidaan myöhemmin kuljettaa raaka-aineita kohti Kiinaa.

On mielenkiintoista nähdä, koskettaako rahoitusinto lopulta myös Lappiin hahmoteltua Jäämeren rataa ja Helsingin ja Tallinnan välistä tunnelihanketta.

Erityisen tärkeää Kiinalle on päästä mukaan kaikkialle, missä arktisista asioista päätetään. Se otettiinkin Arktisen neuvoston tarkkailijaksi vuonna 2013.

Nykyiset napojen suurvallat ovat Yhdysvallat ja Venäjä, mutta Kiina käyttää valtavasti rahaa kirimiseen. Se on muun muassa perustanut napa-alueille tutkimus- ja tutka-asemia ja rakentaa toista napa-alueen jäänmurtajaa.

Kiina pyrkii salaamaan länsimailta napoihin liittyvän kiinnostuksensa syvyyden, Brady kirjoittaa. Kiinan kansalle hehkutetaan arktiselta alueelta saatavia luonnonvaroja, mutta kansainvälisesti korostetaan arktisen tutkimuksen tärkeyttä.

Kun Kiinan ylin johtaja Xi Jinping vuonna 2014 käytti ensimmäistä kertaa puheessaan käsitettä napojen suurvalta, puheesta jaettiin englanniksi lyhennetty, Kiinan aikeista miedomman kuvan antava versio.


Kiina pelkää Bradyn mukaan, että länsimaissa säikähdetään ja vaikutusvallan lisääminen napa-alueilla epäonnistuu. Kiina tahtoo pikkuhiljaa ja huomaamattomasti kasvattaa valtaansa, sillä jään sulamista odotellessa kuluu vuosia ja vuosikymmeniä.

Suomalainen, arktiksenkin asioihin aiemmin erikoistunut Kiinan tutkija Linda Jakobson on paljosta samaa mieltä Anne-Marie Bradyn kanssa, mutta Jakobson ei usko Kiinan pyrkivän arktisen alueen tai koko maailman suurvallaksi.

”Kiinasta tulee alueellinen suurvalta aasialaisen Tyynenmeren alueella, eli siitä tulee alueen määräävä valta. Se ottaa tämän aseman seuraavan kymmenen, kahdenkymmenen vuoden kuluessa”, Jakobson sanoo.

”Arktisella alueella Kiina haluaa kyllä olla tärkeä valta. Kiina katsoo, että silläkin on oikeus olla päätöksenteossa mukana, koska arktisen alueen kehitys vaikuttaa myös Kiinan kehitykseen.”

Jakobsonin näkemyksen mukaan Kiinan arktisen kiinnostuksen tärkein syy seuraavan 10–15 vuoden aikana juontuu ilmastonmuutoksesta. Arktinen tutkimus on Kiinalle merkittävää, koska ilmastonmuutos heikentää Kiinan maataloutta.

Toinenkin lähiajan kiinnostuksen syy liittyy kansan ruokkimiseen: Kiina haluaa osansa pohjoisen kalansaaliista.

Keskipitkällä aikavälillä eli 20–25 vuoden kuluttua muut luonnonvarat ovat Kiinan mielenkiinnon keskiössä. Kiina haluaa erityisesti varmistaa, että se saa öljyä ja kaasua monesta paikasta maailmassa. Arktiksella on jättisiivu niiden hyödyntämättömistä varoista.

”Tämä ei tarkoita sitä, että Kiina lähtisi sotavoimin ottamaan resursseja, vaan Kiina pyrkii tekemään yhteistyötä arktiksen valtioiden kanssa”, Jakobson sanoo.

Kiinan on pakkokin olla yhteistyöhaluinen, sillä esimerkiksi öljyn ja kaasun poraamisessa sen taidot ovat vähäisiä Norjan ja Kanadan osaamisen rinnalla.

”Suomelle tämä tarkoittaa sitä, että Kiina on kiinnostunut kaikesta arktisen alueen teknologiaan liittyvästä.”

Suomi on jo päässyt nauttimaan diileistä, esimerkiksi Kiinan rakenteilla oleva jäänmurtaja on suomalaisen Aker Arcticin suunnittelema.

Myös Bradyn mukaan Kiina välttää visusti konflikteja arktisten valtioiden kanssa. Rauhanomainen yhteiselo palvelee sekä Kiinan haluja kasvattaa valtaansa huomaamatta että mahdollisuuksia hyödyntää resursseja.

Brady uskoo kuitenkin, että tulevaisuudessa Kiina on tarvittaessa valmis puolustamaan sotilaallisesti napa-alueilla tärkeitä kohteitaan ja etujaan.

Jakobsonin mukaan Suomen suurin riski liittyy Venäjän ja Kiinan väleihin: Jos niihin syntyy isoa kitkaa, Suomi voi joutua valitsemaan arktisissa päätöksissä puolia Venäjän ja Kiinan väliltä.

”Sellainen tilanne ei ole Suomelle koskaan hyvä.”

 

Jakobson kehottaa valtioita luomaan pian tarkemmat säännöt arktiselle alueelle. Miten toimitaan, jos tulee öljykatastrofi? Kuinka eri maiden sotavoimat saavat liikkua alueella? Säännöt estävät sotilaallisen jännityksen kiristymistä, kun kilpailu Arktiksen resursseista kovenee.

”Suomalaisten pitäisi panostaa enemmän aikaa ja rahaa siihen, että he ymmärtäisivät, missä Kiinan arktiset tavoitteet ovat milloinkin. Ne elävät koko ajan”, Jakobson sanoo.

”Suomen pitäisi rohkeasti esittää kiinalaisille yhteistyöprojekteja. Kun Suomi on mukana, se ymmärtää Kiinaa paremmin. Jos Kiina on suunnittelemassa asioita, joista Suomi ei ole mielissään, Suomi voi joko yksin tai yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa vaikuttaa siihen, että Kiina muuttaisi mieltään.”

Anne-Marie Bradyn mielestä länsimaissa on lisättävä Kiinan talouden, politiikan ja kielen opiskelua. Suomen poliitikkojen, virkamiesten ja yritysjohtajien Kiina-tietämystä pitäisi nostaa, jotta he tajuavat Kiinaa yhtä hyvin kuin Venäjää ja Yhdysvaltoja.

”Jos poliitikot eivät ymmärrä Kiinaa ja sen politiikkaa, on kuin he eivät osaisi lukea ja kirjoittaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkopolitiikka
 • Kiina
 • Lappi
 • Arktinen alue

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille

  4. 4

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  5. 5

   Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa

  6. 6

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  7. 7

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  8. 8

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  9. 9

   ”Ihmisroska”-termiin yhdistetyn Markku Korhosen katkaisuhoito onnistui, kunnes paluujuna saapui Oulun rautatieasemalle

  10. 10

   Lionel Messi ei antanut PSV:n erikoisen muurin häiritä – Mestarien liigan avausmaali hipoi täydellisyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  4. 4

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  7. 7

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Hinausauton kuljettaja saapui työmaalle ja alkoi tuhota silmittömästi henkilöautoa Vantaalla – ”Minä tempaisin siitä asfaltinpalasella toisen sivuikkunan sisälle”

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lionel Messi ei antanut PSV:n erikoisen muurin häiritä – Mestarien liigan avausmaali hipoi täydellisyyttä
  3. Kansanedustaja Jani Toivola siirtää kirjansa Helsinkiin kulu­korvauksista saamansa arvostelun jälkeen – ”Toivottavasti luottamus työhöni säilyy”
  4. Nuori Samuli Kaislasalo toi sormi murtuneenakin puhtia Suomen lentopallomiesten hakkuripeliin – ”Halusin antaa kaikkeni”
  5. Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa
  6. Suuri määrä matkalaukkuja myöhästyi vian vuoksi jatkolennoilta Helsinki-Vantaalla
  7. Liike Nyt kiinnosti ihmisiä, jotka ovat pettyneet perinteisten puolueiden välinpitämättömyyteen – ”Meitä houkutellaan makkaralla äänestämään”
  8. Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille
  9. Brexitin loppusuoralle on jäänyt vain vaikeita kysymyksiä, mutta ero ilman sopimusta olisi kaikille huono vaihtoehto Tilaajille
  10. Tunti sitten
  11. Trump ilmoitti taas uusista Kiina-tulleista – Hyötyykö niistä kukaan? Onko pelätty kauppasota nyt totta? HS etsi vastaukset keskeisiin kysymyksiin
  12. 84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen
  13. Näytä lisää