Kotimaa    |   Kommentti

Koulukotinuorten nöyryyttäminen on kuin potkisi maassa makaavaa – tätäkö on lastensuojelu Suomessa?

Tiedot muhoslaisen koulukodin arjesta piirtävät karua kuvaa lastensuojelusta. Ne ovat palvelus suomalaisille, jotka eivät tiedä, mitä kaikkea lastensuojelu pitää sisällään, kirjoittaa kotimaantoimituksen uutistuottaja Päivi Paulavaara.

”Se on viimeinen paikka ennen vankilaa.”

Tällainen kuvailu ei tullut nuoren tai poliisin suusta, vaan näin kuvaili Muhoksella sijaitsevaa koulukotia lastensuojelun entinen työntekijä HS:lle.

Toinen työntekijä kuvaili Pohjolakotia jo vankilaksi itsessään: osa työntekijöistä kuulemma käyttäytyy kuin vanginvartijat, ja osa turvautuu ”koirankoulutusmeininkiin”.

Koulukoti-sana tuntuu tässä keskustelussa irvokkaalta: siinä yhdistyy kaksi lapsen elämän kivijalkaa. Koulu ja koti. Tulevaisuus ja turva.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta monen mielessä se on lopullinen niitti, viimeinen paikka ennen väistämätöntä vankilareissua.

Kun apulaisoikeusasiamies kuuli koulukodissa asuvia lapsia ja nuoria, he kertoivat lukuisista laittomuuksista: eristämisestä, kiinnipitäimisestä ja nöyryyttämisestä.

Tätäkö todella on lastensuojelu Suomessa vuonna 2018?

Tätäkö Suomi tarjoaa nuorille, joiden elämä on mennyt monessa mielessä pieleen alusta lähtien?

Koulukoti on siis paikka, johon lähetetään haasteellisesti oireilevia nuoria. Muhokselle lähetetään nuoria myös pääkaupunkiseudulta.

Pohjolakodin johtaja Kati Lehtola kertoo yllättyneensä tarkastusraportissa olleista nuorten kokemuksista, ja esimerkiksi ”koirankoulutusmeiningistä” hän on eri mieltä.

Monella siellä asuvalla nuorella on takanaan vuosien laitoskierre. Kyseessä ovat siis nuoret, joilla ei välttämättä ole koskaan ollut normaalia tai tavallista lapsuutta kotona vanhempien ja oman perheen kanssa.

Osan taustalla saattaa olla väkivaltainen ja alkoholisoitunut koti, toiset ovat itse alkaneet oireilla karkailemalla ja päihteitä käyttämällä teini-ikäisinä.

Yhtä lailla: me aikuiset olemme mokanneet, eivät lapset.

Oli kyseessä sitten naapurintäti, joka huomasi pikkutytön olevan huonossa seurassa tai opettaja, joka ei reagoinut, vaikka poika saapui jatkuvasti mustelmilla kouluun.

Lastensuojelun kyvyttömyydestä lasten auttamiseen on puhuttu siitä lähtien, kun isä ja äitipuoli surmasivat 8-vuotiaan Erikan Helsingissä 2012. Erika oli lastensuojelun asiakas ja lisäksi hän kävi lääkäreissä ja kouluterveydenhoitajalla.

Kun jälkikäteen katsoi viranomaisten asiakirjoista tietoja Erikan vaivoista ja elämästä, hätä oli ilmeinen. Kukin aikuisista hoiti vain tarkasti omaa siiloaan, eikä kukaan esimerkiksi tarkistanut, miten on mahdollista, että Erikan äitipuolen kolmosraskaus kesti monta vuotta.

Toinen lastensuojelussa puhuttava asia on resurssipula: lastensuojelun työntekijällä saattaa olla vastuullaan sata asiakaslasta ja -nuorta. Sana ”asiakas” hukkaa sen tosiasian, että monella näistä lapsista on hätä, eivät he ole lapsia jäätelökioskijonossa. Kyse on päätöksistä, joka parhaimmillaan vaikuttavat heidän elämäänsä.

Olin vuonna 2014 tekemässä HS:iin juttua lastensuojelun tilanteesta. Tuolloin Helsingin lastensuojelutyöntekijät kertoivat minulle 2014, että välillä lastensuojelun työntekijät tekevät sijoituspäätöksiä välillä jopa lapsia tapaamatta. Sijoituspäätös tarkoittaa suomeksi sitä, että lapsi otetaan pois kotoaan ja sijoitetaan laitokseen asumaan. Siis lastenkotiin.

Työntekijät itsekin ovat kertoneet, että aikaa lasten tapaamiseen on aivan liian vähän.

Kun tarpeeksi monta kertaa joku epäonnistuu, lopputuloksena on murtunut, monesti päihdeongelmainen, ihmisiin ja elämään pettynyt nuori.

Ymmärtääkseni kukaan ei synny ongelmanuoreksi, mutta ne kuuluisat pelimerkit jaetaan elämässä aikaisin. Lapsi on pieni ihmisverso, joka tarvitsee tukea. Ja yhtä lailla, se voidaan tallata jo kovin varhain.

Mitä jos tässä välissä olisikin ollut aikuinen, joka oikeasti välittää ja jaksaa ottaa nuoren vastuulleen? Oli syy mutkikkaaseen suhteeseen omien vanhempien kanssa mikä tahansa.

Siitähän tässä on kyse. Aikuisesta, joka pitää huolta, välittää ja on kiinnostunut. Edes viran puolesta, jos ei muuten. Ja ehkä etenkin siksi. Parhaimmillaan lastensuojelussa tehdään huikeaa työtä, jonka tuloksena lapsi tai nuori saa elämänsä raiteilleen.

Koska kyse on viranomaistoiminnasta, lastensuojelutyön arjesta tiedetään kovin vähän. Tämän takia Pohjolakotia koskeva raportti ja HS:lle työstään kertovat entiset lastensuojelutyöntekijät tekivät suuren palveluksen sekä suomalaisille että lastensuojelun asiakkaana oleville nuorille.

Kyllä, monet näistä nuorista ovat moniongelmaisia: heillä on päihde- ja mielenterveysongelmia, joihin puuttuminen ei ole helppoa. Välillä se varmasti on täyttä painajaista, niin nuorille itselleen kuin lastensuojelun työntekijöillekin.

Mutta aikuisilta, varsinkaan ammattilaisilta, eivät voi keinot loppua tiukassakaan paikassa. Päihdeongelmaisille on kerta toisensa jälkeen tarjottava katkoa. Mielenterveysongelmaisille on järjestettävä terapiaa. Ainakaan Pohjolakodissa tätä ei entisen työntekijän mukaan jatkuvasti tarjottu.

Jos käsi sydämellä voi sanoa, että kaikki mahdollinen on tehty, mutta mikään ei auta, sitten ei voi mitään.

Mutta mikään itseään kunnioittava hyvinvointivaltio ei voi antaa heikossa asemassa olevia lapsia ja nuoria nöyryytettävän julkisen vallan voimalla. Heillä ei ole kotia, mihin mennä turvaan.

Siitähän tässä on myös kyse: lastensuojelulla on oikeus vastentahtoiseen huostaanottoon ja sijoituspäätösten tekemiseen.

Ensimmäiset tönäisyt, jotta lapsi kokee, saattavat olla tarpeiden huomiotta jättämistä, vanhempien omia ongelmia, tai väkivaltaa.

Kun lastensuojelu astuu kuvaan, pitäisi jämäkän mutta lempeän käden tarjota apua ja paijata – ei lyödä, ei edes nipistää.

Kun vuosien laitoskierteen ja yhteisten epäonnistumisten jälkeen nuorta nöyryytetään koulukodissa, se on sama asia kuin potkisi maassa makaavaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lastensuojelu
 • Päivi Paulavaara

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  4. 4

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  5. 5

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  6. 6

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  7. 7

   USA:n pörssikurssit uusiin ennätyksiin – Trumpin kauppasodasta huolimatta sijoittajat ”bailaavat railakkaasti”

  8. 8

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  10. 10

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää