Kotimaa    |   Kommentti

Koulukotinuorten nöyryyttäminen on kuin potkisi maassa makaavaa – tätäkö on lastensuojelu Suomessa?

Tiedot muhoslaisen koulukodin arjesta piirtävät karua kuvaa lastensuojelusta. Ne ovat palvelus suomalaisille, jotka eivät tiedä, mitä kaikkea lastensuojelu pitää sisällään, kirjoittaa kotimaantoimituksen uutistuottaja Päivi Paulavaara.

”Se on viimeinen paikka ennen vankilaa.”

Tällainen kuvailu ei tullut nuoren tai poliisin suusta, vaan näin kuvaili Muhoksella sijaitsevaa koulukotia lastensuojelun entinen työntekijä HS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen työntekijä kuvaili Pohjolakotia jo vankilaksi itsessään: osa työntekijöistä kuulemma käyttäytyy kuin vanginvartijat, ja osa turvautuu ”koirankoulutusmeininkiin”.

Koulukoti-sana tuntuu tässä keskustelussa irvokkaalta: siinä yhdistyy kaksi lapsen elämän kivijalkaa. Koulu ja koti. Tulevaisuus ja turva.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta monen mielessä se on lopullinen niitti, viimeinen paikka ennen väistämätöntä vankilareissua.

Kun apulaisoikeusasiamies kuuli koulukodissa asuvia lapsia ja nuoria, he kertoivat lukuisista laittomuuksista: eristämisestä, kiinnipitäimisestä ja nöyryyttämisestä.

Tätäkö todella on lastensuojelu Suomessa vuonna 2018?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tätäkö Suomi tarjoaa nuorille, joiden elämä on mennyt monessa mielessä pieleen alusta lähtien?

Koulukoti on siis paikka, johon lähetetään haasteellisesti oireilevia nuoria. Muhokselle lähetetään nuoria myös pääkaupunkiseudulta.

Pohjolakodin johtaja Kati Lehtola kertoo yllättyneensä tarkastusraportissa olleista nuorten kokemuksista, ja esimerkiksi ”koirankoulutusmeiningistä” hän on eri mieltä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monella siellä asuvalla nuorella on takanaan vuosien laitoskierre. Kyseessä ovat siis nuoret, joilla ei välttämättä ole koskaan ollut normaalia tai tavallista lapsuutta kotona vanhempien ja oman perheen kanssa.

Osan taustalla saattaa olla väkivaltainen ja alkoholisoitunut koti, toiset ovat itse alkaneet oireilla karkailemalla ja päihteitä käyttämällä teini-ikäisinä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtä lailla: me aikuiset olemme mokanneet, eivät lapset.

Oli kyseessä sitten naapurintäti, joka huomasi pikkutytön olevan huonossa seurassa tai opettaja, joka ei reagoinut, vaikka poika saapui jatkuvasti mustelmilla kouluun.

Lastensuojelun kyvyttömyydestä lasten auttamiseen on puhuttu siitä lähtien, kun isä ja äitipuoli surmasivat 8-vuotiaan Erikan Helsingissä 2012. Erika oli lastensuojelun asiakas ja lisäksi hän kävi lääkäreissä ja kouluterveydenhoitajalla.

Kun jälkikäteen katsoi viranomaisten asiakirjoista tietoja Erikan vaivoista ja elämästä, hätä oli ilmeinen. Kukin aikuisista hoiti vain tarkasti omaa siiloaan, eikä kukaan esimerkiksi tarkistanut, miten on mahdollista, että Erikan äitipuolen kolmosraskaus kesti monta vuotta.

Toinen lastensuojelussa puhuttava asia on resurssipula: lastensuojelun työntekijällä saattaa olla vastuullaan sata asiakaslasta ja -nuorta. Sana ”asiakas” hukkaa sen tosiasian, että monella näistä lapsista on hätä, eivät he ole lapsia jäätelökioskijonossa. Kyse on päätöksistä, joka parhaimmillaan vaikuttavat heidän elämäänsä.

Olin vuonna 2014 tekemässä HS:iin juttua lastensuojelun tilanteesta. Tuolloin Helsingin lastensuojelutyöntekijät kertoivat minulle 2014, että välillä lastensuojelun työntekijät tekevät sijoituspäätöksiä välillä jopa lapsia tapaamatta. Sijoituspäätös tarkoittaa suomeksi sitä, että lapsi otetaan pois kotoaan ja sijoitetaan laitokseen asumaan. Siis lastenkotiin.

Työntekijät itsekin ovat kertoneet, että aikaa lasten tapaamiseen on aivan liian vähän.

Kun tarpeeksi monta kertaa joku epäonnistuu, lopputuloksena on murtunut, monesti päihdeongelmainen, ihmisiin ja elämään pettynyt nuori.

Ymmärtääkseni kukaan ei synny ongelmanuoreksi, mutta ne kuuluisat pelimerkit jaetaan elämässä aikaisin. Lapsi on pieni ihmisverso, joka tarvitsee tukea. Ja yhtä lailla, se voidaan tallata jo kovin varhain.

Mitä jos tässä välissä olisikin ollut aikuinen, joka oikeasti välittää ja jaksaa ottaa nuoren vastuulleen? Oli syy mutkikkaaseen suhteeseen omien vanhempien kanssa mikä tahansa.

Siitähän tässä on kyse. Aikuisesta, joka pitää huolta, välittää ja on kiinnostunut. Edes viran puolesta, jos ei muuten. Ja ehkä etenkin siksi. Parhaimmillaan lastensuojelussa tehdään huikeaa työtä, jonka tuloksena lapsi tai nuori saa elämänsä raiteilleen.

Koska kyse on viranomaistoiminnasta, lastensuojelutyön arjesta tiedetään kovin vähän. Tämän takia Pohjolakotia koskeva raportti ja HS:lle työstään kertovat entiset lastensuojelutyöntekijät tekivät suuren palveluksen sekä suomalaisille että lastensuojelun asiakkaana oleville nuorille.

Kyllä, monet näistä nuorista ovat moniongelmaisia: heillä on päihde- ja mielenterveysongelmia, joihin puuttuminen ei ole helppoa. Välillä se varmasti on täyttä painajaista, niin nuorille itselleen kuin lastensuojelun työntekijöillekin.

Mutta aikuisilta, varsinkaan ammattilaisilta, eivät voi keinot loppua tiukassakaan paikassa. Päihdeongelmaisille on kerta toisensa jälkeen tarjottava katkoa. Mielenterveysongelmaisille on järjestettävä terapiaa. Ainakaan Pohjolakodissa tätä ei entisen työntekijän mukaan jatkuvasti tarjottu.

Jos käsi sydämellä voi sanoa, että kaikki mahdollinen on tehty, mutta mikään ei auta, sitten ei voi mitään.

Mutta mikään itseään kunnioittava hyvinvointivaltio ei voi antaa heikossa asemassa olevia lapsia ja nuoria nöyryytettävän julkisen vallan voimalla. Heillä ei ole kotia, mihin mennä turvaan.

Siitähän tässä on myös kyse: lastensuojelulla on oikeus vastentahtoiseen huostaanottoon ja sijoituspäätösten tekemiseen.

Ensimmäiset tönäisyt, jotta lapsi kokee, saattavat olla tarpeiden huomiotta jättämistä, vanhempien omia ongelmia, tai väkivaltaa.

Kun lastensuojelu astuu kuvaan, pitäisi jämäkän mutta lempeän käden tarjota apua ja paijata – ei lyödä, ei edes nipistää.

Kun vuosien laitoskierteen ja yhteisten epäonnistumisten jälkeen nuorta nöyryytetään koulukodissa, se on sama asia kuin potkisi maassa makaavaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lastensuojelu
 • Päivi Paulavaara

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Äänten uudelleen­laskenta loppu­suoralla Floridassa – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, sanoi tuomari hylätyistä äänistä

  2. 2

   Viro vetäytyy YK:n siirtolais­sopimuksesta

  3. 3

   Uusi väestöennuste julkistetaan perjantaina, eikä sitä ole koskaan ennen pelätty näin

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

  6. 6

   Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

  7. 7

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  8. 8

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  9. 9

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  10. 10

   Grönlannin jäätikön alta löytyi 31 kilometrin läpimittainen törmäyskraatteri

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  3. 3

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää