Kotimaa    |   Kommentti

Koulukotinuorten nöyryyttäminen on kuin potkisi maassa makaavaa – tätäkö on lastensuojelu Suomessa?

Tiedot muhoslaisen koulukodin arjesta piirtävät karua kuvaa lastensuojelusta. Ne ovat palvelus suomalaisille, jotka eivät tiedä, mitä kaikkea lastensuojelu pitää sisällään, kirjoittaa kotimaantoimituksen uutistuottaja Päivi Paulavaara.

”Se on viimeinen paikka ennen vankilaa.”

Tällainen kuvailu ei tullut nuoren tai poliisin suusta, vaan näin kuvaili Muhoksella sijaitsevaa koulukotia lastensuojelun entinen työntekijä HS:lle.

Toinen työntekijä kuvaili Pohjolakotia jo vankilaksi itsessään: osa työntekijöistä kuulemma käyttäytyy kuin vanginvartijat, ja osa turvautuu ”koirankoulutusmeininkiin”.

Koulukoti-sana tuntuu tässä keskustelussa irvokkaalta: siinä yhdistyy kaksi lapsen elämän kivijalkaa. Koulu ja koti. Tulevaisuus ja turva.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta monen mielessä se on lopullinen niitti, viimeinen paikka ennen väistämätöntä vankilareissua.

Kun apulaisoikeusasiamies kuuli koulukodissa asuvia lapsia ja nuoria, he kertoivat lukuisista laittomuuksista: eristämisestä, kiinnipitäimisestä ja nöyryyttämisestä.

Tätäkö todella on lastensuojelu Suomessa vuonna 2018?

Tätäkö Suomi tarjoaa nuorille, joiden elämä on mennyt monessa mielessä pieleen alusta lähtien?

Koulukoti on siis paikka, johon lähetetään haasteellisesti oireilevia nuoria. Muhokselle lähetetään nuoria myös pääkaupunkiseudulta.

Pohjolakodin johtaja Kati Lehtola kertoo yllättyneensä tarkastusraportissa olleista nuorten kokemuksista, ja esimerkiksi ”koirankoulutusmeiningistä” hän on eri mieltä.

Monella siellä asuvalla nuorella on takanaan vuosien laitoskierre. Kyseessä ovat siis nuoret, joilla ei välttämättä ole koskaan ollut normaalia tai tavallista lapsuutta kotona vanhempien ja oman perheen kanssa.

Osan taustalla saattaa olla väkivaltainen ja alkoholisoitunut koti, toiset ovat itse alkaneet oireilla karkailemalla ja päihteitä käyttämällä teini-ikäisinä.

Yhtä lailla: me aikuiset olemme mokanneet, eivät lapset.

Oli kyseessä sitten naapurintäti, joka huomasi pikkutytön olevan huonossa seurassa tai opettaja, joka ei reagoinut, vaikka poika saapui jatkuvasti mustelmilla kouluun.

Lastensuojelun kyvyttömyydestä lasten auttamiseen on puhuttu siitä lähtien, kun isä ja äitipuoli surmasivat 8-vuotiaan Erikan Helsingissä 2012. Erika oli lastensuojelun asiakas ja lisäksi hän kävi lääkäreissä ja kouluterveydenhoitajalla.

Kun jälkikäteen katsoi viranomaisten asiakirjoista tietoja Erikan vaivoista ja elämästä, hätä oli ilmeinen. Kukin aikuisista hoiti vain tarkasti omaa siiloaan, eikä kukaan esimerkiksi tarkistanut, miten on mahdollista, että Erikan äitipuolen kolmosraskaus kesti monta vuotta.

Toinen lastensuojelussa puhuttava asia on resurssipula: lastensuojelun työntekijällä saattaa olla vastuullaan sata asiakaslasta ja -nuorta. Sana ”asiakas” hukkaa sen tosiasian, että monella näistä lapsista on hätä, eivät he ole lapsia jäätelökioskijonossa. Kyse on päätöksistä, joka parhaimmillaan vaikuttavat heidän elämäänsä.

Olin vuonna 2014 tekemässä HS:iin juttua lastensuojelun tilanteesta. Tuolloin Helsingin lastensuojelutyöntekijät kertoivat minulle 2014, että välillä lastensuojelun työntekijät tekevät sijoituspäätöksiä välillä jopa lapsia tapaamatta. Sijoituspäätös tarkoittaa suomeksi sitä, että lapsi otetaan pois kotoaan ja sijoitetaan laitokseen asumaan. Siis lastenkotiin.

Työntekijät itsekin ovat kertoneet, että aikaa lasten tapaamiseen on aivan liian vähän.

Kun tarpeeksi monta kertaa joku epäonnistuu, lopputuloksena on murtunut, monesti päihdeongelmainen, ihmisiin ja elämään pettynyt nuori.

Ymmärtääkseni kukaan ei synny ongelmanuoreksi, mutta ne kuuluisat pelimerkit jaetaan elämässä aikaisin. Lapsi on pieni ihmisverso, joka tarvitsee tukea. Ja yhtä lailla, se voidaan tallata jo kovin varhain.

Mitä jos tässä välissä olisikin ollut aikuinen, joka oikeasti välittää ja jaksaa ottaa nuoren vastuulleen? Oli syy mutkikkaaseen suhteeseen omien vanhempien kanssa mikä tahansa.

Siitähän tässä on kyse. Aikuisesta, joka pitää huolta, välittää ja on kiinnostunut. Edes viran puolesta, jos ei muuten. Ja ehkä etenkin siksi. Parhaimmillaan lastensuojelussa tehdään huikeaa työtä, jonka tuloksena lapsi tai nuori saa elämänsä raiteilleen.

Koska kyse on viranomaistoiminnasta, lastensuojelutyön arjesta tiedetään kovin vähän. Tämän takia Pohjolakotia koskeva raportti ja HS:lle työstään kertovat entiset lastensuojelutyöntekijät tekivät suuren palveluksen sekä suomalaisille että lastensuojelun asiakkaana oleville nuorille.

Kyllä, monet näistä nuorista ovat moniongelmaisia: heillä on päihde- ja mielenterveysongelmia, joihin puuttuminen ei ole helppoa. Välillä se varmasti on täyttä painajaista, niin nuorille itselleen kuin lastensuojelun työntekijöillekin.

Mutta aikuisilta, varsinkaan ammattilaisilta, eivät voi keinot loppua tiukassakaan paikassa. Päihdeongelmaisille on kerta toisensa jälkeen tarjottava katkoa. Mielenterveysongelmaisille on järjestettävä terapiaa. Ainakaan Pohjolakodissa tätä ei entisen työntekijän mukaan jatkuvasti tarjottu.

Jos käsi sydämellä voi sanoa, että kaikki mahdollinen on tehty, mutta mikään ei auta, sitten ei voi mitään.

Mutta mikään itseään kunnioittava hyvinvointivaltio ei voi antaa heikossa asemassa olevia lapsia ja nuoria nöyryytettävän julkisen vallan voimalla. Heillä ei ole kotia, mihin mennä turvaan.

Siitähän tässä on myös kyse: lastensuojelulla on oikeus vastentahtoiseen huostaanottoon ja sijoituspäätösten tekemiseen.

Ensimmäiset tönäisyt, jotta lapsi kokee, saattavat olla tarpeiden huomiotta jättämistä, vanhempien omia ongelmia, tai väkivaltaa.

Kun lastensuojelu astuu kuvaan, pitäisi jämäkän mutta lempeän käden tarjota apua ja paijata – ei lyödä, ei edes nipistää.

Kun vuosien laitoskierteen ja yhteisten epäonnistumisten jälkeen nuorta nöyryytetään koulukodissa, se on sama asia kuin potkisi maassa makaavaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lastensuojelu
 • Päivi Paulavaara

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 101–60, kokoomuksen rivit rakoilivat – HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Kapinalippu nousi asunnottomien asuntolan lipputankoon Hietaniemenkadulla – Tuntematon pilailija onnistui täydellisesti: lippu on jumissa eikä sitä saada alas

  3. 3

   Näin kansanedustajat äänestivät Soinin luottamuksesta – kokoomuslaisista viisi oli poissa äänestyksestä

  4. 4

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  5. 5

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  6. 6

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Mies kylvi pelkoa naapureissa vuosien ajan ja soitteli yötä myötä haitaria Haagassa – Oikeus: Miehen sai häätää

  8. 8

   Keskusta ja kokoomus antoivat tukensa Timo Soinille – kauniista arvopuheista huolimatta kyse oli lopulta vain pragmaattisesta valtapolitiikasta

  9. 9

   Sauberin tallipäällikkö nostaa yhden Kimi Räikkösen taidon ylitse muiden: ”Hän on siinä ehkä kaikkein paras”

  10. 10

   Poliisi: ”Nasujaisten” jatkot kärjistyivät Vantaalla sivullisten hakkaamiseksi – juhlijoilla ollut mukanaan myös teräaseita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  7. 7

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  8. 8

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 101–60, kokoomuksen rivit rakoilivat – HS seuraa hetki hetkeltä

  9. 9

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  10. 10

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Keskusta ja kokoomus antoivat tukensa Timo Soinille – kauniista arvopuheista huolimatta kyse oli lopulta vain pragmaattisesta valtapolitiikasta
  3. Näin kansanedustajat äänestivät Soinin luottamuksesta – kokoomuslaisista viisi oli poissa äänestyksestä
  4. Sanakokeiden sanalistoja päntätään kouluissa jopa kännykkäkuvista – Helsingin kirjasäästöt saavat opettajat ja vanhemmat keksimään epätoivoisia keinoja
  5. S-pankki aloitti kovan hintakisan yhdistelmärahastoissa – uudessa palvelussa rahastojen kulut vain 0,5 prosenttia
  6. Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 101–60, kokoomuksen rivit rakoilivat – HS seuraa hetki hetkeltä
  7. Kaikkien aikojen nuorin ja runoilija kisaavat arvostetusta Man Booker-palkinnosta
  8. Presidentti Niinistö: Otin Sentsovin esille Putinin kanssa – Venäjällä vangittu ukrainalainen elokuvaohjaaja ollut syömälakossa 130 päivää
  9. Australialais­jalkapalloilijat pukeutuivat Serena ja Venus Williamsiksi ja maalasivat ihonsa mustaksi – poistivat kuvan rasismisyytösten jälkeen
  10. Bloomberg: Emirates-lentoyhtiö kaavailee tappiollisen Etihadin lentoliikenteen ostoa – liitossa syntyisi maailman suurin lentoyhtiö
  11. Hans Rosling saa lukijan innostumaan siitä, ettei peli ole vielä menetetty: Faktojen maailma taistelee globaalia tyhmyyttä vastaan
  12. Näytä lisää