Kotimaa

Linja-auton kuljettajien ajotapaa vaikea valvoa ennalta – Kuopion bussiturman kuljettaja oli moitteiden lisäksi saanut kehuja eläkeläisiltä

Liikenneturvallisuudessa piittaamaton kuljettaja voidaan asettaa ajokieltoon. Kuljettajan ajotavasta huolestuneet matkustajat voivat aina soittaa poliisille, muistuttaa poliisitarkastaja Kari Onninen.

Jos linja-auton kuljettajan ajolupa ja ammattipätevyys ovat kunnossa, liikennöitsijällä ei ole keinoja ennalta varmistaa kuljettajan noudattavan turvallista ajotapaa. Näin kertovat HS:n haastattelemat liikennöitsijät.

Liikennöitsijät ovatkin pitkälti asiakaspalautteen varassa.

Asia nousi esille, kun neljä ihmistä kuoli Kuopiossa sattuneessa bussiturmassa elokuun lopulla.

Pian turman jälkeen selvisi, että Kuopion turmabussissa olleet pyysivät ennen onnettomuutta kuskia ajamaan hiljempaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisää tietoa aiheesta saatiin lauantaina. Savon Sanomien mukaan onnettomuusbussia kuljettaneen miehen ajotyyli on herättänyt huomiota aiemminkin, kun hän oli kuljettanut toista ryhmää. Mukana ollut kertoi Savon Sanomille kyydin olleen monella tapaa niin epävarmaa, että osa matkustajista pelkäsi.

Maaliskuussa kuljettaja oli käynyt käsiksi noin 16-vuotiaaseen mopoautoilijaan Ylitorniolla, minkä jälkeen kunta päätti, ettei häntä käytetä enää koululaiskuljetuksissa.

Päätyessään selkkaukseen mopoauton kuljettajan kanssa, Kuopion bussiturman kuljettaja ajoi Aavasaksan taksiaseman linja-autoa.

Mopoautoselkkauksen jälkeen Aavasaksan taksiasema ei ole käyttänyt kyseistä kuljettajaa tilausajoissaan, toimitusjohtaja Arto Luiro kertoo.

Luiron mukaan kuljettaja toimii kuljettajana oman yrityksensä kautta. Kuopion turmakuskista oli tapausta ennen kantautunut hänelle vain hyvää palautetta. Etenkin eläkeläisryhmät ovat pitäneet hänestä.

Liikennöitsijällä ei ole muuta mahdollisuutta kuin luottaa asiakaspalautteisiin, Luiro sanoo.

Kuopion onnettomuusbussi oli Kemin liikenteen tilausajossa. Myöskään Kemin liikenteelle ei kuljettajan ajotyylissä ole ollut aiemmin moitittavaa, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Pentti Rytky kertoo.

Rytky kertoo, että kuljettajien ajotapaan puuttuminen riippuu tapauksesta. ”Tilanteen mukaan arvioidaan”, Rytky kertoo.

Pohjois-Suomessa ammattitaitoisista kuljettajista on Luiron mukaan jatkuvasti pulaa.

”Kuljettajien keski-ikä nousee koko ajan. Joka kerta joudumme nykyään kamppailemaan, mistä löydämme ammattikuljettajan”, Luiro kertoo.

Osa alan suurimmista liikennöitsijöistä järjestää uusille kuljettajille rekrytoidessa ajokokeen, jolla kuljettajan ajotaitoa voidaan arvioida. Näin toimii muun muassa tilausajoja Etelä-Suomessa tekevä Lehtimäki-yhtiöt.

”Ryhmien mukana ajoja on myös pohjoiseen”, kertoo toimitusjohtaja Mikko Lehtimäki.

Tilausajoja yhtiöllä on vuosittain noin 30 000. Kuljettajia yhtiön palkkalistoilla on 200, joista noin puolet työskentelevät tilausajoissa.

Tilausajojen kuljettajalta vaaditaan ajotaidon lisäksi myös muita taitoja, kuten asiakaspalvelutaitoja ja oikeaa asennetta, Lehtimäki kertoo.

”Ajotaidon puolesta kuljettajat ovat kokeneemmasta päästä eli ensin he ovat hankkineet kokemusta paikallisliikenteessä tai muussa kuljetustyössä ja siirtyneet sitten tilausajoliikenteen puolelle”, Lehtimäki kertoo.

Rekrytointivaiheessa hakijat menevät haastattelujen lisäksi ajokokeeseen.

”Muutaman kerran on tullut vastaan tapauksia, joissa ajokokeessa on havaittu, että henkilö ei ole soveltuva linja-autoliikenteeseen, vaikka hänellä olisikin siihen oikeuttava kortti ja ammattipätevyys”, Lehtimäki kertoo.

Mikäli kuljettajan ajotavassa on toistuvasti huomautettavaa, hänet voidaan siirtää toisiin tehtäviin tai äärimmäisessä tapauksessa työsuhde voidaan päättää. Kuljettaja voi kuitenkin hakeutua toiselle liikennöitsijälle töihin.

”Jos ajolupa ja ammattipätevyys ovat voimassa, niin ei siihen ole estettä”, Lehtimäki kertoo.


Mikäli kuljettajan ajotapa herättää huolta, matkustajat voivat myös aina soittaa poliisille, muistuttaa poliisitarkastaja Kari Onninen poliisihallituksesta. Onninen ei ota kantaa Kuopion bussiturman tutkintaan, vaan kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

Poliisi voi puuttua tien päällä ajoturvallisuuteen antamalla sakkoja tai vakavammissa tapauksissa asettamalla kuljettaja ajokieltoon, hän kertoo. Väliaikaiseen ajokieltoon voidaan määrä, jos kuljettaja osoittaa vakavaa piittaamattomuutta liikenneturvallisuudesta. Sellaista osoittaa esimerkiksi huomattava ylinopeus.

Väliaikaisen ajokiellon määräämisen jälkeen poliisi tai tuomioistuin ratkaisee varsinaisen ajokieltoasian. Poliisin asettaman ajokiellon kesto on vähintään kuukauden ja enintään puoli vuotta. Tuomioistuin voi määrätä kuljettajan ajokieltoon törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta enintään viideksi vuodeksi.

Ajokielto seuraa myös toistuvista tieliikennerikkomuksista, jos kuljettaja syyllistyy vähintään neljään rikkomukseen kahden vuoden aikana tai kolmeen vuoden kuluessa.

”Se kertoo, että ajotavassa on tiettyä piittaamattomuutta, jos toistuvasti näitä saa. Joskus jotkut vetoavat vahinkoon, mutta pitäisin sitä kyllä aika epätodennäköisenä”, Onninen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

  2. 2

   Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  5. 5

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  6. 6

   Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

  7. 7

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  8. 8

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  9. 9

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  10. 10

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat