Kotimaa

Ministeri Saarikko: Sijaishuollon valvontaa puidaan uusiksi jo tällä viikolla – Pahamaineisen Pohjolakodin jatko viranomaisten käsissä

Pohjolakodin jatko on Saarikon mukaan valvovan viranomaisen käsissä. Koko sijaishuollon valvonnassa on kehittämistä, hän myöntää.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) sanoo, että Pohjolakodin jatko on valvontaviranomaisen käsissä.

Saarikko korostaa, että ministeriö ei suoranaisesti puutu sijaishuollon valvonnan käytänteisiin.

”Väistelemättä vastuutani haluan tehdä toimivallan selkeäksi. Valvontaviranomainen on aina itsenäinen ja riippumaton.”

Lastensuojelun ja Muhoksella sijaitsevan Pohjolakodin epäkohdat nousivat voimakkaasti keskusteluun, kun eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen tekemä yllätystarkastus osoitti lukuisia laittomuuksia ja lasten epäasiallista kohtelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarkastuksessa ääneen pääsivät ensimmäistä kertaa lapset itse. Selvitystä vaaditaan nyt sekä Pohjolakodilta että sitä valvoneelta aluehallintovirastolta.

”Kannan poliittisen vastuun valvontaviranomaisen resurssien riittävyydestä, mutta tavat, joilla valvontaa toteutetaan on valvovan viranomaisen”, sanoo Saarikko.

Ministerin mukaan koko sijaishuollon valvonnassa on kehittämistä.

”Ei pelkästään koulukodeissa, vaan valvonnan resurssit ovat vähäisiä ja käytänteet osin puutteellisia muuallakin kuin koulukotien valvonnassa.”

Mitä aiotaan tehdä jotta tilanne sijaishuollossa muuttuu parempaan suuntaan?

Saarikko sanoo käyttäneensä viime päivinä paljon aikaa päästäkseen käsiksi siihen, mitä asian äärellä voi tehdä.

”Tällä viikolla minulla on asiassa johtavien virkamiesten kanssa palaveri ja käymme asiaa läpi.”

Saarikko sanoo kokeneensa viime päivien keskustelun pysäyttävänä ja koskettavana.

”Tämän vaalikauden aikana on tehty valtiollinen anteeksipyyntö lastensuojelun kaltoin kohdelluille sellaisella ajatuksella, ettei meidän koskaan enää tarvitsisi pyytää valtiona keneltäkään anteeksi tällaisista toimista.”

Siksi nuorten ääni pitää Saarikon mielestä saada kuuluviin. ”Kuuleminen tuo valoon sen, kuinka isosta vyyhdistä puhutaan. Aihe on silti hyvin hienovarainen, emmekä voi lähtökohtaisesti leimata kaikkia koulukoteja.”


Kodin ulkopuolelle on sijoitettuna noin 18 000 lasta. Koulukoteihin on sijoitettuna kaikkein vaativin avuntarvitsijoiden joukko, noin kolme sataa nuorta. Koulukoteja on sekä valtiollisia että yksityisiä.

Valtion koulukodit ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjauksessa ja näin myös sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa.

”Ministeriönä voimme esittää aluehallintovirastojen (avi) tulossopimuksiin asioita, joita toivomme valvonnan painopisteiksi.”

Byrokratian kenttä on tällä hetkellä sen verran monimutkainen, että Saarikon katse on vahvasti uudessa valvontaviranomaisessa Luovassa (Valtion lupa- ja valvontaviranomainen Luova), josta hallitus on antanut esityksen eduskunnalle. Se korvaisi nykyiset avit ja Valviran.

”Sen avulla pystyisimme paremmin tulosohjaamaan yhdenvertaisuutta valvonnassa.”

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaati viime viikolla kaikkia koulukodeissa olevia lapsia välittömästi kuultavaksi. Se muistutti viestineensä ministeriölle epäkohdista useaan kertaan viime vuosien aikana.

Miksi näihin ei ole ministeriössä tartuttu aiemmin?

”En vilpittömästi tiedä”, sanoo Saarikko. ”Tämä tuli pöydälleni nyt ensimmäistä kertaa lapsiasiavaltuutetun uuden ulostulon myötä. Kannan siitä tietenkin vastuun, koska nykyään olen vastuuministerinä.”

Saarikko korostaa, että paljon on myös tehty. Esimerkiksi kun valtion koulukodit siirtyivät THL:lle, niiden ohjausta on vahvistettu.

Kurttilan vaatimukseen nopeasti aloitettavista lasten kuulemisista Saarikko suhtautuu vakavasti.

”Nyt mietitään, miten sitä voidaan toteuttaa. Hallitusohjelmaan on kirjattuna, että kokemusasiantuntijuutta vahvistetaan, ja nuori on paras kokemusasiantuntija ja oikeutettu tulemaan kuulluksi.”

Lastensuojelussa maan tapa on tähän asti ollut, että laitoksiin tehdyt tarkastukset ovat enimmäkseen olleet ennalta sovittuja tapaamisia aikuisten kesken.

Tarvitaan sekä henkilökunnan että nuorten ääni, sanoo Saarikko. Hän haluaa perehtyä myös mahdollisiin muihin selvityksiin.

HS:n haastattelussa lastensuojelulaitosten entiset työntekijät kertoivat alalla olevan paljon myös vääränlaisia ihmisiä, osa jopa persoonallisuushäiriöisiä ja vallanhimoisia. Jotkut taas tykkäävät viettää aikaansa lähinnä toimistossa ja valvontakameroiden äärellä.

Miten alalle saadaan oikeanlaisia ihmisiä?

Saarikko ei haluaisi, että keskustelussa leimataan sitoutuneita huippuammattilaisia.

”Tapausten esiin nostamisessa on aina se riski, että pyyteetöntä ja hyvää työtä tekevät ihmiset tulevat väärään valoon.”

Nuoret kaipaavat pysyviä ihmissuhteita, Saarikko korostaa.

”He tarvitsevat mielenterveyspalveluja. Lisäksi ammattilainen tarvitsee työlleen tukea. Olisi hyvä, että koulukoti olisi osa palveluiden verkostoa, jossa on tarjolla erityisosaamista.”

Tapaukset voivat olla niin monisyisen vaikeita, että koulukodin oma osaaminen ei yksin riitä. ”Olemme ministeriössä kiinnittäneet huomiota siihen, miten mielenterveyspalvelut tukisivat koulukoteja paremmin.”

Keskusteluissa moni on kysynyt, missä kaikkein vaikeimpien nuorten paikka on.

Erityisyksiköiden perustamista on esitetty sekä sosiaali- ja terveysministeriön että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suunnasta. Uusissa yksiköissä yhdistyisivät lastensuojelun ja terveydenhuollon palvelut ja niissä voitaisiin auttaa kaikkein vaikeimmin oireilevia.

Toisaalta ääritapausten sijoittamista saman katon alle on myös epäröity.

Osana lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa on Saarikon mukaan suunniteltu osaamis- ja tukikeskuksia, joista saisi sekä sosiaali- että terveyspalvelut kaikkein vaativimmissa tilanteissa.

”Ne eivät olisi keskuksia, joissa nuoret ovat, vaan ne vastaisivat koulukotien erityistarpeisiin työnsä tueksi.”

Saarikko pohtisi myös sitä, miksi meillä on nuoria, joiden äärellä ammattilaisten osaaminen ei tahdo riittää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lastensuojelu
 • koulukoti
 • Nuoret
 • Annika Saarikko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  3. 3

   Helsinkiin rakennetaan historian kallein sairaala – Tällainen yhdeksännumeroisen summan nielevästä rakennuksesta tulee

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  6. 6

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  7. 7

   Eduskunta kuuli suojelupoliisia ja sotilastiedustelua turvatilassa Airiston Helmen tutkinnasta – ”Kansalaiset voivat olla hyvin luottavaisia”

  8. 8

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  9. 9

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  10. 10

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Eduskunta kuuli suojelupoliisia ja sotilastiedustelua turvatilassa Airiston Helmen tutkinnasta – ”Kansalaiset voivat olla hyvin luottavaisia”
  3. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – suora lähetys jatkuu
  4. Hämmentävä 80 000 ihmisen joukkohuokaus yllätti nyrkkeilyn mestaruusottelussa – samoin tyrmäystä seurannut ilo
  5. Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla
  6. Kiira Korpi vastaa kohuun HS-haastattelussa: ”Välillä tuntuu, että apua, mitä olen mennyt tekemään”
  7. Järvenpääläiset vaihtaneet innokkaasti yksityisille terveysasemille – Valinnanvapauskokeilun jatkorahoituksesta ei ole tietoa
  8. Läksyt puhuttavat Englannissa – jalkapallolegenda Gary Lineker vaati läksyjen poistamista ”ajanhukkana”, kollega Ian Wright vastasi röhönaurulla
  9. Airiston Helmen venäläisellä omistajalla on Maltan kansalaisuus, jonka voi ostaa 650 000 eurolla – EU-komissaari on huolissaan juuri Maltan kautta EU-passin saaneista venäläisistä
  10. Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä
  11. Mies putosi hotellista ja kuoli Manchesterissa, toinen löytyi kuolleena saman hotellin huoneesta
  12. Näytä lisää