Kotimaa

Ministeri Saarikko: Sijaishuollon valvontaa puidaan uusiksi jo tällä viikolla – Pahamaineisen Pohjolakodin jatko viranomaisten käsissä

Pohjolakodin jatko on Saarikon mukaan valvovan viranomaisen käsissä. Koko sijaishuollon valvonnassa on kehittämistä, hän myöntää.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) sanoo, että Pohjolakodin jatko on valvontaviranomaisen käsissä.

Saarikko korostaa, että ministeriö ei suoranaisesti puutu sijaishuollon valvonnan käytänteisiin.

”Väistelemättä vastuutani haluan tehdä toimivallan selkeäksi. Valvontaviranomainen on aina itsenäinen ja riippumaton.”

Lastensuojelun ja Muhoksella sijaitsevan Pohjolakodin epäkohdat nousivat voimakkaasti keskusteluun, kun eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen tekemä yllätystarkastus osoitti lukuisia laittomuuksia ja lasten epäasiallista kohtelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarkastuksessa ääneen pääsivät ensimmäistä kertaa lapset itse. Selvitystä vaaditaan nyt sekä Pohjolakodilta että sitä valvoneelta aluehallintovirastolta.

”Kannan poliittisen vastuun valvontaviranomaisen resurssien riittävyydestä, mutta tavat, joilla valvontaa toteutetaan on valvovan viranomaisen”, sanoo Saarikko.

Ministerin mukaan koko sijaishuollon valvonnassa on kehittämistä.

”Ei pelkästään koulukodeissa, vaan valvonnan resurssit ovat vähäisiä ja käytänteet osin puutteellisia muuallakin kuin koulukotien valvonnassa.”

Mitä aiotaan tehdä jotta tilanne sijaishuollossa muuttuu parempaan suuntaan?

Saarikko sanoo käyttäneensä viime päivinä paljon aikaa päästäkseen käsiksi siihen, mitä asian äärellä voi tehdä.

”Tällä viikolla minulla on asiassa johtavien virkamiesten kanssa palaveri ja käymme asiaa läpi.”

Saarikko sanoo kokeneensa viime päivien keskustelun pysäyttävänä ja koskettavana.

”Tämän vaalikauden aikana on tehty valtiollinen anteeksipyyntö lastensuojelun kaltoin kohdelluille sellaisella ajatuksella, ettei meidän koskaan enää tarvitsisi pyytää valtiona keneltäkään anteeksi tällaisista toimista.”

Siksi nuorten ääni pitää Saarikon mielestä saada kuuluviin. ”Kuuleminen tuo valoon sen, kuinka isosta vyyhdistä puhutaan. Aihe on silti hyvin hienovarainen, emmekä voi lähtökohtaisesti leimata kaikkia koulukoteja.”


Kodin ulkopuolelle on sijoitettuna noin 18 000 lasta. Koulukoteihin on sijoitettuna kaikkein vaativin avuntarvitsijoiden joukko, noin kolme sataa nuorta. Koulukoteja on sekä valtiollisia että yksityisiä.

Valtion koulukodit ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjauksessa ja näin myös sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa.

”Ministeriönä voimme esittää aluehallintovirastojen (avi) tulossopimuksiin asioita, joita toivomme valvonnan painopisteiksi.”

Byrokratian kenttä on tällä hetkellä sen verran monimutkainen, että Saarikon katse on vahvasti uudessa valvontaviranomaisessa Luovassa (Valtion lupa- ja valvontaviranomainen Luova), josta hallitus on antanut esityksen eduskunnalle. Se korvaisi nykyiset avit ja Valviran.

”Sen avulla pystyisimme paremmin tulosohjaamaan yhdenvertaisuutta valvonnassa.”

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaati viime viikolla kaikkia koulukodeissa olevia lapsia välittömästi kuultavaksi. Se muistutti viestineensä ministeriölle epäkohdista useaan kertaan viime vuosien aikana.

Miksi näihin ei ole ministeriössä tartuttu aiemmin?

”En vilpittömästi tiedä”, sanoo Saarikko. ”Tämä tuli pöydälleni nyt ensimmäistä kertaa lapsiasiavaltuutetun uuden ulostulon myötä. Kannan siitä tietenkin vastuun, koska nykyään olen vastuuministerinä.”

Saarikko korostaa, että paljon on myös tehty. Esimerkiksi kun valtion koulukodit siirtyivät THL:lle, niiden ohjausta on vahvistettu.

Kurttilan vaatimukseen nopeasti aloitettavista lasten kuulemisista Saarikko suhtautuu vakavasti.

”Nyt mietitään, miten sitä voidaan toteuttaa. Hallitusohjelmaan on kirjattuna, että kokemusasiantuntijuutta vahvistetaan, ja nuori on paras kokemusasiantuntija ja oikeutettu tulemaan kuulluksi.”

Lastensuojelussa maan tapa on tähän asti ollut, että laitoksiin tehdyt tarkastukset ovat enimmäkseen olleet ennalta sovittuja tapaamisia aikuisten kesken.

Tarvitaan sekä henkilökunnan että nuorten ääni, sanoo Saarikko. Hän haluaa perehtyä myös mahdollisiin muihin selvityksiin.

HS:n haastattelussa lastensuojelulaitosten entiset työntekijät kertoivat alalla olevan paljon myös vääränlaisia ihmisiä, osa jopa persoonallisuushäiriöisiä ja vallanhimoisia. Jotkut taas tykkäävät viettää aikaansa lähinnä toimistossa ja valvontakameroiden äärellä.

Miten alalle saadaan oikeanlaisia ihmisiä?

Saarikko ei haluaisi, että keskustelussa leimataan sitoutuneita huippuammattilaisia.

”Tapausten esiin nostamisessa on aina se riski, että pyyteetöntä ja hyvää työtä tekevät ihmiset tulevat väärään valoon.”

Nuoret kaipaavat pysyviä ihmissuhteita, Saarikko korostaa.

”He tarvitsevat mielenterveyspalveluja. Lisäksi ammattilainen tarvitsee työlleen tukea. Olisi hyvä, että koulukoti olisi osa palveluiden verkostoa, jossa on tarjolla erityisosaamista.”

Tapaukset voivat olla niin monisyisen vaikeita, että koulukodin oma osaaminen ei yksin riitä. ”Olemme ministeriössä kiinnittäneet huomiota siihen, miten mielenterveyspalvelut tukisivat koulukoteja paremmin.”

Keskusteluissa moni on kysynyt, missä kaikkein vaikeimpien nuorten paikka on.

Erityisyksiköiden perustamista on esitetty sekä sosiaali- ja terveysministeriön että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suunnasta. Uusissa yksiköissä yhdistyisivät lastensuojelun ja terveydenhuollon palvelut ja niissä voitaisiin auttaa kaikkein vaikeimmin oireilevia.

Toisaalta ääritapausten sijoittamista saman katon alle on myös epäröity.

Osana lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa on Saarikon mukaan suunniteltu osaamis- ja tukikeskuksia, joista saisi sekä sosiaali- että terveyspalvelut kaikkein vaativimmissa tilanteissa.

”Ne eivät olisi keskuksia, joissa nuoret ovat, vaan ne vastaisivat koulukotien erityistarpeisiin työnsä tueksi.”

Saarikko pohtisi myös sitä, miksi meillä on nuoria, joiden äärellä ammattilaisten osaaminen ei tahdo riittää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lastensuojelu
 • koulukoti
 • Nuoret
 • Annika Saarikko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  4. 4

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  5. 5

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  7. 7

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  8. 8

   Krp: Kotietsinnät sujuneet Turun saaristossa hyvin, operaatio saadaan näillä näkymin päätökseen sunnuntaina

  9. 9

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  10. 10

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias puukirkko tuhoutui tulipalossa täysin – ”Korvaamaton ja järkyttävä juttu, ihmiset ovat todella surkeina nyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  2. 2

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  5. 5

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  6. 6

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  7. 7

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  10. 10

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Krp: Kotietsinnät sujuneet Turun saaristossa hyvin, operaatio saadaan näillä näkymin päätökseen sunnuntaina
  3. Anthony Joshua puolusti raivokkaasti mestaruuttaan Aleksandr Povetkinia vastaan – voitti teknisellä tyrmäyksellä: ”Tiesin, että hänen päänsä kestää iskuja”
  4. Iran syyttää Yhdysvaltoja, Saudi-Arabiaa, Persianlahden maita, EU:ta, Tanskaa, Hollantia ja Britanniaa Isisin tekemästä terrori-iskusta
  5. Espoolainen Janne Lehto virittää Ryder Cupissa peliareenaa Tiger Woodsille ja muille huippugolffareille
  6. Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia
  7. Aloitimme autoilun Pekingissä, vaikka siinä ei ole järkeä: Kadut täyttyvät, ilma saastuu, ja siksi autollamme ei saa nyt ajaa ollenkaan perjantaipäivisin
  8. Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista
  9. ”Tatu ja Patu ovat hauskoja, koska he eivät oikein ymmärrä, miten maailma toimii” – Tatun ja Patun lukijat kertovat kirjasarjan suosion syyt
  10. Tunti sitten
  11. Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana  Tilaajille
  12. Kiihtelysvaaran 250-vuotias puukirkko tuhoutui tulipalossa täysin – ”Korvaamaton ja järkyttävä juttu, ihmiset ovat todella surkeina nyt”
  13. Näytä lisää