Kotimaa

Tänään alkavat Kittilä-käräjät ovat ennennäkemätön kuntaoikeuden maraton – tämä sinun kannattaa tietää poikkeuksellisesta vyyhdistä

Kymmenet syytteen saaneet kuntapoliitikot marssivat oikeuden eteen. Ääneen pääsee myös Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne. Pääkäsittely alkaa Lapin käräjäoikeudessa tiistaina.

Kittilän kuntahallinnon sotkua aletaan purkaa tiistaina Lapin käräjäoikeudessa Rovaniemellä. Luvassa on ennennäkemätön kuntaoikeuden maraton, jonka pitäisi päättyä 5. joulukuuta.

Kihlakunnansyyttäjät Katri Junnikkala-Heikkinen ja Sari Anttonen vaativat rangaistuksia peräti 27:lle Kittilän kuntapoliitikolle.

Syytettyjä kuullaan noin kolmen vastaajan päivävauhdilla ja kolmen tuomarin voimin. Istuntosalina toimii poikkeuksellisesti Lapin aluehallintoviraston juhlasali.

HS kertoo tässä jutussa, mitä sinun pitää tietää Kittilä-casesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mistä Kittilä-vyyhdissä on kyse?

Sotkun ytimessä on Kittilän entinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä, jota kuullaan käräjillä asianomistajana lokakuun alussa.

Mäkelä toimi Kittilän johdossa vuodesta 2009 vuoteen 2014, jolloin kunnanvaltuusto irtisanoi hänet luottamuspulaan vedoten. Irtisanominen kumottiin myöhemmin oikeudessa lainvastaisena asian valmistelussa tehtyjen virheiden takia.

Vyyhti alkoi kehkeytyä vuonna 2013, kun hiihtohissiyritys Levi Ski Resortin hallitus erotti toimitusjohtajansa Jouni Palosaaren. Hänen epäiltiin suosineen hissihankinnassa kalliimpaa tarjoajaa.

Kunnanjohtaja Mäkelä teki Palosaaresta tutkintapyynnön poliisille. Kunta on Levi Ski Resortin suurin omistaja.

Myöhemmin kunta veti tutkintapyynnön pois, ja potkut annettiinkin marraskuussa 2014 kunnanjohtaja Mäkelälle.

Kaikki 27 vastaajaa ovat syytteessä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, josta vaaditaan ehdollista vankeutta.

Syytteet koskevat Mäkelän irtisanomista: sen päätöksentekoa ja täytäntöönpanoa. Syyttäjän mukaan Mäkelä irtisanottiin kostoksi hänen hiihtohissijohtaja Palosaaresta tekemästään tutkintapyynnöstä. Menettelyn katsotaan olleen suunnitelmallista ja häikäilemätöntä: siihen liittyi jopa valtuustoaloitteen liitteenä ollut väärennetty nimilista.

Ketkä ovat syytteessä ja miksi?

Syytetyt edustavat eri puolueita: kolmetoista keskustaa, kuusi vasemmistoliittoa, kuusi perussuomalaisia ja kaksi kokoomusta.

Lisäksi osalle samoista kuntapoliitikoista vaaditaan sakkorangaistuksia muun muassa työturvallisuusrikoksista, jotka liittyvät Mäkelän virkatehtävien vaikeuttamiseen.

Syyttäjän mukaan Mäkelää painostettiin ja määrättiin vetämään pois Palosaaresta tehty tutkintapyyntö. Häntä kehotettiin pyytämään anteeksi ja eroamaan.

Syyttäjän mukaan Mäkelän työtehtävien hoitamista vaikeutettiin järjestelmällisesti ja tälle annettiin tehtäviä turhaan ja mahdottomalla aikataululla. Myös kommunikaatiosta on kieltäydytty, syyttäjä katsoo.

Avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen syytetään erottamista valmistelleen tilapäisen valiokunnan sihteeriä. Hänelle vaaditaan sakkorangaistusta.

Kolmannessa kokonaisuudessa asianomistajana on yksin Kittilän kunta. Syyttäjä vaatii kahdeksalle syytetylle sakkorangaistuksia virka-aseman väärinkäyttämisestä tai toissijaisesti virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Vastaajat antoivat omistajaohjausta hissiyhtiön yhtiökokousedustajille palauttaakseen Palosaaren toimitusjohtajaksi.

Tilanteessa, jossa toimivalta tutkia Palosaaren epäiltyä rikosta oli siirtynyt poliisille, vastaajat toimivat syyttäjän mukaan vastoin kunnan parasta ja pyrkivät hyödyttämään Palosaaren etua.

Miten maratonoikeudenkäynti etenee?

Vastaajat on kutsuttu syytteidenlukuun käräjien aloituspäiväksi. Mäkelää ei velvoiteta saapumaan vielä paikalle.

Laajan sotkun purkaminen oikeudessa otti ensimmäisen askeleen kesäkuussa, kun Palosaari vapautui syytteestä. Häntä syytettiin luottamusaseman väärinkäyttämisestä hissihankinnan epäselvyyksissä.

Lapin käräjäoikeus totesi päätöksessään kesäkuussa, ettei Palosaaren toimissa ollut kyse luottamusaseman väärinkäyttämisestä. Tietojen vuotamiseen liittyneet toimet kohdistuivat Leitner-yhtiöön, eivät omaan hissiyhtiöön, oikeus totesi.

Palosaaren syyte päätettiin ottaa tutkittavaksi ”erittäin tärkeän yleisen edun” nimissä, vaikka asianomistajina olleet ulkomaiset hissiyhtiöt eivät sitä vaatineet.

Syyttäjä on valittanut vapauttavasta tuomiosta Rovaniemen hovioikeuteen.

Mikä miksi vyyhti on poikkeuksellinen?

Tutkintakokonaisuus on Suomen laajin kuntapäättäjien päätöksentekoon liittyvä asiakokonaisuus, jota poliisi on tutkinut.

Kittilän kunnasta tuli samalla vakava ennakkotapaus. Vyyhdestä syntyi lainmuutos, Lex Kittilä, joka antaa valtiolle mahdollisuuden puuttua asiaan, jos kunnan kyky tehdä päätöksiä on vaarantunut ja päätöksenteon laillisuus horjuu sen vuoksi.

Koska syytteitä saaneet kuntapäättäjät eivät suostuneet väistymään oikeuskäsittelyn ajaksi, valtio nimesi Kittilään selvitysryhmän. Selvitysryhmä vaati jo alkuvuodesta syytettyjä jättämään paikkansa, mutta he jatkoivat tehtävissään. Vain yksi keskustan valtuutettu ilmoitti eroavansa.

Kunnanvaltuustossakin äänestettiin asiasta useaan kertaan, mutta hyllytystä ei haluttu tehdä.

Lopullinen sivuun siirtäminen tehtiin valtion päätöksellä tänä kesänä. Kunta on valittanut tästä hallinto-oikeuteen.

Oikeuskäsittelyn aikana kuullaan asianomistajien ja vastaajien lisäksi yhteensä kahdeksaatoista todistajaa.

Todistajat ovat isolta osin Kittilän kuntahallinnon edustajia, mutta saapuupa kuultavaksi myös valtakunnallinen nimi, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Rinnettä kuullaan marraskuussa. Hän istui tapahtumien aikaan hissiyhtiön hallituksessa Ammattiliitto Pron puheenjohtajana ja oli vaatimassa Palosaaren erottamista.

Levi Ski Resortin toinen pääomistaja kunnan jälkeen on Levin Matkailukeskus oy, jonka pääomistajat ovat Ammattiliitto Pro, Palvelualojen ammattiliitto Pam, terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehy sekä Paperiliitto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kunnallispolitiikka
 • Kittilä
 • Kunnat
 • Levi
 • Hallinto
 • Marjo Valtavaara

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kitkevät kasveja ja kantavat polttopuita metsässä – HS kävi selvittämässä, onko Tampereen ylistetty kokeilu todella ihmelääke työttömyyteen

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Trump allekirjoitti vapaakauppa­sopimuksen Etelä-Korean kanssa ja ylisti Pohjois-Korean diktaattoria

  5. 5

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  6. 6

   Nautin siitä, että saan kävellä autotiellä ja huutaa – oikeus siihen on ensiarvoisen tärkeää

  7. 7

   Risto Siilasmaan esiin tuomat kokemukset Nokian hallitustyöstä ovat tärkeitä

  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  10. 10

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  9. 9

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  10. 10

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  3. Trump allekirjoitti vapaakauppa­sopimuksen Etelä-Korean kanssa ja ylisti Pohjois-Korean diktaattoria
  4. Erkki Tuomioja paljastaa päiväkirjassaan, miten suurta tuskaa ministeripestin vastaanottaminen Paavo Lipposen hallituksessa tuotti hänelle
  5. Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva
  6. Nautin siitä, että saan kävellä autotiellä ja huutaa – oikeus siihen on ensiarvoisen tärkeää
  7. Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan Tilaajille
  8. Kannattaako talvirenkaat ostaa verkosta vai liikkeestä? HS kokosi tietopaketin, jonka avulla valitset sinulle sopivan renkaan ja edullisimman myyjän Tilaajille
  9. Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua
  10. Työttömät kitkevät kasveja ja kantavat polttopuita metsässä – HS kävi selvittämässä, onko Tampereen ylistetty kokeilu todella ihmelääke työttömyyteen Tilaajille
  11. 4 tuntia sitten
  12. Risto Siilasmaan esiin tuomat kokemukset Nokian hallitustyöstä ovat tärkeitä
  13. Näytä lisää