Kotimaa

Tänään alkavat Kittilä-käräjät ovat ennennäkemätön kuntaoikeuden maraton – tämä sinun kannattaa tietää poikkeuksellisesta vyyhdistä

Kymmenet syytteen saaneet kuntapoliitikot marssivat oikeuden eteen. Ääneen pääsee myös Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne. Pääkäsittely alkaa Lapin käräjäoikeudessa tiistaina.

Kittilän kuntahallinnon sotkua aletaan purkaa tiistaina Lapin käräjäoikeudessa Rovaniemellä. Luvassa on ennennäkemätön kuntaoikeuden maraton, jonka pitäisi päättyä 5. joulukuuta.

Kihlakunnansyyttäjät Katri Junnikkala-Heikkinen ja Sari Anttonen vaativat rangaistuksia peräti 27:lle Kittilän kuntapoliitikolle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syytettyjä kuullaan noin kolmen vastaajan päivävauhdilla ja kolmen tuomarin voimin. Istuntosalina toimii poikkeuksellisesti Lapin aluehallintoviraston juhlasali.

HS kertoo tässä jutussa, mitä sinun pitää tietää Kittilä-casesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mistä Kittilä-vyyhdissä on kyse?

Sotkun ytimessä on Kittilän entinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä, jota kuullaan käräjillä asianomistajana lokakuun alussa.

Mäkelä toimi Kittilän johdossa vuodesta 2009 vuoteen 2014, jolloin kunnanvaltuusto irtisanoi hänet luottamuspulaan vedoten. Irtisanominen kumottiin myöhemmin oikeudessa lainvastaisena asian valmistelussa tehtyjen virheiden takia.

Vyyhti alkoi kehkeytyä vuonna 2013, kun hiihtohissiyritys Levi Ski Resortin hallitus erotti toimitusjohtajansa Jouni Palosaaren. Hänen epäiltiin suosineen hissihankinnassa kalliimpaa tarjoajaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kunnanjohtaja Mäkelä teki Palosaaresta tutkintapyynnön poliisille. Kunta on Levi Ski Resortin suurin omistaja.

Myöhemmin kunta veti tutkintapyynnön pois, ja potkut annettiinkin marraskuussa 2014 kunnanjohtaja Mäkelälle.

Kaikki 27 vastaajaa ovat syytteessä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, josta vaaditaan ehdollista vankeutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syytteet koskevat Mäkelän irtisanomista: sen päätöksentekoa ja täytäntöönpanoa. Syyttäjän mukaan Mäkelä irtisanottiin kostoksi hänen hiihtohissijohtaja Palosaaresta tekemästään tutkintapyynnöstä. Menettelyn katsotaan olleen suunnitelmallista ja häikäilemätöntä: siihen liittyi jopa valtuustoaloitteen liitteenä ollut väärennetty nimilista.

Ketkä ovat syytteessä ja miksi?

Syytetyt edustavat eri puolueita: kolmetoista keskustaa, kuusi vasemmistoliittoa, kuusi perussuomalaisia ja kaksi kokoomusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi osalle samoista kuntapoliitikoista vaaditaan sakkorangaistuksia muun muassa työturvallisuusrikoksista, jotka liittyvät Mäkelän virkatehtävien vaikeuttamiseen.

Syyttäjän mukaan Mäkelää painostettiin ja määrättiin vetämään pois Palosaaresta tehty tutkintapyyntö. Häntä kehotettiin pyytämään anteeksi ja eroamaan.

Syyttäjän mukaan Mäkelän työtehtävien hoitamista vaikeutettiin järjestelmällisesti ja tälle annettiin tehtäviä turhaan ja mahdottomalla aikataululla. Myös kommunikaatiosta on kieltäydytty, syyttäjä katsoo.

Avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen syytetään erottamista valmistelleen tilapäisen valiokunnan sihteeriä. Hänelle vaaditaan sakkorangaistusta.

Kolmannessa kokonaisuudessa asianomistajana on yksin Kittilän kunta. Syyttäjä vaatii kahdeksalle syytetylle sakkorangaistuksia virka-aseman väärinkäyttämisestä tai toissijaisesti virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Vastaajat antoivat omistajaohjausta hissiyhtiön yhtiökokousedustajille palauttaakseen Palosaaren toimitusjohtajaksi.

Tilanteessa, jossa toimivalta tutkia Palosaaren epäiltyä rikosta oli siirtynyt poliisille, vastaajat toimivat syyttäjän mukaan vastoin kunnan parasta ja pyrkivät hyödyttämään Palosaaren etua.

Miten maratonoikeudenkäynti etenee?

Vastaajat on kutsuttu syytteidenlukuun käräjien aloituspäiväksi. Mäkelää ei velvoiteta saapumaan vielä paikalle.

Laajan sotkun purkaminen oikeudessa otti ensimmäisen askeleen kesäkuussa, kun Palosaari vapautui syytteestä. Häntä syytettiin luottamusaseman väärinkäyttämisestä hissihankinnan epäselvyyksissä.

Lapin käräjäoikeus totesi päätöksessään kesäkuussa, ettei Palosaaren toimissa ollut kyse luottamusaseman väärinkäyttämisestä. Tietojen vuotamiseen liittyneet toimet kohdistuivat Leitner-yhtiöön, eivät omaan hissiyhtiöön, oikeus totesi.

Palosaaren syyte päätettiin ottaa tutkittavaksi ”erittäin tärkeän yleisen edun” nimissä, vaikka asianomistajina olleet ulkomaiset hissiyhtiöt eivät sitä vaatineet.

Syyttäjä on valittanut vapauttavasta tuomiosta Rovaniemen hovioikeuteen.

Mikä miksi vyyhti on poikkeuksellinen?

Tutkintakokonaisuus on Suomen laajin kuntapäättäjien päätöksentekoon liittyvä asiakokonaisuus, jota poliisi on tutkinut.

Kittilän kunnasta tuli samalla vakava ennakkotapaus. Vyyhdestä syntyi lainmuutos, Lex Kittilä, joka antaa valtiolle mahdollisuuden puuttua asiaan, jos kunnan kyky tehdä päätöksiä on vaarantunut ja päätöksenteon laillisuus horjuu sen vuoksi.

Koska syytteitä saaneet kuntapäättäjät eivät suostuneet väistymään oikeuskäsittelyn ajaksi, valtio nimesi Kittilään selvitysryhmän. Selvitysryhmä vaati jo alkuvuodesta syytettyjä jättämään paikkansa, mutta he jatkoivat tehtävissään. Vain yksi keskustan valtuutettu ilmoitti eroavansa.

Kunnanvaltuustossakin äänestettiin asiasta useaan kertaan, mutta hyllytystä ei haluttu tehdä.

Lopullinen sivuun siirtäminen tehtiin valtion päätöksellä tänä kesänä. Kunta on valittanut tästä hallinto-oikeuteen.

Oikeuskäsittelyn aikana kuullaan asianomistajien ja vastaajien lisäksi yhteensä kahdeksaatoista todistajaa.

Todistajat ovat isolta osin Kittilän kuntahallinnon edustajia, mutta saapuupa kuultavaksi myös valtakunnallinen nimi, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Rinnettä kuullaan marraskuussa. Hän istui tapahtumien aikaan hissiyhtiön hallituksessa Ammattiliitto Pron puheenjohtajana ja oli vaatimassa Palosaaren erottamista.

Levi Ski Resortin toinen pääomistaja kunnan jälkeen on Levin Matkailukeskus oy, jonka pääomistajat ovat Ammattiliitto Pro, Palvelualojen ammattiliitto Pam, terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehy sekä Paperiliitto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kunnallispolitiikka
 • Kittilä
 • Kunnat
 • Levi
 • Hallinto
 • Marjo Valtavaara

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – sairastuneita enemmän kuin EU-maissa keskimäärin

  2. 2

   Epämääräiset ravitsemusgurut valtasivat netin ja alkoivat levittää hölynpölyä – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo harhaluulot yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  6. 6

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  7. 7

   Näin todellakin voi käydä: Ruotsin valtion rautatiet ei enää liikennöi Tukholmassa, mutta saattaa tulla ajamaan Helsingin lähiliikennettä

  8. 8

   Ranska arvostelee Trumpia huonosta käytöksestä

  9. 9

   Kun Make kynti syvällä, jalasta törrötti puukko eikä mikään määrä viinaa ollut tarpeeksi – Sitten hän teki raittiudesta itselleen ammatin

   Tilaajille
  10. 10

   Hyvä ruoka on Suomessa käsitetty väärin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  4. 4

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  9. 9

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  10. 10

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  7. 7

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää