Kotimaa

Syyttäjä: Levi-johtajan tarpeet alkoivat ohjata Kittilän kunnan päätöksentekoa – Jättikäräjät alkoivat Rovaniemellä

Aluehallintoviraston juhlasalin aulassa Rovaniemellä kävi tiistaiaamuna kuhina, kun 27 törkeistä virkarikoksista syytteessä olevaa kuntapoliitikkoa saapui käräjille. Entinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä vaatii 20 000 euron korvauksia.

Rovaniemi

Rakenteellinen korruptio alkoi ohjata Kittilän kunnan päätöksentekoa, kuvaili kihlakunnansyyttäjä Katri-Junnikkala-Heikkinen Kittilän massiivisten kuntakäräjien aloituspäivänä.

Hänen mukaansa vallalle pääsi rakenteellinen korruptio, jossa Jouni Palosaaren yritystoiminnan tarpeet alkoivat ohjata kunnan päätöksentekoa ja horjuttaa sen uskottavuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Rakenteellisessa korruptiossa päätöksentekoprosessi itsessään on lainvastainen ja oikeudellisesti puutteellinen. Siinä suositaan jotakin osapuolta päätöksenteossa, ja sen ohjenuorana on yksityisen edun vaaliminen”, Junnikkala-Heikkinen siteerasi Vaasan yliopiston tutkimusta aiheesta.

Rovaniemellä alkoi tiistaina massiivinen oikeudenkäynti, jossa on syytettynä 27 kuntapoliitikkoa. He kaikki ovat syytteessä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, josta vaatimuksena on ehdollista vankeutta. Rikokset koskevat Kittilän entisen kunnanjohtajan Anna Mäkelän laittomaksi todettua irtisanomista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet rikollisen toiminnan. Heille tarjottiin aiemmin myös tunnustamismenettelyä, johon kukaan ei tarttunut.

Tästä linkistä voit lukea tarkemmin siitä, mistä Kittilä-vyyhdissä on kyse.

Mistään rakenteellisesta korruptiosta ei ollut kyse vaan Kittilän kunnan elinkeinoelämän lippulaivan toiminnasta, korosti syytettyjen joukkoon kuuluvan Timo Kurulan, entisen kunnanhallituksen puheenjohtajan ja vs. kunnanjohtajan, asianajaja Olli Siponen.

”Levi Ski Resortin taloudellista merkitystä ei voi kyllin korostaa Kittilän kunnalle. Mäkelä kiirehti tekemään poliisille tutkintopyynnön. Mihin oli kiire? Miksi se piti mennä tekemään ilman että siitä kerrottiin kunnanhallitukselle?” Siponen kysyi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mäkelä ei selvittänyt, millä tavalla tutkintapyyntö vaikuttaa maineeseen ja mitä vaikutusta sillä on hissiyhtiön liiketoimintaan, hän korosti.

Siponen muistutti puheenvuorossaan, että oikeudessa ei ole edes väitetty kenelläkään luottamushenkilöistä olevan mitään taloudellista yhteyttä Palosaareen. ”Heillä ei ollut muuta ajettavaa kuin Kittilän kunnan etu.”

Nyt käytävää oikeudenkäyntiä leimaa kostomotiivi, syyttäjä sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kostomotiivi ilmenee selkeästi asiakirjoista. Niistä käy ilmi suuttumus ja närkästyminen siitä, että Mäkelä meni tekemään tutkintapyynnön omin päin ilmoittamatta siitä etukäteen. Se oli aiheuttanut koko prosessin laukaisun.”

Syyttäjä korosti, että prosessin käynnistäjänä ei ollut kyse Mäkelän puolison väitetystä epäonnisesta työnhausta hissiyhtiöön. Mäkelän puoliso Pekka Koskinen kertoo näkemyksensä todistajana marraskuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syyttäjä painotti myös, ettei oikeusprosessia ole vauhdittanut Suomen Kuvalehden näyttävä uutisointi Kittilän kuntahallinnon sotkuista. Hän kuvasi varjovalmistelun leimanneen kunnan päätöksentekoprosesseja ja muistutti, että kaikkien vastaajien olisi pitänyt noudattaa virkavelvollisuutta.

”Jokaiselle on syntynyt rikosoikeudellinen yksilövastuu päätöksistä.”

Oikeudenkäynti järjestetään Rovaniemellä, Lapin aluehallintoviraston juhlasalissa. Sali täyttyi heti aamusta.

”Aivan naurettavaa höpötystä”, sanoi kittiläläinen kuntapoliitikko Tapani Rantajääskö (kesk), joka on syytteessä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

”Rahaa on tuhlattu mielettömiä summia. Kuulustelut ovat maksaneet yli kaksi miljoonaa euroa. Rahoilla olisi helposti saanut vaikkapa Enontekiölle poliisin.”

Eniten Rantajääsköä harmitti yksityisyrittäjänä se, että työpäivä meni pilalle. Oikeus velvoitti syytetyt saapumaan paikalle uhkasakon nojalla.

Sekä Rantajääskö että Timo Kurula vakuuttivat, etteivät ole menettäneet yöuniaan pitkän prosessin aikana.

Iso kysymys käräjillä on, kuinka tietoista virheiden tekeminen Mäkelän irtisanomisprosessissa oli. Syyttäjän mukaan toimet olivat häikäilemättömiä ja suunniteltuja.

Kuntapoliitikkojen toiminta oli syyttäjän mukaan tahallista. Vastaajat saivat tietoonsa, miten asioita olisi tullut käsitellä.

”Tietämättömyys ei siis voi olla oikeudellinen peruste. Asioita kysyttiin ja tarkistettiin muun muassa Kuntaliitosta.”

Esimerkiksi kunnanjohtajan oikeudesta tehdä tutkintapyyntö oli kysytty Kuntaliitosta kolme eri kertaa ja saatu tietää, että oikeus on laillinen. Syyttäjän mukaan tämä vahvistaa kostomotiivin olemassaoloa.

”Kyse oli todella tietoisesta toiminnasta, ei mistään napinpainalluksesta”, totesi jutun toinen syyttäjä Sari Anttonen.

Mäkelän irtisanomiseksi perustetun tilapäisen valiokunnan jäsenet tekivät syyttäjän mukaan lukuisia virheitä. He eivät dokumentoineet kuulemisia eivätkä varanneet Mäkelälle tilaisuutta tulla kuulluksi.

Puolustuksen mukaan kyse oli luottamuksen menettämisestä eikä kuulemisvirheillä ollut merkitystä: Mäkelää oli joka tapauksessa kuultu useaan kertaan.

Siponen kuvasi kunnassa olleen kaksi ”poolia”, jotka olivat eri mieltä siitä, miten asioita hoidetaan.

Puolustus kiisti kaikki syyttäjän väitteet.

”Mitään lainvastaista ei ole tapahtunut, eikä virkavelvollisuutta ole rikottu.”

Useita syytettyjä edustaneen asianajaja Jari Korhosen mukaan tutkintapyynnön jättämisestä päätti itse asiassa Ammattiliitto Pron silloinen puheenjohtaja Antti Rinne, joka istui hissiyhtiön hallituksessa ja ohjeisti voimakkaasti Mäkelää jättämään tutkintapyynnön.

”On lapsellinen ajatus, että tutkintapyynnön tekeminen olisi ollut kunnan etu”, Siponen totesi.

Osalle samoista kuntapäättäjistä vaaditaan lisäksi sakkorangaistuksia muun muassa työturvallisuusrikoksista, jotka liittyvät Mäkelän työtehtävien vaikeuttamiseen.

Syyttäjä kuvaili, kuinka Mäkelää painostettiin ja määrättiin vetämään pois Palosaaresta tehty tutkintapyyntö. Häntä kehotettiin pyytämään anteeksi ja eroamaan.

Syyttäjän mukaan Mäkelän työtehtävien hoitamista vaikeutettiin järjestelmällisesti ja tälle annettiin tehtäviä turhaan ja mahdottomalla aikataululla. Myös kommunikaatiosta on kieltäydytty, syyttäjä arvioi.

Toiminta vaikutti syyttäjän mukaan Mäkelän terveyttä vaarantavalla tavalla. Kunnanhallituksen olisi pitänyt myös puuttua työpaikkakiusaamiseen.

Puolustus kiisti kaikki väitteet kiusaamisesta.

Mäkelä ilmoitti yhtyvänsä syyttäjän vaatimuksiin. Hän vaati vastaajia yhteisvastuullisesti korvaamaan loukkausten aiheuttamasta kärsimyksestä 20 000 euroa korkoineen ja korvaamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa.

Virka-aseman väärinkäyttämisestä syyttäjä vaati rangaistusta kahdeksalle syytetylle. Syynä on omistajaohjauksen antaminen hiihtohissiyhtiön kokousedustajille tilanteessa, jossa toimivalta oli siirtynyt poliisille.

Avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen syytetään irtisanomista valmistelleeseen tilapäiseen valiokuntaan palkattua sihteeriä.

Poikkeuksellinen vyyhti alkoi kehkeytyä vuonna 2013, kun hiihtohissiyritys Levi Ski Resortin hallitus erotti toimitusjohtajansa Jouni Palosaaren. Hänen epäiltiin suosineen hissihankinnassa kalliimpaa tarjoajaa.

Kunnanjohtaja Mäkelä teki Palosaaresta tutkintapyynnön poliisille. Kunta on Levi Ski Resortin suurin omistaja.

Myöhemmin kunta veti tutkintapyynnön pois ja potkut annettiinkin marraskuussa 2014 kunnanjohtaja Mäkelälle. Samana vuonna valtakunnansyyttäjä määräsi esitutkinnan aloitettavaksi.

Monilonkeroisen sotkun purkaminen otti ensimmäisen askeleen Lapin käräjäoikeudessa kesäkuussa, kun Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari vapautui syytteestä.

Palosaarta syytettiin luottamusaseman väärinkäyttämisestä hissihankinnassa. Syyttäjä on valittanut vapauttavasta tuomiosta hovioikeuteen.

Kaikki syytteen saaneet kiistävät rikollisen toiminnan.

Käräjät kestävät joulukuun alkuun. Asianomistaja Anna Mäkelää ei ollut velvoitettu saapumaan paikalle. Hän oli mukana aloituspäivässä videoyhteyden välityksellä. Mäkelää kuullaan lokakuussa.

Käräjillä oli ensimmäisenä päivänä luvassa syytteiden luku, asianomistajan vaatimukset ja puolustuksen vastaukset.

Syyttäjä vaati vastaajia korvaamaan valtiolle syntyneet oikeudenkäynnin todistelukorvaukset.

Mäkelän asianajaja kehotti kiinnittämään huomiota aikajanaan. Mäkelä aloitti kunnanjohtajana vuonna 2010, ja toiminta kulki joulukuuhun 2013 asti aivan normaalisti. Mitään tavanomaisesta poikkeavaa kritiikkiä ei ollut esitetty.

Kaikki muuttui, kun Mäkelä oli tehnyt tutkintapyynnön arvokkaan hissihankinnan epäselvyyksistä, asianajaja arvioi.

”Sen hän teki toimivaltansa puitteissa ja virka-asemansa velvoittamana.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kittilä
 • Kuntapolitiikka
 • Levi
 • Käräjäoikeus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  2. 2

   Renessanssipalatsi rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  3. 3

   Poliisi: Kehä I:n liikenne länteen päin poikki ennen Vihdintien liittymää

  4. 4

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  5. 5

   ”Yksilökeskeisyys” ja ”hedonistinen kulttuuri” – Poliitikot selittävät huolestuttavaa väestöennustetta ajan hengellä

  6. 6

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  7. 7

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  8. 8

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  9. 9

   Tänään kumottiin 130 vuotta vanha päätös, eikä kilo enää perustu tarkoin varjeltuihin malli­punnuksiin

  10. 10

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  5. 5

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  6. 6

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  10. 10

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää