Kotimaa

Syyttäjä: Levi-johtajan tarpeet alkoivat ohjata Kittilän kunnan päätöksentekoa – Jättikäräjät alkoivat Rovaniemellä

Aluehallintoviraston juhlasalin aulassa Rovaniemellä kävi tiistaiaamuna kuhina, kun 27 törkeistä virkarikoksista syytteessä olevaa kuntapoliitikkoa saapui käräjille. Entinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä vaatii 20 000 euron korvauksia.

Rovaniemi

Rakenteellinen korruptio alkoi ohjata Kittilän kunnan päätöksentekoa, kuvaili kihlakunnansyyttäjä Katri-Junnikkala-Heikkinen Kittilän massiivisten kuntakäräjien aloituspäivänä.

Hänen mukaansa vallalle pääsi rakenteellinen korruptio, jossa Jouni Palosaaren yritystoiminnan tarpeet alkoivat ohjata kunnan päätöksentekoa ja horjuttaa sen uskottavuutta.

”Rakenteellisessa korruptiossa päätöksentekoprosessi itsessään on lainvastainen ja oikeudellisesti puutteellinen. Siinä suositaan jotakin osapuolta päätöksenteossa, ja sen ohjenuorana on yksityisen edun vaaliminen”, Junnikkala-Heikkinen siteerasi Vaasan yliopiston tutkimusta aiheesta.

Rovaniemellä alkoi tiistaina massiivinen oikeudenkäynti, jossa on syytettynä 27 kuntapoliitikkoa. He kaikki ovat syytteessä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, josta vaatimuksena on ehdollista vankeutta. Rikokset koskevat Kittilän entisen kunnanjohtajan Anna Mäkelän laittomaksi todettua irtisanomista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet rikollisen toiminnan. Heille tarjottiin aiemmin myös tunnustamismenettelyä, johon kukaan ei tarttunut.

Tästä linkistä voit lukea tarkemmin siitä, mistä Kittilä-vyyhdissä on kyse.

Mistään rakenteellisesta korruptiosta ei ollut kyse vaan Kittilän kunnan elinkeinoelämän lippulaivan toiminnasta, korosti syytettyjen joukkoon kuuluvan Timo Kurulan, entisen kunnanhallituksen puheenjohtajan ja vs. kunnanjohtajan, asianajaja Olli Siponen.

”Levi Ski Resortin taloudellista merkitystä ei voi kyllin korostaa Kittilän kunnalle. Mäkelä kiirehti tekemään poliisille tutkintopyynnön. Mihin oli kiire? Miksi se piti mennä tekemään ilman että siitä kerrottiin kunnanhallitukselle?” Siponen kysyi.

Mäkelä ei selvittänyt, millä tavalla tutkintapyyntö vaikuttaa maineeseen ja mitä vaikutusta sillä on hissiyhtiön liiketoimintaan, hän korosti.

Siponen muistutti puheenvuorossaan, että oikeudessa ei ole edes väitetty kenelläkään luottamushenkilöistä olevan mitään taloudellista yhteyttä Palosaareen. ”Heillä ei ollut muuta ajettavaa kuin Kittilän kunnan etu.”

Nyt käytävää oikeudenkäyntiä leimaa kostomotiivi, syyttäjä sanoo.

”Kostomotiivi ilmenee selkeästi asiakirjoista. Niistä käy ilmi suuttumus ja närkästyminen siitä, että Mäkelä meni tekemään tutkintapyynnön omin päin ilmoittamatta siitä etukäteen. Se oli aiheuttanut koko prosessin laukaisun.”

Syyttäjä korosti, että prosessin käynnistäjänä ei ollut kyse Mäkelän puolison väitetystä epäonnisesta työnhausta hissiyhtiöön. Mäkelän puoliso Pekka Koskinen kertoo näkemyksensä todistajana marraskuussa.

Syyttäjä painotti myös, ettei oikeusprosessia ole vauhdittanut Suomen Kuvalehden näyttävä uutisointi Kittilän kuntahallinnon sotkuista. Hän kuvasi varjovalmistelun leimanneen kunnan päätöksentekoprosesseja ja muistutti, että kaikkien vastaajien olisi pitänyt noudattaa virkavelvollisuutta.

”Jokaiselle on syntynyt rikosoikeudellinen yksilövastuu päätöksistä.”

Oikeudenkäynti järjestetään Rovaniemellä, Lapin aluehallintoviraston juhlasalissa. Sali täyttyi heti aamusta.

”Aivan naurettavaa höpötystä”, sanoi kittiläläinen kuntapoliitikko Tapani Rantajääskö (kesk), joka on syytteessä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

”Rahaa on tuhlattu mielettömiä summia. Kuulustelut ovat maksaneet yli kaksi miljoonaa euroa. Rahoilla olisi helposti saanut vaikkapa Enontekiölle poliisin.”

Eniten Rantajääsköä harmitti yksityisyrittäjänä se, että työpäivä meni pilalle. Oikeus velvoitti syytetyt saapumaan paikalle uhkasakon nojalla.

Sekä Rantajääskö että Timo Kurula vakuuttivat, etteivät ole menettäneet yöuniaan pitkän prosessin aikana.

Iso kysymys käräjillä on, kuinka tietoista virheiden tekeminen Mäkelän irtisanomisprosessissa oli. Syyttäjän mukaan toimet olivat häikäilemättömiä ja suunniteltuja.

Kuntapoliitikkojen toiminta oli syyttäjän mukaan tahallista. Vastaajat saivat tietoonsa, miten asioita olisi tullut käsitellä.

”Tietämättömyys ei siis voi olla oikeudellinen peruste. Asioita kysyttiin ja tarkistettiin muun muassa Kuntaliitosta.”

Esimerkiksi kunnanjohtajan oikeudesta tehdä tutkintapyyntö oli kysytty Kuntaliitosta kolme eri kertaa ja saatu tietää, että oikeus on laillinen. Syyttäjän mukaan tämä vahvistaa kostomotiivin olemassaoloa.

”Kyse oli todella tietoisesta toiminnasta, ei mistään napinpainalluksesta”, totesi jutun toinen syyttäjä Sari Anttonen.

Mäkelän irtisanomiseksi perustetun tilapäisen valiokunnan jäsenet tekivät syyttäjän mukaan lukuisia virheitä. He eivät dokumentoineet kuulemisia eivätkä varanneet Mäkelälle tilaisuutta tulla kuulluksi.

Puolustuksen mukaan kyse oli luottamuksen menettämisestä eikä kuulemisvirheillä ollut merkitystä: Mäkelää oli joka tapauksessa kuultu useaan kertaan.

Siponen kuvasi kunnassa olleen kaksi ”poolia”, jotka olivat eri mieltä siitä, miten asioita hoidetaan.

Puolustus kiisti kaikki syyttäjän väitteet.

”Mitään lainvastaista ei ole tapahtunut, eikä virkavelvollisuutta ole rikottu.”

Useita syytettyjä edustaneen asianajaja Jari Korhosen mukaan tutkintapyynnön jättämisestä päätti itse asiassa Ammattiliitto Pron silloinen puheenjohtaja Antti Rinne, joka istui hissiyhtiön hallituksessa ja ohjeisti voimakkaasti Mäkelää jättämään tutkintapyynnön.

”On lapsellinen ajatus, että tutkintapyynnön tekeminen olisi ollut kunnan etu”, Siponen totesi.

Osalle samoista kuntapäättäjistä vaaditaan lisäksi sakkorangaistuksia muun muassa työturvallisuusrikoksista, jotka liittyvät Mäkelän työtehtävien vaikeuttamiseen.

Syyttäjä kuvaili, kuinka Mäkelää painostettiin ja määrättiin vetämään pois Palosaaresta tehty tutkintapyyntö. Häntä kehotettiin pyytämään anteeksi ja eroamaan.

Syyttäjän mukaan Mäkelän työtehtävien hoitamista vaikeutettiin järjestelmällisesti ja tälle annettiin tehtäviä turhaan ja mahdottomalla aikataululla. Myös kommunikaatiosta on kieltäydytty, syyttäjä arvioi.

Toiminta vaikutti syyttäjän mukaan Mäkelän terveyttä vaarantavalla tavalla. Kunnanhallituksen olisi pitänyt myös puuttua työpaikkakiusaamiseen.

Puolustus kiisti kaikki väitteet kiusaamisesta.

Mäkelä ilmoitti yhtyvänsä syyttäjän vaatimuksiin. Hän vaati vastaajia yhteisvastuullisesti korvaamaan loukkausten aiheuttamasta kärsimyksestä 20 000 euroa korkoineen ja korvaamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa.

Virka-aseman väärinkäyttämisestä syyttäjä vaati rangaistusta kahdeksalle syytetylle. Syynä on omistajaohjauksen antaminen hiihtohissiyhtiön kokousedustajille tilanteessa, jossa toimivalta oli siirtynyt poliisille.

Avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen syytetään irtisanomista valmistelleeseen tilapäiseen valiokuntaan palkattua sihteeriä.

Poikkeuksellinen vyyhti alkoi kehkeytyä vuonna 2013, kun hiihtohissiyritys Levi Ski Resortin hallitus erotti toimitusjohtajansa Jouni Palosaaren. Hänen epäiltiin suosineen hissihankinnassa kalliimpaa tarjoajaa.

Kunnanjohtaja Mäkelä teki Palosaaresta tutkintapyynnön poliisille. Kunta on Levi Ski Resortin suurin omistaja.

Myöhemmin kunta veti tutkintapyynnön pois ja potkut annettiinkin marraskuussa 2014 kunnanjohtaja Mäkelälle. Samana vuonna valtakunnansyyttäjä määräsi esitutkinnan aloitettavaksi.

Monilonkeroisen sotkun purkaminen otti ensimmäisen askeleen Lapin käräjäoikeudessa kesäkuussa, kun Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari vapautui syytteestä.

Palosaarta syytettiin luottamusaseman väärinkäyttämisestä hissihankinnassa. Syyttäjä on valittanut vapauttavasta tuomiosta hovioikeuteen.

Kaikki syytteen saaneet kiistävät rikollisen toiminnan.

Käräjät kestävät joulukuun alkuun. Asianomistaja Anna Mäkelää ei ollut velvoitettu saapumaan paikalle. Hän oli mukana aloituspäivässä videoyhteyden välityksellä. Mäkelää kuullaan lokakuussa.

Käräjillä oli ensimmäisenä päivänä luvassa syytteiden luku, asianomistajan vaatimukset ja puolustuksen vastaukset.

Syyttäjä vaati vastaajia korvaamaan valtiolle syntyneet oikeudenkäynnin todistelukorvaukset.

Mäkelän asianajaja kehotti kiinnittämään huomiota aikajanaan. Mäkelä aloitti kunnanjohtajana vuonna 2010, ja toiminta kulki joulukuuhun 2013 asti aivan normaalisti. Mitään tavanomaisesta poikkeavaa kritiikkiä ei ollut esitetty.

Kaikki muuttui, kun Mäkelä oli tehnyt tutkintapyynnön arvokkaan hissihankinnan epäselvyyksistä, asianajaja arvioi.

”Sen hän teki toimivaltansa puitteissa ja virka-asemansa velvoittamana.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kittilä
 • Kuntapolitiikka
 • Levi
 • Käräjäoikeus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Nykyään kallis auto on osa lifestyleä siinä missä kallis laukkukin”

  3. 3

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  4. 4

   ”Jokainen oppilas saa kirjan kerran yölainaan” – Helsinki säästää, ja alakoululaisten vanhempia on hätistetty ostamaan itse lapsilleen kirjoja

   Tilaajille
  5. 5

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  6. 6

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  7. 7

   Päiväkoti vai kotihoito? Syyllisyys kalvaa pienten lasten vanhempia, kertoo tuore tutkimus

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Perjantaina on paljon pelissä – Miksi äänestys Soinin luottamuksesta on monessa puolueessa hankala?

  10. 10

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää