Kotimaa

Suorapuheisuus tai sopimaton toiminta voi johtaa pikapotkuihin, eikä armoa anneta – sen tietävät karvaasti ainakin Ilkka Kanerva, Aleksi Valavuori ja ”Audi-mies” Esko Kiesi

Pikapotkuja on jaettu eri aloilla kulttuurista politiikkaan ja urheiluun. Syynä ovat olleet esimerkiksi kommentit homoseksuaalisuudesta.

Suorien mielipiteiden laukominen julkisesti tai medialle johti kohuun ja kahden ihmisen työsuhteen uudelleenarviointiin alkuviikosta. Toinen heistä oli kärsämäkeläinen rehtori Tuomo Pesonen, jonka Ylen MOT:lle lausumat, seksuaalista häirintää koskevat kommentit johtivat miehen hyllytykseen.

Karvaasti suorapuheisuuden hinnan sai kokea myös oululainen kaupunginvaltuutettu ja entinen kansanedustaja Riikka Moilanen, joka rinnasti päihdeongelmaiset ”ihmisroskaan”. Tämän seurauksena Moilanen irtisanottiin tehtävästään Pihlajalinnan Oulun toimitusjohtajana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Möläytyksistä on usein hyvin lyhyt matka potkuihin, samoin muunlaisesta sopimattomasta käytöksestä.

Muutaman viime vuoden ajan julkisuudesta on tiedossa muutamia tapauksia, joissa kärkäs mielipiteen ilmaisu on tuonut näkyvässä asemassa olevalle sanojalleen, useimmiten miehelle, pikaiset potkut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkkejä löytyy.

Pori Jazzin toimitusjohtajaksi nimettiin Aki Ruotsala kesäkuun alussa, mutta jo muutamaa päivää myöhemmin Pori Jazzin hallitus purki miehen työsuhteen. Syynä olivat hänen kommenttinsa Satakunnan Kansan haastattelussa, jossa hän muun muassa kertoi, ettei usko homoja olevan olemassa, vaan ainoastaan homoutta.


Häneltä kysyttiin, uskooko hän, että kristinuskon avulla homo­seksuaali voi muuttua hetero­seksuaaliksi. Ruotsala vastasi kertomalla ystävistään, ”joilla on vahva huumetausta” ja joiden elämä ”on saanut ison käännöksen”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsalalta kysyttiin myös, onko homoseksuaalisuus hänen mielestään kriisi tai ongelma. ”Varmasti monelle saattaa olla”, hän vastasi.

Tästä nousi kritiikkiä ja moni uhkasi Pori Jazzia boikotilla. Hallitus totesi pian, että lausunto ei edusta festivaalien arvoja ja se irtisanoutui kaikesta syrjinnästä.

Pikapotkut sai kokea myös koripalloseura Espoo Unitedin general manager Aleksi Valavuori, jonka kommentteja Twitterissä pidettiin laajasti homofobisina lokakuussa 2016.


Valavuori kommentoi Lidlin mainos­kampanjaa, joka vitsaili seksuaali­vähemmis­töjen kustan­nuksella. ”Nyt on taas joku puuterikuorrutettu glitteri-rimppakinttuhintti vetänyt maidot väärään reikään. Enkä tarkoita nenää”, Valavuori kirjoitti. Hän myös vastasi kysymykseen, että seuraan ei palkata homoja. Hän pyysi kommentteja pian anteeksi, mutta potkut tuli. Seura kertoi tiedotteessa olevansa turvallinen yhteisö, jossa nuori urheilija saa olla oma itsensä.

Myös muunlainen sopimaton käytös on tuonut viime aikoina seurauksia julkisuudesta tutuille miehille, kun häirintää ja ahdistelua vastustava #metoo-kampanja varsinkin on alkanut vaikuttaa.


Töitään menetti esimerkiksi laulaja Tomi Metsäketo, joka Seiska-lehdessä liitettiin useiden naisten häirintätapauksiin viime syksynä. Hän sai potkut Mamma Mia –musikaalista ja MTV3:n Tähdet, tähdet –viihdeohjelmasta. Hän pyysi anteeksi ”typerää käytöstään”. Sittemmin myös neljä naista on saanut syytteen törkeästä kunnianloukkauksesta samassa tapauksessa.


Huomiota sai myös ohjaaja Lauri Törhönen, jota useat naiset syyttivät seksuaalisesta häirinnästä takavuosina. Yle jätti yhden Törhösen elokuvan näyttämättä ja Törhönen pyysi anteeksi.


Hieman kauempaa, syksyltä 2009, löytyy myös ”Audi-miehen” tapaus, jossa Audin myyntijohtaja Esko Kiesi vertaili Anna-lehden media- ja markkinointivaikuttajille suunnatun erikoisnumeron haastattelussa autoa ja naista toisiinsa. Hän kertoi esimerkiksi, että naisesta ei ole samalla tavalla johtajaksi kuin miehestä ja että "kun nainen kieltäytyy silittämästä tai siivoamasta, voisi karrikoidusti sanoa, että suhde vetelee viimeisiään". Kiesi erosi itse pian paikaltaan ja pyysi anteeksi, VV-Auto pahoitteli miehen puheita.


Oma tarinansa sopimat­tomasta käytöksestä ja puheista on myös entisen ulkoministeri Ilkka Kanervan tekstiviestittelytapaus, jossa hän lähetti suuren määrän intiimejäkin viestejä tanssija Johanna Tukiaiselle keväällä 2008. Monien vaiheiden jälkeen kohu päättyi Kanervan eroon tämän uskottavuuden romahdettua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Potkut
 • #metoo
 • Häirintä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  4. 4

   Suomi on tottunut hakkaamaan vaurautta metsistään, mutta nyt pitäisi painaa jarrua – Miksi asiasta ollaan niin eri mieltä?

   Tilaajille
  5. 5

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  6. 6

   Isäpuolensa raiskaamaksi joutunut nainen synnytti lapsen käymälään, nyt 20-vuotiasta äitiä uhkaa jopa 20 vuoden vankeus El Salvadorissa

  7. 7

   On erehdys verrata nykymaailmaa 1920- ja 1930-lukuihin: Me emme elä ”Weimarin hetkeä”

  8. 8

   Michelle Obaman tarina elää ja hengittää

  9. 9

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  10. 10

   Pankit tarjoavat ylivarovaisia sijoitusneuvoja, koska haluavat turvata selustansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   Autoni hajosi Kehä III:lla ja päätyi romuttamoon – siirron yhteydessä tullut pysäköintivirhemaksu perittiin ulosotossa, vaikka en ollut autoa pysäköinyt

  10. 10

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää