Kotimaa

Suomalaisten hyvinvointi on maailman huippua – alkoholi, lihominen ja rokotuskattavuuden lasku uhkaavat silti terveyttä

Suomi ovat myös elämäänsä tyytyväisimpien ihmisten joukossa.

Suomi pärjää hyvin Maailman terveysjärjestön WHO:n Euroopan-toimiston tuoreessa raportissa. Se käsittelee eurooppalaisten terveyttä ja pohtii, miten vuoteen 2020 ulottuvat tavoitteet ovat toteutumassa.

Terveyttä mitataan kuudella tavoitteella. WHO yrittää muun muassa vähentää ennenaikaisia kuolemia, eriarvoisuutta, lapsikuolleisuutta, lisätä elinvuosia ja hyvinvointia sekä saada terveydenhuollon kaikkien ulottuville.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

WHO:n Euroopan-alue ulottuu perinteisistä Euroopan maista Keski-Aasian Tadžikistaniin. Maiden välillä on suuria eroja, ja niitä on myös maiden sisällä sekä sukupolvien ja sukupuolten välillä.

Suomalaisten hyvinvointi on maailman huippua, raportti toteaa. Sitä mitataan useasta asiasta koostuvalla mittarilla, joka saa subjektiivisen hyvinvoinnin keskiarvoksi Euroopassa 6.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaihteluväli on 5–7,6. Raportti ei erittele yksittäisiä Euroopan maita, mutta ne voidaan löytää lähteenä käytetystä YK:n kehitysohjelmien tilaamasta Gallupin tutkimuksesta, joka tehtiin 50 maassa. Nämä Gallupin World Pollin luvut osoittavat, että Pohjoismaat ovat hyvinvoinnin kärjessä luvuilla 7,4–7,5.

Samansuuntaisia tuloksia saatiin myös OECD:n vertailussa kaksi vuotta sitten. Sen mukaan OECD-maiden kansalaisten tyytyväisyys elämäänsä oli keskimäärin 6,5.

Portugali ja Turkki jäivät alle 5,5:n, kun taas Norja, Tanska, Sveitsi, Islanti ja Suomi saivat lukemakseen 7,5. Ruotsikin oli lähellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vertailut mittaavat hieman eri asioita. WHO kysyy omaa tyytyväisyyttä ja mittaa myös sosiaalisen tuen saannin, työttömyyden ja yksin asuvien yli 65-vuotiaiden määrän kaltaisia suureita.

Gallup puolestaan tiedustelee, onko ihminen tyytyväinen elämäänsä nyt ja miten hän olettaa tilanteen olevan viiden vuoden kuluttua. OECD taas pyytää vastaajaa arvioimaan elämäänsä kokonaisuutena, riippumatta tämänhetkisistä tunteista.

Suomi todettiin maailman onnellisimmaksi maaksi jo keväällä julkistetussa vertailussa. Sen mukaan onnellisia ovat sekä kantasuomalaiset että maahanmuuttajat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moni mittari kertoo, että eurooppalaisten terveys kehittyy parempaan suuntaan. Suomen kannalta sellainen on myös alkoholin kulutus.

Alkoholi kuuluu terveysraporttiin siksi, että sen yhteys sairauksiin on selvä. Raportti toteaa, että suurimmat uhat eurooppalaisten terveydelle ovat alkoholi ja tupakka, joiden kulutus on Euroopassa maailman suurinta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalaisten perinteinen juomatapa, humalahakuisuus, on Suomea yleisempää Irlannissa, Itävallassa, Liettuassa ja Tšekissä, raportti kertoo. Suomalaisten juomatapa näyttää lähestyvän eurooppalaista:

WHO:n tilastot osoittavat, että suomalaisten viimevuotinen alkoholinkulutus, eli 10,3 litraa puhdasta alkoholia, on enää puoli litraa yli eurooppalaisen keskikulutuksen.

Suomea enemmän juovien maiden lista on pitkä: Moldova, Liettua, Tšekki, Saksa, Irlanti, Latvia, Bulgaria, Ranska, Portugal, Belgia, Valko-Venäjä, Venäjä, Itävalta, Viro, Sveitsi, Slovakia, Unkari, Andorra, Serbia ja Kypros.

Terveyttämme uhkaavat myös ylipaino, lihavuus ja rokotuskattavuuden puutteet.

Rokotusten kattavuus on monessa maassa edelleen hyvä, mutta siinä on myös aukkoja. Niiden ansiosta tuhkarokko on alkanut levitä uudelleen, ja WHO:n Euroopan toimisto kertoi kesällä, että tuhkarokkoon on sairastunut tänä vuonna ennätysmäärä ihmisiä.

Myös toista rokotuksilla estettävää tautia, vihuririkkoa, on todettu jälleen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveys
 • Hyvinvointi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  3. 3

   Kela teki virheen – Nyt odotamme ja pyydämme ymmärrystä lapsilta, laskuttajilta sekä vuokranantajalta

  4. 4

   Uutissuomalainen: Lapsiasiavaltuutetun taksilaskut tuhansia euroja kolmessa kuukaudessa – ajoi muun muassa taksilla Oulusta Jyväskylään

  5. 5

   Pohjois-Korea on pettänyt kaikki lupauksensa, mutta silti Donald Trump toivoo jo seuraavaa tapaamista Kim Jong-unin kanssa – Miten tässä näin kävi?

  6. 6

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  7. 7

   Onko oma syy jos sairastuu ylipainon vuoksi ja pitäisikö silloin maksaa hoito itse? Tutkijan mukaan pian voidaan jo puhua ”kunniallisista sairaista”

   Tilaajille
  8. 8

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Kuolonuhrien määrä pieneni kahteen, sadat poliisit ja sotilaat etsivät yhä tekijää

  9. 9

   Strasbourgin ampuminen muistuttaa, mitä kansalaiset toivovat EU:lta globaalien uhkien aikana: Turvallisuutta

  10. 10

   Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Kuolonuhrien määrä pieneni kahteen, sadat poliisit ja sotilaat etsivät yhä tekijää

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  8. 8

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää