Kotimaa

Yhä useampi työnantaja tarjoaa hoitajaa kipeälle lapselle, mutta vanhemmat arkailevat – ”Muutaman paniikkitilanteen jouduimme hoitamaan”

Monen asiantuntijan ja hoiva-alan ammattilaisen työnantaja tarjoaa työntekijöilleen lastenhoitopalvelua, ettei vanhemman tarvitse välttämättä jäädä kotiin koko ajaksi, kun pieni lapsi on sairas.

Kun alle 10-vuotias lapsi sairastuu äkillisesti, vanhemmalla on oikeus jäädä töistä neljäksi päiväksi pois hoitamaan lasta. Yhä useammat työnantajat tarjoavat kuitenkin työntekijöilleen lastenhoitopalvelua, ettei vanhemman tarvitsisi välttämättä jäädä kotiin.

”Sairaan lapsen hoitoedun käyttö on selvästi laajentunut. Sitä tarjotaan vaihtoehtona erityisesti yrityksissä, joissa on paljon asiantuntijatyöntekijöitä ja joissa työhön kuuluu paljon deadlineja”, kertoo johtaja Ilkka Oksala Elinkeinoelämän keskusliitosta.

HS kertoi tiistaina erilaisista keinoista, joita vanhemmat käyttävät lasten sairastelukierteestä selviämiseen. Perheet ratkovat hoitoa usein yhdistelmällä, johon kuuluu vanhempien vuorottelua, isovanhempien apua, etätöitä ja myös työnantajan kustantamaa lastenhoitopalvelua.

Tilastoja sairaan lapsen hoitopalvelun käytöstä ei ole. Kysynnän kasvun vahvistavat myös palvelua tarjoavat yritykset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Stella Kotipalvelut oy:n asiakkaina oli vielä puolitoista vuotta sitten noin 300 henkilökunnalleen hoitopalvelua tarjoavaa yritystä, kun nyt niitä on yli 700.

Sairaanhoitaja Kirsi Boman on hankkinut muutaman kerran hoitajan työnantajan kustantaman lapsenhoitopalvelun kautta ja mennyt itse nelivuotiaan lapsen sairastaessa töihin.

Hän työskentelee sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavan Luona oy:n pyörittämässä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa Vantaalla.

Bomanin tytär on ollut tällöin toipumassa flunssasta tai korvatulehduksesta, mutta ei vielä siinä kunnossa, että hänet olisi voinut viedä päiväkotiin. Hoitaja on tullut perheen kotiin Nurmijärvelle päivän varoitusajalla ja raportoinut päivän sujumisesta whatsapp-viestillä.

”On tullut tunne, että lapsi on turvallisissa käsissä. Lapsi on nauttinut täysin palkein, kun joku on hoivannut ja leikkinyt hänen kanssaan koko päivän. Hän on kysellyt myös jälkikäteen, milloin hoitaja tulee taas leikkimään”, Boman kertoo.

Joidenkin hoiva-alan työnantajien lisäksi sairaan lapsen hoitopalvelua tarjoavat esimerkiksi toiset teknologia- ja media-alan yritykset sekä asianajo-, arkkitehti- ja tilintarkastus- ja konsulttitoimistot.

”Myös julkinen puoli on herännyt siihen, että yhteiskunnan varoja säästää se, ettei leikkaussalin henkilökunta seiso toimettomana, kun lääkäri ei pääse töihin”, sanoo toimitusjohtaja Minna Isotalus Hoivanet oy:sta, jonka asiakkaana on muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus).

Työntekijä ei ole velvollinen käyttämään työnantajan tarjoamaa lastenhoitopalvelua, EK:n Oksala korostaa. Sitä tarjotaan korkeintaan neljäksi päiväksi, eli samaksi ajaksi, jolloin vanhemmalla itsellään on oikeus jäädä hoitamaan sairastunutta lasta.

Kaikki keinot, jotka helpottavat työn ja perheen yhteensovittamista, ovat periaatteessa kannatettavia, sanoo työelämäasioiden päällikkö Lotta Savinko korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavasta.

”Lastenhoitopalvelun pitäisi olla sellainen, että se on akuutissa tilanteessa aamulla helposti saatavilla, eikä hoitajan etsimiseen mene puolta päivää. Sen pitäisi olla myös yhdenvertainen eli koko henkilöstön käytössä ja tiedossa.”

Savinko uskoo, että etätyömahdollisuus vähentää asiantuntijatyössä lastenhoitopalvelun käyttöä. Monet vanhemmat tekevät kotona töitä samalla kuin hoitavat sairasta lasta.

”Ei voi sanoa suoraan, onko se hyvä vai huono ratkaisu. Monilla voi olla pelkoja siitä, miten lapsi suostuu jäämään vieraan hoitajan kanssa ja miten päivä sujuu.”

Sairaanhoitaja Kirsi Bomanin mukaan lastenhoitopalvelun käyttö on sujunut ilman suurempia ongelmia. Kerran hoitajaa ei saatu siksi, että julkiset kulkuvälineet olivat lakossa.

Bomanin mukaan työnantajan tarjoaman palvelun käyttö on tuntunut vapaaehtoiselta. Hän ei jättäisi lasta esimerkiksi silloin, kun tämä on korkeassa kuumeessa.

”Vuosi sitten tyttärellä oli kamala vesirokko, enkä missään nimessä olisi jättänyt häntä vieraan hoitoon. Äidin sydän ei veny sellaiseen.”

Toisin kuin monen asiantuntijatyössä olevan kohdalla, Bomanin työtä ei voi juuri tehdä etänä. Jos hän ei pääse töihin, asiakastapaamiset peruuntuvat tai siirtyvät toiselle hoitajalle.

”Kaikki tietävät, että sijaisten saaminen on sosiaali- ja terveysalalla todella haastavaa.”

Koko henkilöstölle tarjottava sairaan lapsen hoitopalvelu on yksi keino helpottaa työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista, sanoo henkilöstöjohtaja Marjut Kelloniemi Luona oy:stä.

”Työnantajan etu on, että kun palvelua hyödynnetään, vältymme säätämiseltä esimerkiksi sijaisten etsinnässä ja kokousten järjestämisessä.”

Kelloniemen mukaan yrityksessä on korostettu, että kenenkään ei tarvitse tilata hoitajaa, vaan sairasta lasta voi edelleen hoitaa kotona itse. Puolentoista vuoden ajan tarjolla olleen palvelun käyttö on ollut toistaiseksi melko vähäistä ja painottunut lapsen toipilaspäiviin.

”En tiedä tarkemmin, miksei palvelua ole käytetty useammin. Palvelua kokeilleet ihmiset ovat kuitenkin tykänneet siitä, joten se ei ole ollut turha juttu.”

”Muutaman paniikkitilanteen jouduimme hoitamaan” – Näin HS:n verkkokyselyn vastaajat kommentoivat sairaan lapsen hoitopalvelua

”Toisen vanhemman puolesta olisi myös mahdollisuus käyttää työnantajan maksamaa hoitajaa, mutta tämän ikäisen lapsen (4-vuotias) kohdalla ei ole luontevaa jättää sairasta lasta vieraan ihmisen kanssa kahden koko päiväksi (lapsi vierastaa).”

Nainen, 35 vuotta

”Yritys, jossa työskentelen, tarjoaisi ilmaista lastenhoitoapua palkalliselle ajalle (3 päivää), mutta omalla paikkakunnalla ei hoitajia ole aina saatavilla, hoitaja pitäisi varata 24 tuntia etukäteen (lapsi harvoin ilmoittaa sairastumisestaan 24 tuntia etukäteen), ja yleensä sairas lapsi tarvitsee läheisen eikä täysin vierasta ihmistä ollessaan kipeä. Eli hieno ajatus työnantajalta, mutta mieluummin hoidan itse omaa lastani, kun siihen on mahdollisuus.”

Nainen, 35 vuotta

”Jos [lapsen sairasteluun] menee useampi päivä, otetaan toipilasvaiheeseen työpaikan tarjoama hoitaja tai pyydetään isovanhempia apuun.”

Nainen, 37 vuotta

”Muutaman paniikkitilanteen jouduimme hoitamaan miehen työpaikan tarjoaman sairaan lapsen hoitopalvelun avulla, mutta muutoin hoidimme kaiken kahdestaan, monesti läpsystä vaihto -tyylillä.”

Nainen, 33 vuotta

”Miehen työpaikka maksaisi myös lastenhoitajan sairaspäiville. Lapsi täytti vasta kolme, joten emme ole halunneet vielä käyttää ulkopuolista hoitajaa. Ehkä tänä vuonna kokeilemme sitäkin, jos sairaspäiviä tulee enemmän.”

Nainen, 40 vuotta


Lähde: HS:n lasten sairastelua koskeva verkkokysely

Fakta

Hoitaja tai hoitovapaa


 Jos alle 10-vuotias lapsi sairastuu äkillisesti, vanhempi voi työsopimuslain mukaan jäädä pois töistä tilapäiselle hoitovapaalle.

 Vapaa kestää enintään neljä työpäivää. Se, maksetaanko ajalta palkkaa, riippuu työehtosopimuksesta. Valtaosassa työsopimuksista palkkaa saa 3–4 päivän ajalta.

 Lastenhoitopalvelua henkilöstölle tarjoavat työnantajat ovat yleensä tehneet sopimuksen ulkopuolisen hoivayrityksen kanssa. Työntekijä tilaa itse hoitajan yrityksestä. Palvelu on hänelle maksuton ja sitä tarjotaan korkeintaan neljäksi päiväksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Nykyään kallis auto on osa lifestyleä siinä missä kallis laukkukin”

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   ”Jokainen oppilas saa kirjan kerran yölainaan” – Helsinki säästää, ja alakoululaisten vanhempia on hätistetty ostamaan itse lapsilleen kirjoja

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  5. 5

   Perjantaina on paljon pelissä – Miksi äänestys Soinin luottamuksesta on monessa puolueessa hankala?

  6. 6

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  7. 7

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  8. 8

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  9. 9

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  10. 10

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  10. 10

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää