Kotimaa

Yhä useampi työnantaja tarjoaa hoitajaa kipeälle lapselle, mutta vanhemmat arkailevat – ”Muutaman paniikkitilanteen jouduimme hoitamaan”

Monen asiantuntijan ja hoiva-alan ammattilaisen työnantaja tarjoaa työntekijöilleen lastenhoitopalvelua, ettei vanhemman tarvitse välttämättä jäädä kotiin koko ajaksi, kun pieni lapsi on sairas.

Kun alle 10-vuotias lapsi sairastuu äkillisesti, vanhemmalla on oikeus jäädä töistä neljäksi päiväksi pois hoitamaan lasta. Yhä useammat työnantajat tarjoavat kuitenkin työntekijöilleen lastenhoitopalvelua, ettei vanhemman tarvitsisi välttämättä jäädä kotiin.

”Sairaan lapsen hoitoedun käyttö on selvästi laajentunut. Sitä tarjotaan vaihtoehtona erityisesti yrityksissä, joissa on paljon asiantuntijatyöntekijöitä ja joissa työhön kuuluu paljon deadlineja”, kertoo johtaja Ilkka Oksala Elinkeinoelämän keskusliitosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kertoi tiistaina erilaisista keinoista, joita vanhemmat käyttävät lasten sairastelukierteestä selviämiseen. Perheet ratkovat hoitoa usein yhdistelmällä, johon kuuluu vanhempien vuorottelua, isovanhempien apua, etätöitä ja myös työnantajan kustantamaa lastenhoitopalvelua.

Tilastoja sairaan lapsen hoitopalvelun käytöstä ei ole. Kysynnän kasvun vahvistavat myös palvelua tarjoavat yritykset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Stella Kotipalvelut oy:n asiakkaina oli vielä puolitoista vuotta sitten noin 300 henkilökunnalleen hoitopalvelua tarjoavaa yritystä, kun nyt niitä on yli 700.

Sairaanhoitaja Kirsi Boman on hankkinut muutaman kerran hoitajan työnantajan kustantaman lapsenhoitopalvelun kautta ja mennyt itse nelivuotiaan lapsen sairastaessa töihin.

Hän työskentelee sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavan Luona oy:n pyörittämässä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa Vantaalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bomanin tytär on ollut tällöin toipumassa flunssasta tai korvatulehduksesta, mutta ei vielä siinä kunnossa, että hänet olisi voinut viedä päiväkotiin. Hoitaja on tullut perheen kotiin Nurmijärvelle päivän varoitusajalla ja raportoinut päivän sujumisesta whatsapp-viestillä.

”On tullut tunne, että lapsi on turvallisissa käsissä. Lapsi on nauttinut täysin palkein, kun joku on hoivannut ja leikkinyt hänen kanssaan koko päivän. Hän on kysellyt myös jälkikäteen, milloin hoitaja tulee taas leikkimään”, Boman kertoo.

Joidenkin hoiva-alan työnantajien lisäksi sairaan lapsen hoitopalvelua tarjoavat esimerkiksi toiset teknologia- ja media-alan yritykset sekä asianajo-, arkkitehti- ja tilintarkastus- ja konsulttitoimistot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Myös julkinen puoli on herännyt siihen, että yhteiskunnan varoja säästää se, ettei leikkaussalin henkilökunta seiso toimettomana, kun lääkäri ei pääse töihin”, sanoo toimitusjohtaja Minna Isotalus Hoivanet oy:sta, jonka asiakkaana on muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus).

Työntekijä ei ole velvollinen käyttämään työnantajan tarjoamaa lastenhoitopalvelua, EK:n Oksala korostaa. Sitä tarjotaan korkeintaan neljäksi päiväksi, eli samaksi ajaksi, jolloin vanhemmalla itsellään on oikeus jäädä hoitamaan sairastunutta lasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki keinot, jotka helpottavat työn ja perheen yhteensovittamista, ovat periaatteessa kannatettavia, sanoo työelämäasioiden päällikkö Lotta Savinko korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavasta.

”Lastenhoitopalvelun pitäisi olla sellainen, että se on akuutissa tilanteessa aamulla helposti saatavilla, eikä hoitajan etsimiseen mene puolta päivää. Sen pitäisi olla myös yhdenvertainen eli koko henkilöstön käytössä ja tiedossa.”

Savinko uskoo, että etätyömahdollisuus vähentää asiantuntijatyössä lastenhoitopalvelun käyttöä. Monet vanhemmat tekevät kotona töitä samalla kuin hoitavat sairasta lasta.

”Ei voi sanoa suoraan, onko se hyvä vai huono ratkaisu. Monilla voi olla pelkoja siitä, miten lapsi suostuu jäämään vieraan hoitajan kanssa ja miten päivä sujuu.”

Sairaanhoitaja Kirsi Bomanin mukaan lastenhoitopalvelun käyttö on sujunut ilman suurempia ongelmia. Kerran hoitajaa ei saatu siksi, että julkiset kulkuvälineet olivat lakossa.

Bomanin mukaan työnantajan tarjoaman palvelun käyttö on tuntunut vapaaehtoiselta. Hän ei jättäisi lasta esimerkiksi silloin, kun tämä on korkeassa kuumeessa.

”Vuosi sitten tyttärellä oli kamala vesirokko, enkä missään nimessä olisi jättänyt häntä vieraan hoitoon. Äidin sydän ei veny sellaiseen.”

Toisin kuin monen asiantuntijatyössä olevan kohdalla, Bomanin työtä ei voi juuri tehdä etänä. Jos hän ei pääse töihin, asiakastapaamiset peruuntuvat tai siirtyvät toiselle hoitajalle.

”Kaikki tietävät, että sijaisten saaminen on sosiaali- ja terveysalalla todella haastavaa.”

Koko henkilöstölle tarjottava sairaan lapsen hoitopalvelu on yksi keino helpottaa työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista, sanoo henkilöstöjohtaja Marjut Kelloniemi Luona oy:stä.

”Työnantajan etu on, että kun palvelua hyödynnetään, vältymme säätämiseltä esimerkiksi sijaisten etsinnässä ja kokousten järjestämisessä.”

Kelloniemen mukaan yrityksessä on korostettu, että kenenkään ei tarvitse tilata hoitajaa, vaan sairasta lasta voi edelleen hoitaa kotona itse. Puolentoista vuoden ajan tarjolla olleen palvelun käyttö on ollut toistaiseksi melko vähäistä ja painottunut lapsen toipilaspäiviin.

”En tiedä tarkemmin, miksei palvelua ole käytetty useammin. Palvelua kokeilleet ihmiset ovat kuitenkin tykänneet siitä, joten se ei ole ollut turha juttu.”

”Muutaman paniikkitilanteen jouduimme hoitamaan” – Näin HS:n verkkokyselyn vastaajat kommentoivat sairaan lapsen hoitopalvelua

”Toisen vanhemman puolesta olisi myös mahdollisuus käyttää työnantajan maksamaa hoitajaa, mutta tämän ikäisen lapsen (4-vuotias) kohdalla ei ole luontevaa jättää sairasta lasta vieraan ihmisen kanssa kahden koko päiväksi (lapsi vierastaa).”

Nainen, 35 vuotta

”Yritys, jossa työskentelen, tarjoaisi ilmaista lastenhoitoapua palkalliselle ajalle (3 päivää), mutta omalla paikkakunnalla ei hoitajia ole aina saatavilla, hoitaja pitäisi varata 24 tuntia etukäteen (lapsi harvoin ilmoittaa sairastumisestaan 24 tuntia etukäteen), ja yleensä sairas lapsi tarvitsee läheisen eikä täysin vierasta ihmistä ollessaan kipeä. Eli hieno ajatus työnantajalta, mutta mieluummin hoidan itse omaa lastani, kun siihen on mahdollisuus.”

Nainen, 35 vuotta

”Jos [lapsen sairasteluun] menee useampi päivä, otetaan toipilasvaiheeseen työpaikan tarjoama hoitaja tai pyydetään isovanhempia apuun.”

Nainen, 37 vuotta

”Muutaman paniikkitilanteen jouduimme hoitamaan miehen työpaikan tarjoaman sairaan lapsen hoitopalvelun avulla, mutta muutoin hoidimme kaiken kahdestaan, monesti läpsystä vaihto -tyylillä.”

Nainen, 33 vuotta

”Miehen työpaikka maksaisi myös lastenhoitajan sairaspäiville. Lapsi täytti vasta kolme, joten emme ole halunneet vielä käyttää ulkopuolista hoitajaa. Ehkä tänä vuonna kokeilemme sitäkin, jos sairaspäiviä tulee enemmän.”

Nainen, 40 vuotta


Lähde: HS:n lasten sairastelua koskeva verkkokysely

Fakta

Hoitaja tai hoitovapaa


 Jos alle 10-vuotias lapsi sairastuu äkillisesti, vanhempi voi työsopimuslain mukaan jäädä pois töistä tilapäiselle hoitovapaalle.

 Vapaa kestää enintään neljä työpäivää. Se, maksetaanko ajalta palkkaa, riippuu työehtosopimuksesta. Valtaosassa työsopimuksista palkkaa saa 3–4 päivän ajalta.

 Lastenhoitopalvelua henkilöstölle tarjoavat työnantajat ovat yleensä tehneet sopimuksen ulkopuolisen hoivayrityksen kanssa. Työntekijä tilaa itse hoitajan yrityksestä. Palvelu on hänelle maksuton ja sitä tarjotaan korkeintaan neljäksi päiväksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  2. 2

   Pisa-tulosten laskun syitä tutkinut psykologi vastaa kritiikkiin: ”En ole havainnut yhteyttä ensimmäisenä maailmassa”

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  5. 5

   Kauppakeskus Redi on ongelmissa, ja nyt se tarvitsisi jotain täysin poikkeuksellista, sanoo asian­tuntija – HS pyysi arvioita, miten asiakas­pulasta kärsivä Redi selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  6. 6

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  7. 7

   Rokotuksista tuli riitaa terveydenhuollon työpaikoilla – nyt ministeriö muuttaa jopa irtisanomisiin johtanutta lakia

  8. 8

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  9. 9

   Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

  10. 10

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  4. 4

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  5. 5

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  7. 7

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  8. 8

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  9. 9

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  10. 10

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Kysyttiin, mitä kuuluu tehdä ja opettaja sanoi, että mitä vaan” – Uusien opetus­menetelmien ongelmat ovat oppilaille ja opettajille tuttuja, mutta voiko niitä syyttää suomalaisten oppimis­tulosten laskusta? Tilaajille
  3. Pisa-tulosten laskun syitä tutkinut psykologi vastaa kritiikkiin: ”En ole havainnut yhteyttä ensimmäisenä maailmassa”
  4. Rokotuksista tuli riitaa terveydenhuollon työpaikoilla – nyt ministeriö muuttaa jopa irtisanomisiin johtanutta lakia
  5. Kauppakeskus Redi on ongelmissa, ja nyt se tarvitsisi jotain täysin poikkeuksellista, sanoo asian­tuntija – HS pyysi arvioita, miten asiakas­pulasta kärsivä Redi selviäisi alku­vaikeuksistaan Tilaajille
  6. Asuntolainan koronnousu pelottaa yhä useampaa – Tällaisia korko­suojia eri pankit suosittelevat, mutta kannattaako koko suojaus? Tilaajille
  7. Suomen yrittäjät haluavat oppi­sopimuksen myös korkea­kouluihin – ”Idea olisi, että korkeakoulut aidosti jalkautuisivat työpaikoille”
  8. Kaupustelijat esittelevät taloyhtiöille energian- ja vedensäästöpalveluita isoilla lupauksilla – Jäitä hattuun, yritykset tekevät kuitenkin bisnestä, neuvoo asiantuntija Tilaajille
  9. Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa
  10. Amerikkalaiset ovat löytäneet sisäisen Aku Ankkansa – ja juuri se on tehnyt Yhdysvaltojen politiikasta niin pelottavaa
  11. Perhetausta vaikuttaa yhä enemmän koulumenestykseen
  12. Näytä lisää