Kotimaa

Yhä useampi työnantaja tarjoaa hoitajaa kipeälle lapselle, mutta vanhemmat arkailevat – ”Muutaman paniikkitilanteen jouduimme hoitamaan”

Monen asiantuntijan ja hoiva-alan ammattilaisen työnantaja tarjoaa työntekijöilleen lastenhoitopalvelua, ettei vanhemman tarvitse välttämättä jäädä kotiin koko ajaksi, kun pieni lapsi on sairas.

Kun alle 10-vuotias lapsi sairastuu äkillisesti, vanhemmalla on oikeus jäädä töistä neljäksi päiväksi pois hoitamaan lasta. Yhä useammat työnantajat tarjoavat kuitenkin työntekijöilleen lastenhoitopalvelua, ettei vanhemman tarvitsisi välttämättä jäädä kotiin.

”Sairaan lapsen hoitoedun käyttö on selvästi laajentunut. Sitä tarjotaan vaihtoehtona erityisesti yrityksissä, joissa on paljon asiantuntijatyöntekijöitä ja joissa työhön kuuluu paljon deadlineja”, kertoo johtaja Ilkka Oksala Elinkeinoelämän keskusliitosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kertoi tiistaina erilaisista keinoista, joita vanhemmat käyttävät lasten sairastelukierteestä selviämiseen. Perheet ratkovat hoitoa usein yhdistelmällä, johon kuuluu vanhempien vuorottelua, isovanhempien apua, etätöitä ja myös työnantajan kustantamaa lastenhoitopalvelua.

Tilastoja sairaan lapsen hoitopalvelun käytöstä ei ole. Kysynnän kasvun vahvistavat myös palvelua tarjoavat yritykset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Stella Kotipalvelut oy:n asiakkaina oli vielä puolitoista vuotta sitten noin 300 henkilökunnalleen hoitopalvelua tarjoavaa yritystä, kun nyt niitä on yli 700.

Sairaanhoitaja Kirsi Boman on hankkinut muutaman kerran hoitajan työnantajan kustantaman lapsenhoitopalvelun kautta ja mennyt itse nelivuotiaan lapsen sairastaessa töihin.

Hän työskentelee sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavan Luona oy:n pyörittämässä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa Vantaalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bomanin tytär on ollut tällöin toipumassa flunssasta tai korvatulehduksesta, mutta ei vielä siinä kunnossa, että hänet olisi voinut viedä päiväkotiin. Hoitaja on tullut perheen kotiin Nurmijärvelle päivän varoitusajalla ja raportoinut päivän sujumisesta whatsapp-viestillä.

”On tullut tunne, että lapsi on turvallisissa käsissä. Lapsi on nauttinut täysin palkein, kun joku on hoivannut ja leikkinyt hänen kanssaan koko päivän. Hän on kysellyt myös jälkikäteen, milloin hoitaja tulee taas leikkimään”, Boman kertoo.

Joidenkin hoiva-alan työnantajien lisäksi sairaan lapsen hoitopalvelua tarjoavat esimerkiksi toiset teknologia- ja media-alan yritykset sekä asianajo-, arkkitehti- ja tilintarkastus- ja konsulttitoimistot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Myös julkinen puoli on herännyt siihen, että yhteiskunnan varoja säästää se, ettei leikkaussalin henkilökunta seiso toimettomana, kun lääkäri ei pääse töihin”, sanoo toimitusjohtaja Minna Isotalus Hoivanet oy:sta, jonka asiakkaana on muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus).

Työntekijä ei ole velvollinen käyttämään työnantajan tarjoamaa lastenhoitopalvelua, EK:n Oksala korostaa. Sitä tarjotaan korkeintaan neljäksi päiväksi, eli samaksi ajaksi, jolloin vanhemmalla itsellään on oikeus jäädä hoitamaan sairastunutta lasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki keinot, jotka helpottavat työn ja perheen yhteensovittamista, ovat periaatteessa kannatettavia, sanoo työelämäasioiden päällikkö Lotta Savinko korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavasta.

”Lastenhoitopalvelun pitäisi olla sellainen, että se on akuutissa tilanteessa aamulla helposti saatavilla, eikä hoitajan etsimiseen mene puolta päivää. Sen pitäisi olla myös yhdenvertainen eli koko henkilöstön käytössä ja tiedossa.”

Savinko uskoo, että etätyömahdollisuus vähentää asiantuntijatyössä lastenhoitopalvelun käyttöä. Monet vanhemmat tekevät kotona töitä samalla kuin hoitavat sairasta lasta.

”Ei voi sanoa suoraan, onko se hyvä vai huono ratkaisu. Monilla voi olla pelkoja siitä, miten lapsi suostuu jäämään vieraan hoitajan kanssa ja miten päivä sujuu.”

Sairaanhoitaja Kirsi Bomanin mukaan lastenhoitopalvelun käyttö on sujunut ilman suurempia ongelmia. Kerran hoitajaa ei saatu siksi, että julkiset kulkuvälineet olivat lakossa.

Bomanin mukaan työnantajan tarjoaman palvelun käyttö on tuntunut vapaaehtoiselta. Hän ei jättäisi lasta esimerkiksi silloin, kun tämä on korkeassa kuumeessa.

”Vuosi sitten tyttärellä oli kamala vesirokko, enkä missään nimessä olisi jättänyt häntä vieraan hoitoon. Äidin sydän ei veny sellaiseen.”

Toisin kuin monen asiantuntijatyössä olevan kohdalla, Bomanin työtä ei voi juuri tehdä etänä. Jos hän ei pääse töihin, asiakastapaamiset peruuntuvat tai siirtyvät toiselle hoitajalle.

”Kaikki tietävät, että sijaisten saaminen on sosiaali- ja terveysalalla todella haastavaa.”

Koko henkilöstölle tarjottava sairaan lapsen hoitopalvelu on yksi keino helpottaa työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista, sanoo henkilöstöjohtaja Marjut Kelloniemi Luona oy:stä.

”Työnantajan etu on, että kun palvelua hyödynnetään, vältymme säätämiseltä esimerkiksi sijaisten etsinnässä ja kokousten järjestämisessä.”

Kelloniemen mukaan yrityksessä on korostettu, että kenenkään ei tarvitse tilata hoitajaa, vaan sairasta lasta voi edelleen hoitaa kotona itse. Puolentoista vuoden ajan tarjolla olleen palvelun käyttö on ollut toistaiseksi melko vähäistä ja painottunut lapsen toipilaspäiviin.

”En tiedä tarkemmin, miksei palvelua ole käytetty useammin. Palvelua kokeilleet ihmiset ovat kuitenkin tykänneet siitä, joten se ei ole ollut turha juttu.”

”Muutaman paniikkitilanteen jouduimme hoitamaan” – Näin HS:n verkkokyselyn vastaajat kommentoivat sairaan lapsen hoitopalvelua

”Toisen vanhemman puolesta olisi myös mahdollisuus käyttää työnantajan maksamaa hoitajaa, mutta tämän ikäisen lapsen (4-vuotias) kohdalla ei ole luontevaa jättää sairasta lasta vieraan ihmisen kanssa kahden koko päiväksi (lapsi vierastaa).”

Nainen, 35 vuotta

”Yritys, jossa työskentelen, tarjoaisi ilmaista lastenhoitoapua palkalliselle ajalle (3 päivää), mutta omalla paikkakunnalla ei hoitajia ole aina saatavilla, hoitaja pitäisi varata 24 tuntia etukäteen (lapsi harvoin ilmoittaa sairastumisestaan 24 tuntia etukäteen), ja yleensä sairas lapsi tarvitsee läheisen eikä täysin vierasta ihmistä ollessaan kipeä. Eli hieno ajatus työnantajalta, mutta mieluummin hoidan itse omaa lastani, kun siihen on mahdollisuus.”

Nainen, 35 vuotta

”Jos [lapsen sairasteluun] menee useampi päivä, otetaan toipilasvaiheeseen työpaikan tarjoama hoitaja tai pyydetään isovanhempia apuun.”

Nainen, 37 vuotta

”Muutaman paniikkitilanteen jouduimme hoitamaan miehen työpaikan tarjoaman sairaan lapsen hoitopalvelun avulla, mutta muutoin hoidimme kaiken kahdestaan, monesti läpsystä vaihto -tyylillä.”

Nainen, 33 vuotta

”Miehen työpaikka maksaisi myös lastenhoitajan sairaspäiville. Lapsi täytti vasta kolme, joten emme ole halunneet vielä käyttää ulkopuolista hoitajaa. Ehkä tänä vuonna kokeilemme sitäkin, jos sairaspäiviä tulee enemmän.”

Nainen, 40 vuotta


Lähde: HS:n lasten sairastelua koskeva verkkokysely

Fakta

Hoitaja tai hoitovapaa


 Jos alle 10-vuotias lapsi sairastuu äkillisesti, vanhempi voi työsopimuslain mukaan jäädä pois töistä tilapäiselle hoitovapaalle.

 Vapaa kestää enintään neljä työpäivää. Se, maksetaanko ajalta palkkaa, riippuu työehtosopimuksesta. Valtaosassa työsopimuksista palkkaa saa 3–4 päivän ajalta.

 Lastenhoitopalvelua henkilöstölle tarjoavat työnantajat ovat yleensä tehneet sopimuksen ulkopuolisen hoivayrityksen kanssa. Työntekijä tilaa itse hoitajan yrityksestä. Palvelu on hänelle maksuton ja sitä tarjotaan korkeintaan neljäksi päiväksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  3. 3

   Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

  4. 4

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  5. 5

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  6. 6

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  7. 7

   Suomen ulkoministeriö: Pohjois-Suomen gps-häirintä tuli Venäjän alueelta

  8. 8

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  9. 9

   Eeva Turusen lempeän humoristinen novellikokoelma kommunikaation vaikeudesta voitti HS:n kirjallisuuspalkinnon – suora lähetys tilaisuudesta jatkuu

  10. 10

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  3. 3

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  6. 6

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  7. 7

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  8. 8

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää