Kotimaa

Poikkeuksellinen aivotutkimus selvittää suomalaissyntyisten ja venäläistaustaisten piileviä asenteita

”Tuli vähän sellainen tunne, että tutkijat halusivat selvittää, miten vaarallisia me Suomessa asuvat venäläiset olemme”, sanoo yksi tutkimukseen osallistuneista.

Suhtautuvatko Suomessa pitkään asuneet venäläistaustaiset tiedostamattaan myönteisesti Venäjään ja kielteisesti Suomeen? Entä näkyykö Suomessa syntyneiden kantasuomalaisten aivokuvissa negatiivisia tunteita itänaapuria kohtaan?

Muun muassa näitä kysymyksiä Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkijaryhmä on selvittämässä poikkeuksellisessa tutkimuksessa aivokuvantamisen keinoin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkijat pyrkivät selvittämään kuvantamisen avulla, hahmottavatko suomalaissyntyiset ja venäläistaustaiset tiedostamattomalla biologispohjaisella tasolla maailmaa eri tavoin.

Tutkimus on ajankohtainen, sillä Venäjän kaksoiskansalaisten kelpoisuus valtion virkoihin on ollut viime vuosina julkisessa keskustelussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjän perustuslain mukaan sen kansalaisen pitää puolustaa Venäjää. Laki koskee siis myös Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia.

HS keskusteli tutkimukseen osallistuneen venäläistaustaisen henkilön kanssa. Nimettömänä kokemastaan kertoneelle oli tullut tutkimuksesta epämukava olo.

”Siitä tuli vähän sellainen tunne, että tutkijat halusivat selvittää, miten vaarallisia me Suomessa asuvat venäläiset olemme.”

Tutkimuksen johtaja Iiro Jääskeläinen Aalto-yliopistosta kertoo, että herkkä yhteiskunnallinen tilanne on yksi lähtökohta tutkimuksen tekemiseen.


”Suurvaltojen väliset jännitteet ovat kasvaneet, ja Venäjän toimet ovat olleet paljon uutisissa. Suomessa ihmiset pelästyvät uutisia, joissa kerrotaan vaikkapa venäläisten hävittäjien tekemistä ilmatilaloukkauksista.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jännitteet eivät välttämättä näy yksilötasolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On hyvä kysymys, missä määrin jännitteet kohdistuvat venäläistaustaisiin Suomessa asuviin. Ehkä eivät merkittävästi, vaan suomalaiset saattavat suhtautua epäillen ennemminkin Venäjän valtioon.”

Vastaavia, ryhmien välisiin jännitteisiin pureutuneita aivotutkimuksia on tehty aiemmin Israelissa. Siellä aivotutkijat ovat selvittäneet israelinjuutalaisten ja palestiinalaisten välisiä asenteita.

Jääskeläinen kertoo, että Suomessa ei ole vastaavaa väestöryhmien välistä vastakkainasettelua kuin Israelissa. Suomessa suurimmat jännitteet olisivat ehkä kantasuomalaisten ja turvapaikanhakijoiden välillä.

”Tutkimuksessa tarvitaan kuitenkin sujuvaa suomen kielen taitoa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miten ennakkoasenteita voidaan tutkia aivojen kuvantamislaitteilla?

Viime vuonna alkaneessa tutkimuksessa on tutkittu kahta ryhmää. Toinen niistä on 24 kantasuomalaisen ryhmä. Tähän ryhmään kuuluvien molemmat vanhemmat ovat suomenkielisiä ja syntyneet Suomessa.

Toinen samankokoinen ryhmä koostuu Suomessa pitkään asuneista venäläistaustaisista. Heistä osa on Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia. Ryhmän jäsenen vanhemmista vähintään toinen on venäläissyntyinen.

Koehenkilöt kävivät kaksi kertaa tutkimuksessa. Yhdellä tutkimuskäynnillä koehenkilö kuunteli tarinaa aivojen sähkömagneettisen toiminnan mittauksen aikana.

Tarinan päähenkilöt olivat suomalaisia ja venäläisiä, ja tarinassa oli kohtia, joissa kulttuuritaustat nousivat selvästi esiin. Tällaisia olivat muun muassa uskontoon, sotaan ja vaikkapa Venäjän Voitonpäivään liittyvät kohdat.

”Siis koehenkilöt kuuntelivat saippuaoopperatyyppistä tarinaa samalla, kun heidän aivotoimintaansa mitattiin.”

Myös toisella tutkimuskerralla koehenkilöt kuuntelivat tarinaa, mutta tällä kertaa magneettikuvauslaitteessa maaten. Toiminnallisella magneettikuvauksella tutkijat saavat lisätietoja siitä, miten aivot prosessoivat tarinan tapahtumia.

Toisen kerran lopuksi koehenkilöille tehtiin reaktioaikatesti IAT, jolla voidaan mitata henkilön arvostuksia. Jos henkilö esimerkiksi suosii Venäjää, hänen reaktioaikansa on nopea silloin, kun Venäjään ja hyvään liittyviä sanoja pitää luokitella samaan ryhmään.

IAT-testillä on aiemmin testattu muun muassa ihmisten rasistisuutta. Tulosten mukaan ihminen arvioi itsensä usein vähemmän rasistiseksi kuin mitä IAT-testin tulokset osoittavat.

Jääskeläinen korostaa, että nyt tehtävässä tutkimuksessa ei ole kuitenkaan kyse rasismin mittaamisesta.

”Tutkimuksessa nousee todennäköisesti esille stereotypioita. Kyse ei ole kuitenkaan rasismista vaan ihmisen tavasta olla ekonominen pyrkiessään hahmottamaan maailmaa.”

Ekonomisuus liittyy tutkijoiden käyttämiin sisäryhmä- ja ulkoryhmä-termeihin.

Jos ihminen havainnoi toista samaan sisäryhmään kuuluvaa henkilöä, kuten esimerkiksi kantasuomalainen toista kantasuomalaista, ihminen käyttää havainnointiin itsereflektiosta vastaavia aivoalueita. Hän siis ymmärtää toisen käyttäytymistä itsensä kautta.

Ulkoryhmään kuuluvan henkilön käytöstä ihminen taas ymmärtää yleisen tietämyksen ja esimerkiksi juuri stereotypioiden kautta. Venäläistaustainen voi kuulua kantasuomalaisen ulkoryhmään.

Entä jos oletus siitä, että Suomessa pitkään asuneet venäläistaustaiset suosisivat Venäjää pitää paikkansa?

Voivatko tutkimuksen tulokset lisätä jo olemassa olevia ennakkoasenteita, varsinkin jos asenteisiin liittyvät erot todella liittyvät kulttuuritaustaan?

Jääskeläinen myöntää, että tutkimustulos voi lisätä jännitteitä.

”Kun tieto ja tietämys lisääntyvät, niitä voidaan käyttää väärin. Tiede voi antaa aseita vaikkapa kansankiihottajille, ja tulosten väärinkäyttöä on tosi vaikea välttää.”

Hän kuitenkin korostaa, että ihmisryhmien välisten jännitteiden ymmärtämisestä syntyy runsaasti hyötyjä. Jo pelkkä ihmisten itsetuntemuksen lisääntyminen edistää jännitteiden vähentymistä.

”Kun tiede pystyy selvittämään sen, mistä ihmisryhmien väliset jännitteet syntyvät, se mahdollistaa erilaiset interventiot.”

Tällaisia interventioita on jo testattu Israelissa Tel Avivin yliopistossa. Yksi keino muokata ihmisen kielteisiä ja virheellisiä ennakkoasenteita on paradoksaalinen interventio. Niin sanottu järkipuhe vaikkapa palestiinalaisten terroristien tilastollisesta pienestä lukumäärästä ei heiluta ihmisen ennakkokäsityksiä. Tämän takia tutkijat kokeilivat käänteistä lähestymiskeinoa.

”Haastattelija vei ennakkoasenteet äärimmilleen ja kysyi esimerkiksi, että pitääkö paikkansa, että kaikki palestiinalaiset ovat murhanhimoisia, ja he haluavat mieluummin tappaa juutalaisia kuin huolehtia omista lapsistaan. Jos henkilöllä on tolkkua päässä, hän rupeaa miettimään, että eiväthän asiat ihan noin ole.

Paradoksaalista interventiota testanneet tutkijat havaitsivat, että paikkansa pitämättömät epäluulot lientyivät, ja seurannan perusteella muutos oli myös pysyvä.

Suomalaistutkimuksessa on nyt meneillään aineiston analyysivaihe. Tutkimustulokset julkaistaan aikaisintaan vuoden kuluttua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaksoiskansalaisuus
 • Venäjä
 • Aivotutkimus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten pääjohtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  3. 3

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  4. 4

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  5. 5

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  6. 6

   ”Sirkuloidaan presentaatio iimeilillä” – HS kysyi lukijoilta, ärsyttävätkö anglismit ja moni vastasi kyllä

  7. 7

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  8. 8

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi äidit nukahtavat aina kesken elokuvan?

  10. 10

   Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  4. 4

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  5. 5

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  6. 6

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  7. 7

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää