Kotimaa

Poikkeuksellinen aivotutkimus selvittää suomalaissyntyisten ja venäläistaustaisten piileviä asenteita

”Tuli vähän sellainen tunne, että tutkijat halusivat selvittää, miten vaarallisia me Suomessa asuvat venäläiset olemme”, sanoo yksi tutkimukseen osallistuneista.

Suhtautuvatko Suomessa pitkään asuneet venäläistaustaiset tiedostamattaan myönteisesti Venäjään ja kielteisesti Suomeen? Entä näkyykö Suomessa syntyneiden kantasuomalaisten aivokuvissa negatiivisia tunteita itänaapuria kohtaan?

Muun muassa näitä kysymyksiä Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkijaryhmä on selvittämässä poikkeuksellisessa tutkimuksessa aivokuvantamisen keinoin.

Tutkijat pyrkivät selvittämään kuvantamisen avulla, hahmottavatko suomalaissyntyiset ja venäläistaustaiset tiedostamattomalla biologispohjaisella tasolla maailmaa eri tavoin.

Tutkimus on ajankohtainen, sillä Venäjän kaksoiskansalaisten kelpoisuus valtion virkoihin on ollut viime vuosina julkisessa keskustelussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjän perustuslain mukaan sen kansalaisen pitää puolustaa Venäjää. Laki koskee siis myös Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia.

HS keskusteli tutkimukseen osallistuneen venäläistaustaisen henkilön kanssa. Nimettömänä kokemastaan kertoneelle oli tullut tutkimuksesta epämukava olo.

”Siitä tuli vähän sellainen tunne, että tutkijat halusivat selvittää, miten vaarallisia me Suomessa asuvat venäläiset olemme.”

Tutkimuksen johtaja Iiro Jääskeläinen Aalto-yliopistosta kertoo, että herkkä yhteiskunnallinen tilanne on yksi lähtökohta tutkimuksen tekemiseen.


”Suurvaltojen väliset jännitteet ovat kasvaneet, ja Venäjän toimet ovat olleet paljon uutisissa. Suomessa ihmiset pelästyvät uutisia, joissa kerrotaan vaikkapa venäläisten hävittäjien tekemistä ilmatilaloukkauksista.”

Jännitteet eivät välttämättä näy yksilötasolla.

”On hyvä kysymys, missä määrin jännitteet kohdistuvat venäläistaustaisiin Suomessa asuviin. Ehkä eivät merkittävästi, vaan suomalaiset saattavat suhtautua epäillen ennemminkin Venäjän valtioon.”

Vastaavia, ryhmien välisiin jännitteisiin pureutuneita aivotutkimuksia on tehty aiemmin Israelissa. Siellä aivotutkijat ovat selvittäneet israelinjuutalaisten ja palestiinalaisten välisiä asenteita.

Jääskeläinen kertoo, että Suomessa ei ole vastaavaa väestöryhmien välistä vastakkainasettelua kuin Israelissa. Suomessa suurimmat jännitteet olisivat ehkä kantasuomalaisten ja turvapaikanhakijoiden välillä.

”Tutkimuksessa tarvitaan kuitenkin sujuvaa suomen kielen taitoa.”

Miten ennakkoasenteita voidaan tutkia aivojen kuvantamislaitteilla?

Viime vuonna alkaneessa tutkimuksessa on tutkittu kahta ryhmää. Toinen niistä on 24 kantasuomalaisen ryhmä. Tähän ryhmään kuuluvien molemmat vanhemmat ovat suomenkielisiä ja syntyneet Suomessa.

Toinen samankokoinen ryhmä koostuu Suomessa pitkään asuneista venäläistaustaisista. Heistä osa on Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia. Ryhmän jäsenen vanhemmista vähintään toinen on venäläissyntyinen.

Koehenkilöt kävivät kaksi kertaa tutkimuksessa. Yhdellä tutkimuskäynnillä koehenkilö kuunteli tarinaa aivojen sähkömagneettisen toiminnan mittauksen aikana.

Tarinan päähenkilöt olivat suomalaisia ja venäläisiä, ja tarinassa oli kohtia, joissa kulttuuritaustat nousivat selvästi esiin. Tällaisia olivat muun muassa uskontoon, sotaan ja vaikkapa Venäjän Voitonpäivään liittyvät kohdat.

”Siis koehenkilöt kuuntelivat saippuaoopperatyyppistä tarinaa samalla, kun heidän aivotoimintaansa mitattiin.”

Myös toisella tutkimuskerralla koehenkilöt kuuntelivat tarinaa, mutta tällä kertaa magneettikuvauslaitteessa maaten. Toiminnallisella magneettikuvauksella tutkijat saavat lisätietoja siitä, miten aivot prosessoivat tarinan tapahtumia.

Toisen kerran lopuksi koehenkilöille tehtiin reaktioaikatesti IAT, jolla voidaan mitata henkilön arvostuksia. Jos henkilö esimerkiksi suosii Venäjää, hänen reaktioaikansa on nopea silloin, kun Venäjään ja hyvään liittyviä sanoja pitää luokitella samaan ryhmään.

IAT-testillä on aiemmin testattu muun muassa ihmisten rasistisuutta. Tulosten mukaan ihminen arvioi itsensä usein vähemmän rasistiseksi kuin mitä IAT-testin tulokset osoittavat.

Jääskeläinen korostaa, että nyt tehtävässä tutkimuksessa ei ole kuitenkaan kyse rasismin mittaamisesta.

”Tutkimuksessa nousee todennäköisesti esille stereotypioita. Kyse ei ole kuitenkaan rasismista vaan ihmisen tavasta olla ekonominen pyrkiessään hahmottamaan maailmaa.”

Ekonomisuus liittyy tutkijoiden käyttämiin sisäryhmä- ja ulkoryhmä-termeihin.

Jos ihminen havainnoi toista samaan sisäryhmään kuuluvaa henkilöä, kuten esimerkiksi kantasuomalainen toista kantasuomalaista, ihminen käyttää havainnointiin itsereflektiosta vastaavia aivoalueita. Hän siis ymmärtää toisen käyttäytymistä itsensä kautta.

Ulkoryhmään kuuluvan henkilön käytöstä ihminen taas ymmärtää yleisen tietämyksen ja esimerkiksi juuri stereotypioiden kautta. Venäläistaustainen voi kuulua kantasuomalaisen ulkoryhmään.

Entä jos oletus siitä, että Suomessa pitkään asuneet venäläistaustaiset suosisivat Venäjää pitää paikkansa?

Voivatko tutkimuksen tulokset lisätä jo olemassa olevia ennakkoasenteita, varsinkin jos asenteisiin liittyvät erot todella liittyvät kulttuuritaustaan?

Jääskeläinen myöntää, että tutkimustulos voi lisätä jännitteitä.

”Kun tieto ja tietämys lisääntyvät, niitä voidaan käyttää väärin. Tiede voi antaa aseita vaikkapa kansankiihottajille, ja tulosten väärinkäyttöä on tosi vaikea välttää.”

Hän kuitenkin korostaa, että ihmisryhmien välisten jännitteiden ymmärtämisestä syntyy runsaasti hyötyjä. Jo pelkkä ihmisten itsetuntemuksen lisääntyminen edistää jännitteiden vähentymistä.

”Kun tiede pystyy selvittämään sen, mistä ihmisryhmien väliset jännitteet syntyvät, se mahdollistaa erilaiset interventiot.”

Tällaisia interventioita on jo testattu Israelissa Tel Avivin yliopistossa. Yksi keino muokata ihmisen kielteisiä ja virheellisiä ennakkoasenteita on paradoksaalinen interventio. Niin sanottu järkipuhe vaikkapa palestiinalaisten terroristien tilastollisesta pienestä lukumäärästä ei heiluta ihmisen ennakkokäsityksiä. Tämän takia tutkijat kokeilivat käänteistä lähestymiskeinoa.

”Haastattelija vei ennakkoasenteet äärimmilleen ja kysyi esimerkiksi, että pitääkö paikkansa, että kaikki palestiinalaiset ovat murhanhimoisia, ja he haluavat mieluummin tappaa juutalaisia kuin huolehtia omista lapsistaan. Jos henkilöllä on tolkkua päässä, hän rupeaa miettimään, että eiväthän asiat ihan noin ole.

Paradoksaalista interventiota testanneet tutkijat havaitsivat, että paikkansa pitämättömät epäluulot lientyivät, ja seurannan perusteella muutos oli myös pysyvä.

Suomalaistutkimuksessa on nyt meneillään aineiston analyysivaihe. Tutkimustulokset julkaistaan aikaisintaan vuoden kuluttua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaksoiskansalaisuus
 • Venäjä
 • Aivotutkimus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  8. 8

   Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla

  9. 9

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  10. 10

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkonen vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta
  3. Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkonen vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset Tilaajille
  4. Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla
  5. Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi
  6. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  7. Ihmisten yhteistyö­kyvyn salaisuus löytyy kasvatuksesta – Kun lasta hoitavat muutkin kuin äiti, kehittyy myös kyky myötätuntoon Tilaajille
  8. Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko
  9. Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?
  10. Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”
  11. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  12. Näytä lisää