Kotimaa

Huumeliiga sai peräti 90 vuotta vankeutta – Yhden ihmisen vuorokausi vankilassa maksaa enemmän kuin yö hyvässä hotellissa

Syyttäjä ajoi 30 syytetylle yhteensä yli 200 vuoden tuomioita Pirkanmaan isossa huumejutussa. Pelkästään jutun tutkinta maksoi 750 000 euroa.

Pirkanmaan käräjäoikeus langetti perjantaina iltapäivällä ison nipun tuomioita, jotka liittyvät isoon, pääosin ulkomaalaisten miesten pyörittämään amfetamiinibisnekseen Pirkanmaalla ja muualla Suomessa.

Syyttäjät ajoivat jutussa syytetyille lähes 30 ihmisille tuomioita, joiden yhteismitta olisi ollut yli 200 vuotta vankeutta. Oikeudessa monen syytteet kaatuivat ja kokonaismäärä jäi hieman alle 90 vuoden. Kolmelletoista heistä tuomio tietää useamman vuoden linnareissua.

Pisimmän tuomion eli kaksitoista vuotta sai Farman Osman Abdulkhadir kolmesta törkeästä huumausainerikoksesta. Kahdeksan vuoden tuomiot saivat Rawand Chimani, Ricardo Hubert Jan Duda ja Araz Hassan Khalil. Monen syyte kaatui näytön puutteeseen.

Ryhmä tuotti Suomeen kymmeniä kiloa amfetamiinia Hollannista kahdessa erässä ja Suomessa sen siirtelyihin osallistui usea tekijä eri rooleissa. Puolet eli vajaat 20 kiloa jäi poliisin haltuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syyttäjät vaativat kovennusta tuomioihin sillä perusteella, että teot olivat suunnitelmallisia ja ne tehtiin osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa. Oikeus ei nähnyt asiaa samoin. Sen mukaan kahden keskiössä olleen amfetamiinierän maahantuonti ei ollut erityisen suunnitelmallista, vaan niiden siirtely osoitti paremminkin epätietoisuutta ja sattumanvaraisuutta.

Valtiolle 28 syytetyn puolustuksesta tuli runsaan 600 000 euron lasku tässä vaiheessa, kun tiedossa vielä ole, millainen hovioikeuskäsittely asiassa käydään.

Huumeliigan saamien vankeusvuosien yhteispotti on suuri, mutta ei hätyyttele kovimpia tapauksia, jotka ovat pitkälti yli sadan vuoden.

Tällainen kertatuomio luo paikan tarkastella sen hintaa ja kovien tuomioiden kustannuksia ylipäänsä valtiolle.

Yksi vankivuorokausi maksaa 172 euroa – eli kuluneen vertauksen mukaan enemmän kuin yö hyvässä hotellissa.

Yksi vuosi vankilassa maksaa keskimäärin 62 600 euroa ja vuosi suljetussa vankilassa maksaa jo noin 73 000 euroa. Avolaitoksissa ja koevapaudessa on halvempaa.

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan hinta tulee jonkin verran nousemaan tulevina vuosina.


Vankien määrä on tasaisessa laskussa, mikä vaikuttaa yksikköhinnan nousuun. Samoin siihen vaikuttavat yleinen hintojen nousu sekä toimitilojen menot.

Rikosseuraamuslaitoksen kustannuksista kolme neljäsosaa on palkkoja ja vuokria eli kiinteitä kustannuksia, joihin eivät vankien määrän vaihtelut juuri vaikuta. Ulkomaalaisten vankien määrä on noussut tasaisesti ja heitä on nyt viidesosa Suomen vangeista.

Tampereella tuomitun liigan tuomioiden voi siis teoriassa laskea maksavan yli viisi miljoonaa euroa. Vielä maanantaina kolmelle luetaan samaan vyyhtiin liittyvät syytteet.

Ihan näin yksinkertaista tuomiomatematiikka ei kuitenkaan ole, sillä esimerkiksi osa tuomituista on luovutettu Suomeen oikeudenkäyntiin sillä ehdolla, että mahdollinen tuomio tullaan kärsimään kotimaassa eli tässä tapauksessa Hollannissa.

He siis poistuvat Suomen vankivahvuudesta viimeistään, kun tuomio on lainvoimainen.

Samoin kaikki eivät muutenkaan istuisi koko tuomioaikaa, koska suuri osa heistä saa alennusta ensikertalaisuudesta.

Mutta joka tapauksessa valtiolle jää keskiössä olleista amfetamiinieristä ja niiden siirtelyihin osallistuneiden tuomioista miljoonien eurojen lasku, jota maksetaan vielä vuosia eteenpäin. Valtiolle tulee siis kalliiksi se, että jotkut koettavat rikastua huumekaupalla.

Pelkästään tämän huumejutun tutkinta on maksanut poliisille tähän mennessä vähintään 750 000 euroa, jossa 100 000 euroa oli palkkojen päälle meneviä ylimääräisiä kuluja.

Vankeusvuosimäärää voi katsoa myös toiselta kannalta: mitä paremmin poliisi tekee huumetutkinnassa työnsä, sen ”kalliimmaksi” se tulee vankeinhoidolle. Mitä enemmän poliisi satsaa huumetutkintaan, sitä enemmän työstä aiheutuu tuomioita, jotka ovat kalliita yhteiskunnalle.

Poliisi ei tietenkään asiaa näin ajattele, vaan näkee taustalla kustannuksia suuremman hyvän ja sen että nuoret eivät huumebisnekseen sotkeutuisi. Tutkinta on myös viesti.

”Tässä haetaan vaikuttavuutta. Koetetaan saada mahdollisimman laajasti organisaatiota kiinni, myös lähettäjiä ja kontaktihenkilöitä, ei vain pelkästään kuriireja”, sanoo jutun tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Räty.

”Jos oikein pitkään asiaa lasketaan, niin saatetaan säästää sairaanhoitokuluissa joskus tai vastaavissa oheisrikollisuuden kustannuksissa. Näin me yritämme laskea sitä. Toki se maksaa, mutta jos me haluamme tehdä tällaisia juttuja, joita yleisö meiltä odottaa, niin ei sitä ilmaiseksikaan saa.”

Samaa sanoo syyttäjä, vankikustannuksia ei lasketa – eikä sitä voisikaan.

”Lehdessä uutisten yhteydessä ihmiset usein kommentoivat, että kuinkahan paljon tämäkin maksaa yhteiskunnalle. Joskus kustannusasia voidaan huomioida esimerkiksi pienissä jutuissa, mutta tämäntyyppisissä jutuissa se ei ole vaihtoehto, kun on kyse ylitörkeästä rikoksesta. Ei se ole harkintakriteeri”, sanoo toinen jutun syyttäjistä, kihlakunnansyyttäjä Miia Marttila.

Hän myös muistuttaa, että tapauksessa ihan kaikki ei tule kokonaan Suomen maksettavaksi.

”Tässäkin jutussa moni siirretään omaan kotimaahansa, koska heitä on luovutettu sillä ehdolla, että voivat kärsiä mahdollisen rangaistuksen kotimaassaan”, hän sanoo.

Vankiloissa tällainen samassa jutussa tuomittujen vankien iso määrä erottautuu muista vangeista tuomioidensa pituuden vuoksi. Puolella vangeista rangaistuksen pituus on vain alle puoli vuotta.

”Vankiloissa on jatkuvaa läpivirtausta, vankeusrangaistusten suorittamisia aloitetaan ja lopetetaan päivittäin useita. En näe olevan ongelmaa sijoittaa esimerkiksi 25 vankia eri laitoksiin”, sanoo ylitarkastaja Ari Juuti rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksiköstä.

”Kyseinen vankimäärä mahtuu hyvin yhteen suljettuun vankilaan. Todennäköisesti heitä ei kuitenkaan sijoitettaisi samaan vankilaan”, Juuti kertoo.

Juuti arvioi, että pitkään jatkunut ulkomaalaisten vankien määrän nousu on taittunut.

”Heitä oli edellisessä ilmoituksessa kirjoissa vajaat 500, kun vuosi aiemmin heitä oli lähes sata enemmän. Luku tosin vaihtelee päivittäin”, hän sanoo.

”Kun huumeliigojen tekemistä rikoksista tulee tuomioita, rangaistukset ovat yleensä tuntuvia. Rikosseuraamuslaitoksessa on totuttu toimimaan pitkäaikaisvankien kanssa, eivätkä nämäkään henkilöt tule tekemään poikkeusta.”  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Huumeet
 • Vankilat
 • Oikeudenkäynnit
 • Tampere

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Kammottavassa kunnossa oleva julkinen käymälä teljetään lopullisesti Espoossa – ”On ihmisarvoa alentavaa vaatia, että kukaan kävisi siellä”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Satiiriohjelma opastaa kiinalaisia käyttäytymään Ruotsissa: ”Historiallisten rakennusten ulkopuolelle ei saa ulostaa” – Kiina vaatii SVT:ltä anteeksipyyntöä

  5. 5

   Bill Cosby saa vankeustuomion seksuaalirikoksista – Koomikko yrittää välttää nimeämisen ”väkivaltaiseksi seksuaalirikolliseksi”

  6. 6

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  7. 7

   Jos seksuaalinen häirintä oli niin pahaa, miksei poliisille ilmoitettu, kysyi Donald Trump – ja sai vastaansa ryöpyn kertomuksia siitä miten vaikeaa seksuaalisesta häirinnästä on puhua

  8. 8

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  9. 9

   Käräjätuomarille syyte Helsingissä: Julkaisi vahingossa Axl Smithin salakuvaamien uhrien nimiä

  10. 10

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  5. 5

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  8. 8

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  9. 9

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  10. 10

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kammottavassa kunnossa oleva julkinen käymälä teljetään lopullisesti Espoossa – ”On ihmisarvoa alentavaa vaatia, että kukaan kävisi siellä”
  3. STT:n vastaava päätoimittaja Mika Pettersson eroaa, tilalle Minna Holopainen – ”Saneeraus on käynyt luonnolle”, Pettersson sanoo
  4. Poliisi: Molemmat Turun saariston talousrikos­tutkinnassa pidätetyt ovat ulkomaalaisia
  5. Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”
  6. Metallica esiintyy ensi kesänä Hämeenlinnassa
  7. Jos seksuaalinen häirintä oli niin pahaa, miksei poliisille ilmoitettu, kysyi Donald Trump – ja sai vastaansa ryöpyn kertomuksia siitä miten vaikeaa seksuaalisesta häirinnästä on puhua
  8. Satiiriohjelma opastaa kiinalaisia käyttäytymään Ruotsissa: ”Historiallisten rakennusten ulkopuolelle ei saa ulostaa” – Kiina vaatii SVT:ltä anteeksipyyntöä
  9. Ruotsissa alkaa tänään hallituspeli, ja siitä on tulossa harvinaisen vaikea – Ruotsi­demokraatit ovat ratkaisemassa ensimmäistä erää oikeiston eduksi
  10. Käräjätuomarille syyte Helsingissä: Julkaisi vahingossa Axl Smithin salakuvaamien uhrien nimiä
  11. Bill Cosby saa vankeustuomion seksuaalirikoksista – Koomikko yrittää välttää nimeämisen ”väkivaltaiseksi seksuaalirikolliseksi”
  12. Näytä lisää