Kotimaa

Aasialaisten turistien aikataulu Suomessa on tehokas ja siihen sisällytetään ”maistiaisia kaikesta” – Kiinalaisia tulisi enemmänkin, jos Lapissa olisi aina talvi

Kiinalaisia turisteja virtaa Lappiin vuosi vuodelta enemmän, mutta rajallinen majoituskapasiteetti hillitsee kasvua. Kiinnostusta kiinalaisilla olisi kesämatkailuunkin, mutta nykytilanteessa sen kasvattaminen ei onnistu.

Kiinalaisia odotetaan Lappiin jälleen tänä talvena ennätysmäärin, sanoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Rovaniemellä talvikausi käynnistyy virallisesti marraskuun puolivälissä, joulun avauksen yhteydessä.

Sen jälkeen Lappiin alkaa virrata matkustajia eri puolilta maailmaa. Lappi on etenkin Aasiassa tällä hetkellä kovassa huudossa.

Vuodesta 2015 lähtien kiinalaisten Lapin-matkailijoiden määrä on kasvanut päätä huimaavaa vauhtia.


Vuosina 2016 ja 2017 kiinalaiset sekä heidän kanssaan samaan tilastoon lasketut Hongkongista ja Taiwanista tulleet matkustajat olivat suurin majoittuva matkailijaryhmä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiinalaisten määrän kasvu on jatkunut myös tänä vuonna, joskin tahti on hieman rauhoittunut.

Vuonna 2017 kasvua tuli edellisvuoteen verrattuna yli 60 prosenttia. Tämän vuoden tammi–kesäkuussa kiinalaiset ovat yöpyneet Rovaniemellä jo 30 700 kertaa. Se on lähes 30 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Tilastot on kerätty majoitusliikkeiltä, joilla on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeilla varustettua matkailuvaunupaikkaa. Esimerkiksi suosittu Airbnb ei yllä mainituissa luvuissa näy.

Kärkkäinen jakaa kiinalaiset matkailijat karkeasti kahteen kategoriaan. Lappiin tulee nuoria, jotka saapuvat sinne etsimään elämyksiä. Toinen Suomeen ja Lappiin saapuva ryhmä on vanhempi, jo työuransa päättänyt tai sen loppusuoralla oleva väestö.

”Aasiasta saapuvat matkailijat ovat polarisoituneita. Joko tulee nuoria tai senioreita. Ruuhkavuodet siellä taitavat olla sen verran napakoita, että perheellisiä näkyy vähän vähemmän”, Kärkkäinen sanoo.


Kiinalaisen tyypillinen matka on myös kovin erilainen verrattuna esimerkiksi eurooppalaiseen tyyliin. Eurooppalaiset suosivat pidempiä ja rauhallisempia aktiviteetteja. Heillä ei ole välttämättä tarvetta nähdä ja kokea kaikkea kerralla.

Aasialaisten matkaohjelma sen sijaan on tiivis. He eivät halua tehdä kovinkaan pitkäkestoisia asioita. He käyttävät aikansa tehokkaasti ja haluavat saada maistiaisia kaikesta tekemisestä.

”Aasialaisten kulttuurissa viihteellisyydellä ja hauskanpidolla on suuri merkitys. Heidän tekemisensä ja toiveensa saattavat vaikuttaa lapsellisilta ja leikkimielisiltä. Se on piirre, joka ei muissa asiakkuuksissa näy”, Kärkkäinen sanoo.

Aasialaiset etsivät elämyksiä, joista he voivat kertoa matkansa jälkeen. Lapissa nojataan perinteiseen Suomi-kuvaan: revontuliin, poroihin, lumeen ja joulupukkiin.


”Etenkin kiinalaiset ovat kovin kiinnostuneita joulusta. Joulupukkia on matkan aikana päästävä tapaamaan”, Kärkkäinen sanoo.

Lapin matkailuvaltit ovat siis hyvin perinteisiä – ainakin suomalaisen näkökulmasta. Lappi tarjoaa kiinalaisille elämyksiä, joita muualla maailmassa ei välttämättä ole tarjolla.

”Kiinalaiset ovat kiinnostuneita myös koiravaljakkoajeluista ja vierailuista porotiloille. Lisäksi Lapissa heitä kiinnostaa Suomen luonnon puhtaus ja suomalainen luontosuhde. Joillekin saunassa käynti tai kävely lumisessa maastossa voi olla iso elämys”, Kärkkäinen sanoo.

Yksi syy kiinalais­matkailijoiden määrän kasvuun oli kiinalaisen verkkokaup­pajätin Alibaban tempaus vuonna 2016. Yhtiö ilmoitti tuolloin, että se aikoo tuoda Rovaniemen seudulle 50 000 kiinalais­turistia.

”He lanseerasivat silloin oman matkatuotantonsa Euroopassa Rovaniemellä”, Kärkkäinen sanoo.

Alibaban ilmoittama matkustajien määrä ei lopulta toteutunut, mutta se käynnisti koneet lopullisesti. Ennen Alibaban tempausta matkoja oli myyty jo ennakkoon, joten yhtiölle myytiin matkoja sen verran kuin niitä oli myymättä.

Lapin matkustajamäärien kasvu näkyy myös lentoasemilla.

Vuonna 2017 Lapin lentokentillä oli runsaat 1,3 miljoonaa matkustajaa. Viime vuoden keväällä kasvua luonnehdittiin ennätysmäiseksi.

Finavian lentoasemaverkoston johtajan Jani Jolkkosen mukaan matkustajamäärien kasvu on jatkunut edelleen. Vilkkaimpia lentoasemia on ryhdytty parantamaan.

”Finavia on päättänyt investoida Lapin matkustajamäärillä mitattuna suurimmille kentille eli Rovaniemelle, Kittilään ja Ivaloon 55 miljoonaa euroa kasvun mahdollistamiseksi jatkossakin”, Jolkkonen sanoo.

Kemi-Tornion lentoasemaa lukuun ottamatta Lapin kenttien matkustajamäärät ovat lisääntyneet niin kotimaisten kuin ulkomaisten matkustajien määrällä mitattuna tänäkin vuonna.

Kansainvälisten matkustajien määrä paisuu Lapissa, ja suoria lentoja sinne on lisätty myös Euroopasta, etenkin Britanniasta ja Saksasta.

Kiinalaisten Lapin-matkailijoiden osuus ei suoraan näy tilastoissa, koska Kiinasta ei ole Lappiin suoria lentoja.

Finavian tammi–elokuun lentotilastojen mukaan Suomen ja Kiinan välisessä lentoliikenteessä on ollut 16,2 prosenttia enemmän matkustajia kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

”Kiinasta ei ole suoria lentoja Lappiin, mutta ajan kanssa näemme, tuleeko niitä”, Jolkkonen sanoo.

Matkailijoiden määrän kasvu tuo myös haasteita. Pinta-alaa Lapissa on enemmän kuin tarpeeksi, mutta esimerkiksi majoituskapasiteetti asettaa rajoitteita.

Vuonna 2017 ulkomaalaiset matkailijat yöpyivät Rovaniemellä 631 000 kertaa. Visit Rovaniemen tavoitteena on, että vuonna 2022 vastaava luku olisi 1,5 miljoonaa. Tavoitteen toteutuminen vaatii etenkin kesäkauden myynnin kehittämistä.

Talvikaudella hotellit ovat täynnä, mutta kesäkaudella täyttöaste laahaa. Talvella kapasiteettia voisi kasvattaa, mutta hiljaisempi kesä rajoittaa sitä.

Myös työvoiman saaminen ja pitäminen ympäri vuoden on haastavaa.

”Kun kausi hiljenee, monet työntekijät lähtevät Etelä-Suomeen tai muualle töihin. Emme pysty kasvattamaan kesäsesongin suosiota nykyisellä työvoimapolitiikalla.”

Talvikaudella kysyntää olisi enemmänkin, ja Kärkkäisen mukaan Aasiassa olisi lisäkiinnostusta myös kesämatkusteluun. Palveluja yritetään kehittää siihen suuntaan, että asiakkaita olisi nykyistä tasaisemmin ympäri vuoden.

”Investointien on oltava kannattavia ja kestäviä.”

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Turismi
 • Kiina
 • Lappi
 • Rovaniemi
 • Jussi Salmela

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  4. 4

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen

  7. 7

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Siennaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  8. 8

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  9. 9

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  10. 10

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  9. 9

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset
  3. Petosvyyhti Helsingin seudulla: Yritys pumppasi petollisten lainojen ja tekaistujen laskujen avulla 150 000 euroa ulkomaisille tileille
  4. Kiira Korpi halusi olla tarkoituksella avoin elämäkerrassaan – ”Menestyksen hinta voi olla kova”
  5. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  6. Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Siennaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä
  7. Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset
  8. Tuomariehdokas Kavanaugh kiisti seksuaalisen ahdistelun moneen kertaan – Ja kiistämisen hän oppi mestarilta, Bill Clintonilta
  9. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – HS seuraa ja näyttää suorana
  10. Ruotsalainen F1-kuljettaja ylistää Kimi Räikkösen merkitystä, vaikka menetti itse työpaikkansa
  11. Asiantuntijaraati testasi muhkeita punaviinejä Amerikasta – peräti neljä viiniä sai raadilta neljä tähteä Tilaajille
  12. Näytä lisää