Kotimaa

Aasialaisten turistien aikataulu Suomessa on tehokas ja siihen sisällytetään ”maistiaisia kaikesta” – Kiinalaisia tulisi enemmänkin, jos Lapissa olisi aina talvi

Kiinalaisia turisteja virtaa Lappiin vuosi vuodelta enemmän, mutta rajallinen majoituskapasiteetti hillitsee kasvua. Kiinnostusta kiinalaisilla olisi kesämatkailuunkin, mutta nykytilanteessa sen kasvattaminen ei onnistu.

Kiinalaisia odotetaan Lappiin jälleen tänä talvena ennätysmäärin, sanoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Rovaniemellä talvikausi käynnistyy virallisesti marraskuun puolivälissä, joulun avauksen yhteydessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen jälkeen Lappiin alkaa virrata matkustajia eri puolilta maailmaa. Lappi on etenkin Aasiassa tällä hetkellä kovassa huudossa.

Vuodesta 2015 lähtien kiinalaisten Lapin-matkailijoiden määrä on kasvanut päätä huimaavaa vauhtia.


Vuosina 2016 ja 2017 kiinalaiset sekä heidän kanssaan samaan tilastoon lasketut Hongkongista ja Taiwanista tulleet matkustajat olivat suurin majoittuva matkailijaryhmä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiinalaisten määrän kasvu on jatkunut myös tänä vuonna, joskin tahti on hieman rauhoittunut.

Vuonna 2017 kasvua tuli edellisvuoteen verrattuna yli 60 prosenttia. Tämän vuoden tammi–kesäkuussa kiinalaiset ovat yöpyneet Rovaniemellä jo 30 700 kertaa. Se on lähes 30 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilastot on kerätty majoitusliikkeiltä, joilla on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeilla varustettua matkailuvaunupaikkaa. Esimerkiksi suosittu Airbnb ei yllä mainituissa luvuissa näy.

Kärkkäinen jakaa kiinalaiset matkailijat karkeasti kahteen kategoriaan. Lappiin tulee nuoria, jotka saapuvat sinne etsimään elämyksiä. Toinen Suomeen ja Lappiin saapuva ryhmä on vanhempi, jo työuransa päättänyt tai sen loppusuoralla oleva väestö.

”Aasiasta saapuvat matkailijat ovat polarisoituneita. Joko tulee nuoria tai senioreita. Ruuhkavuodet siellä taitavat olla sen verran napakoita, että perheellisiä näkyy vähän vähemmän”, Kärkkäinen sanoo.


Kiinalaisen tyypillinen matka on myös kovin erilainen verrattuna esimerkiksi eurooppalaiseen tyyliin. Eurooppalaiset suosivat pidempiä ja rauhallisempia aktiviteetteja. Heillä ei ole välttämättä tarvetta nähdä ja kokea kaikkea kerralla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aasialaisten matkaohjelma sen sijaan on tiivis. He eivät halua tehdä kovinkaan pitkäkestoisia asioita. He käyttävät aikansa tehokkaasti ja haluavat saada maistiaisia kaikesta tekemisestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Aasialaisten kulttuurissa viihteellisyydellä ja hauskanpidolla on suuri merkitys. Heidän tekemisensä ja toiveensa saattavat vaikuttaa lapsellisilta ja leikkimielisiltä. Se on piirre, joka ei muissa asiakkuuksissa näy”, Kärkkäinen sanoo.

Aasialaiset etsivät elämyksiä, joista he voivat kertoa matkansa jälkeen. Lapissa nojataan perinteiseen Suomi-kuvaan: revontuliin, poroihin, lumeen ja joulupukkiin.


”Etenkin kiinalaiset ovat kovin kiinnostuneita joulusta. Joulupukkia on matkan aikana päästävä tapaamaan”, Kärkkäinen sanoo.

Lapin matkailuvaltit ovat siis hyvin perinteisiä – ainakin suomalaisen näkökulmasta. Lappi tarjoaa kiinalaisille elämyksiä, joita muualla maailmassa ei välttämättä ole tarjolla.

”Kiinalaiset ovat kiinnostuneita myös koiravaljakkoajeluista ja vierailuista porotiloille. Lisäksi Lapissa heitä kiinnostaa Suomen luonnon puhtaus ja suomalainen luontosuhde. Joillekin saunassa käynti tai kävely lumisessa maastossa voi olla iso elämys”, Kärkkäinen sanoo.

Yksi syy kiinalais­matkailijoiden määrän kasvuun oli kiinalaisen verkkokaup­pajätin Alibaban tempaus vuonna 2016. Yhtiö ilmoitti tuolloin, että se aikoo tuoda Rovaniemen seudulle 50 000 kiinalais­turistia.

”He lanseerasivat silloin oman matkatuotantonsa Euroopassa Rovaniemellä”, Kärkkäinen sanoo.

Alibaban ilmoittama matkustajien määrä ei lopulta toteutunut, mutta se käynnisti koneet lopullisesti. Ennen Alibaban tempausta matkoja oli myyty jo ennakkoon, joten yhtiölle myytiin matkoja sen verran kuin niitä oli myymättä.

Lapin matkustajamäärien kasvu näkyy myös lentoasemilla.

Vuonna 2017 Lapin lentokentillä oli runsaat 1,3 miljoonaa matkustajaa. Viime vuoden keväällä kasvua luonnehdittiin ennätysmäiseksi.

Finavian lentoasemaverkoston johtajan Jani Jolkkosen mukaan matkustajamäärien kasvu on jatkunut edelleen. Vilkkaimpia lentoasemia on ryhdytty parantamaan.

”Finavia on päättänyt investoida Lapin matkustajamäärillä mitattuna suurimmille kentille eli Rovaniemelle, Kittilään ja Ivaloon 55 miljoonaa euroa kasvun mahdollistamiseksi jatkossakin”, Jolkkonen sanoo.

Kemi-Tornion lentoasemaa lukuun ottamatta Lapin kenttien matkustajamäärät ovat lisääntyneet niin kotimaisten kuin ulkomaisten matkustajien määrällä mitattuna tänäkin vuonna.

Kansainvälisten matkustajien määrä paisuu Lapissa, ja suoria lentoja sinne on lisätty myös Euroopasta, etenkin Britanniasta ja Saksasta.

Kiinalaisten Lapin-matkailijoiden osuus ei suoraan näy tilastoissa, koska Kiinasta ei ole Lappiin suoria lentoja.

Finavian tammi–elokuun lentotilastojen mukaan Suomen ja Kiinan välisessä lentoliikenteessä on ollut 16,2 prosenttia enemmän matkustajia kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

”Kiinasta ei ole suoria lentoja Lappiin, mutta ajan kanssa näemme, tuleeko niitä”, Jolkkonen sanoo.

Matkailijoiden määrän kasvu tuo myös haasteita. Pinta-alaa Lapissa on enemmän kuin tarpeeksi, mutta esimerkiksi majoituskapasiteetti asettaa rajoitteita.

Vuonna 2017 ulkomaalaiset matkailijat yöpyivät Rovaniemellä 631 000 kertaa. Visit Rovaniemen tavoitteena on, että vuonna 2022 vastaava luku olisi 1,5 miljoonaa. Tavoitteen toteutuminen vaatii etenkin kesäkauden myynnin kehittämistä.

Talvikaudella hotellit ovat täynnä, mutta kesäkaudella täyttöaste laahaa. Talvella kapasiteettia voisi kasvattaa, mutta hiljaisempi kesä rajoittaa sitä.

Myös työvoiman saaminen ja pitäminen ympäri vuoden on haastavaa.

”Kun kausi hiljenee, monet työntekijät lähtevät Etelä-Suomeen tai muualle töihin. Emme pysty kasvattamaan kesäsesongin suosiota nykyisellä työvoimapolitiikalla.”

Talvikaudella kysyntää olisi enemmänkin, ja Kärkkäisen mukaan Aasiassa olisi lisäkiinnostusta myös kesämatkusteluun. Palveluja yritetään kehittää siihen suuntaan, että asiakkaita olisi nykyistä tasaisemmin ympäri vuoden.

”Investointien on oltava kannattavia ja kestäviä.”

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Turismi
 • Kiina
 • Lappi
 • Rovaniemi
 • Jussi Salmela

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi miehet lähettävät naisille kuvia omasta peniksestään? Ruotsalaistoimittaja löysi kuusi syytä hämmentävälle käytökselle

  2. 2

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  3. 3

   Autoilijoiden häikäilemättömyys koulun edessä Espoossa on saanut jo poikkeukselliset mittasuhteet – ”Ajoneuvo­käyttäytyminen on lähtenyt käsistä”

  4. 4

   Mitä näet tässä kuvassa? Juha Vasara kuvasi tavallista bussiterminaalia, kun hän kohtasi odottamattoman näyn

  5. 5

   Turkkilaislehti: USA:lla on hallussaan nauhoite, jossa Saudi-Arabian kruununprinssi määrää toimittaja Khashoggin ”hiljentämisen niin pian kuin mahdollista”

  6. 6

   Koomikko Iikka Kivi oli ahdistunut vihankylväjä, joka louhi verkosta todisteita maahanmuuttajien pahuudesta – Nyt hän kertoo, miksi purki pahan olonsa viattomiin

   Tilaajille
  7. 7

   EU-tuomioistuin vahvisti: Ruotsi ei saa myydä nuuskaa muualle unioniin

  8. 8

   Neljän tähden dokumentti kuvaa raadollisesti Suomen vanhimman pelitalon sekoilua, kun yhtiö yrittää luoda epätoivoisesti kansainvälistä hittiä

  9. 9

   ”Ylikuormitus täällä on ihan hysteeristä” – HS:n selvitys kertoo sosiaali- ja terveysministeriön kriisistä, jonka kärsijöiksi uhkaavat joutua kaikkein heikoimmat

   Tilaajille
  10. 10

   The Voice Kids ja Talent siivittivät Mollyn lapsena laulajanuralle, mutta vastassa oli karu maailma huumeineen ja syömishäiriöineen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Uusia tietoja nuolilla surmatusta amerikkalaisesta seikkailijasta: uhmasi kieltoja pyrkiessään eristetyn heimon luo

  4. 4

   Keskelle Vaalimaan korpea on noussut eriskummallinen ostosparatiisi – HS tutustui venäläisiä houkuttelevaan outlet-kylään, joka muistuttaa kulissia

  5. 5

   Saastuttaa sisä­ilmaa, synnyttää kosteus­vaurion, vahingoittaa kerrostalon rakenteita – Kysyimme, ovatko ilmalämpöpumppuihin liitetyt epäilykset todellisia

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  8. 8

   Miksi miehet lähettävät naisille kuvia omasta peniksestään? Ruotsalaistoimittaja löysi kuusi syytä hämmentävälle käytökselle

  9. 9

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  10. 10

   Autoilijoiden häikäilemättömyys koulun edessä Espoossa on saanut jo poikkeukselliset mittasuhteet – ”Ajoneuvo­käyttäytyminen on lähtenyt käsistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  11. Näytä lisää