Kotimaa

”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

Korhosen elämää ohjailevat viinan osto ja poliisin antamat siirtymiskäskyt.

”Henkilökohtainen ja julkinen anteeksipyyntö olisi paikallaan”, sanoo ”ihmisroskaan” Oulussa yhdistetty Markku Korhonen, 51.

Korhonen päätyi viime viikolla sanomalehti Kalevan kuvituskuvaan juttuun, jossa kerrottiin keskustan Riikka Moilasen valtuustossa pitämästä ihmisroska-puheesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vaikka se oli otettu takaapäin, kaikki tunnistivat minut siitä heti. Sama kävelykeppi ja samat vaatteet, eihän minulla ole muita.”

Korhonen suuttui niin, että marssi seuraavana päivänä poliisilaitokselle jättämään rikosilmoituksen. Se koski sekä hänestä otettua kuvaa että Moilasen hänestä ja hänen kavereistaan käyttämää ilmaisua ”ihmisroska”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Alkoholisti ja asunnoton – Korhonen on molempia. Roska hän ei silti halua olla, vaikka välillä tuntuu, että ihmiset niin ajattelevat.

”Tuntuu, ettei halutakaan auttaa, vaan ajatellaan, että tulisi jäteauto ja veisi nuo roskat kaatopaikalle.”

Korhonen sanoo ahdistuneensa ihmisroskakuvasta niin, että hän meni viikonloppuna heikkoon kuntoon. Tuli juotua, mutta ei syötyä moneen päivään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maanantaina puolilta päivin hän on omien sanojensa mukaan selvin päin. Repussa on silti tyhjä Gambina-pullo ja povitaskussa puoliksi juotu Suomi-viina, aamulla saatuja aineksia.

Korhosen asumuksena toimii teltta - aina niin kauan, kun se saa olla sijoillaan.

”Minulla oli teltta Merikosken siltojen alla. Kun menin sinne eilen, oli kaikki viety, teltta, varavaatteet, peitto kaikki. Kuivumassa olleet sairaalan alusvaatteetkin.”

Korhosen laskujen mukaan häneltä on viety tänä vuonna ainakin kaksitoista telttaa. ”Uuden olen aina saanut kavereilta, lahjoituksina tai päivärahapäivinä ostanut.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koska teltta vietiin, ensi yön Korhonen nukkuu sillan alla jätesäkkiin kääriytyneenä. Sen mitä nukkuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En ole kymmeneen vuoteen nukkunut enempää kuin kaksi, kolme tuntia yössä. Vaikka minulla on liuta lääkkeitä masennukseen ja ahdistukseen sekä unilääkkeitä, en pysty nukkumaan.”

Korhosen porukkaan, jengiin, kuuluu viitisentoista miestä ja pari naista. Suurin osa heistä nukkuu yönsä rappukäytävissä, porttikongeissa, metsissä, siltojen alla.

Oulun uudehko kauppakeskus Valkea ja sen yötä päivää auki oleva lämmin tila Kesäkatu vetävät jengiä puoleensa. Siellä saa istua, jos pysyy hereillä. Nukahtaa ei saa, eikä käyttää vessoja.

Valkean viereisessä kiinteistössä sijaitsee Riikka Moilasen entinen työpaikka Pihlajalinna. Sen ikkunoista on hyvät näkymät aukiolle, jonne Korhonen saapuu joka ikinen aamu heti kuuden jälkeen.

”Osa meistä pääsee sisälle Valkeaan, osa ei. Ennen mitään muuta on kaikilla mielessä viina. Sen mukaan, kenellä on rahaa, joku hakee ensin seitsemältä ykköstä, ja yhdeksältä pääseekin jo viinakauppaan.”

Häiriöitä he eivät Korhonen mielestä aiheuta. Roskat menevät aina roskiin, eikä tappeluja ole, ainakaan heidän porukkansa kesken.

”Roskaajia ovat ihan toiset. Esimerkiksi nuorison jäljiltä on katu viikonloppuna hirveän näköinen.”

Häiriötä tai ei - poliisi antaa siirtymiskäskyjä tiuhaan.

”Ensin käsketään siirtymään torille. Kun ollaan siellä, käsketään Kiikeliin, kun Kiikelissä, Sonnisaareen.”

Korhosen alamäki alkoi, kun hän yrittäjänä paloi loppuun toisia auttaessaan.

”Autoin yrittäjänä yhdessä seurakunnan kanssa asunnottomia saamaan asuntoja. Tuli burnout ja aloin juomaan. En saanut riippuvuuteen apua ja se vain paheni ja paheni.”

Korhonen kokee saaneensa eniten apua seurakunnalta. Kaupunki on jättänyt hänet yksin.

”Kaupunki ei anna kämppää, olen ö-luokan kansalainen ja putoan jonossa aina uudestaan hännille.”

Yösijaksi olisi tarjolla päihteidenkäyttäjien palvelukeskus, jonka ”märälle puolelle” voi mennä ilman ennakkoilmoitustakin. Korhonen on ollut siellä vain kaksi kertaa tänä vuonna.

”Se on niin ahdistava paikka, kaikki dokaa ja siellä haisee. Moni muukin nukkuu mieluummin missä vaan muualla.”

Sinä aamuna kun Korhonen kuuli joutuneensa ihmisroska-jutun kuvitukseksi, hän nousi penkille Valkean edessä ja huusi kysymyksen: Minäkö olen roska?

”Kaikki me olimme sitä mieltä, että me osaamme kyllä käyttäytyä.”

Korjaus 19.9.2018 kello 14.52: Tarkennettu Riikka Moilasen työpaikka muotoon Pihlajalinna. Terveystalo ei liity asiaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syrjäytyminen
 • Oulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kodin murtosuojaa myyvien firmojen mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  2. 2

   ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

  3. 3

   Avomies sai lähes kymmenen vuotta Anni Törnin taposta – Mies joutuu maksamaan omaisille 31 000 euron kärsimyskorvaukset

  4. 4

   Leena Valmu merkitsi ylös kaikki työpäivän aikaiset sosiaaliset kontaktinsa ja yllättyi – ”Merkitykselliset ihmiset hukkuvat siihen massaan”

  5. 5

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  6. 6

   Tilasto paljastaa: Kyllä, somen käyttö vähenee, ja vähentäjien kärjessä ovat tekstaajat ja muut some-elämän ensimmäiset pioneerit – Tilalle tulee keski-ikäisten internet

  7. 7

   Kaleva: Oulussa taas uusi epäily lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta

  8. 8

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  9. 9

   Jouluidylliä voi varjostaa kolmen vuoden seksittömyys, joka nostaa parisuhteen konfliktit pintaan, sanoo asiantuntija – HS:n testi kertoo, millainen jouluihminen olet

  10. 10

   Yllättävä käänne: Petteri Orpo sai loppu­viikosta 2,2 miljardin euron yllätyksen, ja Suomi pääsee lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa paralympialaisia varten

  3. 3

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  4. 4

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  5. 5

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  6. 6

   Kauppakeskushanke ajautui vaikeuksiin Vantaalla: ”Joudumme miettimään eri vaihtoehtoja”

  7. 7

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  8. 8

   Kahdeksan poliisi­partiota taltutti joukko­tappelua nuoriso­tila Arkissa Vantaalla – tapahtumaan oli tullut kaksi helsinkiläistä nuoriso­joukkoa, kertoo kaupunki

  9. 9

   Hallitus juhlii ”velkaihmettä”, mutta se voi näyttää myös pahalta

  10. 10

   Kodin murtosuojaa myyvien firmojen mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Patryk Białas joutuu pukemaan ylleen hengitys­suojan lähtiessään ulos, ja ollaan kaupungissa keskellä Eurooppaa – Ilman­saasteet tappavat vuosittain seitsemän miljoonaa ihmistä, mutta ongelmaan olisi ratkaisu
  3. Isä tuomittiin Pattijoen rivitalopalosta ehdolliseen vankeuteen – kaksi lasta kuoli
  4. Avomies sai lähes kymmenen vuotta Anni Törnin taposta – Mies joutuu maksamaan omaisille 31 000 euron kärsimyskorvaukset
  5. Suomi lyhentää tänä vuonna velkaansa – Suora lähetys budjetti­keskustelusta käynnissä edus­kunnassa
  6. Leena Valmu merkitsi ylös kaikki työpäivän aikaiset sosiaaliset kontaktinsa ja yllättyi – ”Merkitykselliset ihmiset hukkuvat siihen massaan”
  7. Hallitseva Mestarien liigan mestari Real Madrid kohtaa Ajaxin pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella
  8. Useita peltikolareita ja ulosajoja Itä-Uudellamaalla – ajokeli huono lumisateen takia
  9. Oikeus on vuoden 2018 sana, päätti yhdysvaltalainen sanakirja – presidentti Trumpin twiitti toi piikin sanaa koskeviin hakuihin
  10. ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää
  11. Pikkujouluissa kannattaa suoda ajatus yökerhomuotoilulle, sillä klubi on parhaimmillaan kokonaistaideteos – mutta voisipa sisään ratsastaa vieläkin valkoisella hevosella
  12. Näytä lisää