Kotimaa

Syyllisyys kalvaa pikkulasten vanhempia, valitsevat he minkä hoitomuodon tahansa, kertoo tuore tutkimus

Vanhempien lastenhoitoratkaisuissa painavat perheen talous sekä vanhemman ja lapsen hyvinvointi. Suomessa päivä- ja kotihoidon välillä on tutkijan mukaan jännitteinen suhde.

Pitäisikö oma 1–2-vuotias hoitaa kotona vai laittaa päiväkotiin? Pikkulapsen hoitomuoto on vanhemmille vaikea ja moraalisesti latautunut valinta, jonka ratkaisemisessa painavat lapsen ja vanhemman hyvinvointi sekä perheen taloudellinen tilanne.

Riippumatta siitä, valitsevatko vanhemmat koti- vai päivähoidon, monia kalvaa syyllisyys, ilmenee Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta, jossa selvitettiin vanhempien perusteluja pienen lapsen hoitoratkaisulle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen Akatemia rahoittamaan Childcare-hankkeeseen kuuluva tutkimus julkaistiin perjantaina Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.

Vanhemmat joutuvat ottamaan lastenhoidon ratkaisussaan huomioon monta asiaa. Valinta pitää tehdä herkässä vaiheessa, kun lapsi on hyvin pieni ja varsinkin esikoislasten äidit ja isät vasta opettelevat vanhemmuutta, sanoo varhaiskasvatustieteen yliopistonlehtori Johanna Terävä Jyväskylän yliopistosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos lapsi jää kotiin, vanhemmat saattavat miettiä, olisiko varhaiskasvatuksessa ollut jotain, mistä lapsi jää nyt paitsi. Jos taas lapsi viedään hoitoon kodin ulkopuolelle, he miettivät, tekevätkö nyt lapselle hallaa. Syyllisyys tunkee läpi vanhempien ajattelun, enkä tiedä millä se kiskottaisiin heistä irti.”

Tutkimuksessa vanhemmat selittivät lastenhoitoratkaisujaan kolmen eri puhetavan kautta. Selkein ja läpitunkevin puhetapa keskittyi ”lapsen parhaaseen”. Useimmat puhuivat siitä, että pienen lapsen paras paikka on kotona.

”Ite vaan kokee, et sen lapsen on nyt parast sit kuitenkin ol viel niitten, vanhempiens kans noin pienenä. Et se on semmost, [saa] rauhas ihmetellä maailman menoo ja ne vanhemmat on sit ne ketä siin, opastaa kaikis jutuis.”

”Vanhemmat selittivät, että lapselle on tärkeää saada olla kotona ilman kiirettä ja hälinää. Päivähoitoa taas perusteltiin sillä, että lapsi tarvitsee seuraa ja se on hänen kehitykselleen tärkeää”, Terävä sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimukseen haastateltiin 75 1–2-vuotiaiden lapsen vanhempaa, joista 23 oli isiä ja 52 äitejä. Suurin osa haastatelluista kuului kahden vanhemman ydinperheisiin, mutta mukana oli myös uusperheitä, yhden vanhemman perheitä ja sateenkaariperheitä.

Vanhempien koulutustausta vaihteli peruskoulututkinnosta yliopistotutkinnon suorittaneisiin. Haastattelut toteutettiin kymmenessä eri kaupungissa.

”Erityisesti isät korostivat kodin ulkopuolisen hoidon merkitystä sillä, että lapsi hyötyy sosiaalisista suhteista. Isien mielestä kummankaan vanhemman ei olisi välttämättä tarvinnut jäädä kotiin, eikä äidinkään olisi tarvinnut potea asiasta huonoa omaatuntoa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syyllisyyden tunteet näyttävätkin tutkimuksen mukaan koskevan ennen kaikkea äitejä, joihin latautuu odotuksia ”hyvän äidin” myytin toteuttamisesta. Eniten syyllisyyttä kokevat töihin palaavat pikkulasten äidit.

Haastatteluissa oli tavallista, että äidit joko suoraan tai epäsuorasti asettivat itsensä päävastuuseen lapsen hoidosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimuksessa toinen lastenhoitoratkaisua perusteleva puhetapa liittyi vanhemman hyvinvointiin, jolla oikeutettiin työntekoa.

”Sil oli, iso merkitys mulle henkilökohtasesti, et en oo, just, et mul on vähän jotain itsenäisyyttä et mä voin osallistua meidän perheen talouteen. (...) Ei ehkä omalle luonteelle sopinut ihan hirveen hyvin tämä kotiäidin rooli, pidemmän päälle. Toki ihan pienen kanssa se on tärkee. (...) Must ainaki tuntuu siltä, että se on hänelle hyväksi, että mä voin hyvin ja mä pääsen tekemään jotain, mielekästä enkä ole stressaantuneena kotona.”

Monet äidit kertoivat, miten työ on tärkeää heidän identiteetilleen ja henkiselle hyvinvoinnilleen. Samaan hengenvetoon he saattoivat tosin pohtia, olivatko tehneet karhunpalveluksen lapselleen.

”Enemmistö koki voivansa paremmin, kun sai tehdä muutakin kuin olla kotona. Mukana oli kuitenkin niitäkin, jotka ajattelivat, ettei mikään voi tarjota heille niin paljon kuin kotielämä”, Terävä kertoo.

Kolmas tapa perustella lastenhoitoratkaisua oli raha. Toiset vanhemmat olivat opiskelijoita tai kokeneet avioeron, ja heidän oli taloussyistä pakko viedä taapero hoitoon.

Joillekin lapsen hoito kodin ulkopuolella oli vastentahtoinen valinta, jonka he olisivat toivoneen voivansa ratkaista toisin.

”Kyl mä olisin ehkä halunnu olla pidempäänki, kotona ja hoitaa. Mut sit ku rahallinen puoli ei oikein antanu periks ni sit oli pakko just lähtee töihin. Ja kun mul ei tääl kauheesti tukiverkkoo oo.”

Osa haastatelluista vanhemmista oli Terävän mukaan ”elintason ylläpitäjiä”. Heillä olisi ollut mahdollisuus jäädä kotiin pidemmäksi aikaa, mutta eivät halunneet luopua esimerkiksi ulkomaan matkoista tai autosta.

Terävän mukaan lapsen hoitoratkaisu on arvovalinta – tiettyyn pisteeseen asti. Kaikilla ei ole mahdollisuutta tehdä kysymyksestä sellaista.

”Perhettä saattaa kohdata esimerkiksi avioero tai sairastuminen, tai kunnalla ei ole tarjota vanhempien toivomaa varhaiskasvatusmuotoa, joten valintaa värittävät muutkin seikat.”

Terävän mukaan vanhempien kokemaa syyllisyyttä selittää koti- ja päivähoidon jännitteinen suhde. Suomessa ei ole koskaan ollut samanlaista kotiäitikulttuuria kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa, mutta äidin ja lapsen kiintymyssuhdetta korostava teoria on läpäissyt ajattelun.

Psykologit ja psykiatrit ovat tuoneet alle 3-vuotiaan lapsen kotihoitoa esille ideaalina, joka turvaa lapsen kehityksen, kiintymyssuhteet ja emotionaalisen hyvinvoinnin. Toisaalta viime vuosina on esitelty tutkimuksia, jotka ovat painottaneet varhaiskasvatuksen hyötyjä oppimiselle sekä sosiaaliselle ja kognitiiviselle kehitykselle.

Vanhemmat ovat Terävän mukaan tietoisia hoitomuotojen mahdollisista hyödyistä ja haitoista. Valintaa hankaloittaa myös se, että kyseessä on useimmiten äitejä koskeva joko–tai-ratkaisu.

”Elämme vähän ristiriitaisessa hetkessä ja murroksessa, jolloin ei ole varmaa, voiko pienen lapsen kodin ulkopuolelle hoitoon ilman, että hänen kiintymyssuhteilleen käy kuinkaan.”

Tutkijana Terävä toivoisi, että syyllisyydestä vapautumisessa tapahtuisi edistysaskelia. Kauheinta hänestä on kuulla kertomuksia siitä, miten äidin ”on pakko olla kotona”, vaikkei hän selvästikään nauti siitä.

”Se kertoo meidän kulttuuristamme ja uskomuksista siitä, mitä hyvä vanhemmuus on. Ei ole kuitenkaan väärin miettiä omaa hyvinvointiaan lapsen vanhempana, eikä siitä pitäisi leimautua itsekkääksi, jos laittaa oman etunsa lapsen edun rinnalle.”

Syyllisyys vähentyisi Terävän mielestä myös laadukkaaseen varhaiskasvatukseen panostamalla. Suuret ryhmäkoot, kertomukset lasten karkaamisesta päiväkodista ja sijaisten puute ovat uhkatekijöitä, jotka voivat kyseenalaista omaa hoitoratkaisua.

”Vanhemmat eivät ole tyhmiä. Jos he näkevät, että lapsen on hyvä olla päiväkodissa, ratkaisu tuottaa hyväksyntää ja iloa.”


Kursiivilla merkityt sitaatit ovat lainauksia Childcare-hankkeen vanhempien haastatteluista.

Fakta

Puolet kaksivuotiaista on kotona


 Ansiosidonnainen vanhempainrahakausi päättyy, kun lapsi on noin yhdeksän kuukauden ikäinen.

 Kotihoidon tuki mahdollistaa alle 3-vuotiaan lapsen kotihoidon. Varhaiskasvatukseen osallistuu 28 prosenttia yksivuotiaista ja 54 prosenttia kaksivuotiaista lapsista.

 Perhevapaita on ollut aikomus uudistaa työelämän ja vanhemmuuden tasa-arvon lisäämiseksi, mutta remontti kaatui tällä vaalikaudella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lapset
 • vanhemmat
 • Päivähoito
 • Varhaiskasvatus
 • Kotihoito
 • Suvi Vihavainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  2. 2

   Espoolainen kaupunginvaltuutettu joutui jättämään politiikan adoptiolapsen vuoksi: Outo lainkohta syrjii adoptiovanhempia

  3. 3

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Kauppakeskushanke ajautui vaikeuksiin Vantaalla: ”Joudumme miettimään eri vaihtoehtoja”

  5. 5

   Frankfurtin poliisissa paljastui äärioikeistolainen verkosto – poliisien epäillään uhkailleen asianajajan perhettä

  6. 6

   Kodin murtosuojaa myyvien firmojen mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  7. 7

   Jouluidylliä voi varjostaa kolmen vuoden seksittömyys, joka nostaa parisuhteen konfliktit pintaan, sanoo asiantuntija – HS:n testi kertoo, millainen jouluihminen olet

  8. 8

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa paralympialaisia varten

  9. 9

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  10. 10

   Taloyhtiön putkiremontti päättyi riitaan urakoitsijan kanssa – Osakkaat eivät saaneet heille luvattuja hyvityksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa paralympialaisia varten

  3. 3

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  4. 4

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  5. 5

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  6. 6

   Kauppakeskushanke ajautui vaikeuksiin Vantaalla: ”Joudumme miettimään eri vaihtoehtoja”

  7. 7

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  8. 8

   Kahdeksan poliisi­partiota taltutti joukko­tappelua nuoriso­tila Arkissa Vantaalla – tapahtumaan oli tullut kaksi helsinkiläistä nuoriso­joukkoa, kertoo kaupunki

  9. 9

   Hallitus juhlii ”velkaihmettä”, mutta se voi näyttää myös pahalta

  10. 10

   Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kodin murtosuojaa myyvien firmojen mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”
  3. Ruotsalaiskunta sai luvan kieltää kerjäämisen – tuomioistuimen päätös voi rohkaista myös muita kuntia
  4. Frankfurtin poliisissa paljastui äärioikeistolainen verkosto – poliisien epäillään uhkailleen asianajajan perhettä
  5. Pikkujouluissa kannattaa suoda ajatus yökerhomuotoilulle, sillä klubi on parhaimmillaan kokonaistaideteos – mutta voisipa sisään ratsastaa vieläkin valkoisella hevosella
  6. Tunti sitten
  7. VM kasvatti arviota kestävyysvajeesta neljään prosenttiin – syynä heikot syntyvyysluvut ja uusi pitkälle ulottuva ennuste
  8. Runeberg-palkintoehdokaskirjoissa käydään vimmaista monologia, etsitään rakkautta ja rakennetaan kuolematonta sielua
  9. Hostellin asiakas katosi jäljettömiin Kirkkonummella – Auto löytyi lähistöltä, poliisi aloittanut maastoetsinnät
  10. Helsinkiläinen ruokakauppa alkoi lainata kauppakasseja panttia vastaan – ”Toivon, että pääsemme eroon muovipusseista”, sanoo 5 000 kangaskassia ostanut kauppias
  11. Prima ballerina ja kulttuuripoliitikko Doris Laine vaikutti Suomessa ja maailmalla
  12. Olympiakomitea valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen – maksettavaa yhä 400 000 euroa
  13. Näytä lisää