Kotimaa

Syyllisyys kalvaa pikkulasten vanhempia, valitsevat he minkä hoitomuodon tahansa, kertoo tuore tutkimus

Vanhempien lastenhoitoratkaisuissa painavat perheen talous sekä vanhemman ja lapsen hyvinvointi. Suomessa päivä- ja kotihoidon välillä on tutkijan mukaan jännitteinen suhde.

Pitäisikö oma 1–2-vuotias hoitaa kotona vai laittaa päiväkotiin? Pikkulapsen hoitomuoto on vanhemmille vaikea ja moraalisesti latautunut valinta, jonka ratkaisemisessa painavat lapsen ja vanhemman hyvinvointi sekä perheen taloudellinen tilanne.

Riippumatta siitä, valitsevatko vanhemmat koti- vai päivähoidon, monia kalvaa syyllisyys, ilmenee Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta, jossa selvitettiin vanhempien perusteluja pienen lapsen hoitoratkaisulle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen Akatemia rahoittamaan Childcare-hankkeeseen kuuluva tutkimus julkaistiin perjantaina Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.

Vanhemmat joutuvat ottamaan lastenhoidon ratkaisussaan huomioon monta asiaa. Valinta pitää tehdä herkässä vaiheessa, kun lapsi on hyvin pieni ja varsinkin esikoislasten äidit ja isät vasta opettelevat vanhemmuutta, sanoo varhaiskasvatustieteen yliopistonlehtori Johanna Terävä Jyväskylän yliopistosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos lapsi jää kotiin, vanhemmat saattavat miettiä, olisiko varhaiskasvatuksessa ollut jotain, mistä lapsi jää nyt paitsi. Jos taas lapsi viedään hoitoon kodin ulkopuolelle, he miettivät, tekevätkö nyt lapselle hallaa. Syyllisyys tunkee läpi vanhempien ajattelun, enkä tiedä millä se kiskottaisiin heistä irti.”

Tutkimuksessa vanhemmat selittivät lastenhoitoratkaisujaan kolmen eri puhetavan kautta. Selkein ja läpitunkevin puhetapa keskittyi ”lapsen parhaaseen”. Useimmat puhuivat siitä, että pienen lapsen paras paikka on kotona.

”Ite vaan kokee, et sen lapsen on nyt parast sit kuitenkin ol viel niitten, vanhempiens kans noin pienenä. Et se on semmost, [saa] rauhas ihmetellä maailman menoo ja ne vanhemmat on sit ne ketä siin, opastaa kaikis jutuis.”

”Vanhemmat selittivät, että lapselle on tärkeää saada olla kotona ilman kiirettä ja hälinää. Päivähoitoa taas perusteltiin sillä, että lapsi tarvitsee seuraa ja se on hänen kehitykselleen tärkeää”, Terävä sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimukseen haastateltiin 75 1–2-vuotiaiden lapsen vanhempaa, joista 23 oli isiä ja 52 äitejä. Suurin osa haastatelluista kuului kahden vanhemman ydinperheisiin, mutta mukana oli myös uusperheitä, yhden vanhemman perheitä ja sateenkaariperheitä.

Vanhempien koulutustausta vaihteli peruskoulututkinnosta yliopistotutkinnon suorittaneisiin. Haastattelut toteutettiin kymmenessä eri kaupungissa.

”Erityisesti isät korostivat kodin ulkopuolisen hoidon merkitystä sillä, että lapsi hyötyy sosiaalisista suhteista. Isien mielestä kummankaan vanhemman ei olisi välttämättä tarvinnut jäädä kotiin, eikä äidinkään olisi tarvinnut potea asiasta huonoa omaatuntoa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syyllisyyden tunteet näyttävätkin tutkimuksen mukaan koskevan ennen kaikkea äitejä, joihin latautuu odotuksia ”hyvän äidin” myytin toteuttamisesta. Eniten syyllisyyttä kokevat töihin palaavat pikkulasten äidit.

Haastatteluissa oli tavallista, että äidit joko suoraan tai epäsuorasti asettivat itsensä päävastuuseen lapsen hoidosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimuksessa toinen lastenhoitoratkaisua perusteleva puhetapa liittyi vanhemman hyvinvointiin, jolla oikeutettiin työntekoa.

”Sil oli, iso merkitys mulle henkilökohtasesti, et en oo, just, et mul on vähän jotain itsenäisyyttä et mä voin osallistua meidän perheen talouteen. (...) Ei ehkä omalle luonteelle sopinut ihan hirveen hyvin tämä kotiäidin rooli, pidemmän päälle. Toki ihan pienen kanssa se on tärkee. (...) Must ainaki tuntuu siltä, että se on hänelle hyväksi, että mä voin hyvin ja mä pääsen tekemään jotain, mielekästä enkä ole stressaantuneena kotona.”

Monet äidit kertoivat, miten työ on tärkeää heidän identiteetilleen ja henkiselle hyvinvoinnilleen. Samaan hengenvetoon he saattoivat tosin pohtia, olivatko tehneet karhunpalveluksen lapselleen.

”Enemmistö koki voivansa paremmin, kun sai tehdä muutakin kuin olla kotona. Mukana oli kuitenkin niitäkin, jotka ajattelivat, ettei mikään voi tarjota heille niin paljon kuin kotielämä”, Terävä kertoo.

Kolmas tapa perustella lastenhoitoratkaisua oli raha. Toiset vanhemmat olivat opiskelijoita tai kokeneet avioeron, ja heidän oli taloussyistä pakko viedä taapero hoitoon.

Joillekin lapsen hoito kodin ulkopuolella oli vastentahtoinen valinta, jonka he olisivat toivoneen voivansa ratkaista toisin.

”Kyl mä olisin ehkä halunnu olla pidempäänki, kotona ja hoitaa. Mut sit ku rahallinen puoli ei oikein antanu periks ni sit oli pakko just lähtee töihin. Ja kun mul ei tääl kauheesti tukiverkkoo oo.”

Osa haastatelluista vanhemmista oli Terävän mukaan ”elintason ylläpitäjiä”. Heillä olisi ollut mahdollisuus jäädä kotiin pidemmäksi aikaa, mutta eivät halunneet luopua esimerkiksi ulkomaan matkoista tai autosta.

Terävän mukaan lapsen hoitoratkaisu on arvovalinta – tiettyyn pisteeseen asti. Kaikilla ei ole mahdollisuutta tehdä kysymyksestä sellaista.

”Perhettä saattaa kohdata esimerkiksi avioero tai sairastuminen, tai kunnalla ei ole tarjota vanhempien toivomaa varhaiskasvatusmuotoa, joten valintaa värittävät muutkin seikat.”

Terävän mukaan vanhempien kokemaa syyllisyyttä selittää koti- ja päivähoidon jännitteinen suhde. Suomessa ei ole koskaan ollut samanlaista kotiäitikulttuuria kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa, mutta äidin ja lapsen kiintymyssuhdetta korostava teoria on läpäissyt ajattelun.

Psykologit ja psykiatrit ovat tuoneet alle 3-vuotiaan lapsen kotihoitoa esille ideaalina, joka turvaa lapsen kehityksen, kiintymyssuhteet ja emotionaalisen hyvinvoinnin. Toisaalta viime vuosina on esitelty tutkimuksia, jotka ovat painottaneet varhaiskasvatuksen hyötyjä oppimiselle sekä sosiaaliselle ja kognitiiviselle kehitykselle.

Vanhemmat ovat Terävän mukaan tietoisia hoitomuotojen mahdollisista hyödyistä ja haitoista. Valintaa hankaloittaa myös se, että kyseessä on useimmiten äitejä koskeva joko–tai-ratkaisu.

”Elämme vähän ristiriitaisessa hetkessä ja murroksessa, jolloin ei ole varmaa, voiko pienen lapsen kodin ulkopuolelle hoitoon ilman, että hänen kiintymyssuhteilleen käy kuinkaan.”

Tutkijana Terävä toivoisi, että syyllisyydestä vapautumisessa tapahtuisi edistysaskelia. Kauheinta hänestä on kuulla kertomuksia siitä, miten äidin ”on pakko olla kotona”, vaikkei hän selvästikään nauti siitä.

”Se kertoo meidän kulttuuristamme ja uskomuksista siitä, mitä hyvä vanhemmuus on. Ei ole kuitenkaan väärin miettiä omaa hyvinvointiaan lapsen vanhempana, eikä siitä pitäisi leimautua itsekkääksi, jos laittaa oman etunsa lapsen edun rinnalle.”

Syyllisyys vähentyisi Terävän mielestä myös laadukkaaseen varhaiskasvatukseen panostamalla. Suuret ryhmäkoot, kertomukset lasten karkaamisesta päiväkodista ja sijaisten puute ovat uhkatekijöitä, jotka voivat kyseenalaista omaa hoitoratkaisua.

”Vanhemmat eivät ole tyhmiä. Jos he näkevät, että lapsen on hyvä olla päiväkodissa, ratkaisu tuottaa hyväksyntää ja iloa.”


Kursiivilla merkityt sitaatit ovat lainauksia Childcare-hankkeen vanhempien haastatteluista.

Fakta

Puolet kaksivuotiaista on kotona


 Ansiosidonnainen vanhempainrahakausi päättyy, kun lapsi on noin yhdeksän kuukauden ikäinen.

 Kotihoidon tuki mahdollistaa alle 3-vuotiaan lapsen kotihoidon. Varhaiskasvatukseen osallistuu 28 prosenttia yksivuotiaista ja 54 prosenttia kaksivuotiaista lapsista.

 Perhevapaita on ollut aikomus uudistaa työelämän ja vanhemmuuden tasa-arvon lisäämiseksi, mutta remontti kaatui tällä vaalikaudella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lapset
 • vanhemmat
 • Päivähoito
 • Varhaiskasvatus
 • Kotihoito
 • Suvi Vihavainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  2. 2

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  4. 4

   Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

  5. 5

   CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

  6. 6

   Saudi-Arabia väittää Khashoggin kuolleen vahingossa nyrkkitappelussa – hallintolähde syyttää väkivallasta väärinymmärrystä komentoketjussa

  7. 7

   Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

  8. 8

   Maija Nordman oli ratsastamassa Espoossa, kun vastaan tullut autoilija väläytti pitkiä valoja ja painoi töötin pohjaan – ”Kaikki keskittyminen meni hengissä pysymiseen”

  9. 9

   Mies kuoli työtapaturmassa Valion tehtaalla Vantaalla

  10. 10

   Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  2. 2

   Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

  3. 3

   Maija Nordman oli ratsastamassa Espoossa, kun vastaan tullut autoilija väläytti pitkiä valoja ja painoi töötin pohjaan – ”Kaikki keskittyminen meni hengissä pysymiseen”

  4. 4

   Jalankulkijan kuoliaaksi suojatiellä Tikkurilassa ajanut nainen jatkaa piileskelyään – Poliisi: Autoilija tietää, että häntä etsitään

  5. 5

   Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

  6. 6

   Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

  7. 7

   CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

  8. 8

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  9. 9

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  10. 10

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  7. 7

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  8. 8

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  9. 9

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Saudi-Arabia väittää Khashoggin kuolleen vahingossa nyrkkitappelussa – hallintolähde syyttää väkivallasta väärinymmärrystä komentoketjussa
  3. Suurvallat kehittävät aseita, joilla avaruus voitaisiin tuhota käyttökelvottomaksi Tilaajille
  4. Jaguar haastaa Teslan ja kulkee nyt myös sähköllä – Brittimerkin muotoilujohtaja uskoo, että designissa uusi I-Pace on omaa luokkaansa
  5. Tunti sitten
  6. Juna törmäsi juhlivaan väkijoukkoon Intiassa – yli 60 ihmistä kuoli
  7. On jo aika laittaa uskomushoidot lailla kuriin
  8. Uusi ”nuottien Spotify” on saanut taakseen suuret kustantajat – korvaako iPad nuottivihot muusikoiden nuottitelineillä?
  9. Vuonna 2001 huolestuneet avaruus­insinöörit astuivat Mikko Nikulaisen toimistoon – Varhain lauantaina odotettu luotain ammuttiin vihdoin kohti Merkuriusta
  10. J. Karjalainen halusi uudelle levylleen selittämätöntä taikaa ja öistä tunnelmaa – syntyi myös laulu Sirkka Lautamiehestä, jonka keräämän kasvion hän osti kirpputorilta
  11. Yksi veneilijä kuoli ja kaksi vietiin sairaalaan Hirvensalmella – uistelemaan lähteneet miehet olivat kaatuneen veneen varassa yli kaksi tuntia
  12. 2 tuntia sitten
  13. Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun Tilaajille
  14. Näytä lisää