Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Kotimaa

Pohjoisessa tuulinen sää jatkuu vielä sunnuntaina, mutta maan etelä- ja keskiosassa tuuli heikkenee – Mauri-myrsky puhalsi Itämerelle jopa 8-metrisiä aaltoja

Espoon Nuuksiossa tuuli puhalsi lauantaina iltapäivän puuskassa 23,2 metriä sekunnissa. Kova tuuli irrotti lukuisia veneitä Espoossa ja Helsingissä.

Mauri-myrsky riepotteli läntistä Suomea lauantaina. Sunnuntaina pohjoisessa tuulinen sää jatkuu vielä huomenna, mutta maan etelä- ja keskiosassa tuuli heikkenee.

Ilmatieteen laitos arvioi, että sunnuntain vastaisena yönä suuressa osassa maata on selkeää, mutta eteläisillä merialueilla ja etelärannikon tuntumassa voi tulla sade- ja ukkoskuuroja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kova tuuli viuhui lauantaina isossa osaa läntistä Suomea ja Uudellamaalla. Kova tuuli kaatoi puita ja aiheutti sähkökatkoja. Esimerkiksi Espoon Nuuksion havaintoasemalla mitattiin iltapäivällä vähän ennen puolta kolmea poikkeuksellisen kova tuulenpuuska: 23,2 m/s.

Merivartiosto kertoi kovan tulleen irrottaneen lukuisia veneitä Espoossa ja Helsingissä.
Suomenlahden merivartioston johtokeskusupseeri Janne Ryönänkoski kertoi, merivartiostoa on työllistänyt irronneet veneet. Ryönänkosken mukaan irronneiden veneiden joukossa on ollut niin soutu-, moottori- kuin purjeveneitäkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nämä työllistävät viranomaiskoneistoa, kun ei voi tietää, onko ajelehtivissa veneissä joku hädässä”, Ryönänkoski sanoo.

”Olemme soitelleet veneen omistajille, jotta saadaan veneet ja omistajat yhdistettyä keskenään.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän kehottaakin veneenomistajia tarkistamaan kiinnitykset, jos ne vähänkään mietityttävät.

Ryönänkosken mukaan pari melojaa joutui veden varaan Espoon Soukassa iltapäivällä.

”Mutta he pääsivät uimalla rantaan, jonka jälkeen ensihoito tarkisti heidät”, Ryönänkoski kertoi kajakeilla liikkeellä olleiden melojien tilanteen päättyneen kuitenkin hyvin.

Energiateollisuuden sähkökatkoseurannan mukaan iltapäivällä neljän aikaan lähes 10 000 asiakasta oli ilman sähköä, mutta tilanne elää koko ajan. Iltakahdeksan jälkeen sähköttömiä asiakkaita oli vähän yli 1 000. Sähkökatkot painottuvat aluksi Varsinais-Suomeen, jossa tuulenpuuskat kaatoivat jo yöllä ja aamulla puita. Iltapäivällä sähkökatkoja oli Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa.

”Varsinkin lounaassa ja etelärannikolla on ollut kymmeniä vahingontorjuntatehtäviä, jotka työllistävät pelastuslaitosta”, päivystävä meteorologi Korpela kertoi.


Ilmatieteen laitoksen mukaan puuskainen tuuli puhalsi maa-alueilla kovimmillaan jopa 20 metriä sekunnissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Merialueilla tuuli ylsi jopa myrskylukemiin. Vielä iltaan saakka läntisessä Suomessa Kotkasta Ouluun myrskysi. Myrsky heikkeni iltaa kohti mentäessä.

Ilmatieteen laitos antoi lauantaille oranssin eli toiseksi korkeimman tuulivaroituksen lähes koko Suomeen Lappia ja Itä-Suomea lukuun ottamatta. Merialueilla on lauantaina voimassa myrskyvaroitus tai kovan tuulen varoitus.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ”merkitsevä aallonkorkeus” oli lauantain aikana pohjoisella Itämerellä 4,6 metriä. Se tarkoittaa, että korkeimmat aallot voivat olla jopa 8,3-metrisiä.

”Nelimetriset aallot tarkoittavat kovaa aallokkoa. Kyllä se keinuttaa ja tietää, ettei ole kauhean mukavaa kyytiä”, Korpela kuvaa.

Ruotsinlaivat ovat kulkeneet myrskystä huolimatta melko normaalisti, mutta Silja Symphony joutui viime yönä jättämään Ahvenanmaan pysähdyksen väliin.

Kylmä rintama liikkuu vauhdikkaasti maan yli itään päin.

”Vuodenaika on myrskylle haavoittuvainen, joten kyllä tässä palokunnalle riittää töitä. Tuulet aiheuttavat helpommin vahinkoa kuin talvella, jolloin maa on roudassa ja lumipeitteessä, eivätkä puut ole lehdessä.”

Mauri 18 -nimen saanut myrsky johtuu Britannian länsipuolella kehittyneestä matalapaineesta, joka liikkuu koilliseen eli Suomeen päin. Perjantaina matalapaine oli Pohjanmerellä, ja se aiheutti myrskypuuskia Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa.

Muissa Pohjoismaissa myrsky on aiheuttanut jonkin verran tuhoja kaataen puita Tanskassa, eri tiedotusvälineet kertovat. Etelä-Norjassa lähes 50 000 kotitaloutta oli Aftenposten-lehden mukaan perjantai-iltana ilman sähköä.

Norjassa iäkäs mies loukkaantui, kun häneen osui tuulen irti repimän autotallin katon osia. Oslossa autoilija taas oli törmännyt kaatuneeseen puuhun, ruotsalainen Aftonbladet-lehti kertoi.

Autoilijoita varoitettiin liikkumasta teillä, sillä tuulten odotettiin yltyvän yli 25 metrin sekuntinopeuksiin.

Expressen-lehden mukaan myrsky oli kaatanut puita, aiheuttanut sähkökatkoja ja haitannut junaliikennettä Länsi-Ruotsissa.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoi varhain lauantaina Knudin menettäneen nopeasti voimansa ja Ruotsin välttyneen suuremmilta tuhoilta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan perjantain ja lauantain välinen yö oli vuodenaikaan nähden erittäin lämmin. Lounais-Suomessa mitattiin jopa yli 22 asteen yölämpötiloja. Lounaasta alkoi kuitenkin jo varhain lauantaiaamuna virrata viileämpää ilmaa.

”Mielenkiintoista on, että päivälämpötilat ovat alle 15 asteessa ja siis selvästi alemmat kuin viime yönä”, Korpela sanoo.

Kun matalapaine siirtyy viikonlopun aikana Suomen yltä Jäämerelle, Suomeen alkaa virrata lännen ja luoteen väliltä selvästi kylmempää ilmaa.

Säässä on odotettu tapahtuvan radikaali muutos, jolloin lämpötilat jäisivät alle kymmenen asteen. Tällöin oltaisiin vuodenaikaan nähden normaalissa tilanteessa.

Kuvasitko myrskyn vaikutuksia tai tuhoja? Lähetä kuva HS:n toimitukselle osoitteeseen hs.online@hs.fi, numeroon 17181 (hinta 0,60 euroa) tai tämän linkin kautta. Voit lähettää myös videoita Whatsappilla numeroon 040 661 2540.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sää
 • Myrsky
 • syysmyrsky

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  2. 2

   Helsingissä kasvanut Joy Wolfram, 29, nostettiin maailman lupaavimpien tutkijoiden listalle – Nyt hän aikoo kitkeä syövän maailmasta

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  4. 4

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  5. 5

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  6. 6

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  7. 7

   Angela Merkelin seuraaja Annegret Kramp-Karrenbauer näytti heti, mistä arvokonservatiivin aakkoset alkavat: abortista

  8. 8

   Opetetaanko arkkitehdeille lainkaan värien käyttöä? Uusista kaupunginosista tuli värien ilotulitusta, mutta Helsinkiä elävöittänyt ilmiö voi jäädä lyhytaikaiseksi

  9. 9

   ”Miksi oikein kutsuit minua?” – Huuliltalukijat tulkkasivat Britannian Mayn ja EU:n Junckerin oudon sanavaihdon

  10. 10

   Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  3. 3

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  4. 4

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  5. 5

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  6. 6

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  7. 7

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  8. 8

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  9. 9

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  10. 10

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sebastian Ahon huippuilta ei auttanut – tulikuuma Aleksandr Ovetškin teki hattutempun ja repi eroa Patrik Laineeseen
  3. Opetetaanko arkkitehdeille lainkaan värien käyttöä? Uusista kaupunginosista tuli värien ilotulitusta, mutta Helsinkiä elävöittänyt ilmiö voi jäädä lyhytaikaiseksi
  4. Vakituisten työpaikkojen väheneminen taidealoilla huolettaa ohjaaja Maarit Ruikkaa – hän itse vaihtoi alaa 30-vuotiaana ja työskentelee nyt Teatterikorkeakoulun dekaanina
  5. Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla
  6. Suomen sisällissodan jälkipyykkiä on edelleen syytä pöyhiä
  7. Nämä juomat saivat täydet viisi tähteä HS:n testeissä vuonna 2018 – viinien lisäksi hurmasivat oluet, lonkerot ja kotimainen kuohujuoma ilman alkoholia Tilaajille
  8. Kun savusumu valtaa Katowicen, Patryk Białas pukee ylleen hengityssuojan – Ilmansaasteet tappavat vuosittain seitsemän miljoonaa ihmistä, mutta ongelmaan olisi ratkaisu
  9. Angela Merkelin seuraaja Annegret Kramp-Karrenbauer näytti heti, mistä arvokonservatiivin aakkoset alkavat: abortista
  10. Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen
  11. Tunti sitten
  12. Helsingissä kasvanut Joy Wolfram, 29, nostettiin maailman lupaavimpien tutkijoiden listalle – Nyt hän aikoo kitkeä syövän maailmasta Tilaajille
  13. Näytä lisää