Kotimaa

Arkeologit tutkivat ”mustien kaivajien” ryöstelyn tuhoja Mannerheim-linjalla – Kuuluisan taistelu­aseman jäännökset haluttaisiin suojella

Maanrakennustoiminta on tuhonnut historiallisia taistelupaikkoja Venäjällä runsaasti.

Suomalaisarkeologit ovat alkaneet tutkia ja kartoittaa legendaarista Mannerheim-linjaa.

Tavoitteena on saada kuuluisa talvisodan taisteluasema ainakin joiltain osin suojelluksi Venäjällä, ennen kuin Karjalankannaksen maanrakennustoiminta tuhoaa historialliset taistelupaikat lopullisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimuksessa selvitetään myös sitä, kuinka paljon tuhoa niin sanotut mustat kaivajat ovat saaneet aikaan Mannerheim-linjalla.

Mustilla kaivajilla tarkoitetaan metallinetsimin varustautuneita harrastajia, jotka etsivät vanhoilta taistelupaikoilta ”sotaromua”. Heidän toimintansa on Venäjällä varsin villiä. Harrastus on levinnyt merkittävästi metallinetsimien yleistyttyä.


Mannerheim-linja nousi talvisodan aikana lähes myyttiseen maineeseen, kun suomalaiset onnistuivat pysäyttämään siellä ylivoimaiset neuvostojoukot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Linjan mainetta lisäsi heti sodan jälkeen neuvostopropaganda, joka teki Mannerheim-linjasta paljon vahvemman kuin se oli ollut. Neuvostoliitto yritti näin selittää huonoa taistelumenestystään.

Karjalankannaksen pääaseman nimeksi vakiintui Mannerheim-linja vasta sodan aikana. Ylipäällikkö Mannerheim ei itse pitänyt nimestä, eikä nimeä käytetty esimerkiksi Puolustusvoimien virallisissa tiedonannoissa.

Alla olevasta kartasta voi osoittamalla tutkia tietoja Mannerheim-linjan kantalinnoitteista.Mannerheim-linjan tutkimusta vetää arkeologi Oula Seitsonen Helsingin yliopistosta. Hän kertoo, että ajatus Mannerheim-linjan arkeologisesta tutkimuksesta sai alkunsa muista kaivauksista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Alun perin se lähti siitä, kun kivikautta tutkittiin useampana kesänä Karjalankannaksella. Erityisesti kun Taipaleenjoen suunnalta etsittiin kivikautista asutusta, niin todettiin, että se on käytännössä mahdotonta, koska ympäristö oli talvisodan aikana räjäytetty kokonaisuudessaan”, Seitsonen sanoo.

”Pienen ärtymyksen jälkeen ryhdyin miettimään, että sitäkin voisi ottaa huomioon ja dokumentoida, ja sitä sitten aina kivikausitutkimuksen lomassa tehtiin.”


Arkeologit ovat viime vuosina tutkineet Suomessa muitakin toiseen maailmansotaan liittyviä kohteita. Kaivauksia on ollut käynnissä muun muassa Lapissa ja Hangossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seitsonen on ollut mukana Lapin synkkä kulttuuriperintö -hankkeessa, jossa on tutkittu saksalaisten joukkojen jättämiä jälkiä.

Hangossa on käynnissä arkeologi Jan Fastin johdolla hanke, jossa on kaivettu siellä sijainneen saksalaisen kauttakulkuleirin jälkiä.


Seitsonen haluaa markkinoida Mannerheim-linjaa Venäjän kulttuuriperintöviranomaisille. Hänen mukaansa osa kohteista on säilynyt hyvin ja niistä voisi tehdä matkailukohteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Venäjällä niitä ei tällä hetkellä varsinaisesti suojaa mikään laki. Siellä suojelukysymykset katsotaan aina kohdekohtaisesti kivikautisten ja esihistoriallistenkin kohteiden osalta. Siellä ei ole samanlaista suojeluautomaatiota kuin Suomessa.”

Mannerheim-linjan arkeologiaa -hankkeen pilotointivaihe oli viime kesänä. Sen aikana kartoitettiin valtaosa pääaseman kantalinnoitteista ja sijoitettiin ne kartalle.

Projektin seuraavassa vaiheessa on tarkoitus julkistaa internetissä kaikille avoin karttasivusto, jonne Mannerheim-linjaa tuntevat voisivat itse merkitä kiinnostavia kohteita. Sivusto ei ole vielä toiminnassa, mutta se aukeaa noin kuukauden kuluessa.

Tarkoitus on, että ihmisten kartalle merkitsemät kiinnostavat kohteet ohjaavat osaltaan arkeologien työtä.

Arkeologit menevät Karjalankannakselle kenttätöihin seuraavan kerran loppusyksyllä tai ensi keväänä. Silloin on tarkoitus jatkaa kartoitusta ja tutkia erityisesti jäljellä olevia kenttälinnoitteita.

”Minua kiinnostavat varsinkin kenttälinnoitteet, koska niiden säilyneisyyttä ei ole aiemmin katsottu systemaattisesti. Niistä ei laadittu mitään tarkkoja karttoja – silloin oli muuta tekemistä”, Seitsonen sanoo.

Mannerheim-linjalla oli noin 600 konekivääripesäkettä ja -korsua, noin 800 majoituskorsua ja noin 440 kilometriä taistelu- ja yhteyshautoja. Panssarivaunuesteitä oli 136 kilometriä. Betonisia kestolinnoitteita oli yli 200.


Seitsonen kertoo, että noin 140 kilometrin mittaisen linjan kunto vaihtelee suuresti.

”Suurimman osan rakenteista venäläiset räjäyttivät välirauhan aikana, joten ne ovat enimmäkseen sortuneet, mutta kyllä ne maastossa erottuvat. Osa on säilynyt niin hyvin, että niihin pääsee sisälle kävelemään tai seikkailemaan”, hän kuvailee.

”Ne ovat aika jänniä paikkoja. Ymmärrän hyvin, että bunkkerit houkuttavat urbaania tutkimusmatkailua harrastavia ihmisiä seikkailemaan. Venäjällä on paljon sotahistorian harrastajia, ja bunkkerien seiniin on kirjoitettu tekstejä siitä, mikä bunkkeri on kyseessä.”

Linnoitteiden mahdollinen suojelu on vielä täysin auki. Yksi mahdollisuus on, että niitä suojellaan paikallisesti muistomerkkeinä. Seitsosen mukaan se vaatisi kuitenkin alueella asuvilta ihmisiltä aktiivista toimintaa.

”Aika paljon on hävinnyt 10–15 viime vuoden aikana maankäytön seurauksena. Varsin hyvin säilyneitä kohteitakin on kadonnut, kun Karjalankannakselle on rakennettu datšoja, yksityisiä lentokenttiä ja muuta vastaavaa.”

Aidoilta taistelukentiltä löytyneille esineille on omat keräilijänsä ja markkinansa. Mustien kaivajien toiminnan laajuudesta ei ole kuitenkaan tarkkaa kuvaa.

”Heidän jälkiään olisi tarkoitus kartoittaa parilla valitulla taistelukentällä ja katsoa, saisiko toiminnan laajuudesta käsitystä. Yksi tapa olisi tarkastella maastossa kaivelun jälkiä ja otetaan selvää, minkä tyyppisissä paikoissa sitä on tehty.”

Fakta

Mannerheim-linja ulottui Suomenlahdelta Laatokkaan


 Mannerheim-linjan päävastarinta-asema oli noin 140 kilometriä pitkä.

 Tämän pääaseman takana oli lisäksi kaksi muuta linjaa: Väliasema ja Taka-asema.

 Mannerheim-linja oli varustettu kanta- ja kenttälinnoittein.

 Kanta- eli kestolinnoite oli nimensä mukaisesti rakennettu useimmiten rauhan aikana erilaisista kestomateriaaleista, kuten betonista, teräksestä tai kivestä. Rakentajat olivat ammattilaisia.

 Tyypillisiä kantalinnoitteita olivat betonista valmistetut bunkkerit, jotka toimivat miehistösuojina ja joissa saattoi olla aukot konekivääreille tai tykeille.

 Kenttälinnoitteita rakensivat yleensä reserviläiset sodan uhatessa puusta, maasta tai kivenlohkareista.

 Tyypillinen kenttälinnoite oli maahan kaivettu korsu eli ryhmän tai joukkueen suojaksi maahan kaivettu suojatila, jota oli vahvistettu epäsuoraa tulta vastaan puulla, vitsaksilla, maalla ja kivillä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkeologia
 • Venäjä
 • Karjala
 • Sotahistoria
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  2. 2

   Jalankulkijan kuoliaaksi suojatiellä Tikkurilassa ajanut nainen jatkaa piileskelyään – Poliisi: Autoilija tietää, että häntä etsitään

  3. 3

   ”En iloitse oikein mistään” – HS:n lukijat kertovat, miten työ muutti heitä huonompaan suuntaan, työpsykologi neuvoo tunnistamaan nämä vaaran merkit

  4. 4

   Erikoinen liikenne­ympyrä hämmentää Espoossa – Miten ”turbo­kierto­liittymästä” on tarkoitus ajaa?

  5. 5

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  6. 6

   Osa Teollisuus­liitosta irtaantuu kiky-sopimuksen työ­ajan pidennyksestä vuonna 2020 – päätös vaikuttaa kaikkien palkan­saajien seuraaviin tes-neuvotteluihin

  7. 7

   Suomen Yrittäjiltä oma vastatoimi lakkosoppaan: Järjestö kannustaa työnantajia lopettamaan ay-liittojen jäsenmaksujen perinnän

  8. 8

   Pertunmaan Kuortin suuren operaation syynä oli henki­rikos – poliisi otti kiinni neljä ihmistä

  9. 9

   Miksi upporikas urheilija ärsyyntyy rahasta? Nyrkkeilyn ökymestari Floyd Mayweather poltti päreensä Canelo Álvarezin jättisopimuksesta

  10. 10

   Ei vastikkeita vaan osinkoja – Helsingistä löytyy erittäin varakkaita taloyhtiöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  2. 2

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  4. 4

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  7. 7

   Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin

  8. 8

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  9. 9

   Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoinen liikenne­ympyrä hämmentää Espoossa – Miten ”turbo­kierto­liittymästä” on tarkoitus ajaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  6. 6

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nämä näyttelyt kannattaa käydä katsomassa viikonloppuna – kaupunkilaiselämästä öiseen metsään
  3. ”Joku kysyi, onko tämä teos keskeneräinen? Ei todellakaan ole” – katso neljä Helene Schjerfbeckin rakastettua teosta ammattilaisen silmin
  4. Maailmasta loppuu metalli, kun 80 prosenttia puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit Tilaajille
  5. Skottinainen pyöräili ennätysajassa maailman ympäri – polki neljän kuukauden ajan keskimäärin 250 kilometrin päivätaipaleita
  6. Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa Tilaajille
  7. Miksi upporikas urheilija ärsyyntyy rahasta? Nyrkkeilyn ökymestari Floyd Mayweather poltti päreensä Canelo Álvarezin jättisopimuksesta
  8. Kuljettaja puhkui poliisin alkometriin 3,52 promillen lukemat – ratista narahtaneiden määrä on vähentynyt, mutta ”suurin osa kiinni jääneistä puhaltaa aika isot promillet”
  9. ”En iloitse oikein mistään” – HS:n lukijat kertovat, miten työ muutti heitä huonompaan suuntaan, työpsykologi neuvoo tunnistamaan nämä vaaran merkit
  10. Mika Kojonkoski saa kamerat kintereilleen rakentaessaan Kiinalle mäkihyppymaajoukkuetta – tekeillä mittava tv-sarja
  11. Vihasaarnaaja Anjem Choudary vapautui vankilasta – Suomessakin vieraillut ääri-islamisti julisti jihadistien sotalipun liehuvan jonakin päivänä Eduskuntatalon katolla
  12. Näytä lisää