Kotimaa

Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

Krp:n mukaan suomalaisen osakeyhtiön epäillään pesseen rahaa usean miljoonan euron edestä. Poliisi teki laajan operaation Turun saaristossa mutta myös mantereella Airiston Helmi oy -nimisen yrityksen tiloissa. Poliisi ei kertonut, mitä yritystä se talousrikoksista epäilee. Sunnuntainen operaatio keskittyy pimeän työvoiman käytön tutkintaan.

Keskusrikospoliisi (krp) kertoo sunnuntaina ottaneensa yhteensä kolme ihmistä kiinni liittyen Turun seudulla tehtäviin kotietsintöihin.

Lauantaina keskusrikospoliisi ilmoitti ottaneensa kaksi henkilöä kiinni ja kuulustelleensa seitsemää henkilöä talousrikostutkintaan liittyen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kuulustelut ovat sujuneet hyvin ja etsinnät suunnitelmien mukaan. Tämän päivän [sunnuntain] kohteissa keskitymme erityisesti selvittämään pimeän työvoiman käyttöä rakentamisessa”, sanoo krp:n rikostarkastaja Markku Ranta-aho sunnuntaisessa tiedotteessa.

Suomalaista osakeyhtiötä epäillään rahanpesusta usean miljoonan euron edestä, mutta krp ei kerro, mistä yrityksestä on kyse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Esitutkinnassa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua ja törkeää veropetosta. Osakeyhtiön omistus on toisessa EU-maassa, ja kuulustelluissa on useamman kuin yhden maan kansalaisia”, Ranta-aho totesi lauantaina.

Krp kertoi varhain lauantaina käynnistäneensä laajat kotietsinnät talousrikoksista epäillyn yrityksen tiloissa laajalla alueella Turun saaristossa. Operaatio on ulottunut myös mantereelle. Krp:n mukaan operaatio saattaa herättää veneilijöiden ja mökkeilijöiden huomion.

Krp twiittasi sunnuntaina operaation jatkuvan Turun saaristossa. Kotietsintäalueella on yhä voimassa lentokielto.

Lauantain aikana operaatioon osallistui noin sata ihmistä krp:stä, Lounais-Suomen poliisista ja merivartiostosta. Käytössä oli esimerkiksi merivartioston veneitä, lentokoneita ja helikoptereita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi rajoitti veneiden liikkumista alueella oman liikenteensä ja kovan tuulen takia.

Myös Puolustusvoimien henkilöstöä osallistui operaatioon, kertoi Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Sami Nurmi. Hän ei halunnut kertoa, minkä verran sotilaita oli mukana operaatiossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se ei ole oleellinen kysymys. Meillä on tiettyä asiantuntemusta”, Nurmi sanoi ja kertoi, että epäiltyihin rikoksiin tai tutkinnan kohteisiin liittyvistä asioista tiedottavat poliisiviranomaiset.

Nurmen mukaan kyseessä oli tavallinen virka-apu pyyntö, jollaisia siviiliviranomaisilta tulee Puolustusvoimille usein, noin 400 kertaa vuodessa.

Etsintäalueelle on määrätty lentokielto:


Poliisi eristi yrityksen tilat Paraisilla

Poliisilla oli operaatio myös Ybbernäsissa Paraisilla Airiston Helmi oy -nimisen yrityksen tiloissa. HS:n paikalla olleen toimittajan Kalle Koposen mukaan poliisi tutki illalla vanhoja sotilasveneitä yrityksen laiturissa. Kiinteistön alueen läheisyydessä oli iltapäivällä useita kommandopipoihin pukeutuneita poliisin ja rajavartiolaitoksen työntekijöitä pakettiautoissa.

Airiston Helmi on Paraisissa toimiva yritys, jonka päätoimialaksi on ilmoitettu yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ:n mukaan kiinteistöhallinto.


Airiston Helmellä on useita venäläiskytköksiä. Yhtiö on hakenut lupaa helikopterin laskeutumispaikalle Venäjän kansalaisen helikopterilentoja varten, ja yhtiön entisissä edustajissa on kaupparekisterin mukaan Venäjän kansalaisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muun muassa Iltalehti on kirjoittanut Airiston Helmen useista tonttikaupoista Turun saaristossa. Yhtiön ostamat saaret ja kiinteistöt sijaitsevat keskeisillä liikenneväylillä. Airiston Helmi on hankkinut Iltalehden mukaan myös omistukseensa merivoimien kalustoa puolustusvoimien poistomyynnistä.

HS:n haastattelema sotilaslähde kertoi, että yritys on ollut sekä Puolustusvoimien että suojelupoliisin ”tarkkailun alla” jo vuosien ajan epäilyttävien toimiensa vuoksi.

”Ne hankkivat strategisia kohteita, ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”, upseeri sanoo.

HS:n haastatteleman mökkiläisen mukaan yrityksen mittavat rakennusprojektit ja suuret kiinteistöt esimerkiksi Säkkiluodolla ovat herättäneet paikallisissa ihmetystä jo pitkään. Hän kertoo, että yrityksen kiinteistöillä on myös lukuisia valvontakameroita, mikä on hänen mukaansa poikkeuksellista.

”Se rakennusten määrä, mitä tuonne on tehty, on valtava, eikä kukaan siellä käy. Ja joka puolella on laitureita.”

”Me luultiin aluksi, kun joitain vuosia sitten venäläiset alkoivat matkailla, että tästä tulee joku sellainen kohde. Se olisi loogista. Mutta kun ei siellä käy juuri koskaan ketään.”

Krp ei ole kommentoinut, liittyykö Airiston Helmi tutkittavina oleviin rikosepäilyihin. HS ei myöskään ole tavoittanut Airiston Helmen edustajia kommentoimaan asiaa.

Puolustusvoimien viestintäjohtaja Sami Nurmi puolestaan sanoi, että ”Airiston Helmi ei ole millään tavalla Puolustusvoimien agendalla tai seurannassa. Minulla ei ole tietoa eikä kommentoitavaa, poliisi tiedottaa.”


Epäily rahanpesusta ja pimeästä työvoimasta

Krp:n tietojen mukaan suomalaisen osakeyhtiön epäillään pesseen rahaa usean miljoonan euron edestä. Lisäksi yhtiön epäillään käyttäneen toiminnassaan pimeää työvoimaa.

Krp:n rikostarkastaja Markku Ranta-aho kertoi lauantaina, että törkeän rahanpesun ja törkeän veropetoksen lisäksi epäillään törkeää kirjanpitorikosta. Lisäksi pienempinä rikoksina epäillään tapahtuneen työeläkevakuutusmaksupetoksia.

”Epäilty rikollinen toiminta on jatkunut jo pitkään, mutta tarkemmin en voi tässä vaiheessa siitä kertoa.”

Ranta-ahon mukaan epäiltynä on ulkomaalaisia henkilöitä. Hän ei kuitenkaan kerro kiinniotettujen kansalaisuutta.

Ranta-ahon mukaan etsintöjä jatketaan sunnuntaina, sillä Turun saaristoalueella ja mantereen puolella on paljon paikkoja, joissa poliisi ei ehtinyt lauantaina käydä.

”Poikkeuksellisen tästä operaatiosta tekee se, että se kohdistuu maantieteellisesti hajanaiseen alueeseen Turun saaristossa ja osin myös mantereen puolella”, Ranta-aho kertoi.

Etsintöjä on kohdistettu useisiin eri kohteisiin operaatioalueella, johon kuuluu muun muassa ”useampia eri rakennelmia saaristossa”.

”Käytössä ovat veneet, mutta olemme varautuneet käyttämään myös helikoptereita kuljetuksiin.”

Operaatio on vaikuttanut laajalti saaristossa.

”Pahoittelemme siitä aiheutuvaa mahdollista haittaa alueen asukkaille”, Ranta-aho sanoi lauantaina.

Veneilijät ihmettelivät operaatiota

Turun saaristossa veneilijät seurasivat lauantaiaamuna yllä pörrääviä merivartioston lentokoneita ja helikoptereita.

”Nukuimme veneessä, ja kun kurkkasimme aamulla ulos, näimme yläpuolellamme helikopterin. Merivartioston raidallisia lentokoneita kiertää täällä edelleen”, Härjanmaa-nimisen saaren lähettyvillä veneilevä Erna Tuulos kertoi aamulla.

Hänen havaintojensa mukaan merivartioston kone oli laajentanut kenttäänsä ja kiertänyt Rymättylää ja Nauvoa. Poliisiveneitä Tuulos ei ollut nähnyt.

Turun lentoaseman mukaan operaatio ei vaikuttanut normaaliin matkustajaliikenteeseen.

HS-työryhmä: Anne Viljamaa HS, Suvi Vihavainen HS, Karla Kempas HS, Johanna Juupaluoma HS, Pekka Mykkänen HS

Oletko paikalla? Ota yhteyttä HS:n toimitukseen tai lähetä kuva osoitteeseen hs.online@hs.fi, numeroon 17181 (hinta 0,60 euroa) tai tämän linkin kautta. Voit lähettää myös videoita Whatsappilla numeroon 040 661 2540.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Poliisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Tutkimus: Pikaruoka lihottaakin usein ravintola-annoksia vähemmän

  3. 3

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  4. 4

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  5. 5

   Helsinkiläinen opettaja kosketteli oppilaitaan ja lähetteli kuvia sukupuolielimestään – Tuomittiin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä 1,5 vuodeksi ehdolliseen vankeuteen

  6. 6

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  7. 7

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  8. 8

   Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

  9. 9

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  10. 10

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  3. 3

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  4. 4

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  5. 5

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  6. 6

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  7. 7

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  8. 8

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  9. 9

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  10. 10

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää