Kotimaa

Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

Krp:n mukaan suomalaisen osakeyhtiön epäillään pesseen rahaa usean miljoonan euron edestä. Poliisi teki laajan operaation Turun saaristossa mutta myös mantereella Airiston Helmi oy -nimisen yrityksen tiloissa. Poliisi ei kertonut, mitä yritystä se talousrikoksista epäilee. Sunnuntainen operaatio keskittyy pimeän työvoiman käytön tutkintaan.

Keskusrikospoliisi (krp) kertoo sunnuntaina ottaneensa yhteensä kolme ihmistä kiinni liittyen Turun seudulla tehtäviin kotietsintöihin.

Lauantaina keskusrikospoliisi ilmoitti ottaneensa kaksi henkilöä kiinni ja kuulustelleensa seitsemää henkilöä talousrikostutkintaan liittyen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kuulustelut ovat sujuneet hyvin ja etsinnät suunnitelmien mukaan. Tämän päivän [sunnuntain] kohteissa keskitymme erityisesti selvittämään pimeän työvoiman käyttöä rakentamisessa”, sanoo krp:n rikostarkastaja Markku Ranta-aho sunnuntaisessa tiedotteessa.

Suomalaista osakeyhtiötä epäillään rahanpesusta usean miljoonan euron edestä, mutta krp ei kerro, mistä yrityksestä on kyse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Esitutkinnassa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua ja törkeää veropetosta. Osakeyhtiön omistus on toisessa EU-maassa, ja kuulustelluissa on useamman kuin yhden maan kansalaisia”, Ranta-aho totesi lauantaina.

Krp kertoi varhain lauantaina käynnistäneensä laajat kotietsinnät talousrikoksista epäillyn yrityksen tiloissa laajalla alueella Turun saaristossa. Operaatio on ulottunut myös mantereelle. Krp:n mukaan operaatio saattaa herättää veneilijöiden ja mökkeilijöiden huomion.

Krp twiittasi sunnuntaina operaation jatkuvan Turun saaristossa. Kotietsintäalueella on yhä voimassa lentokielto.

Lauantain aikana operaatioon osallistui noin sata ihmistä krp:stä, Lounais-Suomen poliisista ja merivartiostosta. Käytössä oli esimerkiksi merivartioston veneitä, lentokoneita ja helikoptereita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi rajoitti veneiden liikkumista alueella oman liikenteensä ja kovan tuulen takia.

Myös Puolustusvoimien henkilöstöä osallistui operaatioon, kertoi Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Sami Nurmi. Hän ei halunnut kertoa, minkä verran sotilaita oli mukana operaatiossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se ei ole oleellinen kysymys. Meillä on tiettyä asiantuntemusta”, Nurmi sanoi ja kertoi, että epäiltyihin rikoksiin tai tutkinnan kohteisiin liittyvistä asioista tiedottavat poliisiviranomaiset.

Nurmen mukaan kyseessä oli tavallinen virka-apu pyyntö, jollaisia siviiliviranomaisilta tulee Puolustusvoimille usein, noin 400 kertaa vuodessa.

Etsintäalueelle on määrätty lentokielto:


Poliisi eristi yrityksen tilat Paraisilla

Poliisilla oli operaatio myös Ybbernäsissa Paraisilla Airiston Helmi oy -nimisen yrityksen tiloissa. HS:n paikalla olleen toimittajan Kalle Koposen mukaan poliisi tutki illalla vanhoja sotilasveneitä yrityksen laiturissa. Kiinteistön alueen läheisyydessä oli iltapäivällä useita kommandopipoihin pukeutuneita poliisin ja rajavartiolaitoksen työntekijöitä pakettiautoissa.

Airiston Helmi on Paraisissa toimiva yritys, jonka päätoimialaksi on ilmoitettu yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ:n mukaan kiinteistöhallinto.


Airiston Helmellä on useita venäläiskytköksiä. Yhtiö on hakenut lupaa helikopterin laskeutumispaikalle Venäjän kansalaisen helikopterilentoja varten, ja yhtiön entisissä edustajissa on kaupparekisterin mukaan Venäjän kansalaisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muun muassa Iltalehti on kirjoittanut Airiston Helmen useista tonttikaupoista Turun saaristossa. Yhtiön ostamat saaret ja kiinteistöt sijaitsevat keskeisillä liikenneväylillä. Airiston Helmi on hankkinut Iltalehden mukaan myös omistukseensa merivoimien kalustoa puolustusvoimien poistomyynnistä.

HS:n haastattelema sotilaslähde kertoi, että yritys on ollut sekä Puolustusvoimien että suojelupoliisin ”tarkkailun alla” jo vuosien ajan epäilyttävien toimiensa vuoksi.

”Ne hankkivat strategisia kohteita, ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”, upseeri sanoo.

HS:n haastatteleman mökkiläisen mukaan yrityksen mittavat rakennusprojektit ja suuret kiinteistöt esimerkiksi Säkkiluodolla ovat herättäneet paikallisissa ihmetystä jo pitkään. Hän kertoo, että yrityksen kiinteistöillä on myös lukuisia valvontakameroita, mikä on hänen mukaansa poikkeuksellista.

”Se rakennusten määrä, mitä tuonne on tehty, on valtava, eikä kukaan siellä käy. Ja joka puolella on laitureita.”

”Me luultiin aluksi, kun joitain vuosia sitten venäläiset alkoivat matkailla, että tästä tulee joku sellainen kohde. Se olisi loogista. Mutta kun ei siellä käy juuri koskaan ketään.”

Krp ei ole kommentoinut, liittyykö Airiston Helmi tutkittavina oleviin rikosepäilyihin. HS ei myöskään ole tavoittanut Airiston Helmen edustajia kommentoimaan asiaa.

Puolustusvoimien viestintäjohtaja Sami Nurmi puolestaan sanoi, että ”Airiston Helmi ei ole millään tavalla Puolustusvoimien agendalla tai seurannassa. Minulla ei ole tietoa eikä kommentoitavaa, poliisi tiedottaa.”


Epäily rahanpesusta ja pimeästä työvoimasta

Krp:n tietojen mukaan suomalaisen osakeyhtiön epäillään pesseen rahaa usean miljoonan euron edestä. Lisäksi yhtiön epäillään käyttäneen toiminnassaan pimeää työvoimaa.

Krp:n rikostarkastaja Markku Ranta-aho kertoi lauantaina, että törkeän rahanpesun ja törkeän veropetoksen lisäksi epäillään törkeää kirjanpitorikosta. Lisäksi pienempinä rikoksina epäillään tapahtuneen työeläkevakuutusmaksupetoksia.

”Epäilty rikollinen toiminta on jatkunut jo pitkään, mutta tarkemmin en voi tässä vaiheessa siitä kertoa.”

Ranta-ahon mukaan epäiltynä on ulkomaalaisia henkilöitä. Hän ei kuitenkaan kerro kiinniotettujen kansalaisuutta.

Ranta-ahon mukaan etsintöjä jatketaan sunnuntaina, sillä Turun saaristoalueella ja mantereen puolella on paljon paikkoja, joissa poliisi ei ehtinyt lauantaina käydä.

”Poikkeuksellisen tästä operaatiosta tekee se, että se kohdistuu maantieteellisesti hajanaiseen alueeseen Turun saaristossa ja osin myös mantereen puolella”, Ranta-aho kertoi.

Etsintöjä on kohdistettu useisiin eri kohteisiin operaatioalueella, johon kuuluu muun muassa ”useampia eri rakennelmia saaristossa”.

”Käytössä ovat veneet, mutta olemme varautuneet käyttämään myös helikoptereita kuljetuksiin.”

Operaatio on vaikuttanut laajalti saaristossa.

”Pahoittelemme siitä aiheutuvaa mahdollista haittaa alueen asukkaille”, Ranta-aho sanoi lauantaina.

Veneilijät ihmettelivät operaatiota

Turun saaristossa veneilijät seurasivat lauantaiaamuna yllä pörrääviä merivartioston lentokoneita ja helikoptereita.

”Nukuimme veneessä, ja kun kurkkasimme aamulla ulos, näimme yläpuolellamme helikopterin. Merivartioston raidallisia lentokoneita kiertää täällä edelleen”, Härjanmaa-nimisen saaren lähettyvillä veneilevä Erna Tuulos kertoi aamulla.

Hänen havaintojensa mukaan merivartioston kone oli laajentanut kenttäänsä ja kiertänyt Rymättylää ja Nauvoa. Poliisiveneitä Tuulos ei ollut nähnyt.

Turun lentoaseman mukaan operaatio ei vaikuttanut normaaliin matkustajaliikenteeseen.

HS-työryhmä: Anne Viljamaa HS, Suvi Vihavainen HS, Karla Kempas HS, Johanna Juupaluoma HS, Pekka Mykkänen HS

Oletko paikalla? Ota yhteyttä HS:n toimitukseen tai lähetä kuva osoitteeseen hs.online@hs.fi, numeroon 17181 (hinta 0,60 euroa) tai tämän linkin kautta. Voit lähettää myös videoita Whatsappilla numeroon 040 661 2540.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Poliisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  2. 2

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  3. 3

   Iltasanomat: Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt sai potkut

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärille? Voiko nuuskalla kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Historioitsija vertaa sosiaalisen median hysteriaa 1600-luvun noitavainoihin – ”Huhut leviävät nyt samalla tavalla kuin silloin”, sanoo Mirkka Lappalainen

  6. 6

   Kimi Räikkönen ajoi Suomen juhlavoiton – ”Olen varmaan onnellisin ihminen tällä varikolla”

  7. 7

   Näin lakko vaikuttaa meihin – Viisi ihmistä eri aloilta kertoo, miten alku­viikon lakko näkyy heidän arjessaan ja mitä he siitä ajattelevat

  8. 8

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Lähihoitajakouluun tuupataan ihmisiä, joita ei uskaltaisi lähettää työharjoitteluun – Opetusministeri Grahn-Laasonen aikoo palauttaa ammattikoulujen soveltuvuustestit jo tällä hallituskaudella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  2. 2

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  3. 3

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  4. 4

   Minä olen juuri se koodari, joka pudotetaan viimeisellä rekrykierroksella, kun palkasta yritetään neuvotella

  5. 5

   Lähihoitajakouluun tuupataan ihmisiä, joita ei uskaltaisi lähettää työharjoitteluun – Opetusministeri Grahn-Laasonen aikoo palauttaa ammattikoulujen soveltuvuustestit jo tällä hallituskaudella

  6. 6

   Mies yllätti murtautujat koti­pihaltaan kantamasta tavaroita – Nuoret miehet pahoin­pitelivät hänet sairaala­kuntoon

  7. 7

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  8. 8

   Yllättävä tulos HS:n asumismenovertailussa: Kerrostalossa asuminen maksaa vuodessa lähes 1 400 euroa omakotitaloasumista enemmän

  9. 9

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi ay-liike voi Suomessa uhmata vaaleilla valittuja päättäjiä? Selitys löytyy vuosikymmenten takaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää