Kotimaa

Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

Jyväskyläläisellä Konsta Pylkkäsellä on laaja-alainen kehityshäiriö. Hän kaipaa kavereita, mutta nuoret ovat heitelleet häntä kivillä, vieneet hänen tavaroitaan ja kahvihetki Pylkkäsen kotona onkin muuttunut bileiksi ja pilvenpoltteluksi. Kyselyiden mukaan moni vammainen kokee kiusaamista ja yksinäisyyttä.

Se kohti lentävä kaljatölkki vain hipaisi Konsta Pylkkäsen hartiaa. Mieleen se kuitenkin pamahti täysillä:

Nämä nuoret eivät olekaan oikeita kavereita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siitä on nyt runsas viikko, ja menossa oli aivan tavallinen perjantai-ilta. Jyväskyläläinen Pylkkänen lähti tapansa mukaan ajelemaan polkupyörällään Jyväskylän Palokassa. Hän kävi ostamassa limsaa ja sipsejä, ja päätti ajella koulukeskuksen pihaan. Paikkaan, johon nuorisoa kokoontuu usein viettämään iltaa ja viikonloppua.

Niin nytkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilta päättyi kuitenkin ikävästi. Koulun pihassa osa nuorista tuli Pylkkäsen luo ja puhui ilkeästi. Pyöränsarvesta siepattiin muovipussi, jossa olivat sipsit ja limsa. Lopulta Pylkkästä heitettiin täydellä kaljatölkillä.

Kiusaaminen keskeytyi, kun Jyväskylän seurakuntien Saapas-partion väki puuttui menoon.

”Ja kun lähdin pois, yksi lähti pyörällä perään, ajoi takakumiin kiinni ja potki takavanteeseen sivusta”, Pylkkänen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perjantai-illan tapahtumat ovat vain yksi esimerkki Pylkkäsen kohtaamasta kiusaamisesta.

28-vuotias Konsta Pylkkänen näyttää tavalliselta suomalaiselta mieheltä. Päällepäin ei välttämättä näy, että hänellä on laaja-alainen kehityshäiriö, joka ilmenee muun muassa ilmaisun vaikeutena.

Arjessaan Pylkkänen tarvitsee paljon tukea, mutta hän haluaa elää nuoren miehen itsenäistä elämää irti äidin helmoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pylkkäsellä on kaksi kissaa, oma koti sekä työpaikka Sovatek-säätiössä, joka työllistää vajaakuntoisia. Mutta ystäviä, niitä Pylkkänen kaipaa.

Niinpä hän ajaa pyörällään usein koulujen pihoihin, ostoskeskuksiin ja kauppojen edustoille, joissa nuorisoa kokoontuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siitä ei ole seurannut hyvää.

Osa nuorista tuntuu ottaneen kehitysvammaisen nuoren aikuisen silmätikuksi. Häntä nimitellään, hänelle huudellaan ja puhutaan rumasti. Pitsanhakumatkalla nuorisojoukko on tullut osingoille. Pylkkäsen polkupyöriä on rikottu.

”On heitelty kaljatölkeillä, kivillä ja hiekalla. Yksi aloittaa kiusaamisen ja sitten muut osallistuvat siihen”, hän sanoo.

”Siitä tulee paha mieli ja saatan vähän täristäkin. Tämä kaikki on ahdistanut minua. Mieli on alhaalla.”

Nuoria on tullut myös Pylkkäsen kotiin – joskus isännän itsensä kahville kutsumina, joskus kutsumatta.

Usein nuorisoporukka on paisunut, ja pian kotona on ollut kymmenen nuoren bileet, joissa on juotu alkoholia ja poltettu pilveä. On meluttu ja sotkettu paikkoja. Kotoa on viety pientä tavaraa. Pylkkänen on parhaansa mukaan yrittänyt rajoittaa menoa.

”Konsta, joka ei löydä sanoja ja on hätääntynyt, ja jota kukaan ei usko. Konsta on liian hyväntahtoinen. Ei hän osaa edes kiroilla”, Konstan äiti Tuula Pylkkänen sanoo.

Naapurit ovat valittaneet metelistä ja Konsta saanut isännöitsijältä varoituksen. Kotiin on asennettu turvaketju ja ovisilmä. Lukotkin vaihdettiin varmuuden vuoksi, kun avain katosi.


Vaikka ikävät tapahtumat painavat Konstan mieltä, hän ei aina osaa tai halua kertoa niistä kenellekään.

Kun aikuinen poika soittelee erityisen tiheään, Tuula Pylkkänen arvaa jonkin olevan pielessä. Äiti näkee ikävät tapahtumat myös pojan hyvinvoinnissa: astmalääkkeet jäävät ottamatta, kynnet leikkaamatta, ruokailut jäävät väliin, mutta limsaa ja muita herkkuja kuluu tavallista enemmän. Se kaikki huonontaa nuoren miehen kuntoa entisestään.

Perjantainen kaljatölkin heittely sai Tuula Pylkkäsen mitan täyttymään. Äiti kirjoitti Facebookissa Jyväskylän Puskaradio -ryhmään ja vaati kehitysvammaisen pojan kiusaamisen lopettamista.

”Näille nuorille täytyy kertoa, miten maailmassa käyttäydytään ja vanhempien pitää tietää, jotta voivat asiasta keskustella”, Tuula Pylkkänen kirjoitti.

Nyt tarvitaan aikuisten puuttumista, Tuula Pylkkänen sanoo.

”Itse en pelkää puuttua kiusaamiseen, jos näen sellaista. Menen vaan paikalle, että mitäs täällä touhutaan. Ne ovat lapsia ja lopettavat kyllä”, Pylkkänen sanoo.

Vammaisten ihmisten kokema syrjintä, yksinäisyys ja kiusaaminen tulevat esiin monissa yhteyksissä, sanoo Kehitysvammaliiton toiminnanjohtaja Marianna Ohtonen.

Esimerkiksi yhdenvertaisuusvaltuutetun vammaisten ihmisten syrjintää selvittävässä kyselyssä 60 prosenttia vammaisista kertoi kokeneensa syrjintää jollakin elämänalueella viimeisen vuoden aikana. Yli puolet koki, että asenneilmapiiri vammaisia kohtaan on huono tai erittäin huono. Myös vammaisten verkkopalveluissa käsitellään paljon yksinäisyyttä ja kiusaamista.

”Jos normaalit ihmissuhteet eivät pääse kehittymään syystä tai toisesta, se voi altistaa kiusaamiselle ja erilaiselle hyväksikäytölle”, Ohtonen sanoo.

Hänen mukaansa vammaisjärjestöillä on ystävä- ja vapaaehtoispalveluita. Ohtosen mukaan esimerkiksi Kehitysvammatuki 57 kouluttaa vammaisille vertaiskavereita, Kehitysvammaliitolla on sosiaalisen median palvelu ja Kehitysvammaisten Tukiliitolla on kaveritoimintaa ainakin Jyväskylässä ja Tampereella.

Ohtosen mukaan tarvitaan yhä asenteisiin vaikuttavaa tietoa ja koulutusta: valtaväestölle suhtautumisessa vammaisiin ja kehitysvammaisille tietoa siitä, missä menee sopivan ja ei-sopivan raja käytännön arjessa.

”Uskon, että mitä enemmän vammaiset ihmiset ovat näkyvillä yhteiskunnassa ja valtavirran mukana, sitä enemmän tulee ymmärrystä erilaisuutta kohtaan”, Ohtonen sanoo.

Konsta Pylkkäsen elämässä on tapahtunut surullisen perjantain jälkeen asioita, jotka saavat pojan ja äidin uskomaan parempaan tulevaan. Pylkkänen on muuttanut uuteen kotiin, joka sijaitsee lähellä äidin kotia. Lähellä asuu myös muuta tukiverkostoa.

Tuula Pylkkänen on pyytänyt Konstan uutta naapuria ilmoittamaan huomiota herättävistä tilanteista. Äiti ja poika ovat keskustelleet, ettei Konstan kannata hakeutua myöhään illalla paikkoihin, joihin kokoontuu nuorisoa illanviettoon. Puolituttuja ei ainakaan kannata kutsua kyläilemään. Jos kutsumattomia vieraita tunkeutuu kotiin, on soitettava poliisille.

”Se on mennyt nyt mun kaaliin, että päästän sisään vain äidin ja lähisukulaiset. En enää pyydä niitä muita minun luokse, koska ne eivät ole niitä oikeita kavereita”, Konsta Pylkkänen miettii.

”Jos joku tulee oven taakse, en avaa ovea, katson vain ikkunasta.”


Ehkä huolestuneen äidin Facebook-kirjoitus ja sen synnyttämä keskustelu ovat saaneet jo jotain hyvää aikaan. Konsta Pylkkäsen mukaan viimeisin kauppareissu sujui rauhallisesti, vaikka nuorisoakin oli paikalla.

Tuula Pylkkänen toivoo, että myös erilaisille nuorille löytyisi paikkoja, joissa he voivat viettää aikaa turvallisesti. Perhe aikoo etsiä Konstalle vertaisyhteisöjä, joista tämä voisi löytää itselleen sopivia kavereita.

”Minä aion nyt etsiä niitä ihan oikeita kavereita. Ja tapaan ne ekan kerran jossain kahvilassa”, Konsta Pylkkänen suunnittelee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiusaaminen
 • Vammaisuus
 • Kehitysvammaisuus
 • Minna Pölkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Ranskan sisäministeri: Poliisi on surmannut Strasbourgissa miehen, jota epäillään hyökkäyksestä joulutorille

  4. 4

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  5. 5

   Siperialainen kommunisti yllätti alue­vaaleissa ja sai tunnetun tv-kasvon vihat niskaansa – Kremlin kontrolli Venäjän kansasta lipsuu

  6. 6

   Suomalaistulokasta verrataan ruotsalaislegendaan: ”Hän on kuin kirurgi, joka leikkaa ilman, että tunnet viiltoa”

  7. 7

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  8. 8

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  9. 9

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  10. 10

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  2. 2

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Patrik Laineen laukaus pelottaa jo pelikavereitakin: ”Kun kiekko tulee hänelle, kolme kaveria pakenee maalin edestä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa yhä pakoaan – Tämä tilanteesta tiedetään

  11. Näytä lisää