Kotimaa

Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

Hädän kasvaminen on havaittu sekä tukea aiemmin myöntäneissä kunnissa että vapaaehtoisjärjestöissä.

Toimeentulotuen perusosan siirto Kelaan viime vuoden alussa on johtanut siihen, että ihmisiä putoaa tyhjän päälle. Se on havaittu sekä kunnissa, jotka myönsivät tuen aiemmin, että vapaaehtoisjärjestöissä.

Facebookissa toimivan Apuna ry:n Heidi Jaari ja Merja Rantasalmi saavat avunpyyntöjä jatkuvasti. Tiistai-iltana tuli tällainen:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sain teiltä apua alkuvuonna, kun meillä oli tosi tiukkaa. Häpeissäni joudun uudelleen pyytämään apua, koska en saa sitä muualta. Sairastuin muutama viikko sitten ja kävin päivystyksessä, mutta minut lähetettiin kotiin. Neljän unettoman yön jälkeen yritin uudelleen ja jäin sairaalaan useiksi päiviksi.”

”Kuukauden rahat menivät taksimatkoihin, sillä en saanut Kela-taksia. Kotona on kaksi pientä lasta, ja ruoka riittää huomiseen. Joudumme olemaan rahattomina seuraavaan lapsilisien maksupäivään.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskiviikkoaamuna tuli seuraava viesti: ”Pyydän nöyrästi ruoka-apua.”

Avunpyyntöviestien määrä on lisääntynyt, Jaari sanoo.

”Se alkoi heti, kun toimeentulotuki siirtyi Kelalle. Sosiaalitoimistosta sai ennen apua hätätilanteeseen, nyt ei”, hän kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ihmiset putoavat järjestelmän aukkokohtiin.”

Avunpyynnöistä on tullut päivittäisiä. Yhdistys avustaa nyt lähes viittäsataa perhettä muun muassa lahjakorteilla, ruokakasseilla ja maksamalla laskuja.

”Meille tulee pyyntöjä ihmisiltä, joita viranomainen on kehottanut kääntymään puoleemme. Eihän sen näin pitäisi mennä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Apua on tarvittu esimerkiksi silloin, kun toimeentulotuen varassa elävälle perheelle tulee sähköyhtiöltä 60 euron tasauslasku, joka kaataa budjetin. Tai kesäaikana, kun lapset eivät saakaan lämmintä ruokaa koulussa.

Nyt yhdistys kuulee monilta, että jo myönnettyjä tukia katkaistaan ja halutaan lisäselvityksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olemme monen toimeentulotuki sillä aikaa, kun Kela käsittelee valituksia”, Jaari kuvailee.

”Me emme voi sanoa, ettemme auta.”

Avustettavana on esimerkiksi perhe, jossa on äiti ja alle kouluikäinen lapsi. Jaarin mukaan he muuttivat halvempaan asuntoon, mutta Kelan mielestä muutto oli aiheeton, ja asumistuki katkaistiin.

Tuki lasketaan kuitenkin edelleen tuloksi, eikä äiti saa sen takia toimeentulotukea. Hän valitti, mutta valituksen käsittely kestää. Sinä aikana Apuna ry kustantaa perheelle ruokaa sekä puhelin- ja bussikuluja.

Kelan mukaan tällaista tilannetta ei pitäisi syntyä, sillä perustoimeentulotuessa otetaan tulona huomioon vain ne etuudet, jotka toimeentulotukea saavalle perheelle on myönnetty. Asumistukea ei siis oteta perustoimeentulotuessa tulona huomioon, jos asumistuki on lakkautettu.

Tuen myöntäminen on muuttunut kaavamaisemmaksi. Se kävi ilmi keväällä julkaistussa Sosiaalibarometrissa, jota varten Soste eli Suomen sosiaali ja terveys ry lähetti kyselylomakkeen kaikkiin Manner-Suomen kuntiin, sosiaalityöntekijöille, Kelan johtajille ja puolelle Kelan toimihenkilöistä. Vastauksia tuli lähes tuhat.

Yksilöllisiä tilanteita ei enää huomioida tuesta päätettäessä, sanovat barometriin vastanneet sosiaalityöntekijät ja Kelan toimihenkilöt.

Kela vetää tiukempaa linjaa kuin kunnat, sanoi myös osa Kelaan siirtyneistä sosiaalityöntekijöistä Kelan Sosiaalivakuutus-lehdessä kesäkuussa.

Samansuuntaisia viestejä kuuli myös Kuntaliitto kunnilta, kun se seurasi toimeentulotuen siirtoa Kelaan viime vuonna.

Maaliskuussa tehty yhteenveto osoitti, että kunnissa menee edelleen aikaa Kelan tekemien päätösten selvittelyyn ja virheiden oikomiseen sekä kohtuuttomien tilanteiden korjaamiseen.

Niihin kuluu myös rahaa enemmän kuin ennakoitiin. Yhteenvedosta ilmenee, että ehkäisevää toimeentulotukea myönnettiin viime vuonna 28 prosenttia enemmän kuin 2016, vuoden viimeisellä kolmanneksella peräti 42 prosenttia enemmän.

Kasvun myötä uudistus ei vähentänytkään kuntien menoja kuten odotettiin. Kymmenen miljoonan euron vähennyksen sijaan menot kasvoivatkin 10–12 miljoonaa euroa.

Vuokra- ja sähkölaskurästit ovat lisääntyneet merkittävästi, ja niistä seuraa ihmisille kohtuuttomia tilanteita, Kuntaliiton yhteenveto totesi. Jaarikin kohtaa niitä:

”Erään toimeentulotuella elävän perheen sähköt katkaistiin”, hän kertoo.

”Maksoimme sähkölaskun, koska perhe ei voi olla pimeässä pakkasella. Sosiaalityöntekijä kuuli tästä soitettuaan sähköyhtiöön.”

Uudistus kohdistui ihmisiin eri tavoin. Lähes kaikki Kelan johtoon kuuluvat katsoivat Sosiaalibarometrissa, että ihmisten välinen yhdenvertaisuus lisääntyi, mutta sosiaalityöntekijöistä oli sitä mieltä vain joka toinen.

Heikompiosaisten asema on heikentynyt entisestään, raporttiin vastanneet sosiaalijohtajat sanoivat. Ihmisten tilanteet ovat myös vaikeampia kuin ennen.

Kuntaliiton yhteenveto totesi, että niillä ihmisillä, joilla on muita heikompi toimintakyky, on huomattavia vaikeuksia selviytyä uudessa järjestelmässä.

Se huomautti, että Kelan asiointikanavat eivät riitä eivätkä ole kaikkien saavutettavissa. Sittemmin Kela on lopettanut 13 toimipistettä, joissa sai aiemmin henkilökohtaista palvelua.

Kukaan ei halua avun tarvitsijaksi tai nauti siitä, että joutuu pyytämään apua, Jaari korostaa. Sen sijaan moni häpeää tilannettaan.

”Kysymys ei ole siitä, että ihmiset eivät yritä. He ovat surullisia, yksinäisiä, lannistettuja.”

Hän on myös nähnyt, miten apu vaikuttaa: elämänhalu palaa, autettu alkaa etsiä työtä, jotkut jopa tulevat mukaan auttamaan muita.

Auttaminen on ihanaa, hän sanoo. Yöunet kuitenkin menevät lasten takia.

”Tapaan joskus lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia. He eivät ole saaneet niitä pariin vuoteen.”

Kelan toimeentuloturvaetuuksien pohjoisen alueen ratkaisukeskuksen päällikkö Sari Kenttä kommentoi myöhemmin maanantaina HS:n uutista: Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa

Oikaisu 24.9. kello 14.08: Juttuun lisätty tieto, että Kelan mukaan perustoimeentulotuessa otetaan tulona huomioon vain ne etuudet, jotka toimeentulotukea saavalle perheelle on myönnetty. Asumistukea ei siis oteta perustoimeentulotuessa tulona huomioon, jos asumistuki on lakkautettu.

Fakta

Perustukea ja täydentävää tukea


 Perustoimeentulotuki siirtyi Kelaan vuoden 2017 alusta.

 Kotikunnalta voi anoa lisäksi ehkäisevää ja täydentävää toimeentulotukea.

 Kela käsitteli tammi–elokuussa 711 000 toimeentulotukihakemusta. Joka viides hakemus hylättiin.

 Hylkäyksestä voi tehdä oikaisuvaatimuksen. Niitä Kela ratkaisi tammi–elokuussa 7 200. Ratkaisuista 70 prosenttia oli hylkäyksiä joko kokonaan tai osittain.

 Toimeentulotukihakemus ratkaistaan keskimäärin 5 arkipäivässä. Oikaisuvaatimuksen käsittelyssä menee nyt 128 kalenteripäivää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaaliturva
 • Toimeentulotuki
 • Perustoimeentulotuki
 • Kela
 • Köyhyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

   Tilaajille
  6. 6

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  7. 7

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  8. 8

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  9. 9

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Orjalakien” hyväksyminen ajoi Unkarin parlamentin kaaokseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää