Kotimaa

Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

Poliisi on selvittänyt talousrikosepäilyä verottajan kanssa jo puolisen vuotta. Epäilty rahanpesurikos alkanut jo 2007. Krp:n mukaan rikosepäily kohdistuu kahteen yritykseen.

Keskusrikospoliisi on jatkanut Turun saaristossa toimivan yrityksen talousrikostutkinnan selvittämistä. Poliisi teki viikonloppuna kotietsinnän 17 kohteeseen Varsinais-Suomessa. Poliisi otti kiinni ja pidätti kolme henkilöä. Yksi heistä vapautettiin sunnuntaina.

Maanantaina iltapäivällä ilmeni, että krp vaatii kahta miestä vangittavaksi törkeästä rahanpesusta epäiltyinä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Henkilöitä vaaditaan vangittaviksi epäiltyinä törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta syytä epäillä -perusteella. Henkilöt ovat tutkinnan kohteena olevan yrityksen työntekijöitä. Toinen heistä on Viron ja toinen Venäjän kansalainen”, krp tiedotti.

Toinen on syntynyt 80-luvulla, toinen 60-luvulla. Nuorempi miehistä on ollut tutkinnan keskiössä olevan Airiston Helmen prokuristi. Vangitsemisistunto käydään tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Epäilty rikos olisi alkanut jo marraskuussa 2007 Paraisilla. Tuolloin Airiston Helmi oy perustettiin.

Videolla näytetään, milloin kiinteistöjä on siirtynyt Turun saaristossa Airiston Helmen sekä venäläisliikemiehen omistukseen:


Tutkinta jatkuu nyt kuulusteluilla ja kotietsinnöissä takavarikoidun materiaalin läpikäynnillä. Siinä kestää kuukausia, luultavasti vähintään ensi kevääseen asti, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Tomi Taskila.

Poliisi epäilee suomalaisessa osakeyhtiössä pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä, ja yrityksen epäillään käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa. Esitutkinnassa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua, törkeää veropetosta ja törkeää työeläkevakuutusmaksupetosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi löysi yhdestä kotietsinnän kohteesta muovipusseihin sullottua käteistä rahaa puolen miljoonan euron arvosta, Taskila kertoi maanantai-iltana HS:lle. Hänen mukaansa suuri määrä käteistä ”tukee meidän rahanpesuepäilyämme”.

”On se erikoista, että tänä maailman aikana löytyy noin paljon käteistä. Pohjoismaissa toimitaan nykyään yleensä muovirahalla”, Taskila kertoo ja sanoo, että löytyneen käteisen laskenta on vielä kesken.

Suuresta käteissummasta kertoi aiemmin Ilta-Sanomat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taskilan mukaan tutkinta ja rikosepäily kohdistuu aiemmin kerrotun lisäksi toiseenkin yritykseen.

”On yksi yritys, jota epäillään ja toinen sen kyljessä, jota tutkitaan. Oletan, että useita yrityksiä tulee selvityksen kohteeksi. Talousrikosjutuissa yrityksiä piisaa”, Taskila sanoi maanantai-iltana HS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kotietsinnöissä löytyi myös neljä mahdollista keräilyasetta. Aseista kertoi aiemmin STT.

Taskilan mukaan aseet ovat kuitenkin mieluummin ”koriste-esineitä” kuin ampuma-aseita ja ne ovat hänen mielestään saaneet hieman liiankin paljon huomiota julkisuudessa.

”Mitään ampuma-aserikosta ei ole niiden vuoksi kirjattu. Jos ne olisivat muunlaisia aseita niin siitä olisi kirjattu rikosilmoitus”, Taskila totesi.Julkisuudessa on spekuloitu laajasti sillä, voisivatko Airiston Helmen venäläiskytkökset ja laajat omistukset Turun saaristossa aiheuttaa turvallisuusuhan Suomelle. Taskila sanoi, ettei hän voi ottaa kantaa, liittyykö asiaan muuta kuin talousrikosepäilyjä.

”Me tutkimme talousrikoksia. Turvallisuusnäkökulmiin en voi ottaa kantaa, siitä on kysyttävä muilta viranomaisilta”, hän sanoi.

Laaja operaatio toteutettiin lauantaina ja sunnuntaina ja siihen osallistui noin sata ihmistä. Maanantaina tehtiin lisäksi yksi tarkentava käynti jossakin kohteessa.

”Kotietsintöjen kohteet olivat harvinaisen laajoja ja maantieteellisesti haastavalla alueella saaristossa, mutta sujuva ja monipuolinen viranomaisyhteistyö takasi ison operaation jopa odotettua nopeamman etenemisen. Emme olisi pärjänneet ilman muita”, Taskila kertoi.

Tähän mennessä poliisi on kuulustellut seitsemää henkilöä rikoksesta epäillyn asemassa.

Venäjän Helsingin-suurlähetystön mukaan toinen pidätetyistä on Venäjän kansalainen.

”Venäjän Suomen-lähetystön konsuliosasto on saanut Suomen poliisilta tiedon Venäjän kansalaisen pidättämisestä kyseessä olevassa tapauksessa”, lähetystön lehdistösihteeri Natalija Vežlivtseva kertoi venäläiselle uutistoimisto Ria Novostille. ”Pidätetyn henkilöllisyyttä ei paljasteta tutkinnallisista syistä.”

Myös toinen venäläinen uutistoimisto Tass kertoo toisen pidätetyn olevan venäläinen.


Lue myös: HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

Poliisi ei voi kertoa epäilyksen keskiössä olevan yrityksen nimeä esitutkintalain vuoksi.

”Tämmöisissä tapauksissa nimen kertomisesta tulisi tutkinnanjohtajalle rikosoikeudellisia seuraamuksia. Emme voi julkistaa rikoksesta epäiltyjen tai yhtiön nimeä, vaikka se kuinka typerältä tuntuisi”, Taskila sanoo.

Kotietsintöjä tehtiin Airiston Helmi -nimisen yrityksen tiloihin.

Operaatiossa takavarikoitiin muun muassa asiakirjoja ja tiedontallennusvälineitä, kuten muistitikkuja. Taskila kertoo, että tutkijat saivat kerättyä merkittävän määrän materiaalia.

”Niiden käsittely on vasta alkutekijöissään. Sen voin sanoa, että materiaalia tuli paljon”, Taskila kertoo.

Massiiviseen operaatioon osallistui noin sata ihmistä krp:stä ja noin kolmesataa muista viranomaisorganisaatioista, kuten Lounais-Suomen poliisista ja merivartiostosta. Käytössä oli esimerkiksi merivartioston veneitä, lentokoneita ja helikoptereita, ja myös puolustusvoimat antoi apua operaatiossa.

Taskila kertoo, että poikkeuksellisen suuri operaatio tehtiin kahdesta syystä. Ensinnäkin kohteet sijaitsevat laajalla alueella saaristossa, eikä poliisilla ollut keinoja päästä kaikkiin kohteisiin ilman virka-apua. Toiseksi osa kohteista oli niin suurikokoisia, että niiden tutkimiseen tarvittiin runsaasti työvoimaa.

”Näiden syiden takia meillä oli mukana niin paljon henkilöitä. Kotietsinnät pitäisi saada päivänvalon aikana tehtyä”, Taskila sanoo.

Etsintöjen poikkeuksellisuudesta kertoo se, että toiseksi suurinta kohdetta tutkittiin 12 tuntia. Suurimmasta kohteesta poliisit poistuivat vasta sunnuntain puolella.

Merivartiosto auttoi poliisia kuljetuksissa, ja rannikkovartioston laivaa käytettiin etsintään osallistuneiden virkamiesten majoitustilana.

Puolustusvoimat puolestaan osallistui operaatioon antamalla apua muonituksessa ja muussa huollossa.

Taskila kertoo, että viikonlopun operaatiota suunniteltiin jo pitkään. Poliisi on selvittänyt talousrikosepäilyä verottajan kanssa jo puolisen vuotta, mutta tutkinta sai uutta vauhtia viime kuussa.

”Verottajalta tuli elokuun lopulla tutkintapyyntö pimeän työvoiman epäillystä käytöstä kyseisen yhtiön toiminnassa. Kun arvioimme asiaa, epäily laajeni törkeään rahanpesuepäilyyn.”

Rikostutkinnan muut rikosnimikkeet ovat törkeä työeläkevakuutusmaksupetos ja törkeä kirjanpitorikos.

”Varsin perinteiset talousrikosnimikkeet”, Taskila painottaa.

Kotietsinnän kohteena ollut Airiston Helmi omistaa lukuisia kiinteistöjä ja kokonaisia saaria Turun saaristoalueelta. HS kävi läpi yhtiön omistuksia Maanmittauslaitokselta saatujen tietojen perusteella. Yhtiön omistuksia on useiden laivaväylien läheisyydessä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Siperialainen kommunisti yllätti alue­vaaleissa ja sai tunnetun tv-kasvon vihat niskaansa – Kremlin kontrolli Venäjän kansasta lipsuu

  4. 4

   Ranskan sisäministeri: Poliisi on surmannut Strasbourgissa miehen, jota epäillään hyökkäyksestä joulutorille

  5. 5

   WSJ: Trumpin virkaanastujaiskomitean epäillyistä talousepäselvyyksistä on käynnistetty rikostutkinta

  6. 6

   Suomalaistulokasta verrataan ruotsalaislegendaan: ”Hän on kuin kirurgi, joka leikkaa ilman, että tunnet viiltoa”

  7. 7

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  8. 8

   Intian superrikkaat viettävät häitä kuin Euroopan kuninkaalliset – Aasian vauraimman miehen tytär vihittiin perheen ikiomassa pilven­piirtäjässä, etkoilla lauloi Beyoncé ja jorasi Hillary Clinton

  9. 9

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  10. 10

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  2. 2

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Patrik Laineen laukaus pelottaa jo pelikavereitakin: ”Kun kiekko tulee hänelle, kolme kaveria pakenee maalin edestä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa yhä pakoaan – Tämä tilanteesta tiedetään

  11. Näytä lisää