Kotimaa

Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

Rakennusliikkeen osaomistaja ja kuntapoliitikko Kaj-Johan Karlsson ihmettelee vain sitä, miksei matkailubisnes koskaan lähtenyt käyntiin, vaikka rahaa on sijoitettu paljon.

Airiston Helmen kanssa yhteistyötä tehnyt Kaj-Johan Karlsson on hämmästynyt yhtiön ympärillä pyörivästä kohusta ja erityisesti sen mittakaavasta.

Hänen omat kokemuksensa yhtiöstä ovat myönteisiä: laskut on maksettu ajallaan, ja kaikki rahaliikenne on kulkenut pankin kautta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”, hän sanoo.

Karlsson on SKa-Plan-nimisen rakennusyhtiön entinen työntekijä ja osaomistaja. Yhtiö urakoi Airiston Helmen kiinteistöille muutamia taloja ja saunamökkejä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun yhteistyö alkoi, Karlsson kertoo yhtiön tehneen Airiston Helmelle lain vaatiman taustakyselyn. Hän ei tarkalleen muista, mistä oli kyse, mutta todennäköisesti hän viittaa rahanpesulain edellyttämään velvollisuuteen tunnistaa asiakas.

Karlsson muistaa, että kysely oli pitkä ja vaativa. Hänelle on jäänyt siitä mieleen Airiston Helmen venäläisomistajan kertomus siitä, miksi hän haluaa sijoittaa rahaa juuri kiinteistöihin Paraisilla.

”Muistaakseni hän sanoi nähneensä paikat Ruotsin-laivalta ja tykästyneensä niiden rauhallisuuteen ja turvallisuuteen”, Karlsson muistelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Karlsson on itse tavannut omistajan pari kolme kertaa kymmenen vuoden aikana.

”Ei häntä ole paljon nähty täällä. Hän oli sympaattinen mies, ja hänellä oli kiinnostavia ajatuksia ja ideoita.”

Parin viime vuoden ajan Karlsson kertoo hoitaneensa Airiston Helmen lupa-asioita kuntoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskusrikospoliisin tutkinta tuli Karlssonille täydellisenä yllätyksenä. Krp ei ainakaan vielä ole ollut häneen yhteyksissä.

Lue myös: Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Karlssonin mukaan mikään muu ei ole ihmetyttänyt häntä Airiston Helmessä kuin se, että rahaa on sijoitettu paljon, mutta matkailubisnes ei ole lähtenyt liikkeelle.

”Se on ollut todella vähäistä. Jokunen saunamökki on ollut vuokralla.”

Paraisille yhtiön rakennushankkeilla on ollut merkitystä, sillä ne ovat työllistäneet paljon ihmisiä, Karlsson arvioi.

Karlsson pitää perättömänä väitteitä, joiden mukaan Airiston Helmi olisi saanut helposti poikkeuslupia rakennuksilleen.

”Heiltä on vaadittu enemmän kuin muilta. Yhtiö on aina toimittanut kaikki tiedot.”

Yhtiö on saanut muun maussa poikkeusluvan rakentaa Ybbersnäsiin lähes 400 neliömetrin omakotitalon, 70 neliömetrin autotallin ja 30 neliömetrin rantasaunan.

Videolla näkymiä Villa Ybbersnäsin luota:


Rakentaminen poiki pitkän oikeuskiistan. Naapurit epäilivät, että omistajan tarkoitus oli aloittaa talossa majoitusbisnes eikä käyttää sitä itse.

Tähän viittasivat taloon loppumetreillä tehdyt muutokset. Pari oleskelutilaa muutettiin makuuhuoneiksi ja kaikkien kahdeksan makuuhuoneen yhteyteen rakennettiin kylpyhuone. Myös terasseja lisättiin.

Hallinto-oikeudelle Airiston Helmen venäläisomistaja kertoi käyttävänsä rakennusta esimerkiksi edustustarkoituksiin ja yhtiön työntekijöiden lomapaikkana. Hän huomautti olevansa tottunut siihen, että omakotitalon kaikissa makuuhuoneissa on omat pesutilat.

Airiston Helmi voitti kiistan sekä Turun hallinto-oikeudessa että korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Kaj-Johan Karlsson on törmännyt Airiston Helmen asioihin myös luottamustehtävässään. Hän on mukana kuntapolitiikassa, ja vuoteen 2017 hän oli myös ympäristölautakunnan jäsen.

Karlsson ei näe tässä ongelmaa. Valtaosa Airiston Helmen lupahakemuksista meni silloin rakennuslautakuntaan, ja jos joitakin tuli ympäristölautakuntaan, hän jääväsi itsensä.

”Minulla on puhdas omatunto.”

Ympäristölautakunnan käsittelyyn tuli ainakin Ybbersnäsiin rakennettu helikopterikenttä – toinen hanke, josta kiisteltiin korkeinta hallinto-oikeutta (KHO) myöten.

Tässä kiistassa naapurit saivat osavoiton KHO:ssa. Alempien asteiden päätöksistä poiketen se päätti, että helikopterikentän käyttäminen tarvitsee ympäristöluvan.

KHO palautti asian Paraisten ympäristölautakunnan käsittelyyn. Lautakunta myönsi luvan. Karlsson ei päätöksen mukaan osallistunut asian käsittelyyn.

Julkisuudessa hämmästeltyjä suuria laitureita Karlsson pitää täysin loogisina. Kun isot Ruotsin-laivat pyyhkäisevät ohi monta kertaa päivässä, laiturin täytyy kestää.

”Tällaisissa oloissa laiturin tekeminen on haastavaa. Aallot menevät metrin ylös ja metrin alas, yhteensä kaksi metriä, joten siinä ei tavallinen pieni mökkilaituri kovin montaa viikkoa kestä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talousrikosepäilyt
 • Turku
 • Susanna Reinboth

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  2. 2

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  5. 5

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  6. 6

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  7. 7

   Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

  8. 8

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  9. 9

   Päävalmentaja kaavailee Jesse Puljujärvelle täysin uutta ja yllättävää roolia: ”Silloin häntä voi kutsua kokonaisvaltaiseksi pelaajaksi”

  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää