Kotimaa

Teitittely yleistyy jälleen, mutta moni tekee sen väärin – Kokeile HS:n testillä, osaatko teititellä

Muodollisella puhuttelulla voi kohteliaisuuden lisäksi ottaa etäisyyttä keskustelutoveriin, sanoo suomen kielen yliopistonlehtori Hanna Lappalainen.

Moni pitää teitittelyä kiusallisena sekä teititellessään että ollessaan teitittelyn kohde. Siitä huolimatta tapa tuntuu pitävän pintansa tai jopa yleistyvän asiakaspalvelutilanteissa.

Suomen kielen yliopistonlehtori Hanna Lappalainen Helsingin yliopistosta kertoo, että havainto on oikea. Moni myös teitittelee muita, vaikka toivoisi itseään sinuteltavan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Useat kielentutkijat selvittivät Lappalaisen johtamassa tutkimushankkeessa erilaisia puhuttelutapoja Suomessa ja ulkomailla.

Suomessa teitittelyn yleisyys vaihtelee eikä sen käytöstä ole tarkkoja sääntöjä. Toisin on vaikkapa Ranskassa, Saksassa ja Venäjällä, joissa teitittely on arkipäivää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lappalaisen mukaan Suomessa on nähtävissä kaksi trendiä. Esimerkiksi viranomaiset ovat lomakekielessä siirtyneet sinuttelun suuntaan, mutta teitittely on tehnyt paluuta etenkin palvelualoille.

”Joissain paikoissa työntekijöitä erikseen ohjeistetaan teitittelemään asiakkaitaan”, Lappalainen kertoo.

”Siinä otetaan mallia muusta Euroopasta ja tehdään liian suoria johtopäätöksiä, että teitittely on ainoa oikea tapa olla kohtelias. Suomessa konditionaali voisi ajaa saman asian: ottaisitko kahvia.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teitittely on vaikeaa paitsi suomalaisille myös Suomessa asuville ulkomaalaisille. Lappalainen kertoo saavansa kansainvälisiltä opiskelijoiltaan joskus viestejä, jotka alkavat tuttavallisella puhuttelulla ”moi Hanna” mutta jatkuvat sen jälkeen teititellen.

Esimerkiksi ranskan kielessä teitittelyn voi kuitenkin hyvin yhdistää etunimeen. ”Suomessa puhutellaan etunimellä harvoin. Suomalainen kokee silloin hyvin vahvasti, että tullaan omalle reviirille.”


Keitä Suomessa sitten pitäisi teititellä ja missä? Tätä Lappalaiselta kysytään usein. Hän ei haluaisi antaa liian tiukkoja ohjeita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lappalainen kehottaakin ennen kaikkea tulkitsemaan tilannetta, sillä kieli on viime kädessä sosiaalista vuorovaikutusta.

”Tilannetta pitää kuulostella. Iän sijaan kannattaa tarkkailla, millainen on puhekumppanin olemus ja tyyli.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moni ajattelee esimerkiksi niin, että vanhempia ihmisiä pitää teititellä. Toisaalta: kun asiaa on kysytty ikäihmisiltä itseltään, he pitävät teitittelyä turhana ja mutkikkaana sekä sanovat sen tuovan puhetilanteeseen jäykkyyttä.

Tosin iäkkäiden joukossa on pieni vähemmistö, joka toivoo teitittelyä ja saattaa loukkaantua sinuttelusta.

”Se tekee tilanteen hankalaksi. Siksi sanoisin, että on ehkä sittenkin varmempaa aloittaa teitittelyllä ja kysyä lupaa sinutteluun, jos se tuntuu kiusalliselta”, Lappalainen neuvoo.

Sama pätee myös päinvastoin: toista voi pyytää rohkeasti siirtymään sinutteluun, jos ei itse pidä teitittelystä.

Teitittely voi olla myös tietoinen valinta, jolla halutaan luoda etäisyyttä. Kelan virkailijoiden puhetapaa tutkiessaan Lappalainen havaitsi, että puhuttelutapaan vaikutti paitsi se, kuinka hyvin virkailija ja asiakas tunsivat toisensa, myös keskustelun kulku ja sävy.

”Jos asiakas oli hyvin tuttavallinen, virkailija saattoi teitittelyllä vetäytyä virkaroolinsa taakse. Toinen virkailija puolestaan käytti muodollista puhuttelua luodakseen etäisyyttä kiukkuiseen asiakkaaseen.”

Arkisissa tilanteissa ihmiset saattavatkin keskustelussa siirtyillä teitittelystä sinutteluun ja toisin päin. Tällainen voi osoittaa myös sosiaalista pelisilmää.

Lisäksi tutkimushankkeessa selvitettiin esimerkiksi pappien hautauskeskustelussa käyttämää puhetapaa.

”Osa varsinkin nuoremmista papeista aloitti teitittelyllä, sillä he halusivat osoittaa kunnioitusta surua kohtaan. Moni kuitenkin huomasi, että ennen pitkää he siirtyivät sinutteluun”, Lappalainen kertoo.

 

”Olisi hyvä ymmärtää, että joku yrittää olla kohtelias, vaikka ei kaikkia muotoja osaisikaan.”

Poukkoilu teitittelyn ja sinuttelun välillä kuitenkin ärsyttää monia, Lappalainen tietää. Aika ajoin lehtien mielipideosastoilla näkee yhä kannanottoja teitittelyn puolesta ja huolestuneisuutta sen heikosta osaamisesta.

”Voi olla niinkin, että teitittelyä ei osata, mutta peräänkuuluttaisin siinä eräänlaista armollisuutta toisiamme kohtaan. Olisi hyvä ymmärtää, että joku yrittää olla kohtelias, vaikka ei kaikkia muotoja osaisikaan.”

Kohteliaskin voi olla monin eri tavoin, Lappalainen muistuttaa. Merkitystä on myös muulla viestinnällä, kuten äänensävyillä.

”Teitittelykään ei paljon auta, jos muu viestintä on kovin tylyä.”

HS kysyi asiakaspalvelijoilta, milloin he teitittelevät


Kahvilayrittäjä Jenni Heikkinen, 28, Cafe Morocco:

”Teitittelen työssäni oikeastaan kaikkia itseäni vanhempia. Olen ohjeistanut työntekijöitäni, että vanhempia ihmisiä tulee teititellä ainakin aluksi. Osa työntekijöistä osaa sen, osa ei. Palvelutilanteessa on osattava lukea myös asiakasta ja sitä, minkälainen hän on. Täällä käy paljon kanta-asiakkaita, jotka tulevat tutuiksi ihan etunimeltäkin.”


Ohjaaja Jaana Knaape, 55, Kampin palvelukeskus:

”Se, miten puhuttelen asiakkaita, riippuu hirveän paljon tilanteesta. Kun tapaan asiakkaan ensimmäisen kerran, teitittelen yleensä aluksi mutta kysyn sitten häneltä suoraan, miten hän toivoo itseään puhuteltavan. Jotkut haluavat tulla teititellyksi mutta moni ei. Ohjaan työssäni muun muassa vertaistukiryhmiä muistisairaille tai muille ikäihmisille. Yleensä sovimme ryhmän kesken yhdessä siitä, että sinutellaan, sillä tapaamisissa ihmiset tulevat tutuiksi. Asiakaspalvelussa pääasiassa teitittelen.”


Asiakaspalvelupäällikkö Erja Lindqvist, 61, Hautaustoimisto Mikko Mononen:

”Verkkosivuillamme jo sanomme: ’Me tuemme Teitä surun hetkellä.’ Teitittelemällä haluamme viestiä, että tuemme paitsi omaista myös sukua eli koko yhteisöä. Teitittelen aina asiakasta ensi kertaa tavatessamme riippumatta siitä, minkä ikäinen hän on. Koen teitittelyn itselleni hyvin luontevaksi enkä pidä sitä etäännyttäväksi. Läheisyyttä voi viestiä myös äänensävyillä ja hymyillä.”

Kokeile HS:n testillä, osaatko teititellä:


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  2. 2

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs piti puheen maailman tilasta suomeksi ja teki rehellisen tunnustuksen: Venäjän rahat eivät riitä ase­varusteluun Yhdysvaltoja vastaan

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Max Verstappenilta todella tylyä tekstiä Valtteri Bottaksesta: ”Ei hän ole kuitenkaan edes paikalla”

  6. 6

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  7. 7

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  8. 8

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  9. 9

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  10. 10

   Myrskypilvet kerääntyvät maailmantalouden taivaalle, varoittaa IMF – ”hallitusten on paras korjata katot kahden viimeisen aurinkoisen vuoden aikana”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  9. 9

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  10. 10

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää