Kotimaa

Uudessa ilmastoraportissa vaaditaan ennen­näkemättömiä tekoja – voiko nyhtökauralla oikeasti pelastaa planeetan? Asiantuntijat kertovat neuvonsa suomalaisille

”Kuluttajat ovat tällä hetkellä keskiössä”, sanoo VTT:n tiimipäällikkö Tiina Koljonen.

Maanantaina ilmestynyt IPCC:n ilmastoraportti on pysäyttävää katseltavaa. Ilmastopaneelin mukaan maapallon lämpeneminen on vielä mahdollista rajoittaa 1,5 asteeseen, mutta se vaatisi todella nopeita ja laaja-alaisia muutoksia.

Kuinka paljon tavalliset suomalaiset voivat vaikuttaa tällaisiin muutoksiin?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kysyimme ympäristöjärjestö WWF:n ilmastoasiantuntija Kaarina Kollelta, Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kehittämispäällikkö Ari Nissiseltä ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n energiakysymyksiin perehtyneeltä tiimipäällikkö Tiina Koljoselta, miten omaa hiilijalanjälkeä voi pienentää – ja miten paljon siitä oikeasti on hyötyä.

Ruoka

Suosi kasviperäisiä ruokia ja vähennä lihan syömistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Etenkin nautakarjan kasvattaminen tuottaa paljon maatalouden päästöjä, joten esimerkiksi naudanliha ja juusto ovat ilmastolle raskasta ruokaa. Eläinkunnan tuotteista paras vaihtoehto on kotimainen, kestävästi pyydetty kala.

Koljonen: ”Suomessahan on myös paljon korvaavia kasviperäisiä proteiinilähteitä, mikä tekee arjen valinnoista helpompia. Myös hyönteisiä on on enenevässä määrin lähdetty tuotteistamaan ja myymään. Jos haluat edelleen syödä lihaa, suosi kotimaista lähiruokaa.”

Vältä ruoan heittämistä roskiin ja osta vain sen verran kuin tarvitset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Liikkuminen

Suosi joukkoliikennettä niillä alueilla, joilla sitä on tarjolla. Kulje lyhyitä matkoja kävellen ja pyöräillen.

Koljonen: ”Jos joukkoliikennettä ei ole, paras keino on miettiä, miten voi leikata ajokilometrien määrää.”

Autoiluun voi suurimmissa kaupungeissa käyttää yhteiskäyttöautoa. Jos oma auto on sinulle välttämätön, valitse sähköauto, hybridi tai muu mahdollisimman vähäpäästöinen auto.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vähennä lentämistä.

Kolle: ”Yksittäisistä ostopäätöksistä lentämisen ilmastovaikutukset ovat varmaan kaikista pahimmat. Omassa arjessaan voi miettiä, tarvitseeko lomalla mennä kaukomatkalle tai viikonloppuna Euroopan suurkaupunkeihin. Muitakin vaihtoehtoja on.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asuminen

Asuntoa vaihtaessasi harkitse, pärjäisitkö vähemmillä neliöillä. Myös sijaintiin on hyvä kiinnittää huomiota: pääseekö esimerkiksi työpaikalle kävellen tai joukkoliikenteellä, vai tarvitaanko autoa?

Nissinen: ”Energiatodistus kannattaa katsoa. Se näyttää energialuokan, jossa huomioidaan, paljonko energiaa kuluu ja millaisella energiamuodolla talo on lämmitetty.”

Väännä lämmitystä pienemmälle.

Jos tuuletat ikkunoiden kautta, pidä tuuletusaika lyhyenä ja hyödynnä ristivetoa. Myös kuuman veden käyttöä rajoittamalla voi säästää energiaa esimerkiksi peseytyessä ja tiskatessa.

Nissinen: ”Lämmitykseen liittyvät asiat ovat [asumisen ilmastovaikutusten kannalta] nykyään melkein tärkeimpiä.”

Jos asut omakotitalossa tai voit muutoin vaikuttaa asuintalosi lämmitysjärjestelmän uusimiseen, harkitse lämpöpumpun asentamista tai poistoilman lämmöntalteen­ottojärjestelmää.

Kolle: ”Jos istuu taloyhtiön hallituksessa tai on hyvät suhteet hallitukseen, tällaisia aloitteita kannattaa viedä eteenpäin. Varsinkin kiinteistöjen öljylämmitys kannattaa korvata pikaisesti lämpöpumppu­teknologialla. Kannattaa perustella uudet hankinnat etenkin aiheutuvilla säästöillä.”

Kun kilpailutat sähkösopimusta, suosi sähköä, jota ei ole tuotettu fossiilisilla tai muilla poltettavilla energianlähteillä. Myös aurinkopaneelin hankkiminen on Suomenkin oloissa varteenotettava idea.

Kiinnitä huomiota sähkönkulutukseen ja siihen, kuinka paljon elektroniikkaa tarvitset. Älä pidä sähkölaitteita tai valoja päällä turhaan.

Koljonen: ”Kotitalouksien sähkönkulutus on edelleen kasvussa. Vaikka ostetaan energiatehokkaita laitteita, laitteiden lukumäärä on kasvanut jatkuvasti. Älykkäiden energiajärjestelmien lisääntymisen ansiosta kuluttajilla on kuitenkin entistä paremmat mahdollisuudet seurata ja säädellä energiankäyttöään.”

Muita toimenpiteitä

Länsimaissa kansalaisten tärkeimmiksi vaikutuskeinoiksi nostetaan usein edellä mainitut ruokavalio, asuminen ja liikenne. VTT:n Koljonen nostaa listalle myös kuluttamisen vähentämisen.

Käyttöesineiden laatuun panostaminen, turhan tavaran jättäminen kauppaan ja lainaaminen ostamisen sijaan vähentävät sekä tuotteiden valmistus- että kuljettamispäästöjä. Jälkimmäisiä voi Koljosen mukaan suitsia myös suosimalla kotimaisia ja lähellä valmistettuja tuotteita.

Koljonen: ”Parasta on, jos tuotteen elinkaari on mahdollisimman pitkä ja se on käytön jälkeen kierrätettävissä. Laitteiden suhteen kannattaa suosia mahdollisimman energiatehokkaita laitteita ja harkita kahteen kertaan, tarvitseeko niitä oikeasti.”

 

”Kun käytetään rahaa laadukkaisiin palveluihin, on vähemmän rahaa muuhun tuhlaamiseen.”

Nissinen: ”Hyvästä kannattaa maksaa – tämä näkyy erityisesti vaateostoksissa. On myös tunnettu ilmiö, että kun käytetään rahaa laadukkaisiin palveluihin, on vähemmän rahaa muuhun tuhlaamiseen.”

Suosi tuotteita, joilla on kolmannen osapuolen myöntämä niin sanottu tyypin 1 ympäristö­merkki. Tällaisia ovat esimerkiksi pohjois­mainen joutsen­merkki, EU:n kukkamerkki ja TCO:n ympäristö­merkki.

Nissinen: ”Merkit eivät suoraan kerro hiili­jalanjälkeä, mutta niiden saamiseen on pitkä lista vaatimuksia, joista moni liittyy kasvihuone­kaasupäästöihin.”

Vaikka aika ja energia ei riittäisi varsinaiseen ilmastoaktivismiin, asiantuntijat kehottavat pohtimaan ilmastokysymyksiä esimerkiksi kevään eduskuntavaaleissa.

Kolle: ”Jos oman kylätorin kulmassa on puolueiden vaalikojuja, niin kyllähän jokaisen kansalaisen oikeus on käydä vähän haastamassa ja kysymässä ratkaisuja ilmastoasioihin. Vastausten laadun pitäisi mielellään heijastua myös äänestyskopissa.”

Katso HS:n ilmastolupauskoneesta, kuinka paljon voit pienentää omaa hiilijalanjälkeäsi arkisilla teoilla. Kone on julkaistu HS.fi:ssä loppuvuodesta 2015. Juttu jatkuu koneen jälkeen.Kun lukee uutisia riitaisista ilmastoneuvotteluista ja kasvihuonekaasuja ilmaan syytävistä suurvalloista, pihvien vaihtaminen nyhtökauraan saattaa tuntua näpertelyltä. Kuinka paljon yksittäinen ihminen voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen?

”Kuluttajat ovat tällä hetkellä täysin keskiössä. Jos kuluttajat tekevät ekologisia valintoja ja suosivat ekologisia tuotteita, sehän luo markkinat tällaisille tuotteille”, katsoo Tiina Koljonen. ”Poliitikoilla on ylätason päätäntävalta, mutta varmasti heidätkin valitaan sieltä kansan keskuudesta.”

Myös Kaarina Kolle on sitä mieltä, että kansalaisten ja päättäjien toimia ei voi erottaa toisistaan.

”Jos kuluttajat käyttävät ostovoimaansa ja poliittista voimaa, niin kyllähän se heijastuu [päätöksiin]. Toisaalta valtiovallan puolelta ei ole vastuullista pistää vastuuta vain yksilöiden niskaan”, hän sanoo.

”Yksilön on aika vaikeaa tehdä asioita yksin. Kyllähän valtion on pistettävä raamit esimerkiksi sille, millä tavoin energiaa tuotetaan Suomessa.”

Viime vuonna ilmestyneen Sitran raportin mukaan 68 prosenttia Suomen kulutusperusteisista kasvihuonekaasupäästöistä on peräisin kotitalouksista.

Kaikki näistä päästöistä eivät ole sellaisia, joihin kansalaiset voisivat suoraan vaikuttaa. Raportissa arvioidaan kuitenkin, että siinä esitellyt kulutusvalinnat vähentäisivät kulutuksen kasvihuonekaasupäästöjä 11,5 tonnista 7,2 tonniin vuodessa.

11,5 tonnia oli suomalaisen kuluttajan keskimäärin aiheuttama päästömäärä vuonna 2010. Sitra on koonnut myös verkkosivuilleen listan sadasta ympäristöteosta, joiden avulla voi vähentää omia päästöjään.

Raporttia tekemässä ollut Ari Nissinen perää WWF:n Kollen tavoin päättäjien vastuuta: hyvät kulutusvalinnat eivät riitä, ellei niitä tueta poliittisilla päätöksillä.

”Usein valveutuneiden kuluttajien valinnat auttavat muutosta lähtemään liikkeelle, mutta ilman lainsäädäntöä ja veroja ei tapahdu riittävän isoja muutoksia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Ympäristö
 • Kuluttaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Muotitalo Prada poistaa rasistisiksi syytetyt figuurit tuotesarjastaan – sosiaalisessa mediassa yritystä on arvosteltu blackface-kuvaston käyttämisestä

  2. 2

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  3. 3

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  4. 4

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  5. 5

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  6. 6

   Brexit-kannattajien taivaan­rannassa näkyy uusi musta pilvi: mahdollinen uusi EU-kansan­äänestys – ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”, julisti Nigel Farage

  7. 7

   Helsingin keskustan megaterveysasema maksaisi arviolta 74 miljoonaa – Kaikki suunniteltu ei sovi metroaseman päälle, joten tilaa vallattaisiin myös Sähkötalosta

  8. 8

   Katowicen ilmastokokous pääsi sopuun viimeisistä kiistakysymyksistä – sääntökirja määrittää Pariisin ilmastosopimuksen käytännön toteuttamista

  9. 9

   Historiallinen päivä Ukrainassa: Ortodoksinen kirkko irtautui Venäjän alaisuudesta yli 300 vuoden jälkeen

  10. 10

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  2. 2

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  3. 3

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  4. 4

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  5. 5

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  6. 6

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  7. 7

   Brexit-kannattajien taivaan­rannassa näkyy uusi musta pilvi: mahdollinen uusi EU-kansan­äänestys – ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”, julisti Nigel Farage

  8. 8

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  9. 9

   Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä rikollisista jäi kiinni ajettuaan poliisin ratsiaan Orimattilassa – seurasi kolmen kilometrin takaa-ajo, kunnes vastassa oli umpikuja

  10. 10

   Tuomioistuin Yhdysvalloissa julisti Obamacaren perustuslain vastaiseksi – Trump: ”Suurenmoinen uutinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  11. Näytä lisää