Kotimaa

Uudessa ilmastoraportissa vaaditaan ennen­näkemättömiä tekoja – voiko nyhtökauralla oikeasti pelastaa planeetan? Asiantuntijat kertovat neuvonsa suomalaisille

”Kuluttajat ovat tällä hetkellä keskiössä”, sanoo VTT:n tiimipäällikkö Tiina Koljonen.

Maanantaina ilmestynyt IPCC:n ilmastoraportti on pysäyttävää katseltavaa. Ilmastopaneelin mukaan maapallon lämpeneminen on vielä mahdollista rajoittaa 1,5 asteeseen, mutta se vaatisi todella nopeita ja laaja-alaisia muutoksia.

Kuinka paljon tavalliset suomalaiset voivat vaikuttaa tällaisiin muutoksiin?

Kysyimme ympäristöjärjestö WWF:n ilmastoasiantuntija Kaarina Kollelta, Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kehittämispäällikkö Ari Nissiseltä ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n energiakysymyksiin perehtyneeltä tiimipäällikkö Tiina Koljoselta, miten omaa hiilijalanjälkeä voi pienentää – ja miten paljon siitä oikeasti on hyötyä.

Ruoka

Suosi kasviperäisiä ruokia ja vähennä lihan syömistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Etenkin nautakarjan kasvattaminen tuottaa paljon maatalouden päästöjä, joten esimerkiksi naudanliha ja juusto ovat ilmastolle raskasta ruokaa. Eläinkunnan tuotteista paras vaihtoehto on kotimainen, kestävästi pyydetty kala.

Koljonen: ”Suomessahan on myös paljon korvaavia kasviperäisiä proteiinilähteitä, mikä tekee arjen valinnoista helpompia. Myös hyönteisiä on on enenevässä määrin lähdetty tuotteistamaan ja myymään. Jos haluat edelleen syödä lihaa, suosi kotimaista lähiruokaa.”

Vältä ruoan heittämistä roskiin ja osta vain sen verran kuin tarvitset.

Liikkuminen

Suosi joukkoliikennettä niillä alueilla, joilla sitä on tarjolla. Kulje lyhyitä matkoja kävellen ja pyöräillen.

Koljonen: ”Jos joukkoliikennettä ei ole, paras keino on miettiä, miten voi leikata ajokilometrien määrää.”

Autoiluun voi suurimmissa kaupungeissa käyttää yhteiskäyttöautoa. Jos oma auto on sinulle välttämätön, valitse sähköauto, hybridi tai muu mahdollisimman vähäpäästöinen auto.

Vähennä lentämistä.

Kolle: ”Yksittäisistä ostopäätöksistä lentämisen ilmastovaikutukset ovat varmaan kaikista pahimmat. Omassa arjessaan voi miettiä, tarvitseeko lomalla mennä kaukomatkalle tai viikonloppuna Euroopan suurkaupunkeihin. Muitakin vaihtoehtoja on.”

Asuminen

Asuntoa vaihtaessasi harkitse, pärjäisitkö vähemmillä neliöillä. Myös sijaintiin on hyvä kiinnittää huomiota: pääseekö esimerkiksi työpaikalle kävellen tai joukkoliikenteellä, vai tarvitaanko autoa?

Nissinen: ”Energiatodistus kannattaa katsoa. Se näyttää energialuokan, jossa huomioidaan, paljonko energiaa kuluu ja millaisella energiamuodolla talo on lämmitetty.”

Väännä lämmitystä pienemmälle.

Jos tuuletat ikkunoiden kautta, pidä tuuletusaika lyhyenä ja hyödynnä ristivetoa. Myös kuuman veden käyttöä rajoittamalla voi säästää energiaa esimerkiksi peseytyessä ja tiskatessa.

Nissinen: ”Lämmitykseen liittyvät asiat ovat [asumisen ilmastovaikutusten kannalta] nykyään melkein tärkeimpiä.”

Jos asut omakotitalossa tai voit muutoin vaikuttaa asuintalosi lämmitysjärjestelmän uusimiseen, harkitse lämpöpumpun asentamista tai poistoilman lämmöntalteen­ottojärjestelmää.

Kolle: ”Jos istuu taloyhtiön hallituksessa tai on hyvät suhteet hallitukseen, tällaisia aloitteita kannattaa viedä eteenpäin. Varsinkin kiinteistöjen öljylämmitys kannattaa korvata pikaisesti lämpöpumppu­teknologialla. Kannattaa perustella uudet hankinnat etenkin aiheutuvilla säästöillä.”

Kun kilpailutat sähkösopimusta, suosi sähköä, jota ei ole tuotettu fossiilisilla tai muilla poltettavilla energianlähteillä. Myös aurinkopaneelin hankkiminen on Suomenkin oloissa varteenotettava idea.

Kiinnitä huomiota sähkönkulutukseen ja siihen, kuinka paljon elektroniikkaa tarvitset. Älä pidä sähkölaitteita tai valoja päällä turhaan.

Koljonen: ”Kotitalouksien sähkönkulutus on edelleen kasvussa. Vaikka ostetaan energiatehokkaita laitteita, laitteiden lukumäärä on kasvanut jatkuvasti. Älykkäiden energiajärjestelmien lisääntymisen ansiosta kuluttajilla on kuitenkin entistä paremmat mahdollisuudet seurata ja säädellä energiankäyttöään.”

Muita toimenpiteitä

Länsimaissa kansalaisten tärkeimmiksi vaikutuskeinoiksi nostetaan usein edellä mainitut ruokavalio, asuminen ja liikenne. VTT:n Koljonen nostaa listalle myös kuluttamisen vähentämisen.

Käyttöesineiden laatuun panostaminen, turhan tavaran jättäminen kauppaan ja lainaaminen ostamisen sijaan vähentävät sekä tuotteiden valmistus- että kuljettamispäästöjä. Jälkimmäisiä voi Koljosen mukaan suitsia myös suosimalla kotimaisia ja lähellä valmistettuja tuotteita.

Koljonen: ”Parasta on, jos tuotteen elinkaari on mahdollisimman pitkä ja se on käytön jälkeen kierrätettävissä. Laitteiden suhteen kannattaa suosia mahdollisimman energiatehokkaita laitteita ja harkita kahteen kertaan, tarvitseeko niitä oikeasti.”

 

”Kun käytetään rahaa laadukkaisiin palveluihin, on vähemmän rahaa muuhun tuhlaamiseen.”

Nissinen: ”Hyvästä kannattaa maksaa – tämä näkyy erityisesti vaateostoksissa. On myös tunnettu ilmiö, että kun käytetään rahaa laadukkaisiin palveluihin, on vähemmän rahaa muuhun tuhlaamiseen.”

Suosi tuotteita, joilla on kolmannen osapuolen myöntämä niin sanottu tyypin 1 ympäristö­merkki. Tällaisia ovat esimerkiksi pohjois­mainen joutsen­merkki, EU:n kukkamerkki ja TCO:n ympäristö­merkki.

Nissinen: ”Merkit eivät suoraan kerro hiili­jalanjälkeä, mutta niiden saamiseen on pitkä lista vaatimuksia, joista moni liittyy kasvihuone­kaasupäästöihin.”

Vaikka aika ja energia ei riittäisi varsinaiseen ilmastoaktivismiin, asiantuntijat kehottavat pohtimaan ilmastokysymyksiä esimerkiksi kevään eduskuntavaaleissa.

Kolle: ”Jos oman kylätorin kulmassa on puolueiden vaalikojuja, niin kyllähän jokaisen kansalaisen oikeus on käydä vähän haastamassa ja kysymässä ratkaisuja ilmastoasioihin. Vastausten laadun pitäisi mielellään heijastua myös äänestyskopissa.”

Katso HS:n ilmastolupauskoneesta, kuinka paljon voit pienentää omaa hiilijalanjälkeäsi arkisilla teoilla. Kone on julkaistu HS.fi:ssä loppuvuodesta 2015. Juttu jatkuu koneen jälkeen.Kun lukee uutisia riitaisista ilmastoneuvotteluista ja kasvihuonekaasuja ilmaan syytävistä suurvalloista, pihvien vaihtaminen nyhtökauraan saattaa tuntua näpertelyltä. Kuinka paljon yksittäinen ihminen voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen?

”Kuluttajat ovat tällä hetkellä täysin keskiössä. Jos kuluttajat tekevät ekologisia valintoja ja suosivat ekologisia tuotteita, sehän luo markkinat tällaisille tuotteille”, katsoo Tiina Koljonen. ”Poliitikoilla on ylätason päätäntävalta, mutta varmasti heidätkin valitaan sieltä kansan keskuudesta.”

Myös Kaarina Kolle on sitä mieltä, että kansalaisten ja päättäjien toimia ei voi erottaa toisistaan.

”Jos kuluttajat käyttävät ostovoimaansa ja poliittista voimaa, niin kyllähän se heijastuu [päätöksiin]. Toisaalta valtiovallan puolelta ei ole vastuullista pistää vastuuta vain yksilöiden niskaan”, hän sanoo.

”Yksilön on aika vaikeaa tehdä asioita yksin. Kyllähän valtion on pistettävä raamit esimerkiksi sille, millä tavoin energiaa tuotetaan Suomessa.”

Viime vuonna ilmestyneen Sitran raportin mukaan 68 prosenttia Suomen kulutusperusteisista kasvihuonekaasupäästöistä on peräisin kotitalouksista.

Kaikki näistä päästöistä eivät ole sellaisia, joihin kansalaiset voisivat suoraan vaikuttaa. Raportissa arvioidaan kuitenkin, että siinä esitellyt kulutusvalinnat vähentäisivät kulutuksen kasvihuonekaasupäästöjä 11,5 tonnista 7,2 tonniin vuodessa.

11,5 tonnia oli suomalaisen kuluttajan keskimäärin aiheuttama päästömäärä vuonna 2010. Sitra on koonnut myös verkkosivuilleen listan sadasta ympäristöteosta, joiden avulla voi vähentää omia päästöjään.

Raporttia tekemässä ollut Ari Nissinen perää WWF:n Kollen tavoin päättäjien vastuuta: hyvät kulutusvalinnat eivät riitä, ellei niitä tueta poliittisilla päätöksillä.

”Usein valveutuneiden kuluttajien valinnat auttavat muutosta lähtemään liikkeelle, mutta ilman lainsäädäntöä ja veroja ei tapahdu riittävän isoja muutoksia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Ympäristö
 • Kuluttaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  2. 2

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  3. 3

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  4. 4

   Kestävyysliikunta lisää suolistossa vaikuttavia hyviä bakteereja – Bakteereista on kehitteillä myös ”lihavuuspilleri”, joka vaikuttaisi suoraan suoliston mikrobeihin

  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  7. 7

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  8. 8

   Trumpin parjaama ”Pocahontas-senaattori” todisti polveutuvansa Amerikan alkuperäiskansoista

  9. 9

   HS:n arkistokuvat paljastavat: Hitleriä vastaan taistellut neuvostomarsalkka ei hävennyt kantaa suomalaista hakaristiketjua

  10. 10

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  3. 3

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  6. 6

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  7. 7

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  9. 9

   32 vuotta on kulunut, eikä Tom Cruise ole vanhentunut lainkaan

  10. 10

   Mari Timonen ajoi Jorvin sairaalaan myrkytysoireista kärsineen 2-vuotiaan Alex-pojan kanssa, kantokopassa pieni vauva – Perillä paljastui, että lähin parkkipaikka on satojen metrien päässä ulko-ovesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi, verottaja ja Kela pääsevät pian entistä helpommin kurkkimaan tilitietoja – Viranomaisille tulee järjestelmä, josta tiedot saa parilla napin painalluksella

  2. 2

   Laura Huhtasaarelle suorassa lähetyksessä esitetty kysymys kiteyttää, mikä on Ylen kohutun keskustelu­ohjelman ongelman ydin

  3. 3

   Jakomäkeläinen Arthur Visulainen, 20, matkusti perjantaina junalla Helsingistä Helsinkiin niin kuin lukemattomia kertoja ennenkin – Mutta tällä kertaa hänen lippunsa ei kelvannutkaan

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  5. 5

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  6. 6

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  8. 8

   Timo Aalto ei halunnut, että hänen alaisensa palavat loppuun – Niin alkoi sähköposti­kokeilu, josta tuli menestys

  9. 9

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  10. 10

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää