Kotimaa    |   HS-analyysi

Miksi minä pääsen valittamaan nuhaani lääkärille mutta työtön monisairas ei? Suomessa on kahden kastin potilaita, ja se on suuri häpeä

Suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä jakaa kansan kahteen kastiin sen perusteella, käykö ihminen töissä vai ei. Sote-uudistuksessakaan kukaan ei ole uskaltanut kajota työterveyshuollon asemaan, sillä kyseessä ovat äänestäjät, ay-liike ja sadat miljoonat eurot, kirjoittaa kotimaantoimituksen uutistuottaja Päivi Paulavaara.

Kun keskustellaan suomalaisesta terveydenhuollosta, monesti kiistellään siitä, onko se maailman parasta vai viiden parhaan joukossa.

Yksi asia unohtuu: se on kansainvälistenkin vertailujen mukaan äärimmäisen epätasa-arvoista. Rahalla pääsee lääkäriin, rahatta ei.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sitten on vielä suomalainen kummallisuus, työterveyshuolto. Missään muualla ei ole vastaavaa järjestelmää, jossa väestö jaetaan näin rankasti kahteen kastiin sen perusteella, onko töissä vai ei.

”Lääkäripalveluiden saatavuuden epätasa-arvoisuus on terveydenhuoltojärjestelmämme häpeäpilkku”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) järjestelmät-osaston johtaja Markku Pekurinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sote-uudistusta on väännetty eri kokoonpanoilla pitkään ja hartaasti. Tuhansia ja tuhansia työtunteja, tekstiliuskoja, kokouksia, kiistoja ja lopulta eduskunnan käytävillä itkeviä kansanedustajia.

Ja minkä takia: käsissä on miljardiluokan uudistus, joka tällaisenakin on toteutuessaan torso – tai vähintään päätön, jos ajatellaan etiikkaa, tasa-arvoa ja sosiaalista omaatuntoa.

Ilman työterveyshuoltoon kajoamista sote-uudistus ei nimittäin täytä yhtä sen tärkeimmistä tavoitteista, joka on terveyspalveluiden tasa-arvoistaminen. Ei, vaikka kokoomuksen ajama valinnanvapaus kuinka toteutuisi. Vastassa ovat aina portinvartijat, jotka päättävät, millaisen vaivan kanssa julkisesti rahoitettu lääkäriaika irtoaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen yli kolmesta miljoonasta työikäisestä on työterveyshuollon piirissä 1,9 miljoonaa suomalaista. Työnantajien ja työntekijöiden etu on tässä yhteinen. Työntekijä pääsee nopeasti lääkäriin, ja kustantamalla työterveyshuollon työnantaja pitää työntekijästään huolta ja saa hänet mahdollisimman nopeasti työkuntoiseksi. Hienoa työtä työterveyshuollossa tehdäänkin, sitä ei voi kieltää.

Systeemin epäreiluus ei ole asiakkaiden eikä terveydenhuollon ammattilaisten syy.

Työterveyshuoltoa on erilaista. Jos on oikeutettu laajaan työterveyshuoltoon, työntekijä pääsee nauttimaan sellaisesta palvelusta, jota terveyskeskusten varassa oleva ihminen ei voi kuvitellakaan. Esimerkiksi Helsingin Sanomien työterveysasema sijaitsee viereisessä rakennuksessa. Ilman ajanvarausta voin mennä hoitajalle valittamaan pitkittynyttä flunssaani tai jäykkää hartiaseutuani. Lääkäriajan saa usein jo samalle päivälle, viimeistään seuraavalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastaavasti kunnallisten terveysasemien jonoissa saattaa vierähtää parikin kuukautta. Juuri ”katsotaan varmuuden vuoksi tulehdusarvot” -flunssapotilaat ovat niitä, joita ei haluta terveyskeskusten toimintaa kuormittamaan. Tavallinen flunssa paranee useimmiten kahdessa viikossa.

Työterveyshuoltoakaan ei aikoinaan perustettu flunssaa potevia työntekijöitä varten, vaan kyse oli siitä, että työhön liittyviä sairauksia ja tapaturmia hoidettiin ja ehkäistiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalaisen erikoissairaanhoidon ansiot lienevät kiistattomia, mutta muuten terveydenhuoltojärjestelmämme on vähintäänkin erikoinen.

Kuntien pyörittämän julkisen perusterveydenhuollon eli terveyskeskusten lisäksi perusterveydenhuollon lääkäripalveluita tarjoavat yksityiset terveysasemat, joko työterveyshuollon välityksellä tai ihmisten omasta pussistaan tai vakuutuksin maksamina.

Ihmisillä, joilla on varaa maksaa yksityisille lääkäreille, on usein turvanaan myös työterveyshuolto. Jos ei ole rahaa yksityislääkäriin, ei useinkaan ole työpaikkaa eikä siis työterveyshuoltoa. Silloin jonotetaan kuukausitolkulla aikaa surkeaan jamaan päästetystä terveyskeskuksesta.

Terveyskeskukset ovat jumissa. Niinpä ihmiset, joilla on mahdollisuus äänestää jaloillaan ja hakea hoitonsa muualta, myös tekevät niin.

Tämä toki sopii julkisen terveydenhuollon järjestäjille: jos terveyskeskus vetäisi, ihmiset eivät hakeutuisi muualle hoitoon. Toimivan terveyskeskuksen rahoja käyttäisivät nekin, jotka nyt hakevat hoitonsa muualta.

Lisäksi esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on ollut vaikeuksia saada terveyskeskusten lääkärinvirkoja täytetyksi, koska yksityiset lääkäriasemat houkuttelevat tekijöitä palkkalistoilleen.

Rahat terveyspalveluihin tulevat pääosin tavallisen ihmisten taskusta: joko kunta- tai valtionveroina tai käyntimaksuina. Esimerkiksi keskituloisen, 3 500 euroa tienaavan ihmisen pussista menee kuntaveroina sosiaali- ja terveyspalveluiden pyörittämiseen noin 300 euroa.

Työterveyshuoltoa pyöritetään työnantajilta ja työntekijöiltä perittävinä maksuina, joista osa kierrätetään Kelan kautta.

Työterveyshuoltoon kajoaminen toki hermostuttaisi ammattiyhdistysliikkeen, koska siitä on sovittu työmarkkinajärjestöjen kesken. On kuitenkin hämmentävää, miten taitavasti puolueet ovat pystyneet pitämään työterveyshuollon ympärillä täyden hiljaisuuden. Kaikesta muusta onkin sitten mouhottu.

Jokainen puolue ymmärtää, että 1,9 miljoonaa työikäistä on 1,9 miljoonaa potentiaalista äänestäjää.

”Työterveyshuollosta puhuminen on poliittinen itsemurha”, olen kuullut jonkun sanovan.

Niinpä. Saavutetuista eduista eivät halua luopua äänestäjät eivätkä päättäjät. Ja toisekseen: jos työterveyshuollon nykyisin hoitamat kolme miljoonaa vuosittaista työterveyshuollon käyntiä tulisivat maksettaviksi yhteisestä pussista, olisi vielä poskettomampaa puhua Sipilän hallituksen pyrkimyksistä kolmen miljardin euron säästöihin.

Työterveyshuollon kustannukset ovat vuosittain noin 800 miljoonaa euroa, josta työnantajat maksavat yli puolet. Työnantaja voi vähentää kustannuksia verotuksessaan.

Vuonna 2016 terveyskeskusten lääkäripalveluihin pantiin euroja saman verran. Muut, esimerkiksi hoitajat, mukaan luettuna terveyskeskusten avotoiminta maksoi runsaan miljardin.

Jos kaikkien suomalaisten terveydenhuoltoon kuluvat rahat olisivat yhdellä laskulla, olisi perusterveydenhuollon aliresursointi pakko tunnustaa. Sillä rahalla, joka on ollut käytettävissä perusterveydenhuollon pyörittämiseen, ei olisi mitenkään voitu huolehtia koko kansan terveydenhuollosta.

Veroja olisi nostettava rankasti – tai sitten pitkittynyttä nuhakuumetta eivät enää pääsisi valittamaan lääkärille toimittajat tai kansanedustajatkaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveydenhoito

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  2. 2

   Piiloon jäävä hoiva kannattelee monen lapsen arkea – Jos teet näitä asioita, suojaat lapsesi mielenterveyttä

  3. 3

   Palvelualojen jättiliitolta lisää työtaisteluja ensi viikosta alkaen, koskevat yli 50 000 jäsentä – ”Kyllähän nämä tulevat kuluttajan tontille”

  4. 4

   Huorittelua, seksiehdotuksia ja rintoja kourivia potilaita – Tällaista on sairaanhoitaja Rayan Hämäläisen, 28, arki työpaikalla

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhemmat hylkäävät lapsiaan ja jopa 11-vuotiaat ovat huumekoukussa – Uutta-Seelantia vaivaa synteettisen kannabiksen aiheuttama huumekriisi

  6. 6

   Tuhoaako runsas light-limujen juominen erektion? Urologi vastaa

  7. 7

   Umpiruotsinkielinen taiteilija puhuu elokuvassa suomea, ja tutkija kummeksuu ratkaisua – Ohjaaja Antti J. Jokinen: ”Schjerfbeck oli humanisti ja niin olen minäkin”

  8. 8

   Nasan kuvassa näkyy Etelämantereesta irronnut ihmeellisen geometrinen jäävuori

  9. 9

   Järkytys ravintola­maailmassa: klassikko­baarit Corona, Moskova ja Dubrovnik joutuvat lopettamaan, merkki­rakennuksen kaikki vuokra­sopimukset on irtisanottu

  10. 10

   Amy Schumer ilmoitti olevansa raskaana – ja teki sen niin poikkeuksellisella tavalla, että sai internetin villiintymään ja kaikki uutisoimaan poliittisen viestinsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Järkytys ravintola­maailmassa: klassikko­baarit Corona, Moskova ja Dubrovnik joutuvat lopettamaan, merkki­rakennuksen kaikki vuokra­sopimukset on irtisanottu

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Piiloon jäävä hoiva kannattelee monen lapsen arkea – Jos teet näitä asioita, suojaat lapsesi mielenterveyttä

  4. 4

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  5. 5

   Huorittelua, seksiehdotuksia ja rintoja kourivia potilaita – Tällaista on sairaanhoitaja Rayan Hämäläisen, 28, arki työpaikalla

   Tilaajille
  6. 6

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  7. 7

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  8. 8

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  9. 9

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  10. 10

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  9. 9

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää