Kotimaa    |   HS-analyysi

Miksi minä pääsen valittamaan nuhaani lääkärille mutta työtön monisairas ei? Suomessa on kahden kastin potilaita, ja se on suuri häpeä

Suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä jakaa kansan kahteen kastiin sen perusteella, käykö ihminen töissä vai ei. Sote-uudistuksessakaan kukaan ei ole uskaltanut kajota työterveyshuollon asemaan, sillä kyseessä ovat äänestäjät, ay-liike ja sadat miljoonat eurot, kirjoittaa kotimaantoimituksen uutistuottaja Päivi Paulavaara.

Kun keskustellaan suomalaisesta terveydenhuollosta, monesti kiistellään siitä, onko se maailman parasta vai viiden parhaan joukossa.

Yksi asia unohtuu: se on kansainvälistenkin vertailujen mukaan äärimmäisen epätasa-arvoista. Rahalla pääsee lääkäriin, rahatta ei.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sitten on vielä suomalainen kummallisuus, työterveyshuolto. Missään muualla ei ole vastaavaa järjestelmää, jossa väestö jaetaan näin rankasti kahteen kastiin sen perusteella, onko töissä vai ei.

”Lääkäripalveluiden saatavuuden epätasa-arvoisuus on terveydenhuoltojärjestelmämme häpeäpilkku”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) järjestelmät-osaston johtaja Markku Pekurinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sote-uudistusta on väännetty eri kokoonpanoilla pitkään ja hartaasti. Tuhansia ja tuhansia työtunteja, tekstiliuskoja, kokouksia, kiistoja ja lopulta eduskunnan käytävillä itkeviä kansanedustajia.

Ja minkä takia: käsissä on miljardiluokan uudistus, joka tällaisenakin on toteutuessaan torso – tai vähintään päätön, jos ajatellaan etiikkaa, tasa-arvoa ja sosiaalista omaatuntoa.

Ilman työterveyshuoltoon kajoamista sote-uudistus ei nimittäin täytä yhtä sen tärkeimmistä tavoitteista, joka on terveyspalveluiden tasa-arvoistaminen. Ei, vaikka kokoomuksen ajama valinnanvapaus kuinka toteutuisi. Vastassa ovat aina portinvartijat, jotka päättävät, millaisen vaivan kanssa julkisesti rahoitettu lääkäriaika irtoaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen yli kolmesta miljoonasta työikäisestä on työterveyshuollon piirissä 1,9 miljoonaa suomalaista. Työnantajien ja työntekijöiden etu on tässä yhteinen. Työntekijä pääsee nopeasti lääkäriin, ja kustantamalla työterveyshuollon työnantaja pitää työntekijästään huolta ja saa hänet mahdollisimman nopeasti työkuntoiseksi. Hienoa työtä työterveyshuollossa tehdäänkin, sitä ei voi kieltää.

Systeemin epäreiluus ei ole asiakkaiden eikä terveydenhuollon ammattilaisten syy.

Työterveyshuoltoa on erilaista. Jos on oikeutettu laajaan työterveyshuoltoon, työntekijä pääsee nauttimaan sellaisesta palvelusta, jota terveyskeskusten varassa oleva ihminen ei voi kuvitellakaan. Esimerkiksi Helsingin Sanomien työterveysasema sijaitsee viereisessä rakennuksessa. Ilman ajanvarausta voin mennä hoitajalle valittamaan pitkittynyttä flunssaani tai jäykkää hartiaseutuani. Lääkäriajan saa usein jo samalle päivälle, viimeistään seuraavalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastaavasti kunnallisten terveysasemien jonoissa saattaa vierähtää parikin kuukautta. Juuri ”katsotaan varmuuden vuoksi tulehdusarvot” -flunssapotilaat ovat niitä, joita ei haluta terveyskeskusten toimintaa kuormittamaan. Tavallinen flunssa paranee useimmiten kahdessa viikossa.

Työterveyshuoltoakaan ei aikoinaan perustettu flunssaa potevia työntekijöitä varten, vaan kyse oli siitä, että työhön liittyviä sairauksia ja tapaturmia hoidettiin ja ehkäistiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalaisen erikoissairaanhoidon ansiot lienevät kiistattomia, mutta muuten terveydenhuoltojärjestelmämme on vähintäänkin erikoinen.

Kuntien pyörittämän julkisen perusterveydenhuollon eli terveyskeskusten lisäksi perusterveydenhuollon lääkäripalveluita tarjoavat yksityiset terveysasemat, joko työterveyshuollon välityksellä tai ihmisten omasta pussistaan tai vakuutuksin maksamina.

Ihmisillä, joilla on varaa maksaa yksityisille lääkäreille, on usein turvanaan myös työterveyshuolto. Jos ei ole rahaa yksityislääkäriin, ei useinkaan ole työpaikkaa eikä siis työterveyshuoltoa. Silloin jonotetaan kuukausitolkulla aikaa surkeaan jamaan päästetystä terveyskeskuksesta.

Terveyskeskukset ovat jumissa. Niinpä ihmiset, joilla on mahdollisuus äänestää jaloillaan ja hakea hoitonsa muualta, myös tekevät niin.

Tämä toki sopii julkisen terveydenhuollon järjestäjille: jos terveyskeskus vetäisi, ihmiset eivät hakeutuisi muualle hoitoon. Toimivan terveyskeskuksen rahoja käyttäisivät nekin, jotka nyt hakevat hoitonsa muualta.

Lisäksi esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on ollut vaikeuksia saada terveyskeskusten lääkärinvirkoja täytetyksi, koska yksityiset lääkäriasemat houkuttelevat tekijöitä palkkalistoilleen.

Rahat terveyspalveluihin tulevat pääosin tavallisen ihmisten taskusta: joko kunta- tai valtionveroina tai käyntimaksuina. Esimerkiksi keskituloisen, 3 500 euroa tienaavan ihmisen pussista menee kuntaveroina sosiaali- ja terveyspalveluiden pyörittämiseen noin 300 euroa.

Työterveyshuoltoa pyöritetään työnantajilta ja työntekijöiltä perittävinä maksuina, joista osa kierrätetään Kelan kautta.

Työterveyshuoltoon kajoaminen toki hermostuttaisi ammattiyhdistysliikkeen, koska siitä on sovittu työmarkkinajärjestöjen kesken. On kuitenkin hämmentävää, miten taitavasti puolueet ovat pystyneet pitämään työterveyshuollon ympärillä täyden hiljaisuuden. Kaikesta muusta onkin sitten mouhottu.

Jokainen puolue ymmärtää, että 1,9 miljoonaa työikäistä on 1,9 miljoonaa potentiaalista äänestäjää.

”Työterveyshuollosta puhuminen on poliittinen itsemurha”, olen kuullut jonkun sanovan.

Niinpä. Saavutetuista eduista eivät halua luopua äänestäjät eivätkä päättäjät. Ja toisekseen: jos työterveyshuollon nykyisin hoitamat kolme miljoonaa vuosittaista työterveyshuollon käyntiä tulisivat maksettaviksi yhteisestä pussista, olisi vielä poskettomampaa puhua Sipilän hallituksen pyrkimyksistä kolmen miljardin euron säästöihin.

Työterveyshuollon kustannukset ovat vuosittain noin 800 miljoonaa euroa, josta työnantajat maksavat yli puolet. Työnantaja voi vähentää kustannuksia verotuksessaan.

Vuonna 2016 terveyskeskusten lääkäripalveluihin pantiin euroja saman verran. Muut, esimerkiksi hoitajat, mukaan luettuna terveyskeskusten avotoiminta maksoi runsaan miljardin.

Jos kaikkien suomalaisten terveydenhuoltoon kuluvat rahat olisivat yhdellä laskulla, olisi perusterveydenhuollon aliresursointi pakko tunnustaa. Sillä rahalla, joka on ollut käytettävissä perusterveydenhuollon pyörittämiseen, ei olisi mitenkään voitu huolehtia koko kansan terveydenhuollosta.

Veroja olisi nostettava rankasti – tai sitten pitkittynyttä nuhakuumetta eivät enää pääsisi valittamaan lääkärille toimittajat tai kansanedustajatkaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveydenhoito

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  3. 3

   Tutkimus: Pikaruoka lihottaakin usein ravintola-annoksia vähemmän

  4. 4

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  5. 5

   Helsinkiläinen opettaja kosketteli oppilaitaan ja lähetteli kuvia sukupuolielimestään – Tuomittiin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä 1,5 vuodeksi ehdolliseen vankeuteen

  6. 6

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  7. 7

   Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

  8. 8

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  9. 9

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  10. 10

   Goottirockin legenda sekosi Tukholmassa, haukkui yleisöä ja hyökkäsi henkilökunnan kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  3. 3

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  4. 4

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  5. 5

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  6. 6

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  7. 7

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  8. 8

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  9. 9

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  10. 10

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää