Kotimaa

Poliiseja pitäisi kouluttaa kohtaamaan ”rodullistettuja vähemmistöjä”, vaatii tuore tutkimus – Poliisi rakensi maahanmuuttajista Seitsemän veljestä -stereotyypit

Poliisihallitus kehottaa tuomaan etnisen profiloinnin kokemuksia esiin, koska ne eivät aina tule Poliisihallituksen tietoon.

Poliisin harjoittama etninen profilointi nousi keskiviikkona näkyvästi julkisuuteen, kun ulkomaalaispoliisin edustaja esitteli järjestetyssä seminaarissa stereotyyppisiä luonnehdintoja maahanmuuttajista Seitsemän veljeksen hahmojen avulla.

Poliisihallitus on ottanut tapauksesta tehdyn kantelun tutkittavakseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kielletty etninen profilointi ei useinkaan tule tietoon valvovalle taholle. Tämän Poliisihallitus myönsi kesällä 2017 ilmestyneessä raportissaan, jossa se selvitti etnisen profiloinnin toteutumista poliisitoiminnassa.

”Jo luonteensakin vuoksi kielletty etninen profilointi näyttäytynee useimmin enemmänkin käytännön poliisitoiminnassa, kuin yleisempänä systeemitason virheenä tai ongelmana”, Poliisihallitus totesi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisihallitus vetosi epäasianmukaista käytöstä kohdanneita tuomaan epäkohtia esiin, jotta niihin voidaan puuttua.

”Etnisen profiloinnin esiintulo on suurelta osin kiinni siitä, saako valvova taho ylipäätään tietää epäasianmukaisesta menettelystä”, sanottiin viime vuonna julkaistussa selvityksessä.

HS:n ei torstaina tavoittanut Poliisihallituksen edustajaa kommentoimaan Seitsemän veljestä -tapausta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Etninen profilointi eli ihmisen poimiminen joukosta ihonvärinsä tai rodullisten piirteidensä takia on Suomessa niin yleistä, että se on ongelma, totesi Svenska social- och kommunalhögskolanin Pysäytetyt-tutkimus aiemmin tänä vuonna.

Tutkimuksen mukaan tavallisin tapa kokea etnistä profilointia on tulla pysäytetyksi väkijoukosta henkilöpaperien tarkistamiseksi.

Poliisihallituksen selvityksen mukaan kanteluita on tullut harvoin. Viime vuonna poliisilla oli tiedossa vain neljä tapausta, joissa etnisen profiloinnin kielto oli noussut esiin. Näistä yhdessä syyttäjä teki päätöksen, ettei syytä rikosepäilyyn ollut. Muut eivät johtaneet toimenpiteisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pysäytetyt-raportti totesi nykyisen etniseen profilointiin liittyvän valitusjärjestelmän monimutkaiseksi ja tehottomaksi. Se suositteli, että yksi taho, kuten yhdenvertaisuusvaltuutettu, koordinoisi valitusmenettelyä ja neuvoisi henkilöitä, jotka haluavat tehdä valituksen.

”Sen tulisi olla riippumaton poliisivoimista ja sillä tulisi olla valtuudet antaa sanktioita syrjivästä käytöksestä”, raportti ehdotti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suurin osa poliisilaitoksista ilmoitti järjestäneensä tai aikovansa järjestää etnisen profiloinnin kieltoon liittyvää koulutusta.

Koulutusten määrässä ja henkilöstöllisessä kattavuudessa oli kuitenkin vaihtelua yksiköiden välillä. Esimerkiksi joissakin yksiköissä asiasta oli annettu nimenomaisia ohjeita tai henkilöstölle jaettavia oppaita, kun taas joissakin yksiköissä ohjaus oli jäänyt enemmän päivittäisjohtamisen tai valtakunnallisen verkkokoulutuksen varaan.

Pysäytetyt-raportti kritisoi poliisikoulutusta. Sen mukaan ei ole riittävää, että poliisiksi opiskeleville opetetaan vain etnisen profiloinnin lainvastaisuudesta.

”Jotta etniseen profilointiin johtavia käytäntöjä voitaisiin muuttaa, poliisikoulutukseen olisi tarpeen sisällyttää aineistoa rasismista yhteiskunnallisena ilmiönä, keskusteluja siitä keitä ovat “nykypäivän suomalaiset” sekä miten kohdata siirtolaisia ja rodullistettuja vähemmistöjä”, raportissa perättiin.

Raportti suositti rasismin ja etnisen profiloinnin kysymysten sisällyttämistä myös vartijoiden koulutusohjelmiin.

Poliisikunnan homogeenisuutta pitäisi purkaa ja tärkeää olisi myös kehittää keinoja vähemmistöihin kuuluvien rekrytoimiseksi poliisikuntaan, raportissa todetaan.

Poliisihallituksen selvityksessä osa poliisilaitoksista korosti, että etnisen profiloinnin kiellon odotetaan olevan poliisihenkilöstön tiedossa jo poliisikoulutuksesta johtuen.

Poliisiammattikorkeakoulun mukaan yhdenvertaisuus onkin keskeinen periaate kaikessa sen antamassa koulutuksessa.

Etnisen profiloinnin kieltoa ei kuitenkaan käsitellä omana erillisenä aiheenaan, vaan se sisältyy keskeisenä periaatteena eri aihealueiden käsittelyyn.

Ulkomaalaisvalvontaan liittyvien aiheiden käsittelyyn poliisiammattikorkeakoulu arvioi käyttävänsä eri yhteyksissä noin 30 tuntia.

Etnisestä profiloinnista voi valittaa viiden eri mekanismin kautta, mutta vain yhden kautta kerrallaan.

Vaihtoehtoja ovat kantelu yhdenvertaisuusvaltuutetulle, hakemus yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan, rikosilmoitus poliisille, hallintokantelu oikeuskanslerille tai oikeusasiamiehelle tai hallintokantelu poliisille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Poliisi
 • Maahanmuuttajat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Saan Amer Sports -yrityskaupasta 18 200 euroa, mutta ei se helpolla tule

  3. 3

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  4. 4

   Poliisi julkaisi lisää tietoja Käpylän tuhoisasta tulipalosta – Murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan

  5. 5

   Kela teki virheen – Nyt odotamme ja pyydämme ymmärrystä lapsilta, laskuttajilta sekä vuokranantajalta

  6. 6

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  7. 7

   Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

  8. 8

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  9. 9

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  10. 10

   Strasbourgin ampuminen muistuttaa, mitä kansalaiset toivovat EU:lta globaalien uhkien aikana: Turvallisuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  8. 8

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää