Kotimaa

Työkoneen kuljettaja tuomittiin yhdeksänvuotiaan pyöräilijätytön päälleajosta sakkoihin – Turmassa loukkaantuneen uhrin isä ihmettelee rangaistuksen vähäisyyttä

Onnettomuudessa loukkaantunut pellolaistyttö pyöräilee jälleen kouluun samaa reittiä kuin turmapäivänä. Fyysiset vammat ovat parantuneet turman jälkeen, mutta henkinen toipuminen on kestänyt pitempään.

Hieman alle 70-vuotias pellolaismies tuomittiin perjantaina yhdeksänvuotiaan pyöräilijätytön päälleajosta Pellossa Lapissa. Hän sai liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vammantuottamuksesta rangaistukseksi kaksikymmentä päiväsakkoa.

Niistä kertyy maksettavaa yhteensä 380 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vajaan kahden vuoden takainen turma herätti aikanaan valtakunnallista huomiota. HS kertoi joulukuussa 2016, miten lappilaiskunnan myötätunto sai tytön vanhemmat liikuttumaan.

Tyttö oli ylittänyt suojatietä polkupyörällä aamulla koulumatkallaan, kun moottorityökone tuli risteyksessä kolmion takaa ja törmäsi häneen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tyttö löydettin turman jälkeen loukkaantuneena valtatieltä makaamasta. Hänelle aiheutui turmassa muun muassa laaja ruhjevamma keuhkon alaosaan, keuhkokudoksen repeämä, pieni ilmarinta ja olkavarren luun poikkimurtuma.

Päälleajaja oli poistunut paikalta jäämättä auttamaan häntä. Pyörä oli raahautunut työkoneen mukana runsas sata metriä.

Kihlakunnansyyttäjä Henna Väyrysen mukaan oli mahdollista, että kuljettaja ei havainnut törmäystä. Syyttäjä päätti siksi olla nostamatta syytettä liikennepaosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turmasta syytetty mies myönsi oikeudessa ajaneensa onnettomuuden aikoihin turmapaikan ohi, mutta kiisti törmänneensä tyttöön.

Hän olisi omien sanojensa mukaan huomannut väkisin törmäyksen, jos sellainen olisi tapahtunut.

Kemi-Tornion käräjäoikeus kuitenkin päätteli miehen törmänneen työkoneellaan tyttöön, vaikka hän ei huomannut törmäystä. Mies laiminlöi tuomion mukaan liikennemerkillä osoitetun väistämisvelvollisuutensa eikä ollut riittävän huolellinen ja varovainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeus perusteli syyllisyyttä muun muassa sillä, että polkupyörästä löytyi turman jälkeen maalijälkiä, jotka vaikuttavat värisävyn ja kemiallisen koostumuksen perusteella olevan peräisin pellolaismiehen työkoneesta. Pellossa ei ole tiettävästi toista samanlaista punaista työkonetta.

Näyttönä syyllisyydestä oikeus piti myös sitä, että mies ajoi risteyksestä samoihin aikoihin turman kanssa.


Turmassa loukkaantuneen tytön isä Petri Mäki pitää hyvänä, että käräjäoikeuden tuomiossa ei jäänyt epäselvyyttä syyllisyydestä. Mäki kuitenkin ihmettelee tuomitun saaman rangaistuksen vähäisyyttä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käräjäoikeuden langettama sakkorangaistus on lievempi kuin syyttäjä vaati. Syyttäjän mukaan mies olisi pitänyt tuomita ehdolliseen vankeuteen.

Käräjäoikeus hylkäsi myös syyttäjän vaatimuksen miehelle määrättävästä ajokiellosta.

Mäki kertoo, että hänen tyttärensä on toipunut hyvin turman aiheuttamista fyysisistä vammoista. Turmasta ei ole jäänyt sellaisia vammoja, jotka haittaisivat liikkumista.

Hän palasi kouluun alle kaksi viikkoa turman jälkeen käsi kipsattuna.

Silja pystyi osallistumaan varovasti liikuntatunnille parin kuukauden kuluttua turman jälkeen. Judoharjoituksiin hän pääsi takaisin muistaakseni kolmen kuukauden kuluttua. Siinäkin piti varoa heittoja”, Petri Mäki sanoo.

Turma on ollut isän mukaan tyttärelle varsin raskas henkisesti. Aluksi hän nukkui yönsä rauhattomasti. Turma vaikutti varsin pitkään myös koulumenestykseen.

Isän mukaan Silja Mäki muistaa selvästi, kuinka hän kaatui työkoneen alle ja renkaat menivät hänen molemmilta puoliltaan. Turmasta jäi pelko työkoneita kohtaan.

”Onnettomuus on painanut hänen mieltään. Uskon, että henkinen toipuminenkin on nyt hyvällä mallilla. Vielä vuosi sitten tilanne oli ihan toisenlainen”, Petri Mäki sanoo.

Tyttö olisi itse halunnut saapua käräjäoikeuteen seuraamaan tapauksen oikeuskäsittelyä aiemmin tänä vuonna. Perhe kuitenkin päätti, että hänen on parempi olla saapumatta oikeussaliin.

Oikeudessa ei kuultu tyttöä henkilökohtaisesti, vaan katsottiin videotallenne hänen aiemmasta kuulemisestaan.

Liikenneturma on aiheuttanut perheen isän mukaan paikkakunnalla myös huhumyllyn, jossa on välillä ehdoteltu yliajajaksi eri henkilöitä. Jotkin perheen korviin kantautuneet huhut ovat satuttaneet heitä ja heidän läheisiään, Petri Mäki kertoo.

”Toivottavasti oikeudenkäynti toisi pisteen tälle asialle”, Mäki sanoo.

Nykyisin 11-vuotias Silja Mäki käy Pellon koulun viidettä luokkaa. Hän kulkee kouluun samaa reittiä kuin turma-aamuna.

Sään salliessa viidesluokkalainen on jälleen käynyt koulussa myös pyörällä. Yksin hän ei kuitenkaan halua enää pyöräillä.

”Nyt aamujen pimetessä huomaa, että hän pelkää edelleen koulumatkoja. Luokkakaveri asuu onneksi lähellä. He menevät usein yhtä matkaa kouluun”, Petri Mäki sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Oikeudenkäynnit
 • Rikokset
 • Onnettomuudet
 • Lasse Kerkelä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin oman virka­miehen kapina pysäytti home­koulun purkamisen – Apulais­pormestari hermostui: ”Pöyristyttävää”

  2. 2

   Haaveiletko muutosta pientalo­alueelle? THL:n ylilääkäri kehottaa harkitsemaan: ”Huonon ilman­laadun takia voi joutua infektio­kierteeseen”

  3. 3

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  4. 4

   Punaisten hiusten syy selvisi

  5. 5

   ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus

   Tilaajille
  6. 6

   Latvia avaa historiansa pimeän puolen ja julkaisee salaisen KGB-listan – Entinen ulkoministeri kertoo HS:lle tarinansa KGB:n tietolähteenä

  7. 7

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  8. 8

   Suomi lyhensi velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen – Pitäisikö kansalaisen olla nyt helpottunut vai yhä peloissaan?

  9. 9

   #metoo-kampanja ei ole mennyt liian pitkälle – vasta täydellinen sukupuolten välinen tasa-arvo on riittävä

  10. 10

   Britannia varautuu äkkieroon EU:sta – puolustusministeri lupasi armeijankin valmistautuvan auttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  4. 4

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  5. 5

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  6. 6

   Punaisten hiusten syy selvisi

  7. 7

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  8. 8

   Himohamstraus alkaa vaivihkaa ja se on kuin huume, sanoo asiantuntija – Näin saat itsesi tai läheisesi luopumaan turhista tavaroista

   Tilaajille
  9. 9

   #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

  10. 10

   Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  7. 7

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  8. 8

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  9. 9

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää