Kotimaa

Suomen ensimmäinen huumausaine­laki ratkaistiin arvalla, mikä sinetöi huume­politiikan vuosi­kymmeniksi – Miksi Suomesta puuttuu keskustelu kannabiksen asemasta?

Kanada laillisti kannabiksen ja Norjakin selvittää, pitäisikö käytön rangaistavuudesta luopua. Suomessa mikään merkittävä taho ei ole ajanut asiaa, sanoo THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen.

Kanadassa saa keskiviikosta alkaen käyttää ja myydä kannabista laillisesti. Samalla Kanadasta tuli Uruguayn jälkeen maailman toinen valtio, jossa kannabiksen myynti ja viihdekäyttö on laillista.

Yhdysvalloissa kannabiksen käyttö ja hallussapito ovat sallittuja joissain osavaltioissa. Myös monissa muissa maissa kannabiksen käyttö tai myynti on käytännössä sallittu, vaikkei kannabista ole varsinaisesti laillistettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa kannabiksen laillistamisesta ei ole juuri keskusteltu. Tosin tilanne on nyt muuttumassa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen.

”Enää ei ole mahdoton ajatus, että Suomessa kyettäisiin käymään asiallista keskustelua kannabiksen asemasta. Mielestäni huumeista käytävä keskustelu on järkevöitynyt oleellisesti siitä, mitä se oli 10–15 vuotta sitten.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kannabiksen käytöllä on monia haittavaikutuksia. Sen säännöllinen käyttö muun muassa heikentää muistia ja reaktiokykyä. Kannabis voi myös laukaista masennuksen.

Toisaalta kannabiksen on tutkimuksissa todettu oikein käytettynä olevan myös tehokas kipulääke, ja kannabiksen lääkekäyttö on sallittu myös Suomessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ehdotti helmikuussa Portugalin mallia, jossa huumeiden käytön rangaistavuudesta luovuttaisiin kokonaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Portugalissa huumeiden käyttäminen ja pienten määrien hallussapito ei ole enää rangaistukseen johtava rikos. Portugalissa rangaistavuudesta luopumisesta, eli dekriminalisaatiosta, on hyviä kokemuksia.

Dekriminalisaatio on eri asia kuin laillistaminen. Dekriminalisaatiossa kannabiksen tai muun huumausaineen käyttö ja pienten määrien hallussapito sallitaan luopumalla käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta.

Laillistaminen tarkoittaisi kannabiksen käytön vapauttamista ja saatavuuden järjestämistä samaan tapaan kuin esimerkiksi alkoholin kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laillistaminen ja dekriminalisaatio on tärkeää pitää erillään, sanoo Hakkarainen.

”Dekriminalisaatiosta keskusteleminen on paljon oleellisempaa. Dekriminalisaatio koskisi kaikkia aineita, ei pelkästään kannabista ja se poistaisi stigmaa huumeiden käytön ympäriltä”, Hakkarainen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Dekriminalisaation tavoitteena on vähentää huumeiden käyttöön liittyviä haittoja.

Ajatuksena on, että kun huumeiden käyttäjän ei tarvitse pelätä rangaistusta tai rikolliseksi leimautumista, hänelle on helpompi tarjota hoitoa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.

Mutta miksi keskustelu kannabiksen laillistamisesta – tai edes dekriminalisoinnista – tuntuu Suomessa edelleen kaukaiselta? Listasimme kolme syytä.

1. Suomi seuraa Eurooppaa, jossa kannabiksen laillistamiseen suhtaudutaan varovasti

Euroopassa suhtautuminen kannabikseen on erilaista kuin Pohjois-Amerikassa.

”Kanadassa liberaalipuolue voitti vaalit, piti vaalilupauksensa ja laillisti kannabiksen. Yhdysvalloissakin niissä osavaltioissa, joissa kannabiksen hallussapito ja käyttö on sallittua, päätösten takana on ollut laaja tuki ja valtavat kampanjat ja paljon rahaa. Euroopassa tällaista ei ole ollut”, Hakkarainen sanoo.

Euroopastakin löytyy poikkeuksia. Jo aiemmin mainitun Portugalin lisäksi myös Norja suunnittelee poistavansa huumeiden käyttöön liittyvät rangaistukset.

Vapaamielisenä pidetyssä Hollannissa huumeiden valmistaminen, myyminen ja hallussapito on laissa kielletty, mutta mietojen huumeiden käyttöä siedetään eikä kannabistuotteita myyviä coffee shopeja vastaan nosteta syytteitä.

Euroopassa Kanadan tilannetta seurataankin nyt mielenkiinnolla, uskoo Hakkarainen.

”Tulevaisuudessa, jopa vuodenkin sisällä, voi Euroopassa tapahtua paljonkin, ellei sitten Pohjois-Amerikasta tule todella huolestuttavia uutisia. Nyt näyttää siltä, että uudistuksia haetaan ja parempia malleja etsitään. Laajalti hyväksytty käsitys on, että nykyinen huumepolitiikka ei ole toiminut, sillä huumeiden käyttö on koko ajan kasvanut.”

2. Suomen huumepolitiikan suuret linjat vedettiin 1970-luvulla

Suomen ensimmäinen huumausainelaki astui voimaan vuonna 1972. Sitä edelsi pitkä keskustelu, jossa väännettiin kättä huumeiden käytön dekriminalisoimisesta. Lopulta eduskunnan suuressa valiokunnassa kannan ratkaisi arpa.

Jos keskustelu olisi päätynyt toiseen lopputulokseen, saattaisi Suomen huumepolitiikka näyttää nyt hyvin erilaiselta.

”Sen jälkeen muotoutui ilmapiiri, joissa huumeisiin ja huumeiden käyttöön suhtauduttiin hyvin kielteisesti. Julkisuus keskittyi vuosikymmeniä eteenpäin huumeiden haittoihin ja rikollisuuteen”, Hakkarainen sanoo.

Hänen mukaansa keskusteluilmapiiri on vapautunut vasta 2000-luvulla.

”Nyt huumeista on tullut Suomessa normaali, hyväksytty keskustelunaihe ja erilaisista politiikkamalleista voi puhua ilman, että saa hörhön leimaa.”

3. Kansa on puhunut – ja se sanoo laillistamiselle ei

THL tutkii suomalaisten huumeiden käyttöä ja suomalaisten suhtautumista huumeisiin kerran neljässä vuodessa tehtävällä kyselytutkimuksella. Edellinen kysely tehtiin vuonna 2014, ja sen mukaan suomalaiset eivät ole kiinnostuneita kannabiksen laillistamisesta.

Kyselyn mukaan vain 15 prosenttia vastaajista kannatti kannabiksen laillistamista. Kannabiksen laillistamisen kannatus oli kuitenkin kasvanut vuodesta 2010, jolloin kannabiksen laillistamista kannatti 10 prosenttia vastaajista.

Toisaalta noin 40 prosenttia vastaajista katsoi, ettei kannabiksen polttamisesta tulisi käytännössä rangaista.

”Meillä kannabiksen laillistamista ajaa ja keskustelua käyvät lähinnä pienet aktivistiyhdistykset ja puolueiden nuorisojärjestöt. Mikään merkityksellinen taho ei ole lähtenyt asiaa ajamaan, jolloin myös keskustelu pyörii omissa piireissään eikä mene eteenpäin”, Hakkarainen sanoo.

THL kerää parhaillaan uutta kyselyaineistoa, josta nähdään, miten suhtautuminen huumeisiin on muuttunut sitten vuoden 2014.

Hakkarainen ei pidä mahdottomana, että huumeiden käytön rangaistavuudesta luovuttaisiin Suomessa jossain vaiheessa.

”Ei se tietenkään tältä istumalta tapahdu. Mutta keskustelua jatketaan, ja kaikki on mahdollista. Nyt keskusteluun on erilaisia virikkeitä ja painetta tulee myös siihen suuntaan.”

Jos huumeiden käytön rangaistavuudesta luovuttaisiin, tarkoittaisi se isoa muutosta suomalaisessa huumepolitiikassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kannabis
 • Huumepolitiikka
 • Huumeet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Renaultin toimitusjohtaja pidätetty Japanissa – Yhtiön osake laski 12 prosenttia

  4. 4

   Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

  5. 5

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Professori: Tiedustelulakien pykälistä 30 ristiriidassa perustuslain kanssa – ”Lienee uusi Suomen ennätys”

  7. 7

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  8. 8

   F1-sarja vitsailee Räikkösen todella nopealla kolarilla: ”Jos maanantai olisi kisalähtö”

  9. 9

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  8. 8

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  9. 9

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  10. 10

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  8. 8

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää