Kotimaa

”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

Oikeuden mukaan toiminnan motiivina on ollut henkilöiden maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen julkisuudessa. Johan Bäckman sai vuoden ehdollisen vankeustuomion törkeästä kunnianloukkauksesta, yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen sekä vainoamisesta.

MV-lehden perustaja Ilja Janitskin on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Helsingin käräjäoikeus katsoi Janitskinin syyllistyneen kuuteentoista eri rikokseen. Hänet tuomittiin muun muassa kolmesta törkeästä kunnianloukkauksesta, kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, tekijänoikeusrikoksista sekä salassapitorikoksista.

Oikeus päätti tuomita vankeusrangaistuksen ehdottomana, koska mikään ei puhunut ehdollisen vankeuden puolesta. Oikeuden mukaan rikokset olivat poikkeuksellisen vakavia, ja Janitskin teki ne vahingoittamis- ja kostotarkoituksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäläisissä viestimissä Suomi-asiantuntijana esiintynyt Johan Bäckman sai vuoden ehdollisen vankeustuomion.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Janitskin, Bäckman ja kolmas tuomittu, 54-vuotias nainen, määrättiin maksamaan rikosten uhreille vahingonkorvauksia ja hyvityksiä sekä oikeudenkäyntikuluja yhteensä noin 239 000 euroa.

Janitskinin asianajaja Anu Koivu kertoi torstaina STT:lle, että aikoo päämiehensä kanssa valittaa tuomiosta hovioikeuteen ainakin joiltain osin.

Käräjäoikeus luonnehti asiaa täysin poikkeukselliseksi rikoskokonaisuudeksi.

”MV-lehti ja Uber Uutiset on valjastettu asiattoman ja useiden henkilöiden kunniaa loukkaavan keskustelun julkaisupaikaksi”, oikeus totesi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Julkaisujen toiminnassa on lisäksi toistuvasti, pitkäkestoisesti ja säännönmukaisesti julkaistu lainvastaisesti muille oikeudenhaltijoille kuuluvaa sisältöä sekä suhtauduttu täysin piittaamattomasti salassapitosäännöksiin sekä rahankeräystä ja rahapelejä koskevaan sääntelyyn.”

Käräjäoikeuden mukaan Janitskin vastasi MV-lehden ja Uber Uutisten sisällöstä vuodesta 2014 ainakin tammikuuhun 2018.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Janitskin on viime kädessä päättänyt kaikesta verkkojulkaisuissa julkaistusta ja levitetystä aineistosta riippumatta siitä, kuka materiaalin on lehden lukuun alun perin kirjoittanut. Janitskin on ollut vastuussa näiden julkaisujen toiminnassa tehdyistä rikoksista.”

MV-lehdessä julkaistiin asianomistajia loukkaavia sekä rasistisia kirjoituksia.

”Kirjoitukset ovat sisältäneet valheellisia tietoja ja halventavia vihjauksia sekä henkilöiden yksityiselämään liittyviä arkaluonteisia asioita.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeuden mukaan kirjoitusten julkaisemisella ei ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä tai muutakaan hyväksyttävää syytä.

Janitskin ja Bäckman onnistuivat pyrkimyksissään joukkoistaa uhreihin kohdistuneet rikokset, oikeus huomautti. He siis saivat suuren joukon ihmisiä hyökkäämään uhreja vastaan.

”Teot ovat olleet erittäin vahingollisia.”

Yksi maalitetuista oli Ylen toimittaja Jessikka Aro. Johan Bäckman tuomittiin Aron vainoamisesta sekä törkeästä kunnianloukkauksesta ja yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen.

”Bäckmanin toiminta on tavoitellusti saanut aikaan sen, että myös muut ihmiset ovat alkaneet häiritä Aroa. Teosta on aiheutunut Aron elämänlaatua vakavasti häirinnyt tila”, oikeus totesi.

Bäckmanin toiminta jatkui lähes puolitoista vuotta.

Bäckman pyrki tuhoamaan Aron uskottavuuden levittämällä hänestä valheellista tietoa. Tähän ei oikeuden mukaan ollut sananvapauden näkökulmasta mitään syytä.

Oikeus luonnehti Bäckmanin menettelyä poikkeuksellisen törkeäksi.

Myös Janitskin tuomittiin Aroon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta. Oikeus totesi, että Janitskinilla oli myös vahva henkilökohtainen motiivi: Aro oli tehnyt Yleen jutun, jossa hän käsitteli Janitskinin toimintaa.

Sen sijaan Aro ei ole kirjoittanut Janitskinista ja Bäckmanista valheellisia ja halventavia tietoja, oikeus huomautti. Esimerkiksi Aron vastaukset Bäckmanille ovat olleet aina asiallisia.

Myös Janitskinia MV-lehden johdossa tuurannut nainen sai tuomion Aron kunnian törkeästä loukkaamisesta sekä kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hän sai kolme kuukautta ehdollista vankeutta.


Oikeuden mukaan Aron osalta kyse on ollut poikkeuksellisen törkeästä rikoskokonaisuudesta. Aron maine tuhottiin julkisuudessa, ja vihakampanjalla vaikutettiin vakavasti hänen mahdollisuuksiinsa elää normaalia elämää Suomessa. Tarkoitus oli tuhota Aron uskottavuus, koska hän on toimittajana tutkinut Venäjän informaatiovaikuttamista.

”Kyseisiä vaikuttimia on pidettävä hyvin vakavina sekä yksilön että avoimen yhteiskunnan instituutioiden toimivuuden ja vapaan journalismin näkökulmasta”, oikeus totesi.

Oikeuden mukaan teot ovat äärimmäisen moitittavia, ja ne toteutettiin suunnitelmallisena jatkumona. Bäckmanin ja Janitskinin menettely on ollut erittäin organisoitua.

”Sen ilmeisenä tarkoituksena on ollut, ettei Aron maalituskampanja julkisuudessa koskaan lopu.”

Janitskin sai tuomion myös Sosialidemokraattiset Opiskelijat -yhdistyksen puheenjohtajaan Hanna Huumoseen kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta.

Oikeuden mukaan Janitskinin hyökkäys Huumosta vastaan oli kosto siitä, että Huumosen johtama kampanja tyrehdytti MV-lehden tulovirran. Kampanjan seurauksena yritykset vetivät mainoksiaan pois lehden sivuilta.

Oikeuden mukaan MV-lehden Huumosta koskevissa jutuissa ei ollut kyseessä hänen yhteiskunnalliseen asemaansa liittyvä keskustelu eikä niillä muutenkaan edistetty yleisen mielenkiinnon alaan kuuluvaa keskustelua.

Uutisoinnin tyyli oli asiaton, ja artikkeleista puuttui uskottava toimituksellinen sisältö. Huumosta oli nimitelty suvakkihuorapelleksi ja muilla asiattomilla nimityksillä.

”Janitskinin on katsottava kostoksi MV-lehden mainostulojen menettämisestä pyrkineen ainoastaan Huumosen maineen tarkoitukselliseen tärvelemiseen, henkilöllisyyden paljastamiseen ja vihakampanjan käynnistämiseen”, oikeus totesi.

Vihan lietsominen onnistui, sillä Huumoselle alkoi tulvia vihaviestejä.

Janitskinin muihin uhreihin kuulu muiden muassa maahanmuuttajien parissa työskennellyt nainen. Sen sijaan syyte Kalevan päätoimittajaan Kyösti Karvoseen kohdistuneesta laittomasta uhkauksesta hylättiin.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on yksi jutun asianomistajista. Oikaisu klo 15:26: Aiemmin jutussa mainittiin, että Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen oli Janitskinin uhri. Karvoseen liittyvä syyte kuitenkin hylättiin. Oikaisu 19.10. kello 10.28: Juttuun on korjattu vahingonkorvausten, hyvitysten ja oikeudenkäyntikulujen määräksi 239 000 euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sananvapaus
 • MV-lehti
 • Susanna Reinboth

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   USA paljasti vahingossa valmistelleensa syytteet Wikileaksin perustajaa Julian Assangea vastaan

  5. 5

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  6. 6

   Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035

  7. 7

   Päivi Leino-Sandberg alkoi saada aivan eri kadulle tarkoitettua postia – Virheen seuraus oli ”jännällä tavalla kiva suhde” Taka-Töölössä

  8. 8

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  9. 9

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  10. 10

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  6. 6

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää